ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil, Minimalism, Ut ur ekorrhjulet

Boxen är full av kreativitet!

Kreativitet beskrivs ofta som något som sker ”utanför boxen”. Vår kultur hyllar kreativa ”hjältar” som Elon Musk eller Steve Jobs vilka ofta är lika delar genialiska som skrämmande personer. Oavsett vad man tycker om deras stil är det dock otvetydigt så att vissa individer med rätt förutsättningar skapar omvälvande förändringar vilket är imponerande och inte minst väldigt synligt.

De allra flesta människorna i världen är dock inte den typen av personer, de är varken kreativa på detta totalt omskapande vis eller har resurserna som behövs för att realisera olika typer av mer eller mindre galna drömmar.

Det är därför vi skulle vilja lansera en annan tanke nämligen den om kreativitet inom boxen!

Kreativitet inom boxen handlar om att göra det bästa av en given situation. Det kan antingen vara externt satta förutsättningar eller självpåtagna begränsningar. Detta är något som vi varit duktiga på när det gäller pengar under ganska många år men mer och mer valt att införa på flera områden.

I sin enklaste form kan detta handla om (1) att  besluta sig för att inte åka bort över helgen och därmed välja från det utbud man har runt knuten, (2) att försöka göra maximalt mycket roligt för ett förutbestämt (lågt) belopp eller (3) att göra det trevligare att helg-hänga i vardagsrummet men bara med de möbler och saker som redan finns där.

Några exempel på områden där det fungerat bra för oss att etablera boxar är: 

 • Inom given budget – den första självpåtagna begränsing som vi etablerade i våra liv var en budget för varje kostnadskategori. Genom att tilldela en summa pengar för en viss uppgift så får man sedan vara kreativ inom den begränsningen. Mycket här handlar om att identifiera de utgiftsposter som levererar mest värde i förhållande till det spenderade beloppet. Inom de flesta områden har detta inneburit att vi idag konsumerar färre men bättre saker/upplevelser och att vi även skapar mycket själva.  TIPS: Sätt en låg men rimlig budget för att få igång processen
 • Inom givna väggar – vi har tidigare berättat att när vi flyttade in i vårt hus så utgick både mäklare och familj ifrån att vi skulle bygga ut. Vi hade ju trots allt 3 barn och huset var ”bara” på 100 kvm + biytor. Vår utgångspunkt var dock att huset byggts på 40-talet av en familj som sedermera hade 4 barn och vid det tillfället inte ens hade inrett hela huset.  Därför bestämde vi direkt att de yttre väggarna skulle få vara orörda och har valt att hitta olika kreativa lösningar för att utnyttja den existerande ytan. Exempel på detta är att hela familjen numera sover under snedtak vilket frigör golvyta, vi har även lagt oss till med en mer minimalistisk livsfilosofi då vi inte vill ha proppfullt med prylar. TIPS: Fundera över vad som är rimligt och gör sedan maximalt inom dessa begränsningar. 
 • Inom gång/cykel avstånd – för vår del så är alltid första alternativet för allt vi gör att titta på det utbudet som finns inom gång och cykel avstånd. Trots att vi levt på det här sättet länge så fick jag en aha upplevelse i höstas. Då började jag använda en dag i veckan till att vandra i skogen efter ett par turer slog jag upp en vandringskarta som täckte ett område på cirka 10 km i varje riktning från där vi bor och insåg hur mycket upptäckande som finns att göra inom detta område. TIPS: Bosätt dig på en plats där det mesta av det du vill/behöver göra finns på nära avstånd. Om du redan bor på ett ställe där du vill/måste vara kvar, se till att upptäcka ditt närområde. Troligen finns det där mer att göra/uppleva än du någonsin kan tro. Utgå från en vandringskarta istället för en bilkarta för att få ett mer mänskligt perspektiv.  
 • Inom given tid – jag gillar att skriva och sitter tillexempel precis just nu och skriver detta trots att det är en dag då jag kan göra precis vad som helst som faller mig in. Det är då lätt att lura sig att låta detta ta ”all tid i världen” men istället har jag lärt mig att om jag ger det en begränsad tid så skriver jag bättre. Det samma gäller projekt i hemmet eller matlagning, det kan tyckas ironiskt men en viss struktur ger större frihet, föder nya lösningar och ger kreativitet TIPS: Se till att avsätta tid till det du vill (och behöver) göra men sätt en begränsning så att du använder tiden smart
 • Med existerande saker/material – detta är egentligen i väldigt hög utsträckning Maribels specialområde och det handlar om att förbättra tex hemmet med de existerande saker och material man redan har. Måla om en möbel, återanvända färg från ett tidigare projekt eller uppdatera ett utrymme i huvudsak genom att återbruka det existerande materialet.  TIPS: Gör en inventering av vad du har innan du sätter igång med nya projekt.

Men varför tror vi då att kreativitet inom boxen är så bra? Jo anledningarna är många för det första så tror vi att de flesta människor blir mer kreativa av rimliga begränsningar än av oändliga valmöjligheter. För det andra så behöver vi bli bättre på att ta vara på det vi har som en förutsättning för att leva mer hållbart detta parallellt med att mer omstöpande kreativitet skapar nya lösningar, det ena eller det andra kommer inte räcka. Att välja att begränsa sig har många gånger också en positiv effekt på hur vi mår då vi annars väldigt ofta kan stressa över att göra ”rätt val” i så många situationer där de olika valen är ganska likartade.

Vad tänker ni om detta? Har ni exempel på när kreativitet inom boxen funkat för er? När det inte fungerar?  

20 reaktioner till “Boxen är full av kreativitet!”

 1. Det här är absolut jag. Med helt öppna förutsättningar blir jag handlingsförlamad. Men inom givna ramar kan jag vara mycket kreativ. (Sen vill jag gärna att nån annan visar uppskattning för det jag gör för jag har inte alltid förmågan att se nåt speciellt i det jag själv gör; det senare jobbar jag på.)

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad kul att du känner igen dig! De flesta av oss gillar att få uppskattning för det vi gör vilket inte är fel men det är också viktigt att kunna vara snäll mot sig själv vilket inte alltid är lika lätt…

   Gilla

 2. Så rätt alltså! Måste även tacka för riktigt bra inspiration. Jag hittade er efter tips från en kollega för någon månad sedan och har efter det läst många av era inlägg och även lyssnat på er bok. Ni har verkligen inspirerat mig och fått mig till att sätta en riktig budget varje månad, se över utgifterna och vara vaksam över mitt köpbeteende. Stort tack!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du hittat hit och att du gillar boken och bloggen, särskilt roligt förstås att höra att du inte bara ”gillar” utan att du också gjort livsstilsförändringar!

   Gilla

   1. Har återkommit till den här bloggposten då och då. Så klokt tänkt! Jag är bra på att hålla mig inom budget och givna material, men ska utveckla inom given tid och inom rimligt avstånd. Gillar när en princip kan användas inom så olika områden.

    Gilla

 3. Jag hade en utmaning i januari – handla mat för Max 1000
  kr under en månad till en familj på fyra (vi fick använda mat som redan fanns hemma). Det gjorde att jag helt fick tänka om hur jag matplanerar och handlar – väldigt spännande upplevelse! Dessutom många roliga diskussioner med kompisar och kollegor om utmaningen.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul med experiment och ofta så lär man sig något nytt som man sedan kan ta med sig in i vardagen (någon ny rolig maträtt tex). Så lite tror jag inte ens vi någonsin lagt på mat under en månad…så det säger inte lite med tanke på att de flesta verkar tycka att vi äter nästan omöjligt billigt:-)

   Gilla

   1. Ja, det var en rätt extrem utmaning men ändå rolig på sitt sätt. Fick verkligen tänka till. Vi upptäckte tyvärr ingen rolig maträtt men fick däremot erfara hur det kanske kan vara att ha väldigt ont om pengar. Jag tänkte ständigt på hur pengarna skulle räcka – måste vara en stor stressfaktor att vara fattig. Vi kunde dessutom bara köpa det absolut nödvändigaste. Jag var överlycklig när jag fick köpa paprika igen, så fantastiskt gott efter en månad på morötter och vitkål. 😂

    Gillad av 1 person

   2. Den kommentaren fick jag också, när jag en tid var fattig förtidspensionär. Kunde leva på 1000 kr,/månad. Mat-hygien-blommor m.m Mindes Mors mat, välbrynt kålsoppa, billiga rötter i säsong blev soppa-mos-pytt, omelett, hembakat, korv-kött/fisk en gåg/ veckan. Äpplemos/vinbärssaft/plock av blåbär/lingon o sylta&safta. Blåbärsris i januarivaserna. Rönnbär i vasen när frosten nöp dem. Självplock påolika gårdar.
    Känns som en rätt sund mat.

    Gillad av 1 person

 4. Ja precis så är det! Jag går väldigt mycket igång på att lösa en uppgift med befintligt material eller inom vissa ramar. Jag brukar säga att jag inte är kreativ i det stora (visionär på det sättet som Elon Musk är) men jag kan vara väldigt kreativ i den lilla värld jag verkar, både hemma och på jobbet, inom boxen så att säga (bra uttryck).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du känner igen dig! Tror att det finns mycket outnyttjad kreativitet inom boxen och med befintliga resurser som går förlorad för att vi alltid blir lockade att titta långt bort och söka oss till externa lösningar.

   Gilla

 5. Jag har haft en stram budget de senaste 15 åren men det förutsätter en buffert, annars skulle tillvaron kännas skakig. Har varit en prylköpare av rang, kunde inte gå in i en affär utan att köpa något, piggade alltid upp några minuter till ett par timmar sen var tjusningen över. Numera är alla inköp noga övervägda och sker sällan men är desto mer uppskattade och skänker glädje över tid. Konstigt nog är jag nuförtiden en mer tillfredsställd och gladare människa än när jag hade alltför gott om pengar. Begränsningar gör att jag först och främst försöker tänka ut någonting av det jag redan har, istället för att köpa nytt.
  Nöden är uppfinningarnas moder sägs det ju,inte för att jag är i någon direkt nöd men ”brist” på pengar gör att kreativiteten får utrymme, märks speciellt i matlagningen, ”där tager vad man haver” har lett till nya kulinariska upplevelser, samtidigt som man slipar sina matlagningskunskaper. Nackdelen är väl att mycket umgänge bygger på konsumtion, att gå ut och äta, fika, gå på konserter eller dyra semestrar o s v. De flesta i umgängeskretsen har ju inte samma tänk kring pengar och förstår inte alls de sätt jag lever på, där tycker jag att det kan vara både svårt att försvara sig och förklara sig.
  Nu i Coronatider som naturligtvis är svårt för många ekonomisk märker jag ingen skillnad, snarare tvärtom min livsstil passar bra in under rådande omständigheter.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Att leva med en stram budget kan vara förlamande för vissa medan det kan ta fram kreativiteten för andra, i någon mån beror det förstås på exakt hur begränsad budgeten är men ofta tror jag också att det har väldigt mycket med perspektiv att göra. Ser man det som en rolig utmaning eller bara som en belastning. Sen är det ju svårt om andra som man i övrigt är nära har en helt annan uppfattning, ett sätt att åtminstone delvis ändra på detta är att själv ta initiativ till aktiviteter som inte innebär några stora utlägg. Träffas med termos i parken istället för på Café tillexempel.

   En fördel med att försöka vara kreativ med en liten budget är att man många gånger bygger andra kapital…något som vi bland annat pratat om i detta inlägg. https://enkelboning.com/2019/03/06/8/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s