ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil, Mat

Lär barnen om ekonomi – Vill någon vara med på vår matutmaning?

I fredags satt vi och funderade på att det var länge sedan vi hade någon form av utmaning av typen ”frivilliga begränsningar” och bestämde oss för att vi denna gång skulle kombinera det med ett mål som vi haft för i år att involvera barnen mer och lära dom lite mer om ekonomi.

Om en utmaning ska fungera för barnen så bör den vara påtaglig och inte för långdragen så därför beslutade vi oss för att köra bara 14 dagar. Den ska också innebära någon form av belöning för dem i slutet av utmaningen.

Förutsättningarna är dessa, vår vanliga budget för mat är 150 kronor om dagen för all mat vi äter hemma + städ/tvätt/hygien. (mer om vad som ingår var i vår budget finns i detta inlägg). Vi kommer nu tillsammans med barnen utmana oss själva att äta så billigt som möjligt i 14 dagar och allt eventuellt överskott jämfört med budget delar vi på mellan oss 5 och gör något roligt för.

Målet här är alltså inte egentligen att spara mer pengar utan att lära barnen vad olika saker kostar och hur man kan tänka för att äta billigt och bra. Vi tänker oss att ha diskussioner som ”paprika kostar 50 kr kilot och morötter 10 kr kilot”, ”ett hembakat bröd kostar 4 kr medan ett (sämre) fabriksbröd kostar 20 kr” eller ”idag köpte vi 6 liter mjölk för 60 kr..ska vi kanske dricka vatten istället?”

IMG_0301
Ungefär såhär tänker vi att vår uppföljning kommer se ut! 

Vi kommer varje dag gå igenom vad som vi köpt och vad det kostat och därmed hur mycket som har gått åt. Vi börjar utmaningen med relativt mycket mat i frysar och skafferier och vi kommer att använda det vi har men självklart ersätt om något tar slut. Restaurangbesök ingår inte i mat för oss men vi har inte för avsikt att ”fuska” och äta på restaurang bara för att klara utmaningen.

Är det någon som vill hänga med på vår utmaning med sin familj? I så fall kör vi igång imorgon och vi ”tävlar” bara mot oss själva!

15 reaktioner till “Lär barnen om ekonomi – Vill någon vara med på vår matutmaning?”

 1. Tror min förskoleunge är lite liten för att greppa det, men vi har försökt prata om skillnaden i pris mellan köpebröd och hembakat bland annat. Imorse vid frukosten sa hen till mig: ”Mamma, idag vill jag äta din limpa. Jag ska inte äta sånt där vitt bröd från affären mer för det kostar för mycket pengar.” Utmaningar i all ära, men jag tror att många av oss skulle behöva bli bättre på att inte bara sköta handling själv eller säga nej till barn som vill ha saker utan istället förklara för dem skillnaden eller åtminstone varför man säger nej. Min man gör iofs ingetdera utan låter Mini välja sort på allt utan att tänka på pris, medan jag istället kan förklara att vi lika gärna kan ta coops rökta skinka för 20 kr som Bröderna Perssons för 25 kr, så sparar vi fem kronor.

  Min bästa vän säger att hon på allvar aldrig hört eller sett de resonemangen i sin uppväxt och hon kan på allvar bli överraskad när jag frågar henne varför hon köper Garant 1,5 liters mjölk istället för deras motsvarande 1 liters tetror som är billigare per volym. Hon har helt enkelt aldrig lärt sig att kolla på jämförelsepriset eller sett en vuxen person välja mellan olika alternativ. Många jag känner med barn väljer helt bort att inkludera barnen i inköpen och jag kan erkänna att jag personligen skulle föredra att handla själv många gånger, men jag tror samtidigt att det är viktigt att inkludera dem i hur man resonerar. Särskilt när man faktiskt resonerar (och inte slentrianshoppar samma produkt som alltid) som jag gör. Då tror jag jämförelsepriser och avvägningar mellan kvalitet och pris eller märke, samt andra värden faktiskt kommer till dem på ett annat sätt. Det gäller förstås inte bara pengar utan kan även gälla att man väljer ekologiskt, ättika istället för sköljmedel och liknande val som många vuxna gör utifrån sina egna värderingar. Dessutom måste inte barnen göra samma val, men att de förstår att man ändå resonerar utifrån det och fattar ett beslut.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Förskolan kan vara lite för tidigt men samtidigt tror jag att barn förstår mer än man tror redan tidigt. Tror att det är bra att prata om prioriteringar med barnen och även om dom inte blir glada där och då när dom vill ha en glass eller något annat så tror jag att tankesättet sjunker in och att de är bättre rustade för framtida beslut. Att låta dom välja någon grej helt själva då och då i affären behöver väl inte vara hela världen men man ska inte gå miste om för många av dessa fina möjligheter till lärande.

   Min känsla är att många föräldrar vill skydda sina barn från tankar kring ekonomi för att de tänker sig att barnen kan bli stressade över att tänka på om pengarna räcker eller inte. För egen del tror jag tvärt om att det är bra för barn att få veta att ekonomi inte är något som bara drabbar en utan att det är något man kan använda för att styra livet i en önskad riktig.

   Enkla saker som mat, godis, leksaker eller nöjen kan vara bra att börja med så att barnen börjar förstå detta sen kan dom mer och mer vara involverade i allt från semesterplanering till inredning av rum när de förstår sig på en budget och hur man väger för och nackdelar med olika lösningar.

   Gilla

 2. Haha va kul! Själv bestämde vi oss att INTE handla något på 5 dagar och endast äta mat vi har i frysen och kyl och torrskåp! Vi ska inte spendera en enda krona i butik från imorgon t o m fredag 🙂

  Vi är 2 vuxna och 2 barn.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vilken roligt lite utmaning det ska vi nog försöka nån gång…blir nog svåras för mig som gillar så mycket att gå i mataffärerna:-)

   Gilla

  1. Nu är jag inte Farbror Fri men svarar för egen del. Vi har inte tagit försäkringar på våra barn. Barnförsäkring var för övrigt något som togs upp som en fast utgift i den präktiga budgeten i mitt barns hemkunskapsbok, som jag skriver om i inlägget nedan, så man ”ska” tydligen ha sådana.

   Först kunde jag inte bestämma vilken försäkring vi skulle ha så det drog ut på tiden. Sen funderade jag några varv och räknade på det. Kom fram till att det skulle bli en ganska stor summa i slutändan, speciellt som vi till slut hade tre barn. Får barnet en kronisk sjukdom kan man få ett ganska stort belopp men man måste drabbas av ganska mycket olycka faktiskt för att ”tjäna in” tre barnförsäkringar. Så vi har gjort en chansning och inte tagit dessa. Dessa pengar går istället in på vårt sparande. Hittills har vi haft tur; våra barn är friska. Kanske kommer jag att gräma mig om något händer dem (men då är nog sorgen över att barnen drabbas av sjukdom/handikapp större än irritationen över att vi går miste om försäkringsbolagets pengar). Å andra sidan vet jag en bekant som höll på att byta försäkringsbolag när ett av barnen drabbades av en kronisk sjukdom och just då hade två försäkringar. De fick ut ganska stora belopp. Jag tänker att det är som med så mycket annat; vissa vill ha säkerhet och är beredda att betala för det medan andra chansar mer.

   Gilla

   1. Tack för svar fröken sparsam och farbror fri

    Jag håller med er och så kände jag också fram till ca en månad innan förlossningen. Jag satt och räknade och räknade om det var lönsamt eller inte och vad det skulle kost oss totalt fram till 18 års ålder. Men tillslut övertalade min svägerska mig att betala barnförsäkring samma dag vi kom hem från BB. Det var mycket tveksamt ändra fram till sista betalningsdatum på fakturan.

    4 år senare fick mitt barn diagnos autism och vi fick ut en stor summa pengar på en gång. Och dessvärre fick dottern även en epilepsidiagnos, där vi troligen kommer få större summa snart ( utredning pågår)

    Självklart finns inga pengar i världen som tröstar en när man får en diagnos men det UNDERLÄTTAR otroligt mkt. Trots diagnoser så mår dottern bra och kan använda dessa pengarna till resor, studier utomlands och framtida bostadsköp. Det är enda ingen liten summa vi fick och många förknippar ofta arten stor summa innebär ” farligare” diagnos, men så är inte fallet. Det är inte alltid hur stor sjuklighet som avgör summan.

    Jag är ändå oerhört tacksam för att jag blev övertalad och rekommenderar starkt att ha en barnförsäkring.

    Jag är mkt sparsam men är det något som jag gärna betalar så är det försäkringar, idag har vi livsföraäkring och skum/olycksfallsförsäkring trots att vi inte har lån Och räknas som höginkomsttagare.

    Bara en tanke 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Tråkigt att höra om ditt barns sjukdomstillstånd. Det viktigaste här tror jag är att man har en tanke. För det första att man förstår att försäkringen kommer med en kostnad och att den även har begränsningar som innebär att det inte gäller alltid och i alla sammanhang. Sen gäller det ju om man avstår att man både sätter undan mellanskillnaden (dvs bygger en stark egen ekonomi) så att man kan ta en eventuellt ökad kostnad eller minskad inkomst i framtiden. Det gäller också att man är medveten om att man ”behåller” risken och att det är ett medvetet val.

    Det råder inget tvivel om att försäkringar ibland har sin plats, för vår del betyder det att vi har hemförsäkring, lagstadgad trafikförsäkring på bilen samt tar extra försäkringar om när vi ger oss ut på resa utanför Europa.

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har inga personförsäkringar över huvud taget (inte barn och inte liv) detta då vi istället har vår trygghet i vårt sparade kapital. Resonerar i övrigt ungefär som fröken sparsam i sin kommentar…

   Gilla

 3. Hoppar inte på er utmaning, men bjuder på en reflektion utifrån kvällens läxläsning med 12-åringen. Hemkunskap – ekonomi, göra hushållsbudget, reklam information var ämnena. Det var ganska intressant att så mycket av det som togs upp var sådant som redan var självklart för 12-åringen. Att fundera på om man behöver en sak och inte köpa bara för att ”man vill ha”. Att onödiga småutgifter som godis, fika på stan etc i längden blir stora summor som man kunde lagt på något vettigare. Att inte slänga mat i onödan eftersom det frestar på både familjens ekonomi och planetens miljö. Tror han har fått ”bra liv till halva priset”, eller vad det är ni kallar det, med modersmjölken :-). Och så föräldrar som aldrig tycker sig ha tid att köpa kläder eller får tummen ur för att sätta igång med större renoveringsprojekt. Men i ärlighetens namn tror jag det är genetiskt också; 12-åringen har ju sina sparsamma föräldrars gener och det styr ganska mycket vilka vi blir.

  Vi tjänar bra och har inga planer på att sluta jobba för tillfället. Jag blir helt enkelt väldigt stimulerad av mitt jobb. Ett fantastiskt jobb för en vetgirig person som jag helt enkelt. Men med allt hemarbete känns det lite som FIRE ändå eftersom jag styr mig själv ännu mer än i vanliga fall. Eftersom vi redan lägger undan så pass mycket och äter billigt så känns det inte relevant att pressa det ännu mer. Det blir mycket morötter, men vill vi köpa en paprika för 50 kr kilot en dag så gör vi det. Imorgon blir det vegetariska ärtsoppa (hemlagad förstås). Men ändå kul att läsa hur ni gör.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tycker det är väldigt intressant med alla exempel kring vad barn lär sig (och inte lär sig) om ekonomi. Utmaningen handla för oss den här gången just om det lärandet och inte om att egentligen spara pengar eftersom vi ändå tänker att det vi ”sparar” ska tillfalla barnen som en extra tillskott i den egna kassan.

   Det kan vara bra att ibland avstå från det ”man vill ha” för att se om man verkligen saknar det när det är borta, vi har också lärt oss en del om vårt eget beteende vid tidigare experiment så ser fram emot hur det går den här gången. Hoppas du vill fortsätta följa:-)

   Gilla

 4. Hur lyckas ni få till hembakat bröd för 4 kr??? Jag bakar allt bröd hemma, gärna kalljäst (mindre mängd jäst) och med enbart vatten som vätska, men jag är inte i närheten av den summan.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det var ingen detaljerad uträkning men tänker en påse vetemjöl 10 kr, en paket jäst 2,5 kr lite olja salt och vatten ett par kronor till. = 15-16 kr och detta blir sedan 4 bröd á 4 kr.

   Men som sagt det var inte tänkt att vara ett påstående om att hembakat bröd kostar exakt 4 kronor utan snarare att det kostar kanske 1/5 av fabriks-bakat. Om brödet innehåller fler grova mjölsorter, fröer, nötter, torkat frukt etc blir de ju lite dyrare men då är också motsvarande bröd i butik dyrare.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s