Designdagboken

Behöver nytt utseende….bloggen alltså! Designdagboken del 2

Som ett skolprojekt så håller jag på att snygga till vår blogg och tänkte fixa en logga. Tycker själv att det är trevligt att läsa bloggar som också ser bra ut rent estetiskt. Här på skolan så har fokus under året legat mycket på själva designprocessen och inte så mycket på färdigt resultat så nu testar jag de metoder jag lärt mig hittills för att komma fram till en förhoppningsvis snyggare blogg.

Ni som läser ofta kanske märker att det händer saker här på bloggen men jag hoppas att det inte ska störa inläggen eller innehållet alltför mycket när jag gör ändringar.

Min spontana tanke när jag började med det här var att vi nog behövde uppgradera vårt paket hos WordPress till en dyrare variant för att kunna köpa till ett nytt tema och lägga till andra funktioner, men när jag bollade med Oskar kom vi fram till att vi vill ju leva som vi lär :-). En grej som vi ofta trycker på i olika sammanhang är kreativitet innanför boxen. Hur kan jag utveckla på bästa sätt med det som jag redan har? Så blir fallet också med den här blogguppdateringen, hur många förbättringar kan jag göra med det som finns tillgängligt inom det bloggpaket som vi redan har? Nedan några bilder på det som är på gång.

Har testat mig fram med olika logotyper för att komma fram till en logga, hoppas kunna landa i något som känns rätt och som främst funkar på bloggen men även i presentationsmaterial. Nedan några bilder från processen.

Kommentera gärna om du har några önskemål eller designtankar. 🙂

Några skisser på loggan.

Moodboard för att komma fram till färger, formspråk och en känsla i det vi vill förmedla.

Hemsidor som har en fin känsla.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

Våra båda böcker finns att köpa på BokusAkademibokhandeln samt direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

19 reaktioner till “Behöver nytt utseende….bloggen alltså! Designdagboken del 2”

 1. Snygga förslag. Det ”markerade” E:et är även lätt att konvertera till miniatyr-logga (Favicon, app-genväg etc.)
  Sen om ni ändå designar bloggen så kan det vara värt att spana in WCAG (tillgänglighet).
  Vissa grejen kan vara omständliga för en blogg, men enkla grejer som rätt färger kan göra livet lättare för någon som har svårt för svaga kontraster 😁

  Gillad av 3 personer

  1. Tack Ivan för din feedback tips!!! 🙂 Tänkte att e:t skulle kunna stå för sig själv i till exempel en presentation och annat material. Tror dock att jag kommer att arbeta om den loggan (om det blir den) och kanske göra den mer fet och tydlig. Tyckte att den försvann lite när jag testade som header här på bloggen. När det gäller bloggen så har vi ett tema som WordPress erbjuder och för enkelhetens skulle lutar det åt att behålla samma tema. 🙂 Håller på att utforska vad jag kan göra inom ramen för det temat med färger och annat så tack för tips om tillgänglighet, ska kika på det! 🙂

   Gillad av 2 personer

 2. Oj – så kul!
  Vilka fina förslag. Gillar allihop och färgerna ligger ju helt rätt i tiden.
  De enklare/tunnare typsnitten tycker jag betonar enkelheten, men ändå så fastnade jag för den svarta i tjockare stil. Så snyggt med att n:et och b:et snirklar ihop sig – ändå väldigt tydligt.
  Den varianten plus den fina gröna färgen som bakgrund kanske…? 🙂
  Ser fram emot fortsättningen.

  Gillad av 3 personer

 3. Vad glad jag blir för pepp och feedback, det ger så mycket!! 🙂 Loggorna ligger till sig lite, personligen gillar jag den svarta tjockare medan Oskar gillar enkelheten i den tunna…:-) vi får se vad det landar…fortsättning följer.

  Gillad av 1 person

 4. Gillar också den tjocka bättre… Det skulle inte vara så att ni kan använda typsnittet från böckerna? Finns en lätthet och lekfullhet i dem, speciellt senaste (som jag läser nu) som jag gillar.

  Är inte igenom boken än förresten men ni plockar upp och paketerar tankar och idéer som jag själv har men även fördjupat mig i via MMM och Strong Towns tex. Gillas!

  Gillad av 2 personer

  1. Intressant att den tjocka gillas….:-) kanske det tills sist blir en blandning eller något helt annat… Jo, jag skulle kunna plocka upp typsnittet från boken, men även om jag gillar designen på våra bokomslag så finns det många andra typsnitt som jag gillar mer och vill testa mer. Vi vill också att loggan ska kunna stå mycket för sig själv och användas i helt andra sammanhang där böckerna inte är med. Skulle kunna jobba mer med färgerna i böckerna men sen är jag/vi ganska sålda på svart, det är ju så enkelt och snyggt! 🙂 Tack så mycket för feedback det är alltid bra och utvecklande.

   Kul att höra att du läser boken och känner igen tankarna, tror att många som börjat leva enklare/friare får med sig en hel del igenkänning i boken och förhoppningsvis blir det en källa till inspiration för frihetsnyfikna! 🙂

   Gillad av 2 personer

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Maribel får kommentera kring designen men jag måste ju kommentera på din reflektion om boken. Vi inspireras från många källor men skulle vi ha behövt ange en huvudinspiratör för några år sedan så hade det varit MMM nu känner vi att vi mer och mer närmar oss den livsstil som han en gång motiverade oss till att söka. Därmed har de huvudsakliga inspirationskällorna förskjutits något och skulle jag svara på samma fråga just nu så skulle Strong Towns absolut finnas bland de mest framträdande….tydligen lyser det igenom ganska tydligt (inte bara i våra tips om mer läsning:-)

   Gilla

 5. Jag gillar den feta loggan bättre eftersom den känns enklare och bättre speglar erat budskap. De andra känns för” designiga” för att passa i all enkelhet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för feedback! Det är ju så olika det här med tycke och smak och hur man associerar, har också fått liknande feedback som din fast tvärtom på loggorna när jag har visat. 🙂 Kommer jobba på mer de kommande dagarna så får vi se var det landar.

   Gilla

 6. Hej Fru Fri!… Just det smaken är som baken d v s…..🤔 När jag designar t ex mina kläder har jag lärt mig att (för att inte själv bli vilseledd) helst inte fråga någon alls om vad hen tycker.

  Min erfarenhet när jag frågat ngn ändå (man är ju nyfiken 😉) har för det mesta lett till att jag gått på min egen känsla till slut ändå …. annars blir det en ”kompromissad” design som man inte helt står bakom. Men vägen till mitt slutresultat tar tid…. Jag gör flera förslag, sover på saken… och frågar mig själv flera gånger under olika tidpunkter… Det brukar funka för mig iallafall 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hej! hahah, ja det är ju så, det är väldigt olika när det gäller tycke och smak! Här på skolan är det mycket fokus på processen och att ta in feedback under processens gång, för min del är det väldigt lärorikt och utvecklande. 🙂 Jag jobbar på och så får vi se var det landar med loggorna! 🙂

   Gilla

 7. Hej!
  Jag personligen har svårare att läsa texten nu med tunnare bokstäver och en svagare färgnyans på bokstäverna, åtminstone upplever jag att den tunnare och svagare.
  Nya boken hade jag turen att vinna av en lokal bank. Inte hunnit igenom riktigt hela än men mycket av det jag läst stämmer med hur jag levt sen jag flyttade hit för många år sedan. Har ju levt lokalt utan att jag tänkt på det !

  Gillad av 1 person

 8. Jag tycker att den feta var snyggast! Däremot kan den nog bli svårare att ha t.ex. som favicon. Då behövs någon detalj som kan användas tillsammans med texten, typ som ekorren på er ena bok. Om ni ska köra på den smala loggan skulle jag verkligen rekommendera att ni använder vanliga bokstäver och E:et endast som en detalj (om ni roterar den 90 grader ser det nästan ut som en väg med solnedgång). Jag blev inspirerad till att brainstorma litet själv på temat! https://64.media.tumblr.com/6cc4ebc82a5701244ab569d9fbc9f54c/0336ed0b489136c2-3a/s1280x1920/f88d3aece32f823c1b2793a4ef70089e105ff055.jpg

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tips! Kan meddela att det inte blir nån av dom, det var väldigt tidiga skisser. 😊Nu har jag testat jobbat om i flera omgångar och landat i något som vi gillar. Håll utkik så dyker den upp inom kort. Trevlig helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s