Boktips, Lev lokalt, Vår bok

”Om möjligt ännu mer nervöst den här gången”

Det är en ganska nervös tid precis när en ny bok har kommit ut! Detta är andra gången för oss men det känns om möjligt ännu mer nervöst den här gången, förra gången hade man ju verkligen ingen aning om vad som kunde förväntas. Vi har ju kontroll över processen att skriva och skapa boken tillsammans med vårt fina förlag…men sen när den möter verkligheten har man ingen kontroll längre. Precis som ett barn som vuxit upp och lämnar barndomshemmet behöver boken nu stå på egna ben.

Vi kan ju redan nu se att rätt många har köpt boken, den är också under inköp på många bibliotek och där den finns är den redan utlånad och det är ofta kö. Många har också lagt ut på sina sociala medier att de köpt boken och nu är redo att läsa och förhoppningsvis inspireras, men som sagt relativt få har ännu läst och det är så otroligt nervöst att vänta på fler intryck.

Självklart önskar vi att många kommer tycka att boken är inspirerande och ger nya insikter. Det värsta som skulle kunna hända är nog att den inte väcker några känslor alls. Att ingen bryr sig helt enkelt. En annan jobbig grej är när någon inte har läst men ändå har väldigt starka åsikter om innehållet, det hände vid några tillfällen med den första boken. Det borde inte beröra men gör det ändå.

Det är fortfarande relativt få som verkligen hunnit lästa och begrunda, än så länge har vi fått tre recensioner som vi har summerat i bilden nedan.

Här finns länkar till hela recensionerna David Jonstad (twitter) fru EB (blogg) och Bokdjuret (hemsida)

Förutom dessa tre så känner vi till ytterligare en som läst boken noga och det är Benjamin Elfors som driver podden ”Kunskap bit för bit”. Där publiceras varannan vecka intressanta samtal med ”Sveriges mest intressanta kulturpersonligheter och tänkare”. En podcast med mycket varierande gäster (med efternamn som Bard, Jackelén, Endahl och Schyman och många fler) som är väl värta att lyssna på!

Att undertecknad inom kort ska få ingå i skaran som fått äran att gästa podden känns hedrande och läskigt. Om du blir sugen att provlyssna så tyckter jag att avsnittet där Erik Schuldt gästade och pratade på ämnet ”Myten om maskinen” var ett bra exempel på formen. Som det låter berörs i avsnittet människans förhållande till (informations-) teknologi men samtalet leder även in på en del väldigt intressanta iakttagelser relaterat till hur konsumtionssamhället är konstruerat.

Men nu åter till ämnet och boken #levlokalt! Har du kanske reda läst? Vad var dina första inryck? Vad tyckte du? Vad fastnade du för? Vad saknades? Vad kan utvecklas vidare?

Skriv gärna en kort eller lång kommentar nedan så kan vi fortsätta dialogen!

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

Våra båda böcker finns att köpa på BokusAkademibokhandeln samt direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

27 reaktioner till “”Om möjligt ännu mer nervöst den här gången””

 1. Jag har läst men bara inte tagit mig tid att skriva några rader om det. Det underbart vackra vinterlandskapet gör ju att jag bara längtar ut till skidbacken eller skidspåret. 🤸‍♀️

  Jag tyckte hur som helst så mycket om boken, både innehållsmässigt och layouten. Jag blev som glad av att hålla den i min hand och av att läsa den. Jag uppskattar att ni inspirerar kring ett rikare liv genom att leva ”enklare” och lokalt med konkreta tips och exempel. En favorit för mig var exemplet med vinster i tid där ena grannen åker bil 6 mil (en timme) till och från jobbet och behöver gå på gymmet för hälsans skull och lägger mängder av tid och pengar på transport. Medans den andre grannen promenerar 30 minuter till och från jobbet och får ”hälsan” och mer tid och pengar på köpet. Så vanligt och upplevs för många som en omöjlighet att ändra på. Tänker då mycket på ert förord – ”Konstigt nog blir det nästan alltid som man tänkt sig – under förutsättning att man tänkt”. Jag hoppas er bok kommer inspirera många att våga drömma lagom, att våga tänka vad som vore möjligt och våga ta steg mot ett mer hållbart, hälsosamt och fritt liv! Som jag tror, finns närmare än många tror. Bara ett litet ekorrhjul som skymmer sikten. 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hej och stort tack för din kommentar,

   Det är väldigt roligt att läsa vilka olika delar i boken som ”sticker ut” för olika läsare, man kan själv ha en uppfattning men sen visar det sig att det är helt olika saker för olika personer.

   Som vi återkommer till ganska ofta så tror vi också att ett hinder mot en positiv förändring är att man tror att allt ska förändras på en gång, men bara att skala bort en överflödig aktivitet, en onödig utgift eller dylikt kan vara det första lilla lilla steget mot en större förändring. Sen har vi alla dom där aktiviteterna som kan fylla flera syften som en promenad till jobbet som är träning, sparar pengar och kanske också bidrar till stressreduktion kan man lägga in några sånna saker så blir det ju än mer fart på den förändring man vill se.

   Så tror att det är både ett ekorrhjul som skymmer sikten men också en svårighet att se att många små steg som börjar redan idag kan leda till en enorm förändring över tid. Eller vad tänker du kring det?

   Gilla

   1. Så tror jag absolut, att det kan vara svårt att inse hur enormt kraftfullt ”Lilla stegets kraft” faktiskt är. Eller ränta på ränta-effekten. Du kan kika på grafen och intellektuellt förstå att det kan vara så men det behöver som landa i kroppen. Som med mycket behöver vi få egen erfarenhet kring det hela för att tro att det faktiskt är sant. Och det coola är ju att det som fungerar för både tid, pengar och energi det här med lilla stegets kraft. Och när man väl är igång så är det så lätt och energifyllt. En grymt positiv spiral i livet!

    Gillad av 1 person

 2. Hej! Jag har skrivit ett önskemål till det lokala biblioteket att köpa in boken. Vår familj lever redan ganska lokalt men är öppna för mer uppslag! Er första bok har jag lånat två gånger på biblioteket (de köpte in den efter mitt tips) och den är mycket inspirerande! Ser också alltid fram emot nya inlägg på er blogg som både är fin och mycket intressant! Kan också nämna att vi har börjat hyra ut på airbnb i somras efter att ha läst om det på er blogg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och jättetack för din kommentar,

   Är så himla glad att du och så många andra verkar ha önskat boken på sina lokala bibliotek, vi älskar bibliotek! Det tråkiga är möjligen att det tar längre tid innan vi får höra vad fler tycker om boken;-) Hoppas du kommer att gilla den och att du återkommer och kommentarer och diskuterar det du tycker är intressant!

   Kul att du kommit igång med uthyrning också, det är en sån där grej som jag tänker att vi verkligen skulle kunna utveckla mycket mer i Sverige…där vi har enormt stora boytor och ändå både bostadsbrist och brist på boende under semestrar och lov…

   Gilla

 3. Hej! Står i kö på biblioteket, har nr 8. I kön. Köper den inte eftersom jag lever efter bok nr 1 och snart ska gå i pension. Sparar på, så pengarna ska räcka. Lever lokalt och cyklar till bibl. Väntar med spänning på att få läsa.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och stort tack för din kommentar,

   Så bra att du önskat den på biblioteket, får hoppas att när de har kö köper in några fler ex så du inte behöver vänta för länge. Återkom gärna när du har läst med vad du tyckte var intresset, älskar att läsa och besvara kommentarer här. Även om du verkar leva efter flera av principerna så hoppas jag att boken tillför något:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för att du står i kö för att läsa,

   Vi har fått höra att vår första bok var lite unik inte bara för sitt innehåll utan för att den lånades relativt sett mycket på bibliotek jämfört med hur många ex den sålde. Måste säga att jag känner mig lite stolt över det:-) Hopppas du kommer uppskatta boken när du väl får den i din hand och att du återkommer här med kommentarer och funderingar när du har läst!

   Gilla

 4. Jag beställde boken direkt när det gick och såg mycket fram emot att få hem den. Även om jag och min man själva arbetar mot ekonomisk frihet och har läst väldigt mycket inom FIRE, privatekonomi och minimalism (och följt bloggen sedan början av Frivid42-tiden) så levde boken ändå upp till de högt ställda förväntningar! Jag tycker att den tillför nya tankar och idéer. Vi står i begreppet att köpa hus och hitta ”vår plats på jorden”, och boken utgör ett perfekt underlag för det. Det blev också en aha-upplevelse i varför vi trivts bättre på vissa platser vi bott på än andra (trivts bättre när vi levt mer lokalt). Jag rekommenderar varmt både denna och första boken till andra. Jag har läst ut hela en gång, men redan återkommit till flera stycken. Jag kan med säkerhet säga att boken kommer att läsas om och om igen!
  Den bästa insikten för mig från första boken är att man bara kan ha en prioritering åt gången, men flera över tid vilket jag tycker kan appliceras även på att leva lokalt. Vårt ultimata boende nu i småbarnsåren är kanske inte samma som när barnen är äldre eller när de flyttat hemifrån – och det är okej. Det tankesättet har hjälpt oss när vi diskuterar nytt boende för oss nu.
  Jag hoppas att det blir fler böcker!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och stort tack för din kommentar,

   Var roligt att höra dina reflektioner, som sagt ovan är det fantastisk att se hur olika saker fastnar hos olika läsare. Som du säger så är ”lev lokalt” på många sätt en förlängning av det vi pratade om i första boken. Att leva lokalt är att prioritera det som ligger nära och göra det bästa av det som finns runt omkring oss just här och nu. Sen kan det hända att behoven förändras och att vi lever lokalt någon annanstans vid ett senare tillfälle i livet eller så lyckas vi skapa vår plats på jorden så starkt där vi är just nu så att vi vill fortsätta bygga på det…

   Kul att dessa tankar kommer till praktiskt användning i ert val av boende:-)

   Gilla

 5. Hej!
  Jag la inköpsförslag på boken på biblioteket, vilket gör att jag automatiskt får den först. (Älskar bibliotek!)
  Jag var tveksam till om ni skulle kunna tillföra mer i en andra bok, som redan var oerhört bra, men kan säga att ni lyckats! Det märks i texterna att ni inte stått stilla utan själva utvecklats genom ert liv och de poddar, böcker och samtal ni haft, och nu kunnat sammanföra mycket av detta i en välskriven bok. Fina citat och bilder. Jag har läst den två gånger så nu ska den återlämnas så fler kan inspireras. Ett av era boktips läses nu – tack!

  MVH Marianne

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tack så mycket för att du la ett inköpsförslag så att den snabbt kom till dig och sedan vidare via bibliotekshyllan till andra läsare:-) Kul att den var så intressant att du läst den två gånger och att du även hittade fler lästips via den…får jag fråga vad det är som du läser nu?

   Gilla

   1. Hej igen,

    Vad roligt att du läst Växla ner, det är en klassiker som fortsätter att vara relevant tycker vi. Det brukar gå att fjärrlåna böcker på bibliotek och de flesta böckerna som vi nämner borde finnas någonstans i Sverige. Kan tipsa om databasen libris (http://libris.kb.se) där de flesta svenska bibliotek finns med och där man kan se om boken man är nyfiken på finns någon annanstans i Sverige) Engelskspråkiga böcker har jag också i större utsträckning faktiskt köpt trots att jag är ganska sparsam. Böcker tycket jag är något som när dom är bra adderar mångfalt i värde jämfört med sitt inköpspris. Dessutom kan man skicka dom vidare till andra eller om det är en nyare boka ofta donera den till sitt lokala bibliotek och på det sättet skicka lärdomarna vidare.

    Gilla

 6. Jag skyndade mig att ställa mig i kö på bibliotekets exemplar så fort man fick reservera böcker igen. Hoppas få läsa den snart, efter att ha läst Fru EB:s recension tror jag att jag kommer få stor behållning av den och att jag får lite nya infallsvinklar till hur jag ska leva mitt liv ännu lite mer lokalt i framtiden.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och jättetack för din kommentar,

   Fru EB var väldigt snabbt ut med en recension och det var roligt, bra med personer som redan lever det fria livet och har möjlighet att läsa en bok på ett par dagar:-) Hoppas att inte kön på biblioteket är för lång…eller om den är det att bibblan köper in fler ex så inte väntan blir för lång. Återkom gärna här i kommentarerna när du har läst och berätta vad som var mest intressant för dig/er och vad du tycker kan utvecklas ytterligare!

   Gilla

 7. Har köpt boken, men… Har 3 böcker från biblioteket som ligger och väntar på att läsas (kortare tid nu i corona). Konstigt det där med reservationer som kommer med ketchup-effekt…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hoppas du hinner läsa böckerna från bibblan innan dom ska vara tillbaka och att du sedan har tid och ork att ta dig ann våran. Återkom gärna och berätta om vad du tar med dig efter att ha läst boken:-)

   Gilla

   1. Det skall jag absolut göra, böckerna det gäller är (för info;):
    – Bli rik långsamt – Peter Karaszi, Ali Kashani
    – The 4 hour work week – Timothy Ferriss
    – Tänk rätt, bli framgångsrik – Napoleon Hill
    Ni kanske har läst någon av dessa?

    Gillad av 1 person

   2. Hej igen,

    Jag har läst Tim Ferris och gillar hur han sätter en del förutfattade meningar på ända med sitt tankesätt. De övriga två har jag inte läst men vad jag hör från andra så kan de helt klart vara läsvärda…bara det att det finns så mycket att läsa:-)

    Gilla

 8. Jag är själv ekonomiskt fri och min och familjens dagliga livsstil liknar er, skulle jag tro för allt vet jag ju inte. Ändå skulle jag inte påstå att vi lever lokalt eftersom våra globala investeringar är det som driver det faktum att vi kan leva som vi gör. Det är väl samma för er? Hur ser du på det?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Mycket intressant perspektiv. Vår nya bok pratar ju väldigt lite om investeringar men självklart har du en poäng i att delar av våra investeringar är internationella antingen i det att det är utländska bolag eller att svenska bolag har delar av sin verksamhet utomlands eller är beroende av export/import för sin verksamhet. En reflektion kring detta är att det i och med hur finansmarknader har utvecklats ofta är lättare att köpa in sig i en livsmedelskedja på andra sidan atlanten än vad det är att bli delägare i den lokala handlaren.

   För oss handlar ”lev lokalt” om ett perspektiv där man i den mån det går väljer från det som ligger nära både rent geografiskt men också i överförd bemärkelse till att välja enkla lösningar och oftare skala av än att lägga till för att lösa olika utmaningar och problem. Principen går att tillämpa även på investeringar men balansen blir annorlunda då en större del blir mer avlägset medan när det gäller vår dagliga konsumtion och våra aktiviteter så kan vi i absolut övervägande grad välja det lokala.

   Har du läst eller tänker läsa boken? Skulle vara intressant att fortsätta den här diskussionen när du har läst och kanske då också vet lite mer om vilka överväganden vi gör…

   Gilla

   1. Jadå jag kommer läsa 🙂 Jag köper ditt resonemang och tänker väl rätt lika. Ändå kan jag inte låta bli att känna mig som en hycklare ibland. Det är jättefint att plocka bär och frysa in men det är Nibes försäljning i Japan som gör det möjligt. Eller vad spelar det för roll om jag cyklar dit jag ska när företagen jag investerar i spyr ut koldioxid. Om man ska hårdra det. Man kan ju faktiskt välja bort investeringar, men det är ändå inget vi gjort. Det är trots allt den snabbaste vägen till personlig frihet. Vi kan diskutera vidare när jag läst.

    Gillad av 1 person

 9. Som jag har läst denna!
  Och även den första boken. (Som jag även just i detta nu, läser igen)

  Härligt med en bok om ekonomi och sparande som inte får mig att somna. Utan istället inspirerar och ger energi!

  Jag tror många. Även jag. Lätt snurrar in i tanken om att ”spara pengar” betyder att man också ska behöva ”spara på livet”. När det faktiskt är helt tvärt om. Som ni beskriver det så bra i boken. Så handlar det om att hitta ett större värde i livet. Mer än vad mer pengar ger.

  Ser fram emot nästa bok! För det kommer väl en till?
  ( alla goda ting är tre)

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du läst och gillar båda böckerna. Pengar kan var en nyckel till många saker men det kan aldrig vara målet. Ekonomi handlar ju om hushållning med resurser så att man får ut så mycket som möjligt och som vi försöker beskriva i den nya boken så är det ju tid och energi och inte pengar som är den ultimata ”valutan” och det är dom man ska vara rädd om.

   Om det finns ett ytterligare perspektiv att belysa så blir det kanske en ny bok vi får väl se:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s