Lev lokalt, Life hacks, semester, vår ekonomi

Två veckor utan bil – vi testar!

Nu är vi sex veckor in i vi vårt vanliga 10 veckors sommarlov och publiceringstakten här på bloggen är låg. För dig som hittat hit för första gången hoppas vi att du letar dig runt och läser det som redan finns och kanske vill du även läsa vår bok ”Ut ur ekorrhjulet”? Det glädjer oss att boken finns på så många bibliotek och den går så klart att köpa överallt där du normalt köper böcker (Den är utgiven på Pug Förlag , ett litet bokförlag så beställ gärna direkt från dom) Den finns också som ljudbok på flera plattformar däribland Storytel, Bookbeat och Nextory

Sedan ett par år tillbaka ligger vår bil ute på delningstjänsten Snappcar det har känts rätt då vi inte alltid behöver bilen men antalet bokningar har ärligt varit ganska få. Vi har fått sammanlagt en dryg handfull förfrågningar som resulterat i uthyrning i en knapp vecka totalt. Min känsla är att dom som bokat av oss först sökt via traditionella uthyrare och när dessa inte haft några bilar inne har man sökt efter alternativ och då hittat Snappcar. Både vi och de som hyrt har varit väldigt nöjda med kontakterna så det är synd att detta fortfarande är en så outnyttjad möjlighet.

För ett par veckor sedan fick vi dock in en förfrågan från en hyrestagare som ville hyra bilen de två sista veckorna i juli. Vi tycker det är intressant ur flera perspektiv både då det innebär att vi i praktiken kommer köra gratis ett par månaden med den intäkten men också för att vi får två sommarlovsveckor helt utan bil.

Vi använder bilen sparsamt i vanliga fall och det går ofta 5 och ibland 10 dagar mellan gångerna vi använder den. Den finns ju dock där på tomten som ett alternativ vilket vi nu får testa att vara helt utan.

IMG_6630
Med den här kan vi ta oss någon mil i varje riktning sjövägen och se vårt närområde från ett annat perspektiv:-) 

Vi tänker oss att vi ska använda vår lilla båt (som vi nyligen lagat) mer och kanske åka på några campingturer där vi utnyttjar vattenvägen som i äldre tider. Framförallt så tänker vi oss att fortsätta cykla, gå och utforska vår ort och den närmaste omgivningen. Kanske tar vi oss också för att ta tåget någonstans vilket inte är så vanligt för oss. Vi får helt enkelt se var detta bär:-)

Vi har tjuvtränat lite under de senaste veckorna..

Vi ser med tillförsikt fram emot dessa två veckor av kreativitet inom boxen och återkommer med hur det gick, fördelar och utmaningar? Vad har ni andra för erfarenheter av att dela bil och andra saker? Erfarenhet av liv utan bil under kortare eller längre perioder?

Om du är sugen att testa att hyra vår eller en annan bil via Snappcar får du 200 kr rabatt på din första hyra via den här länken

35 reaktioner till “Två veckor utan bil – vi testar!”

 1. Trevligt experiment!

  Jag har nyligen köpt en shoppingvagn/dramaten-väska för att kunna handla lite mer lättare utan bil. Inte alls i samma nivå som att hyra ut bilen två veckor, men ändå skönt att ha mer flexibilitet. Gillar att inte vara bilberoende.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är väldigt bra att skaffa andra transportmöjligheter, vi har en cykelkärra som vi använder väldigt mycket utan den tror jag att bilanvändande skulle öka en hel del.

   Gilla

 2. Vi har länge funderat på skaffa lådcykel för att köra både matkassar, hund, kommande barn etc. De är tyvärr ganska dyra. Kanske ett alternativ är en lastkärra eller cykelkärra, enda nackdelen är väl att man inte har uppsikt över kärran.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja lådcyklar verkar bra på många sätt men är ju betydligt dyrare än vanliga cyklar och lite klumpiga att ha i tex förråd etc å andra sidan beror det ju på vad man jämför med…en fin lådcykel kostar väl ungefär lika mycket i inköp som bilen minskar i värde på ett år? För oss trots att vi sneglat på lådcyklar ibland har det egentligen inte någonsin varit ett alternativ. Vi hade en enkel cykelkärra först med plats för två barn och nu har vi bytt den till en transportkärra från IKEA båda har vi köpt begagnat och relativt billigt. Gillar också att man kan haka av kärran när man inte behöver den och då kan jag tex cykla i skogen med samma cykel som jag har till affären för att handla. Den är enkel att stuva in i förrådet. Den kärran vi har nu är riktigt lätt också så det känns knappt när det sitter bakom cykeln.

   Gilla

   1. Vi har en tvåsitsig cykelkärra som barnen snart vuxit ur men den kommer fortsätta användas något år till för mattransporter. Med självscanner i affären lastas matvarorna rakt i kärran för hemleverans. En sådan här kärra har fördelen att den kan rullas även utan cykel framför och det regnar inte in. Nackdelen är att att textilierna slitits ut efter ca 7 år. Din variant av kärra kan nog nästan inte gå sönder. Saknar du att inte kunna ta med den in i affärer? Hur låser du den på parkeringen? Hur gör du med lasten vid regn? Tacksam för svar.

    Gilla

   2. Hej Victor och tack för din kommentar,

    Låter som en bra lösning att kunna ta vagnen med sig in. För min del så brukar jag låsa fast vagnen under tak och sedan gå till flera affärer. Vi har inte haft problem med stölder av mat så jag har het enkelt gått till de olika affärerna jag velat besöka och lämnat påsarna med varor i kärran medan jag fortsätter handla.

    Brukar packa i återanvändbara plastkassar som klarar lite regn..då ska tilläggas att vi bara har knappt 2 km till affären och möjlighet att styra tiden när vi handlar så regn har varit ett ganska litet problem.

    Gilla

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Bra tips med backspegel, det hade jag önskat att ha när barnen var riktigt små och man inte riktigt viste vad de höll på med bak i kärran:-)

    Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Denna uthyrning är på 12 dagar, för den betalar hyrestagaren ca 3 600 kr varav 3 000 betalas ut till oss då ingår 10 mil per dag för tillkommande mil tillkommer en kostnad. Mellanskillnaden går i huvudsak till en helförsäkring som ingår i hyran men också till Snappcar som driver plattformen.

   Gilla

 3. Ja, det kan säkert vara en spännande utmaning (särskilt för barnfamiljer) även om bilen inte används mycket i vardagen. Men just vetskapen om att den finns där. Själv är jag billös och därmed bunden av kollektivtrafiken. Eller snarare fri i kollektivtrafiken, då en bil kan binda en hel del också tänker jag. Framför allt i kostnad.

  Det ska bli spännande att höra hur ni upplever de här veckorna.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Trots att vi ofta klarar oss både 5 och 10 dagar utan bil så var det en utmaning att inte ha den tillgänglig det krävde att vi delvis tänkte på andra sätt…återkommer om det i ett framtida inlägg.

   Gillad av 1 person

 4. För mig som inte har någon bil är bildelning suveränt. Jag var med i Sunfleet i många år, men nu när de lagt ner så blir det GoMore (som är som Snappcar ungefär). Funkar fint! Och blev mycket billigare än Sunfleet.

  Gillad av 1 person

 5. Vi sålde vår bil när vi fick barn och köpte en Thule ( cykelvagn) den dyraste på marknads för ca 12000kr. Bästa köp vi har gjort, vi skjutsar barnen överallt med bagen och tar oss runt till matbutiker, aktivitet etc

  Bilen som vi ägde kostade ju ett par tusen per månad och gissa hur mkt vi har sparat😆.

  Vi bor nu 5 min gångavstånd till jobbet, 1 min till skolan/förskola och 5 min till närmaste matbutik Samt 20 min gångavstånd till stan 🙂

  Vi har varit utan bil i 5 år!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   För mig låter det fantastiskt att klara sig utan bil. Hade det inte varit för att vårt stora vinterintresse varit skidåkning utför så hade vi helt klart övervägt att helt klara oss utan bil och kanske hyra ett par gånger om året. Nu vänder vi på det och försöker istället detta vår bil med andra som är billösa eller som ”bara” har en bil men behöver två ibland. Hoppas att mognaden för bildelning växer så att vi med tiden kan vara med i en bilpool även på vår lilla ort..

   Att bo nära jobbet, skolan, affären etc är verkligen en riktigt stor nyckel till att leva ett bättre och enklar liv.

   Gilla

 6. Hej! Kul att läsa detta inlägg med tillhörande kommentarer. Vi är en familj på 3 som gjorde oss av med bilen för 2 år sedan. Kan säga att min son på 7 år som cyklar tillsammans med oss till skola, affär osv aktiveras naturligt jämfört med kidsen i området som skjutsas till fotbollsträningar etc. Desto längre tiden förflyter desto mindre tänker vi behovet av bil. Vi brukar ta hemleverans av citygross matkasse till dörren (50:-) annars tar vi med oss ryggsäck, tygkassar och cyklar till affären när vi handlar. Inga som helst bekymmer då vi bor centralt i medelstor stad. Skönt däremot att slippa ångesten över bilens kostnader och risken att få den saboterad på parkeringen.
  Vid behov hyr vi bil, bl a från en elbilspool där man kan hyra per timma, 79 kr! Genom att planera lite kan man samla ihop ärenden och utföra allt i ett svep, ex handla, köra till tippen m.m.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter grymt att slippa ha en egen bil, hoppas innerligt att det kommer en lösning även för vår ort och situation som gör att vi kan undvika att äga egen bii:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi hade också två bilar för några år sedan, gick till en vilket var en omställning i början och nu skulle vi som sagt helst klara oss helt utan men vissa saker är fortfarande svåra att lösa. Det ska inte behöva vara ”hardcore” utan man kan göra små förbättringar och förenklingar över tid som knappt märks men som gradvis gör livet bättre, enklare, friare och billigare. win-win-win-win

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad trevligt att vara efterfrågade och vi lovar att komma tillbaka. Just nu håller vi på med en del annat och som vi vet är vi restriktiva med att överfylla våra dagar (med annat än promenader, bad och kaffe,-) men när vi kan summera augusti så återkommer vi helt säkert och det finns ett uppdämt behov från oss att skriva:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som sagt ovan vad trevligt att vara efterfrågad och vi lovar att snart återkomma. De bilfria veckorna gick bra och dom följdes av några veckor på resa vilket är en av anledningarna till att det dröjt lite med nya inlägg. I början av september blir det mer vanliga tider igen ur perspektivet att det finns tillfälle att skriva och då hoppas jag att vi återkommer i denna kanal med nya funderingar.

   Gilla

 7. Hej! Följt och lyssnat på poddar med er ett tag och blivit inspirerad till en mer sparsam och hållbar livsstil, börjat spara mer per månad mm. Men vi har svårt att få ner matkostnader vi är 2 vuxna och 6 barn mellan 18, 10,8,7,4 och 6 mån. Matkostnader på ca 10000 per mån med blöjor, tvål mm. Vi vill äta bra mat köper bara när producerat kött från bönder och det blir givetvis mycket dyrare men förstår inte hur ni kan hålla en matbudget på 4000kr?? Bara en handling för oss på Ica kommer vi lätt upp i 1500kr per besök . Vad tycker ni vi borde klara oss på i matbudget per månad?? Mvh Nina

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har för närvarande en matbudget på 4500 kr för en familj med två vuxna och tre barn (11, 10 och 7 år). Vår erfarenhet säger att det går bra för en vuxen person att äta alla mål mat på en månad för cirka 1000 kr och för barn blir det någon andel av detta beroende på ålder, hur matglad man är och hur många måltider som äts hemma. När jag tittar på er familj och åldrarna på barnen så tror jag att vi skulle ligga på en budget mellan 6-7000 kr om vi åt som vi gör idag men hade era 6 barn.

   Får jag vara fräck och undra om ni läst vår bok och tittat på vår tips där? Det finns även några inlägg (land annat detta https://enkelboning.com/2019/10/11/podd-tips-vad-ater-familjen-fri/) på bloggen som berättar lite om hur vi gör med maten.

   Vi är inte några perfekta förebilder när det gäller vare sig miljö eller hälsa men jag bedömer att vi äter mycket bättre än ”medel-Svensson” ur båda aspekterna.

   Gilla

   1. Tack för svar 😊 Har läst eran bok , men vi är lite i en nystart 😊 så vi försöker trimma till kostnaderna., varje månad men 6-7000 låter rimligt 😊

    Gilla

 8. Låna bilen i Coronatider känns inte som en bra idé. Tånker ni rengöra varenda yta i bilen sedan? Tänk om ni akut behöver bil, blir det inte en förlustaffär då?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju i båda fallen en fråga om riskbedömning. När det gäller Corona så bedömer jag risken med att möta en person utomhus och överlämna nyckel som försumbar när det gäller smitta…förutsatt att vi inte direkt efter mottagandet rengör insidan av bilen med tungan…

   Vad gäller ”om vi behöver bil” så bedömde vi risken för detta om låg under den här perioden och vi hade med största sannolikhet i så fall kunnat låna en bil vid ett enskilt tillfälle. Om något verkligt akut händer och vi behöver hyra en bil så må det så vara, dumt dock att avstå från en bra grej för att det finns en försumbar risk att något går fel…då kan man i stort sett avstå från allt i livet hela tiden..

   Gilla

 9. Hej!

  I mars 2020 krockade vi med bilen som blev skrot. Maken pluggar till läkare 3 mil bort och jag är sjuksköterska 5 km bort samt två kids som ska till förskola på väg till mitt jobb.
  Vi köpte en cykelvagn och varsin ordentlig elcykel och levde utan bil till mitten på juli.
  Nu har vi skaffat en begagnad bil som vi BARA använder i nödfall (om det tokregnar när man ska till skola/jobb/förskola eller vid storhandling en gång i veckan).
  Vi halkade in på podden Framgångspodden med dig när vi bilade i Norrland i somras och kände igen oss så mycket med er familj och att ni inspirerar!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s