Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, semester, vår ekonomi

Två veckor utan bil – vad lärde vi oss?

I somras berättade vi att vi hyrt ut vår bil och skulle ha semester helt utan bil på hemmaplan i två veckor. Det är ganska vanligt att vår bil står både 3 och 5 dagar i sträck utan att vi använder den. Den här situationen var ändå lite annorlunda med tanke på att vi annars har bilen tillgänglig som back up på uppfarten även om den ofta står.

Sedan ett par år tillbaka ligger vår bil ute på delningstjänsten Snappcar. Antalet uthyrningar har dock varit begränsade inte minst då flera av de förfrågningar vi fått varit i samband med att vi faktiskt behövt bilen.

Under de två veckorna saknade vi faktiskt bilen ibland men samtidigt löste vi allt vi behövde göra utan den. Inte minst var det vanan som spelade oss spratt och vi fick tänka ett varv till för att lösa situationen utan bil.

Några saker lärde vi oss såklart av det som vi nu kommer ta med oss framöver:

 1. Ett ”nytt” sätt att planera – när vi har bil så lägger vi gärna ihop en massa ärenden för att slippa åka så många gånger. Det är lätt att packa in massor av saker i bilen och dra iväg. Till fots och med cykel blir det tvärt om bäst att ta saker eftersom i mindre lass.
 2. Andra perspektiv på ”nära” – i och med att vi också använde vår båt en del under dessa veckor så fick vi nya perspektiv på vad som var nära. Sjövägen ger helt enkelt andra perspektiv.
 3. Ultra-lokalt och väderberoende – vi blev lite mer väderberoende utan bil även om vi inte är för klena för att cykla i lite regn så finns det gränser för när det är bekvämt att komma fram någonstans blöt från topp till tå. Det betydde också att vi gjorde fler ”ultra-lokala” utflykter inom någon kilometer när vädret var osäkert så att vi kunde ta oss hem om det blev mycket sämre väder.
Cykel och båt i ur och skur!

Vi fick också se sanningen i vitögat under de här veckorna hur mycket av vår bilanvändning som ändå är ”onödig” trots att vi dragit ner så mycket de senaste åren. Det var 3-5 tillfällen när vi hade använt bilen om det funnits hemma och alla dessa löste vi utan bil när det alternativet inte fanns på bordet. Tror att vi lärde oss något av det och nu är det tillexempel ca 10 dagar sedan vi använde vår bil senast.

Vad har ni för erfarenheter av livet med och utan bil?

Om du är sugen att testa att hyra vår eller en annan bil via Snappcar får du 200 kr rabatt på din första hyra via den här länken.

18 reaktioner till “Två veckor utan bil – vad lärde vi oss?”

 1. Provade 1 månad utan bil och visst går det, men till vilket pris?
  Insåg att bil ger oss massor av tid, sen använder vi bilen ganska lite men med stor tomt och långt från all släkt och gamla vänner är bil de största tidsbesparande enskilda sak vi kan ha.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det är många gånger bekvämt att ha bil som ett verktyg i ”transportverktygslådan” och i många fall är den svårslagen. Tycker ändå att man ska utmana sig själv för att minska användningen och testa olika varianter. Vi hade mer behov av bilen tidigare när vi bodde längre från centralorten och dessutom hade all släkt (och näsan alla vänner) på annan ort, en del av detta har vi ”designat” ut ur livet.

   Gilla

 2. Vi bor i villa relativt centralt i en stockholmsförort. Att vi flyttade just hit var till stor del för att nästan allt man behöver finns på gångavstånd. Men vi har också en bil, relativt billig sådan, som ibland står still 2v i sträck. Totalt kör vi max 1000mil per år. Provade ett tag att inte ha någon egen bil utan hyra/använda bilpool men det fungerade sådär faktiskt. Det gick inte att åka någonstans spontant och när man verkligen ville ha bil runt storhelger och liknande så var poolbilarna bokade sedan länge. Det var heller inte så billigt som man kunde önskat sig. Så vi köpte en bil igen och det är verkligen värt pengarna det kostar.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Har aldrig haft möjlighet att testa bilpool men kan helt klart se de utmaningarna som du nämner. Jag har ibland reflekterat över att det kanske skulle vara möjligt för 10 familjer att dela på 8 bilar eller något likande istället för som idag när det står 1-2 bilar på varje uppfart.

   Bilen som vi har är 10 år gammal och går 1000 mil om året kostar inte heller så mycket min önskan (som smyger sig på ibland) om att inte äga bil är att slippa plåtmonstret parkerat framför huset och det jobb som det ändå innebär med service, besinning, däckbyten etc som egentligen inte tar så många timmar men det är timmar som jag helst skulle slippa…

   Gilla

   1. Vår bil kostar med rätt god marginal under 1000:-/månad exkl. bränsle. Då lämnar vi in den på verkstad för service och reparationer (lite tur har vi såklart haft hittills att inget stort gått sönder) men byter däck själva. Vår är också ca. 10 år gammal. Det är nog helt enkelt för billigt för att det ska vara attraktivt med bilpool.

    Om 8 familjer ska dela på 10 bilar och alternativet hade varit att alla hade en egen bil istället för bilpoolen tror jag att det blir för liten vinst med upplägget. Lite mindre kostnader och jobb med själva bilarna, men mer jobb med administration/bokning och även att inte alltid veta om det finns en bil tillgänglig och du kan inte heller lämna saker i bilen, t.ex. barnstolar.

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Min tanke var att 10 familjer skulle dela på 8 bilar vilket skulle vara minst en halvering jämfört med hur många bilar det är på vår gata där de flesta hushåll har 2 och vissa till och med har 3 eller 4 bilar. Tror att bekvämligheten ibland gör oss människor slöa och vi planerar tillexempel inte ordentligt eftersom vi alltid kan slänga oss i vår egen bil och fixa allt på kort varsel. Min långsiktiga vision är att det finns hälften så många bilar, som drar hälften så mycket bränsle och går hälften så många mil….tror inte alls det är omöjligt men det är en stor omställning inte minst i mentalitet innan vi är där.

    Gilla

   3. Ja om familjerna ska skippa alla sina bilar för att ingå i bilpoolen blir det ju lite skillnad. Jag tänkte att de skulle sälja en av kanske flera bilar och köra bilpool istället. Men de som har flera bilar använder nog bilarna på ett annat sätt än vad ni och vi verkar göra. T.ex. någon i familjen kör bil till jobbet. Då kan det vara ett lite större steg.

    Egentligen tror jag att det samhälle vi har, med ofta stora avstånd mellan arbetsplatser, köplador ibland avlägset placerade utanför städerna etc. inte är särskilt hållbart. För att nå din vision i minskat bilkörande är det nog inte bara mentaliteten utan även samhällsplaneringen som måste ändras, tror jag.

    Gilla

 3. Riktigt imponerande! Vi bor i villaförort och har i dagsläget bekymmer att göra av med vår andra bil. Kommit fram till att den underlättar så mycket att vi förmodligen kommer behålla.

  Barnaktiviteter, regn så inte gick att cykla denna dagen, en vill till gymmet och andra till släktingen. Ja jag hör hur det låter=) Självklart hade vi klarat men gör nu detta val.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Om jag får vara lite ”djävulens-advokat” så skulle jag utmana er att försöka klara er med bara en bil ett tag. Säg tillexempel när det blir dags att byta en att ni testar att klara er ett par månader med bara en. Ni kanske blir överraskade över hur bra det ändå går. Ett annat alternativ är att ställa av ena bilen ett tag. Det är väldigt lätt att genom lite sämre planering, lite lättja och gammal vanan bara köra på som vanligt och använda båda bilarna men om man testar att vara utan en så kan det gå bättre än ni någonting trodde….

   Gilla

 4. Hej,
  Vi har sålt vår bil i vintras. Vi provade först att ställa av bilen i en månad (november, bara för att se hur det är att vara utan bil när vädret är som absolut sämst). Efter den månaden sålde vi bilen.
  Vi kom fram till att vi använder den så lite att det inte är försvarbart att en månadslön per år går åt att äga en bil. Inte alls försvarbart.
  På köpet blev det färre resor till köpcentrum och kring allt vi köper måste vi fundera över hur det kan transporteras hem. Det resulterar i färre köp överlag.

  Har ni tips på en bra och prisvärd cykelkärra som man orkar cykla ned även när den är tung?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jättebra exempel på hur man kan göra en kortsiktig utmaning och sedan se om man vill permanenta förändringen.

   Vår cykelkärra är från IKEA och heter ”Sladda” den funkar riktigt bra för oss och vi köpte den begagnad för 800 kr…tror att den kostar ca 2500 ny. En cykelkärra ska vara stabil och lätt och det är denna.

   Gilla

   1. Hej, tack för tipset! Det ska vi titta på! Behöver pellets till våra katter, och då brukade vi köpa pellets för uppvärmning på Bauhaus (samma vara, nästan 10ggr billigare). Men det är stora säckar, typ 18 kg. Som sagt, tack!

    Gillad av 1 person

 5. sålde bilen för nästan 2 år sedan och tycker det är skönt, trots att jag var en stor bilperson. Men jag bor vid pendeltågstation och bushållplats. För oss var det 900 på försäkring, 200 på skatt/besiktning, 1500 på bensin, 700 på parkering per månad. Utöver det var det väl kanske 500 värdeminskning och 500-1000 reparation per månad dvs kanske 4500 kr per månad jfr med 930 för SL kort. Och som enskild firma betyder 4500 att jag måste jag dra in kanske 7000-7500 per månad bara för att betala för bilen. Jag tror man blir van efter ett tag att inte ha det och att saker tar lite längre tid ibland. Det är väl ett livstilsval

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Riktigt bra exempel på hur man kan värdera bilen i förhållande till sin inkomst och hur mycket man behöver dra in för att finansiera den. Starkt också att som ”stor bilperson” göra denna förändring!

   Gilla

 6. Vi har valt att bo på cykelavstånd från det mesta och med bra kollektivtrafik (närförort till Sthlm) så vi använder egentligen inte vår bil så mycket till vardags. Överlag är bilanvändandet inte så utbrett här. Men som frihetsfordon för att hälsa på släkt och vänner med gröna-vågen ambitioner är den svårslagen, så den berikar helt klart vårt liv. Ett annat användningsområde som dykt upp på senare år är upphämtning av tonårsbarn på fest i något obskyrt område kl 02:00. Ingen av oss är särskilt cykelsugen då 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter lite som vår situation just nu, vi klarar oss utan bilden långa tider men vi är inte riktigt beredda att göra oss av med den helt eftersom den bidrar till en del frihet de få gånger vi använder den och den är också möjliggöra av den vinteridrott som vi utövar tillsammans (skidanläggningen ligger 9 km bort men det är ändå för långt att gå med utrustningen:-).

   Vi kommer nog cykla och hämta våra barn den dag när det blir aktuellt…men då bor vi ju i Leksand också och inte i Stockholm…så inom centralorten är det inga avstånd och finns egentligen inte några ”obskyra områden”;-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s