ekonomisk frihet, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Hur hanterar man en kris?

Inlägget innehåller reklamlänkar till bokus.se och nextory.se. Dessa är märkta med (affiliate). 

Det går helt enkelt inte längre att ignorera elefanten i rummet. Hanteringen av Corona-viruset påverkar alla delar av samhället och vissa medmänniskor har fått sina livsbetingelser kraftigt påverkade av detta. Vissa har över en natt blivit av med sin försörjning och än värre vissa har mist anhöriga.

För vår del har vi valt att vara ganska tystlåtna under den här perioden och uppfattar att det tolkats som om vi är oroliga för att vår ”ekonomiska frihet” är hotad av detta skeende. Självklart har detta påverkat även oss men anledningen till att vi valt att vara relativt tysta är snarare att vi känner oss så fantastiskt lyckligt lottade i vår situation. Vi har varit rädda för att vad vi än skriver så låter det lite som ”vad var det vi sa” vilket känns olyckligt i en sån här svår situation för många.

Vårt budskap om enkelhet, förnöjsamhet och sparsamhet som nyckeln till ett friare och bättre liv står sig dock om möjligt ännu bättre i dessa tider. Därför ville vi ändå skriva att inlägg om hur man kan hantera kraftigt förändrade förutsättningar och kriser.

Detta är hur vi tänker att man bör gå till väga:

 • Skapa en ärlig och personlig nuläges-bild – förutsättningarna har förändrats för de allra flesta men hur mycket skiljer sig markant från person till person. Någon har helt förlorat sin försörjning och sitter hemma utan arbete medan någon annan knappt hinner träffa sin familj då de jobbar dag och natt i sjukvården. Var ärlig och utgå ifrån ditt eget liv, bara för att andra är i kris betyder det inte att du är det…din egen personliga kris kan också var betydligt värre och mer akut än genomsnittet.
 • Sätt dig själv stabilt i förarsätet på ditt liv – du kan inte göra så väldigt mycket åt läget i världen eller landet utan det du kan påverka är ditt eget liv och situation. Allmän oro tar mycket energi och därför är det viktigt att fokusera den kraft du har på det du kan påverka.
 • Hur du bör gå tillväga beror i grunden på hur akut situationen är:  
  • Akut ekonomiskt kris – om du befinner dig i en akut ekonomisk kris så bör du hantera den på samma vis som om ditt hår brinner! Här handlar det inte om att ”stå över varannan kaffe på stan” här handlar det om att ifrågasätta om det är nödvändigt att dricka kaffe överhuvudtaget!! Det gäller att handla snabbt och framförallt ta bort alla onödiga kostnader.  Allt utom  tak över huvudet och mat för dagen ( på havregrynsgröts nivå) ska bort. Sälj/ställ av bilen, hyr ut soffan till en inneboende och sälj alla överflödiga prylar/kläder, säg upp abonemang etc. Är läget genuint akut är det också tillfälle att säkra hem eventuella investeringar i aktier/fonder även efter en nedgång.
  • Mindre negativ ekonomiskt förändring – här har du lite mer handlingsutrymme att skruva om ekonomin med något mer lugn. Det är också viktigt att du sköter dig och tillexempel betalar räkningar i tid och på andra sätt tar ditt ansvar. Det finns många andra som ligger betydligt mer risigt till och behöver att du tar ditt ansvar. I förlängningen bör du dock leta efter möjligheter att förbättra din ekonomi.
  • Ingen eller positiv ekonomiskt förändring – i detta fall är det också mest viktigt att du tar hand om dig själv och tar ditt ansvar. Här kan du även fundera på om du kan stödja andra, praktiskt eller ekonomiskt. Kanske kan du ”stödja” någon person eller verksamhet (med tid eller pengar) som du vill ska överleva den akuta krisen.

Kortfattat kan man alltså säga att nyckeln till att hantera en kris handlar om att först få klart för sig om det verkligen är en kris. Om det är akut vänta inte med att skrida till verket med radikala förändringar. Om det inte är en personlig akut kris så bör fokus istället vara på att göra rätt för sig och inte sätta andra på pottan.

Vad gäller investeringar (om du inte är i en akut kris) så bör du vara relativt passiv när det gäller sälj/köp under volatila tider, att agera på allmän panik blir ofta fel. Däremot kan det vara en utmärkt ide att skriva ner hur du känner under börsens kraftiga svängningar för att fundera över om du bör förändra din riskprofil på något vis inför kommande kriser..för vi kommer ur denna…och det kommer nya..var så säker.

Processed with MOLDIV

Som sagt så tänker vi att det vi skriver i vår bok är om möjligt mer relevant i detta läge, både ur ett livsfilosofiskt- och ekonomiskt perspektiv . Om du vill köpa ett eget ex eller ge bort ett ex till någon som du tror behöver läsa budskapet så köp gärna direkt från förlaget och samtidigt stödja ett litet och hårt arbetande förlag.  Den finns även på flertalet bibliotek och som ljudbok på de flesta plattformar. 

Ett annat boktips för den som befinner sig i en kris, är Krisboken av Vanja Persson. Spartipsen i boken är kanske inte unika men däremot så finns här massor av exempel på personliga berättelser om att hamna i och ta sig igenom ekonomiska kriser. Boken går att köpa bland annat hos bokus (affiliate) och finns också troligen på många bibliotek. Den finns även som ljudbok hos Nextory (affliate) 

Nu vill vi höra från er? Hur drabbas ni av krisen och vad har ni gjort för förändringar? Vad vill ni tilläga kring hur en kris kan hanteras?

15 reaktioner till “Hur hanterar man en kris?”

 1. Personligen har den här pandemin fått mig att lära känna mig själv ännu bättre. Jag visste att jag var introvert, men jag trodde inte att jag skulle må så oerhört bra av att jobba hemifrån hela tiden. Väldigt intressant att ta med sig.

  Rent ekonomiskt var jag precis innan nedgången på gränsen till att kunna börja jobba 60 % för resten av mitt liv (oklart om det skulle vara mitt mål dock) och det jag har justerat nu är att jag vill ha en större buffert än jag haft tidigare. Från 10′ till 60′ känns bra i magen. Däremot har jag inte rört fonder/aktier, utan de får vara ifred och återhämta sig. Jag har sålt en del saker och köpt fler fonder för de pengarna och snart ska jag börja lägga in mer pengar på fonder och inte bara bygga buffert.

  Jag tror covid-19 verkligen gett oss som har lyxen att kunna jobba hemifrån en möjlighet att reflektera kring om det är såhär man vill leva och om inte, vad det är man skulle vilja ha annorlunda. Ett sätt att hitta sig själv helt enkelt.

  Tack för en bra blogg! ❤

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   I vår bok skriver vi om ”experiment med frivilliga begränsningar” som en väg till att lära känna sig själv. Den här tiden och de förändringar som skett är ju inte frivilliga för någon men likväl kan det bli en möjlighet att få ny kunskap om sig själv och sina behov. Vissa kommer nog att upptäcka att de behöver kontakten med andra människor mer än de tidigare trott medan andra kommer upptäcka att de är rätt nöjda med sitt eget sällskap.

   Det är nog en av de mest givande saker som man kan använda kriser till nämligen att lära sig lite mer om sig själv.

   Kul att du gillar bloggen:-)

   Gilla

 2. Exakt som ni säger påverkar denna pandemi så olika. Jag jobbar inom intensiven, där vårt uppdrag blivit att rädda de svårast sjuka i Covid-19. Arbetspassen är krävande i skyddsutrustning och mask. Tröttsamt, men jag står gärna i frontlinjen. Pengarna rullar åtminstonde in, särskilt som jag bara vilar när jag är hemma, tar även xtrapass. Min syster och man i flygbranschen har permitterats till 20% och har all tid i världen. De fixar och donar med huset medan mitt hem förfaller 😉 En ledig dag samlar jag bara kraft till nästa pass. Kontrasterna kan inte bli mer tydliga!

  Tack så jättemycket för en bra blogg. Det är det första mail jag öppnar. Har även läst er bok. Den är lättläst och ger många insikter hur man kan leva på mindre pengar. Det finns så många andra böcker som riktar in sig på investeringar, så denna tokgillar jag! Som bekant är lönerna inom vården väldigt låga, så alla tips emottages tacksamt. Allt gott till er!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar bloggen och boken. Syftet med boken var att skriva en bok som tar ett radikalt grepp på privat ekonomin men samtidigt funkar för all inte bara de speciellt intresserade…det låter som om det har lyckats och det glädjer mig mycket!

   Intressant också att läsa din beskrivning av hur ni i din familj drabbats olika av de förändrade förutsättningarna. När någon jobbar som aldrig förr så är någon annan i stort sett utan arbete (och ibland även inkomst).

   Att jobba mycket och ha noll tid över för att göra av med några pengar kan vara en bra start på ett sparande för framtiden..och att samtidigt få göra något meningsfullt i denna svåra tid måste kännas bra!

   Gilla

 3. Bra skrivet. Vi har väl lite samma situation som ni. Väldigt glad över att kunna röra mig fritt ute på landsbygden där jag inte möter en människa under mina morgonpromenader. Att bo i centrala Stockholm vid den här tidpunkten är nog ingen höjdare. Håller med Fri2032 att jag insett att jag är mer introvert än jag trott. Men jag är bekymrad över efterspelet rent ekonomiskt, för samhället. För oss är det ingen större skillnad mer än nedgången just nu. Möjligen hade jag varit betjänt av lite mer cash, men det är lätt att vara efterklok. Hade redan innan så att jag håller mig flytande 1½ år. Givet alla osäkerhetsmoment i ekonomin hade det varit skönt med ytterligare ett år.

  Men det är verkligen inte läge att beklaga sig. Pratade precis med en f.d. kollega vars mamma ligger på intensiven. Mammans sambo ligger nedsövt med andningshjälp. Ger lite perspektiv.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du gillade inlägget:-) Detta läge sätter verkligen saker i nya perspektiv och det är enklare att känna glädje över enkla saker som att man kan gå ut och vara i naturen när andra tvingas var mer instängda i storstäder, än mer så utanför Sveriges gränser. Att ha hälsan är ju också något som man känner större tacksamhet för när andra har det svårare.

   Sen är det nog omöjligt att inte påverkas till någon del av en allmänt mer osäker och orolig tid och visst kryper det sig lite på även om man känner sig betydligt bättre förberedd än de flesta. När vi blev intervjuade av en tidning för lite sedan så pratade vi om just det faktum att vi visserligen inte är immuna mot ekonomiskt nedgång men att det för oss handlar om att om saker inte blir bättre så kan vi behöva fundera på att hitta några extra inkomster om 5-10 år allt medan andra kanske inte vet hur de ska klara de närmaste 5-10 dagarna. Detta är på någon nivå sant alltid men det blir mer uppenbart i dessa tider när förändringen sker fort och vissa som haft relativt fasta och trygga inkomster helt plötsligt står utan.

   Gilla

   1. Word! Därav min bryddhet kring detta ”Nu blev det allt tyst från sparbloggarna.” Va? Det är väl inte primärt sparbloggarna med låga omkostnader som sitter i klistret i ekonomisk kris utan svenne banan som lever med stor kostnadskostym ur hand i mun? Det är som ett sorts förvirrat ”ja kolla då, börsen ger inte garanterad avkastning varje år”-resonemang, som att någon inom sparbloggosfären någonsin påstått det. Tvärt om, är det några som vet att börsen går upp och ner, ibland under kort tid, ibland länge, så är det ju FIRE-communityn. Thus: Man skär ner kostnaderna och lever så som ni brukar säga ”dubbelt så bra till halva priset”.

    Gillad av 1 person

 4. Bland hundtränare har Coronas ställt till det rejält, eftersom ALLA prov och tävlingar ställdes in!
  Några hundklubbar ”gillade läget”, tänkte nytt och anordnade Online, Inoff tävlingar – och fick med sig massor av intresserade hundägare.
  Det har sedan fört med sig att flera nu tänker ”Leva lokalt”; även då det gäller hundträning och tävlingar 🙂
  Så det som nu händer omkring oss, gör att vi måste/får tänka om – och hitta nya vägar…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Visst är det härligt att se att begränsningar ibland föder kreativitet, tror att detta sker just när vi fokuserar på det vi kan påverka istället för att ”gnälla” på viruset eller vad olika aktörer gör åt det. Tänk sedan när viruset är över och de nya vägarna existerar parallell med det gamla sättet att göra saker…vilka möjligheter!

   Gilla

 5. Hej och Tack för kloka tankar!
  Jag har också läst er bok och haft mycket nytta av den. Det är ofta som jag referera till er och i julas gav jag bort den i julklapp till en nära.
  Det var härligt och bra att läsa det ni skrev nu om hurvida man själv faktiskt är i akut kris eller ej och vad man sveps med i.
  Själv är jag egentligen inte så påverkad rent ekonomiskt i vardagen och har stor nytta av allt klokskap jag tagit till mig från er och de poddar Du/Ni medverkat i. Det har däremot gett mig en knuff att tänka mer lokalt och mer gynnat gårdsbutiker mm i min närhet.
  Mitt i denna kris och tragedi som det innebär för många, hoppas och önskar jag av hela mitt hjärta att detta kommer att föra mycket gott med sig. Förhoppningsvis mer omtanke om vår jord, våra medmänniskor och vårt eget välbefinnande och att fler nu hinner stanna upp och titta lyckan och glädjen i ”det lilla”.

  Alltid lika kul när ni skriver!

  Vänliga hälsningar!

  Anette

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar

   Vad roligt att du gillar bloggen och boken, det värmer alltid att höra. Visst känns det också kul att nu när många ”svajar” kunna fortsätta att gynna det lokala eller till och med öka sina lokala inköp. En viktig förutsättning för att leva gott på lite tror vi är att ”leva lokalt” och då måste man också på olika sätt se till att det blir möjligt genom hur man spenderar sina pengar men också var man väljer att spendera sin tid.

   Vi får verkligen hoppas att vi kommer ut starkare på andra sidan av denna utmanande tid, tror det finns goda möjligheter för det som såväl enskilda personer som politiker och företagare funderar över vad av ”det gamla” vi vill ta tillbaka och vad vi klarar oss minst lika bra utan. Vi har nu en möjlighet att bygga något bättre baserat på vad krisen har lärt oss.

   Gilla

 6. Jag har insett att de sociala interaktionerna jag får via mitt jobb (lärare) är så viktiga för mig. Nu drabbades jag inte primärt av corona utan föräldraledighet som jag gick på i början av terminen.. Men jag har insett hur mycket jag gillar mitt jobb och hur viktigt den sociala biten är. Tack och lov har jag kunnat ha digitala fika-stunder med mina kollegor och kikat in på digitala lektioner för att säga hej till mina elever. Skulle nog mått bra av föräldragrupper och öppna förskolor nu, men lillan är bara 11 v och allt sådant är stängt/flyttat ut, i maj hoppas jag kunna ta mig iväg till en öppen förskola i en park för att få socialisera lite. Pga sjukdom som verkar varit corona har vi fått hålla oss hemma i 3 v nu och både jag och sambon är svältfödda på sociala interaktioner och att inte kunna träna ordentligt. Videosamtal med mor- och farföräldrar samt promenader med kompisar i telefon har hjälpt lite – men så skönt att vi nu varit symptomfria sedan i lördags så nu vågar vi oss ut bland folk igen!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Just föräldraledighet är lite speciellt för att man känner ett så stort behov av tid med andra vuxna. Barnen klarar sig alldeles utmärkt ensamma när de är små..upp till över året men vi vuxna vill gärna träffas på olika aktiviteter. Nu blir det ju lite extra isolerat i dessa tider men det är lite samma känsla tror jag för många förändrar den första tiden.

   Det är ju härligt att du längtar till ditt jobb, jag hoppar ju också in lite strötimmar/dagar på en liten skola och måste säga att jag tycker det är roligt och givande.

   När ni väl kan ge er ut igen kanske det inte behöves så mycket för att känna att ni är med i samhället igen och får lite utbyte av andra…vi får hoppas saker och ting så smått börjar öppna upp igen och/eller hittar nya former.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s