ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Lev lokalt, Life hacks

Hur vanligt är sunt förnuft?

”Men allt ni skriver är ju bara sunt förnuft, det är ju inget nytt” det är nog en av de vanligaste invändningarna som vi får mot budskapet i våra böcker. Här finns inga löften om att tjäna miljoner med några få timmars arbete i veckan eller fantastisk avkastning genom något magiskt formula. Här finns ”bara” sunt förnuft tillämpat konsekvent över tid…så enkelt är det.

Så då finns det väl egentligen inget att berätta om eller? Jo vi tycker ändå det! För hur många ser ni omkring er som lever efter de principer som vi beskriver i våra böcker och som väldigt många skriver under på är just vanligt sunt förnuft? Hur många väljer de enklast lösningarna på olika utmaningar i livet, hur många väljer bort motoriserad transport till förmån för muskelkraft? Hur många bilar står det tillexempel utanför gymmet i din stad? Apropå att gå över ån efter vatten…

Hur många fullt fungerande kök rivs ut i ditt kvarter det under det här året? Hur många byter bil igen för andra eller tredje gången på några få år samtidigt som de håller på att stressa sönder sig själva och knappt träffar sin familj? Hur många som redan har för mycket att göra, tänker att ytterligare en ”trevlig” aktivitet ska göra saken bättre? Det mest ironiska exemplet här är väl om man stressar till ett SPA-besök.

Grundkurs, kapitel 1 ”Lev lokalt”.

Hemligheten ligger nämligen inte i innehållet i tipsen utan i genomförandet. Vi vill visa att det fungerar för en vanlig familj att leva på ett annorlunda sätt än i det gängse ekorrhjulet och att processen dit kan ske med små steg. Dessa små steg har konstigt nog en otrolig dubbeleffekt, då dom tar oss närmare det slutliga målet och förbättra livskvaliteten direkt. Grundprinciperna kan tillämpas på olika sätt men kärnan i budskapet är att den verkliga valutan i ett liv är tid och att den tiden ska tas till vara. Att ett enklare liv oftast är ett bättre liv i ett samhälle där vårt största problem är att hantera överflöd av saker, aktiviteter och intryck.

För er i gruppen som läser vår blogg kanske detta inlägg slår in öppna dörrar men jag tycker att det tål att upprepas, det är det konsekventa genomförandet av små enkla förenklingar och förbättringar som ger hållbar effekt över tid.

Att ”Leva lokalt” både i direkt och indirekt bemärkelse för ett fritt, hälsosamt och hållbart liv – helt enkelt!

Vad har du för tankar kring sunt förnuft och dess tillämpning i din omgivning?

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

Våra båda böcker finns att köpa på BokusAkademibokhandeln samt direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

14 reaktioner till “Hur vanligt är sunt förnuft?”

 1. Tänker också att det är aggregation of marginal gains. Att gå / cykla till affären är ingen biggie – det gör ändå rätt många. Men att ta en redig genomgång av livet och att applicera detta sunda förnuft på alla delar som en set point gör under. Sedan kan man (och bör man) fuska lite ibland för att känna pirr för att sedan återgå till en väl fungerande vardag.

  Vi applicerade detta mindset på vårt liv för tre-fyra år sedan. Bort med alla abonnemang och onödigheter. Känn efter. Plocka tillbaka det som ger värde (Spotify tex) och voila. 25% fria efter tre år med en sparkvot på 50%+.

  En gladare, friskare och mer finurlig familj.

  Ha en fin helg! Snart klar med boken och jag gillart! Gillar också att det inte är en ren ”pensionsbok” utan att det finns många vägar till ett gott liv. Extremsparande kan vara en av dem.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är något i det mänskliga psyket tror jag som gör att vi underskattar effekten av små positiva förändringar över tid…hur de ackumuleras upp. Medan vi överskattar inverkan av några få stora ”events”. Det syns i enskilda familjer och i samhället i stort, alla problem ska lösas med stora omvälvande lösningar istället för små kontinuerliga förenklingar och förbättringar.

   Kul att du gillar boken, den har ju inte spontant fått lika mycket uppmärksamhet som den första men tror att den kan bli en ”smygare” som fler och fler får upp ögonen för. Just det faktum att budskapet är lite mer komplext än ”gå i pension tidigt” går att den är lite knepigare att förklara men samtidigt tror jag att det gör den mer brett tillämpbar…ska bli kul att höra ditt totalintryck när du har läst klart.

   Ha en fin helg!

   Gilla

 2. Om man gör som alla andra,
  får man samma resultat som alla andra!

  Lite ifrågasättande av vad alla tycker är rätt väg och istället gå efter vad man som par tycker känns rimligast, kan göra stor skillnad på tid och längd.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och stort tack för din kommentar,

   Ett mycket fint visdomsord! Det spännande tycker jag är hur långt ”lite” ifrågasättande kan ta en, man behöver inte slänga ut allt som samhället erbjuder bara bruka det med lite mer eftertanke. Små förändringar + tid + fler små förändringar + tid = magiska resultat:-)

   Trevlig helg!

   Gilla

 3. Som man kan säga att allt är relativt enkelt i teorin (att måla upp en bild om hur saker och ting är och fungerar) men i det faktiska livet är det svårt att applicera enkla principer ”sunt förnuft” men det är inte så lätt. Människan är inte så logisk utan mer bekväm av sig och tar gärna genvägar (bil, färdigmat, restaurangmat, flyg ja listan kan göras lång) belöning nu är viktigt och det som gör livet enkelt och bekvämt premieras före det naturliga att ta sig fram i egen maskin eller laga mat från grunden. Inte så konstigt egentligen då vi mestadels levt som stenåldersmänniska och endast en liten period haft en enorm utveckling rent teknologiskt. Instinktivt finns våra beteende där och överleva och det som är bekvämt står närmast på listan även om det vore mer logisk att röra på sig eller laga mer näringsrik mat samt mer grönt.

  Nåja vi är ju endast människor försöker själv så gott jag kan även om jag fuskar då och då med färdiglagat äldsta sonen extremt selektiv i maten. Samt att familjelivet tar mycket energi. Tom när man har tid och är permitterad känner man ändå trötthet helt klart mindre nu men mer när barnen var yngre samt mer förståelse för sonen hur han fungerar.

  Läst bok ett ännu ej läst nummer två funderade på att köpa när det var rabatt men porto var ju en del också får nog bli biblioteken eller beställning till närmsta bibliotek.

  Tills man lärt och applicerar life hacks ja då behövs böckerna kanske ej, men en friendly reminder är alltid bra människan faller lätt tillbaka i dåliga vanor utan självreflektion. Böckerna lär gagna den gängse allmänheten så det fyller definitivt en bra funktion keep up the good work 🙂

  Mvh Anonym-m

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt klart en poäng med att vi människor inte alltid är så logiska och på en nivå är ju det ganska tur för det skulle nog vara tråkigt att alltid vara beräknande och logisk. Det viktiga tror jag är att man tar tag i de stora sakerna och att man inte kräver av sig själv att vara perfekt, för att sno ditt exempel blir det färdigmat ibland så är det inte vidare farligt vare sig för plånboken eller för hälsan…men blir det sån mat hela tiden så är det inget vidare.

   Vi har verkligen integrerat tankarna som vi skriver om i vårt liv…men behöver ändå påminna oss själva så att se böckerna som en ”friendly reminder” det gillar jag:-)

   Gilla

  1. Hej och tack fä din kommentar,

   Du har nog rätt i, tyvärr verkar det ju dessutom vara ett tidlöst problem då redan Voltaire på 1700-talet konstaterade just att vanligt sunt förnuft inte var så vanligt….

   Gilla

 4. Har läst den nya boken och även den gamla. Tycker det är en bra uppföljare och att temat ligger rätt i tiden. Att leva lokalt, ta vara på det som finns i närheten och se de enkla sakerna i livet istället för att jaga efter solresor, nya bilar, drömhuset osv. Det tänker jag att jag inte är ensam om att ha omvärderat under den här speciella tid vi lever i just nu.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar

   Roligt att du har läst och gillar den nya boken, vi tror verkligen att det kan bidra med något tidlöst i perspektivet på allt bra som finns i det lokala. Hoppas att den kan smyga ut och nå många över tid, hoppas också att du tipsar fler:-)

   Gilla

 5. Lite men inte helt off topic kanske – har inte läst boken men det antydas på vissa blogg (tex Fru EB, den här också egentligen) att det är smidigare (och bättre) att bo på mindre ställen, men jag skulle vilja påstå tvärtom egentligen om man vill verkligen leva lokalt dvs går eller åker kommunalt bara. Här i Flemingsberg i Stockholm tex tycker jag man verkligen leva lokalt med järnväg, pendeltåg, naturreservat, alla möjliga aktivitet, en skidbacke bara 5km bort som man kan åka buss till, och tom ett sjukhus, en universitet och även polishuset med passutdelning – alla 5 till 10 min gångavstånd bort. Många här som inte har bil

  Gillad av 1 person

  1. Hej och stort tack för din kommentar,

   En viktig poäng i boken är att man kan leva lokalt i stort sett var som helst men att förutsättningarna är annorlunda. Att det finns mängder med mellanting mellan mitt i en storstad till ensam ute på landet. På ”landet” kan det i värsta fall bli väldigt mycket bilåkande om man bor på fel ställe och hela tiden ska transporera sig. I stan eller stadsnära miljö kan många lura sig genom att åka långt och inte se det du ser nämligen att det mesta finns just i din del av staden…många åker kors och tvärs för arbete, fritid, sport etc.

   Att leva lokalt är inte något som man bara kan göra på en typ av plats utan någon man kan göra var man än befinner sig i Sverige eller världen. Det är mer en attityd eller ett perspektiv snarare än en plats. Det handlar om att hitta en plats som har det man behöver på rimligt nära avstånd och sedan att utnyttja det och på så sätt bidra till att skapa platsen, att ta vara på det som finns och kanske även bidra själv till att göra platsen bättre. (Handla lokalt, äta lokalt, engagera sig politiskt, starta något för andra etc).

   Kul föresten med Flemingsberg där träffades jag och Maribel när vi gick på Södertörnshögskola, jag bodde i Södertälje men Maribel hade en lägenhet tillsammans med en kompis i Flempan. Det var fina tider det:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s