vår ekonomi

Rekordlåg matkostnad? – Vår ekonomi i november

November var månaden när pandemin kom tillbaka med full styrka och även om vi är väldigt lite drabbade måste jag erkänna att den här gången känns det värre än i våras. Det är länge sedan nu som vi var ute och föreläste, spelade in podd eller bara gav oss iväg några dagar tillsammans.

Vi fick i och för sig chansen att åka bort från en dag till nästa för vår halvårsvisa kick-off där vi utvärderar hur vi tycker att året har varit och sätter nya kortsiktiga och långsiktiga mål. Återkommer vid tillfälle med utvärderingen av 2020 och mål för 2021 och där bortom i ett separat inlägg.

Vädermässigt var det ju ganska grått i november men det fanns även ljusglimtar och då är jag väldigt nöjd att kunna vara ute under de timmar när solen är uppe, vare sig jag arbetar eller är helt fri så har jag oftast friheten att styra mina dagar. Under november månad lämnade vi ifrån oss det slutliga manuset till den nya boken och väntar nu på att få den första formgivna versionen som sedan ska korras och slutarbetas fram till jul…då den skickas till tryck. Har även haft förmånen att skriva 5 artiklar för vår lokala tidning och har hoppat in några dagar i skolan. Arbetsmässigt har detta varit en väldigt bra månad och det ska bli så roligt att snart få se boken i sitt färdiga skick. Maribel forsätter att utbilda sig och har mer än mig känt av mörkret då hon mestadels är inne på dagtid.

Men nu till inläggets huvudämne hur såg det ekonomiska utfallet i november ut?

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta.Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 12 800 kr för månaden. Sen fick vi kilometerersättning för en arbetsresa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar samt köp-bonus och från och från månadsskiftet är återigen vår gäststuga uthyrd. Totalt summerar dessa till 7 150 kr. Det ger ett netto på totalt -5 650 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet

November kommer sluta som månaden med lägst utgifter under hela 2020, inte för att vi försökte så hårt men mer av en händelse. I en enda kategori var kostnaderna något över snittet nämligen boende och där var det en faktura för arbete utfört tidigare under året som bara råkade falla in under november. Alla övriga kategorier var under eller mycket under snittet. För kategorin kommunikation och underhållning låg vi ungefär på snittet men något under budget.

För kategorierna barn och fickpengar var detta mer bara av en händelse då inga större utgifter, klädinköp, medlemskap eller annat gjordes under månaden troligen påverkade också de nya restriktionerna att det blev lite färre aktiviteter ”ute på byn”.

Utfallet i kategorierna transport och mat var dock inte bara en slump inte bara av så där kan vi kanske berätta lite mer vad vi gjort.

 • Transport var nära att hamna på noll för första gången någonsin då vi inte har tankat en enda gång och inte har haft några andra utgifter relaterat till bilen, dock råkade jag få punktering på cykeln varför jag fick lägga ut en irriterande 100 lapp. I hela november har vi bara använt bilen vid 3 tillfällen och kört sammanlagt under 15 mil. Detta sker inte bara av en händelse utan är på grund av hur vi lagt upp vårt liv och lever lokalt men även en inställningsfråga då vi ser användning av bilen som en avvikelse.
 • Mat lade vi väldigt lite pengar på då vi i början av november insåg att vi hade en hel del saker i frys och skafferi som hade legat ett tag och som vi borde förbruka och vi beslutade att ”äta ur skåpen”. Principen som vi har tillämpat är att vi köpt endast färskvaror som mejeriprodukter, grönsaker och frukt samt vid några enstaka tillfällen någon krydda eller liknande för att komplettera en vara som vi hade hemma för att få ihop en komplett maträtt. Någon gång har det blivit lite märkliga middagar men generell har vi varit lite mer kreativa och till exempel inför sista helgen lyckades jag sätta ihop en ”plock-meny” till fredagskvällen med 10 smårätter trots att jag då tyckte att det var ganska tomt i skåpen. Vår normala budget är 150 kr per dag och denna månad låg vi på drygt 60 kronor, det är för lågt för att vara långsiktigt hållbart men jag är helt övertygad om att vi skulle kunna äta för 100 kr per dag utan några problem. Vi har dock för närvarande inget intresse av det utan vårt mål är att äta så bra som möjligt på vår budget snarare än att försöka äta billigt.

Nu har december börjat och den här månaden är det ju någon slags stor högtid har jag hört, vem vet kanske får även våra barn några klappar av Tomten. Dessutom är det en del terminsavgifter som ska betalas och liftkort för den kommande förhoppningsvis fantastiska skidsäsongen.

December kan också bli sista gången vi gör dessa månadssammanställningar, dels för att det nu finns två år att titta tillbaka på samlade på bloggen och utfallet ändras inte så mycket över tid. Anledningen är även att den nya boken fokuserar mer på tid och energi och då ska det vara mer i fokus medan ekonomin (som är fortsatt viktig) kanske får hålla sig lite mer i bakgrunden ett tag? Kanske en sammanställning årsvis eller halvårsvis? Vad tycker ni?

17 reaktioner till “Rekordlåg matkostnad? – Vår ekonomi i november”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja att följa upp lite mer sällan nu när vi har en viss historik tror jag kan bli en bra balans.

   Gilla

 1. Så spännande att få läsa din nya bok! Jag har själv tänkt mycket på hur jag använder min energi istället för att snöa in på hur min tid används. Och det finns definitivt stort utrymme för förbättringar! Jag började läsa The Power of Full Engagement, som tar upp just detta, men jag tyckte att boken var lite svår smält. Jag ser med stor glädje fram emot att få ta del av ert perspektiv och era tips!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du ser fram emot boken, hoppas du kommer gilla den. Boken du nämner har jag inte läst men däremot har jag läst flera böcker av Cal Newport som skriver en hel del om att kul fokusera ordentligt på de uppgifter man tar sig an. Mest känner väl ”Deep work” men min favorit heter ”Digital minimalism”. Som det låter så handlar den en hel del om hur man minskar digitala störmoment men det handlar också mycket om att strukturera sin tid för att få ut det man vill. Den är läsvärd.

   Gilla

 2. Hej!
  Jag ser gärna kvartalsvis. T.ex dec-feb=vinter, mars-maj=vår, jun-aug=sommar, sep-nov= höst. Säsongerna ger lite olika utfall i ekonomin, åtminstone hos mig.
  En ”barnbok” om ekonomi vore toppen, känns som att dagens barn inte har/får lära om den kunskapen någonstans.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Verkligen ett bra förslag, det tål att tänkas på hur vi skulle kunna hantera det framöver med säsonger. Det är tydligt för oss t ex under vintern att vi har höga utgifter i december när det både är jul och början av vintersäsongen med ny utrustning, liftkort etc som vi sedan använder resten av vintern vilket normalt ger väldigt låga utgifter i jan-feb…ibland mars. Varefter våren drar igång med utgifter för vår/sommar idrotter, trädgård, utvändigt underhåll på huset etc. Lite osäker faktiskt om någon ”säsong” sticker ut som särskilt dyr för oss men däremot varierar månaderna under säsongen då det vanligen blir stora utgifter när en ny säsong startar.

   Som sagt, ett mycket bra förslag som vi ska fundera på…

   Gilla

 3. Hej! Du skrev någon gång att ni har stort skafferi och frys som ni fyller upp med basvaror. Vad kör ni för basvaror när ni fyller på era lager? Ni har imponerande låga matkostnader.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja vi har en lite frys i köket och en stor i källaren, ett fullstort skafferi och dessutom en matkällare. Basvaror för oss är konserverad tomat i olika former (puré, krossad, hel, körsbärs, passerad, soppa) torrvaror (som pasta, ris, matkorn, bulgur, mjöl, kli, kross, bönor, linser etc) vi har alltid ett lager av bönor färdigkokta i konserv, pesto har vi alltid några burkar, chilisås, tortillas, kokosmjölk etc. I frysen har vi bär, svamp som vi plockat under säsongen men också kött, fisk, fågel och pålägg som vi tar fram eftersom. Vi är restriktiva med större mängder av specialvaror då de kan bli svårt så det är ofta basvaror i form av hela köttbitar. Ost har lång hållbarhet i kylskåp så vi har oftast några extra på lut som vi per när någon favorit säljs till bra pris. Fetaost och Halloumi (grillost) har också fantastiskt lång hållbarhet i kylskåp så kan med fördel köpas när det är bra pris och läggas på hög. Mejeriprodukter som är syrade (Creme Fraiche, Yoghurt, Fil etc) har nästan obegränsad hållbarhet i oöppnad förpackning så det kan man med fördel ha ett litet lager av. Köper nästan alltid de produkterna med mest fett som är drygare och räcker längre snarare än tar upp plats med vattniga light produkter.

   Har säkert missat något men hoppas detta var till någon hjälp!

   Gilla

 4. Hejsan

  Tycker det är riktigt kul att följa och läsa detta, halvår eller år får väll duga i framtiden :,c( men kan förstå det.

  Hade även varit kul med någon sammanfattning ibland hur portföljen/förmögenheten utvecklats kanske årsvis? Utdelningen är ju kul att se men det är ju helheten som är mest intressant.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ju mer jag tänker på det och ju mer kommentarer vi har fått både här och på direktmeddelanden så tänker jag att det kanske skulle vara en bra kompromiss att göra detta kvartalsvis och med säsong…ett brutet räkenskapsår med säsonger

   Dec-Feb Vinter
   Mars-Maj Vår
   Jun-Aug Sommar
   Sept-Nov Höst

   Det skulle i och för sig innebära att vårt år inte riktigt är kalenderår men skulle troligen innebära bättre information både för oss och för läsarna…Vad tänker du om det?

   Vi får återkomma något om avkastningen på våra investeringar och även hur portföljen förändras där pension och faktiskt även boende när vi uppdaterar vårt hem växer som andel av den totala portföljen. Vår totala portfölj är mer värd idag än när vi började leva på den men det fria egna kapitalet har minskat något. Men som sagt det är något vi får återkomma till.

   Gilla

   1. Jag tror det kan fungera bra att lägga upp det på det viset, hade ju även varit intressant med en kolumn med budget, blir ju också enklare att jämföra mot ert tänkta utfall då och först då vet man ju om det blev en dyr eller billig månad.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s