ekonomisk frihet, Life hacks, Livsstil, vår ekonomi

Utvärdering av mål 2020 – kick-off del 1 (3)

Under november hade vi möjlighet att åka bort från en dag till nästa och utvärdera det vi gjort under 2020 och sätta nya mål för 2021 och på längre sikt. Detta inlägg fokuserar dock på utvärderingen av målen för 2020 och några övriga beslut som vi har tagit för framtiden. Detta är alltså del 1 av 3 i ”kick-off serien” och vi tänker publicera två ytterligare inlägg senare, ett med mål för 2021 och ett med långsiktiga mål och drömmar.

Då kör vi!

Ekonomi

 • Månadsbudget 21 000 kr – utfall 2% över budget. Den kategorin som sticker ut är boende där vi haft fler projekt än vanligt och dessutom köpte vi ny el-gräsklippare i somras. Övriga avvikelser på olika rader i budgeten tar ut varandra. 
 • Firman 50% Marginal – Lutar åt över drygt 60% marginal baserat på vad vi vet i slutet av November. 
 • Involvera barnen mer – Äldsta sonen har fått ett betalkort men inte använt det ännu. Vi har gjort några gemensamma experiment, ett med mat där vi delade på det som blev över när vi åt billigt under en månad, vi hade önskelistor och en “sommarkarta” där vi skrev ner allt vi gjorde och vi skrev ner alla utgifter och resor till skidbacken förra vintern för att kunna ha en diskussion kring vad det kostar och hur mycket det är värt.
Sommarkartan satt uppe på väggen hela sommarlovet och vi skrev ner vad vi gjorde!

Personlig utveckling 

Det blev ett år som inte riktigt såg ut som vi tänkt oss, till exempel har minst 4 föreläsningar ställts in eller skjutits på framtiden. Samtidigt har väldigt mycket ändå blivit riktigt bra och vi har fått möjlighet att experimentera med nya saker precis som vi hoppats: 

 • Fru Fri – har börjat på designprogrammet på heltid i ett år vid Leksands folkhögskola, har förberett en föreläsning om hållbar inredning (som tyvärr blev inställd) och genomfört renoveringar hemma med små medel men stor inverkan. 
 • Farbror Fri – har skrivit klart bok nummer två, börjat skriva för vår lokala onlinetidning, har föreläst mindre än beräknat men ett par gånger digitalt. Har vikarierat i skolan mer på grund av pandemin. Skrivit ca ett inlägg i veckan utslaget över året. Förra året hade jag ganska många heldagar under hösten i skogen det här året blev det fler halvdagar då jag satt och skrev bok 3 timmar varje morgon vilket var en annorlunda men mycket väl fungerande rutin. 

Släkt och vänner

 • Det här blev inte alls som vi tänkt oss och 2020 som skulle bli ett mer socialt år för oss blev istället ett mindre social år. 
 • Det vi blev duktigare på var att sammanstråla med familjen utomhus och tex grilla korv eller fika. Den insikten vill vi behålla även efter pandemin. 

Sommarlov/Semester/Barn

 • Sommaren blev annorlunda och det som skulle vara ett par lite längre resor inom Sverige blev istället en kortare resa, med stopp Jädraås, Söderhamn och Stockholm. Vi gjorde också en tydligare plan för att turista hemma och se nya saker vilket funkade bra. Vi hade en struktur med veckor där vi gjorde lite arbete kring huset och andra veckor när vi hade fullt ut semester. 
 • Nu i vinter hade vi planer på att åka till Mexiko och det är inte genomförbart, det är också mer osäkert om/när vi skulle kunna ta ett beslut om att bo ett år där. Just nu är det osäkert när något av detta är genomförbart men det finns kvar i våra tankar.
En grymt bra sommar som inte alls blev som vi tänkt oss!

Hälsa och kost

 • Äntligen har vi fått in rutin på att faktiskt göra våra övningar (10-15 minuter styrka varje dag) och det är väldigt sällan vi helt hoppar över och då oftast på grund av för mycket träningsvärk. Vi promenerar sedan tidigare regelbundet.
 • Under en period lagade varje barn middag en dag varje vecka men det blev lite för mycket och vi har nu tagit ett avbrott, kommer återinföra men blir nog en gång i månaden per barn. 

Hus och hem

 • Vårt övergripande fokus var på att rensa och förenkla det finns alltid mer att göra men det har blivit märkbart mer rymligt hos oss. Vi har åstadkommit en stor förändring som märks varje dag. 
 • Inne arbetade vi Jan-April och Okt-Dec – Vi har fräschat upp en toalett och vår hall och kök för vilket vi hade en budget på 20 000 kr (utöver vår ordinarie månadsbudget). Vi gick över budget med ca 5 000 kr då vi behövde lite hantverkarhjälp med några saker som vi inte beräknat. 
 • Ute arbetade vi maj-sept och fixade i trädgården och målade staketet (vi hade tänkt fixa med garaget med bytte en uppgift mot en annan). En stor hink med färg var alla utgifter för detta samt att vi bytte vår gamla gräsklippare mot en ny batteridriven, vilket var ett stort lyft men kostade 5 000 kr som inte fanns i budgeten. 

Vi tog också några övriga beslut i frågor som vi funderat på en del under året, dess sammanfattas nedan:

 • Inga stora nya projekt under 2021 – fokus blir istället på många små projekt i hem och trädgård som var för sig bör gå att genomföra på en halvdag (“20 små” per säsong)
 • Vi kommer inte skaffa något kontor utanför hemmet utan utveckla hemmet för att fungera bättre även för arbete. 
 • Vi har utvärderat och kommer inte byta bil inom två år, vid reparation på en nivå som motsvarar bilens värde så utvärderar vi igen. En avgörande faktor var att leasing-bolagen inte medger bildelning vilket vi ser som ett stort minus.

På det stora hela är vi nöjda med vad vi har fått ut av 2020 och den balans vi haft mellan familj, arbete och egen utveckling. Det område där vi såklart inte är helt nöjda är det sociala men vem hade kunnat ana i december hur präglat det här året skulle bli av pandemin?

Hur såg ert år ut 2020, vad är ni nöjda med och vad gick mindre bra? Vad har blivit precis som ni tänkt er och vad har överraskat? Positivt eller negativt?

7 reaktioner till “Utvärdering av mål 2020 – kick-off del 1 (3)”

 1. Hej.
  följt dig bra länge och tycker att er familj är en bra förebild ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

  Vill bara tipsa om att gomore erbjuder privatleasing där man kan hyra ut bilen.
  Du kanske hade en mer tanke på bilpool än den här typen av bildelning.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Å tack så mycket för de fina orden!

   Vad vi har kollat på är att leasa en bil via firman (elbil med 7 sitsar, som vi själva skulle ha viss nytta av och där vi tror att det finns en efterfrågan på att hyra) och sen skulle vi vilja dela den via en plattform (GoMore eller Snappcar). Vi har inte hittat något leasingföretag som godkänner detta upplägg och bakgrunden till det är tydligen att säkerheten för lånet ligger i att de kan återta bilen men om den är ”uthyrd” i andra hand så går det inte. Det blir alltså ett problem där olika lagar och regler för leasing och uthyrning kommer i konflikt. Hoppas att detta ska lösa sig för det känns riktigt omodernt att inte kunna dela sin bil.

   Gilla

   1. nyfiken angående att ta bilen på firman – behöver man har AB eller funkar det med enskild firma också? Jag tänkte på det förut (men nu har vi avskaffat bilen) men antog att det måste kunna motiveras på något sätt (dvs att det behövs i jobbet?) eller är det fritt fram?

    Gilla

 2. Tack för ett trevligt inlägg och en bra blogg! Har följt er länge men inte kommenterat förut 😉 Kan ni inte visa före/efter bilder på de renoveringar ni har gjort i huset? Tänker främst på kök/hall. Sen tänkte jag även höra om ni skulle kunna dela med er av era träningsövningar som ni gör varje dag? Jag antar att det är enklare övningar som ni gör hemma 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du frågar. Som flera med dig säkert har märkt så är det färre fina bilder på bloggen just nu och det beror på att Maribel går i skolan och att det är jag som skriver (å jag är bättre och mer intresserad av text än av bild:-). Vi ska absolut återkomma och visa hur det blivit med våra senaste projekt. Vi är supernöjda med hallen och köket så det vill vi visa upp:-)

   Våra träningsövningar är väldigt enkla, vi har ett litet set med lätta vikter 1-5 kg och så har vi en träningsmatta att lägga ut på golvet. Sen gör vi övningar på mattan och med vikterna för mage, rygg, armar och ben. Mycket gör vi också med kroppsvikt. Får se om vi kan återkomma med något men jag tror faktiskt det finns andra bloggar som är bättre på träningstips;-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s