ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Okategoriserade

Vad är värdet av 6 000 kr?

Vi får massor av frågor om pengar både här på bloggen, i mail från er läsare och på Twitter och Instagram ibland är det mer påståenden (även påhopp om än väldigt sällan) och en sak som ganska ofta blir tydligt i dessa är att inställningen till pengar och i förlängningen ekonomisk frihet har väldigt mycket att göra med de egna perspektiven.

Vid ett tillfälle den senaste veckan blev det (på twitter) en liten skämtsam diskussion kring ett belopp på cirka 6 000 kr . En person menade att det var ”små pengar” som till nöds räcker för en middag för två med lite god dryck på en bättre restaurang medan jag framhärdade att det är tillräckligt för vår familj att äta middag varje dag i minst tre månader. (Beräknat på att vi lägger hälften av vår matbudget på middag vilket är högt räknat).

Andra tillfällen när olika syn på ekonomi blir tydligt är när vi ibland får höra att vi lever outgrundligt fattigt och att det i det närmaste är synd om våra barn som behöver leva såhär. Detta parallellt med att vi har fått höra i andra forum att vi lever ett fantastiskt lyxigt glidarliv och egentligen inte ens kan kalla det vi gör för enkelhet.

Ytterligare sådana exempel kan vara svaret på frågan: Vad kostar en bil? Bland vanliga medelsvensson kan svaret på den frågan variera från 5 000 kr till över en halvmiljon (och då har vi ändå uteslutit dom riktigt svindyra bilarna).

IMG_4059 2
Vad representerar 4 kr för dig? 10% av garderobsavgiften vid en utekväll eller kanske ett halvt kilo morötter? 

Vi har fått mail från personer som funderar på om de vågar gå i pension ”redan” vid 55 trots att de har väldigt gott om pengar medan andra hör av sig och vill berätta hur nöjda de är med senaste veckans pant samling som givit ett par hundralappar som nu leder ett litet steg närmare friheten.

En annan relaterad fråga är ju då om man tycker att priset man betalar automatiskt motsvarar värdet man får? Är tillexempel de hembakade våfflorna ovan mindre värda för att de bakats i ett lånat våffeljärn och serverats med hemmagjort sylt och egenhändigt vispad grädde. Detta i kontrast mot våfflor på kafé eller restaurang som lätt kan gå på 10 ggr priset per portion. Eller är de hembakta mer värda för att de är bakade med kärlek i det egna köket i samarbete med barnen?

Vad visar då exemplen ovan? Jo som vi skriver i vår bok så är ekonomi i ett rikt samhälle mer frågan om inställning och psykologi än matematik vilket också gör ekonomi till ett så mycket mer intressant ämne.

Givet detta blir dagens fråga till dig som läser vad du har för inställning till pengar? Hur påverkar det dina beslut och ser du hur andra relaterar annorlunda och kommer till andra beslut? Samt för att återkomma till beloppet ovan på 6 000 kr – vad representerar det för dig?

20 reaktioner till “Vad är värdet av 6 000 kr?”

 1. Hej!
  Det var ganska länge sedan jag fick en ”relation” till mina pengar, nämligen när jag hamnade i en livskris och inte längre hade så att jag klarade mig, jag blev allvarligt sjuk och kom aldrig tillbaka till att kunna arbeta 100%.
  För tre år sedan bestämde jag mig för att sluta kämpa emot, flyttade till billigt och arbetar idag 50%, och så kommer det att förbli tills jag går i pension om förhoppningsvis 10 år.
  Jag mår bra, sparar till mitt resekonto, buffertkonto och, tack vare er och er inspirerande Bok (och flera efterföljare) har jag nu börjat intressera mig för aktievärlden och öppnat ISK för att spara i fonder regelbundet varje månad.
  Mina fasta utgifter stannar vid 6 000 kr i månaden och jag lever gott på det som räcker och blir över varje månad.
  Min ålderspension är ett skämt men jag oroar mig inte särskilt mycket ändå eftersom jag vet att jag klarar mig på mindre😊

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar, din historia är ett fantastiskt exempel på var man kan komma om man tar grepp om sin ekonomi och sätter sig själv i förarsätet. Även om du hade en svår startpunkt med sjukdom och svag ekonomi. Att kunna må bra på lite är verkligen i det närmaste en superkraft!

   Gillad av 1 person

  2. Det där gillar jag som du skrev Carin! Att inte bli bitter utan att finna lösning. Billigare boende och jobba mindre för att orka med vardagen.
   Hoppas att dina pengar växer mycket så att din pension inte blir för tuff.
   Kram

   Gillad av 2 personer

 2. Intressant inlägg! 6000kr, är den summan vi skulle vilja ha som boendekostnad, vi letar och räknar, söker nytt boende. Nu är vår boendekostnad 12000kr i mån. För två år sedan kändes den summan helt okej, men inte längre, vill jobba mindre, och spara mer! Tack för inspiration och nya tankar! Mvh Malin

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar, boendekostnader är ju oftast den största posten i hushållsekonomin och även om vi behöver ”tak över huvudet” så är det verkligen värt att ta några extra varv och fundera över vad man verkligen behöver. Det kan handla både om storlek, standard och placering på boendet som kan göra stora skillnader. Kul att vi kan inspirera:-)

   Gilla

 3. Min relation till pengar är snarare min relation till mitt framtida jag. Mitt framtida jag är värt allt jag kan ge idag. Det betyder dock inte att mitt nuvarande jag lider, utan jag får ut glädje av att göra medvetna val. Dessutom när ribban för nöje är satt så lågt så är jag extremt billig när det kommer till njutning och oavsett kostnadsnivå så är njutningskänslan detsamma. Känslan blir inte mäktigare om jag lägger mer pengar på exempelvis resa. Skulle jag göra det, ökar ångestkänslorna och förväntningarna och slutdomen blir att det faktiskt inte blev bättre (utan sämre) just för att jag är en person som inte vill spendera vad jag anser är orimlig summa.
  6 000 kr – det är ett högre belopp än vad mina fastna kostnader ligger på. Det är ett belopp som går att leva på med andra ord men inte ett belopp som jag skulle vilja begränsa mig till i det fall att något oväntat skulle inträffa och då kommer stressen in i livet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar. Ännu en person som visar att det går att leva väl på lite. Att ständigt höja ribban för vad som krävs för att njuta av något är ett bra sätt att göra av med mycket pengar men samtidigt få ganska lite njutning (en process som kallas hedonistisk anpassning).

   Gilla

 4. Ett riktigt spännande och bra inlägg! Alla har ju som sagt olika syn på ekonomi. Jag har ställt bilen till 90% nu och cyklar mer samt tar upp /samlar de burkar jag ser längs vägen.

  Det blir ju stor skillnad varje månad med lägre kostnad för transport samt intjänade pengar via pantburkarna. En del säger som ni skriver att det är småpengar, men många småpengar här och där gör stor skillnad helt klart!

  Även ett slag för miljön gör man ju när man tar upp de burkar som andra har slängt runt omkring sig samt inte gasar ut avgaser med bilen. Det ger ju en bra känsla inombords!

  6000 representerar mycket pengar helt klart. Det kommer vi långt på vad gäller maten i vår familj, ca 1.5 månader eller lite längre tror jag med nuvarande hastighet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar. Det är ofta så att de enskilda besparingarna är ganska små men den sammantagna effekten för den som fokuserar lite mer på en effektiv användning av resurser på varje område är väldigt stor. I boken pratar vi en del om hur farligt det är med ”det kostar bara” vilket kan äta upp ofattbara belopp i en hushållsekonomi till mycket liten nytta. Det omvända är ju ”det sparar bara” som kan leda till ett ofattbart slöseri inte bara med pengar men också med vår gemensamma miljö som du säger.

   Gilla

 5. Hei! Jeg kom over deres blogg via et P1 program som Oskar var med i. Ville bare si at dere har helt endret min måte å tenke på penger. Bestilte boken deres og leste den perm til perm. Den var veldig interessant. Har dog et spørsmål angående det at ting skal ta tid. Lurte på om man skal gjøre det samme når det gjelder å endre på nuværende situasjon. Synes det er vanskelig å riktig vite hva vi i familien bør velge og velge bort. Hadde dere noen spesiell strategi eller ble veien til mens dere gikk? Mvh Erika

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar och vad roligt att du har hittat hit! Vad gäller att välja bort så har det för oss varit viktigt att sätta begränsningar. Både i form av antalet aktiviteter och hur mycket pengar vi är beredda att lägga på ett område. Detta gör att vi måste prioritera och märker då vad som är viktigt. En del av detta har vi gjort via det som vi i boken kallar ”experiment med frivilliga begränsningar” vilket är när vi väljer att ta bort en utgiftspost, aktiviteter eller bekvämlighet under en begränsad tid. Då märker vi tydligt vad vi saknar och vad som faktiskt är överflödigt. Det gör också att vi får testa nya saker då vi sätter en begränsing på tillexempel utgifter.

   Gilla

 6. 6000 skattade kronor representerar 37,32 arbetade timmar för mig. En knapp lönearbetsvecka – tid jag skulle kunnat ägna åt annat. Egna projekt, min familj, min hälsa, hjälpa mitt närområde, välgörenhet – vad som helst.

  6000 skattade kronor representerar också en fjärdedel av familjens månadskostnad. Mycket pengar.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, det är ett verkligt bra sätt att sätta pengar i perspektiv till det som betyder mest för just en själv. Tänker att tid är viktigt för er (och för oss) och då är det bra att relatera till.

   Gilla

 7. Hej!
  Väldigt konstigt att folk ska bry sig om vad ni gör och inte gör. Det är nog typiskt den mänskliga avundsjukan som trycker på. Ni klarar detta och många andra skulle klara detta, men vågar kanske inte fullt ut. Jag skulle absolut vilja leva som ni men med en Alhzeimer sjuk make, är det en ”andnings pause” att jobba. Vi bytte boende förra året och för oss är 6000kr vår boendekostnad. Vi åker mindre bil och jag älskar att cykla.
  Samt att plocka pantburkar – slog mig förra veckan att det ger pengar. Jag jobbar på ett ställe där många ungdommar dricker mängder med dryck från just aluminiumburkar. Så fort jag ser en burk i en papperskorg plockar jag upp den. Min kusin jobbar som städerska på skolor….hon plockar upp säckvis med pantburkar varje år. Hon och hennes kollega gör fantastiska saker för pengarna. Utflykter, kurser osv.
  Härligt att följa er.
  Ska försöka mig på att köpa er bok o läsa den….eller kanske låna på biblioteket.
  Marie

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, egentligen är det kanske inte så konstigt att flera tycker sig kunna ha åsikter om vårt liv eftersom vi valt att så tydligt att gå ut och berätta om vårt liv. Däremot så tycker jag att de motstridiga åsikterna om vårt egentligen ganska vanliga liv säger mer om dom som kommentarer än om oss därav det här inlägget om olika perspektiv.

   Det är intressant det där med pant det är ju också så att det verkar som att det är mest ungdomar som slänger pant trots att de borde vara en grupp som har relativt lite pengar, men de har ju också ganska lite livserfarenhet så man kan kanske skriva upp det på det kontot..kul exempel på vad man kan göra med panten.

   Våra barn har en ”pantfond” där vi sätter in pantpengarna och även lite andra små inkomster när vi säljer någon sak som de växt ur. Sen kan vi göra en specifik rolig sak för dessa pengar på det sättet blir små belopp som kan tyckas oviktiga helt plötsligt intressanta.

   Hoppas du väljer att läsa boken antingen via ett bibliotek eller att köpa den. Eftersom du verkar dela en del av vårt tänk så vill jag tipsa om att köpa boken och sedan ge den vidare till någon som du vill ska få lite inspiration i den här riktningen…vi vill så gärna sprida budskapet i en vidare krets!

   Gilla

 8. Pengar påverkar verkligen en pensionärs beslut! Utgå ifrån att du nu har hälften av vad din nettolön var. Då gäller det att kapa kostnader så dom ryms inom den summan.
  Och; det går utmärkt då man nu har en fantastisk resurs: TID…
  TID att leta bland alla grejer… (ist för att bara fara iväg och köpa)
  TID att laga mat..(ist för att köpa Dafgårds rätter)
  TID att ta hand om sitt hem… (ist för att anlita folk till allt som man egentligen klarar av)
  TID att reflektera…(behöver verkligen hundarna vara försäkrade.? Svar: Nej)

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, när jag läser den så tänker jag på vad Åsa Axelsson skriver i sin bok ”jag lämnar ekorrhjulet” där hennes man först tror att de inte har råd att leva på en lön och sedan inser hur mycket dr sparar och istället tänker att de troligen inte har råd med att båda jobbar heltid😏😀

   Gillad av 1 person

 9. Det tydligaste exemplet på att det handlar om psykologi är en berättelse jag hört. Mannen har firma som frun är anställd i. Efter ett kväll på restaurang får frun veta att mannen betalat restaurangbesöket med firmans pengar (efter att ha följt konstens alla regler angående representation, firmafester m.m. så det var helt inom lagen). Hon blir sur och förbannad för att han inte betalt middagen med ”privata” pengar trots att upplevelsen och maten uppenbart inte skiljer sig beroende på hur man betalar notan…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s