enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Fråga till dig – Hur beskriver man att ”leva lokalt”?

För några månader sedan så sa vi att vi troligen kommer ställa lite mer frågor till er läsare framöver medan vi jobbar med tankar inför den nya boken. Skrivandet har gått lite i cirklar och vi har stött och blött olika ideér. Nu börjar vi dock ha en innehållsförteckning och en del tankar som vi vill testa på er som läser bloggen. Är mycket tacksam för era kommentarer och tankar.

En sak som vi har reflekterat över (och försöker beskriva i bild och text nedan) är det moderna livets tendens att vilja ”bygg på” snarare än att integrera det som behövs i livet. Motion blir produkten ”Träning/Gym” istället för den naturliga promenaden till jobb eller skola, tid i naturen blir produkten ”vandring” och utveckling blir tjänsten ”kurs” och så vidare.

IMG_0268

Cirkeln till vänster ovan kallar vi ”lokalt liv” men det skulle egentligen också kunna kallas ett integrerat liv. Det handlar om att man bygger in det man behöver i livet så att det är en integrerad del av ett större system.

För många ser dock det moderna livet mer ut som i cirkeln ovan till höger – vi bygger på med det vi känner att vi behöver utanför via en produkt eller en tjänst. Dessa sitter sedan ”påklistrade” utanpå livet tills de faller av igen eller blir en extern nödvändighet som kostar tid och pengar.

Att det blir så här är nog egentligen ganska naturligt eftersom lösningarna till höger är det som en marknad kan erbjuda. Du kan sälja en SPA-upplevelse eller Vandringskläder men det är väldigt svårt att ”produktifiera” något i det integrerade eller lokala livet.

Missförstå oss nu inte det är inte marknadens fel att det ser ut så här, marknaden gör i stort vad den ska göra. Det är vi som individer som måste bli duktigare på att förstå vad vi behöver och hur vi kan integrera det i våra liv. Ibland kan en produkt eller tjänst vara en bra sak. Säg en kurs som sedan leder till något som du kan integrera i livet. Om dessa saker vi behöver fortsätter att i huvudsak vara ”externa” tillägg till livet tror vi dock att vi evigt kommer slösa energi, tid och pengar på ett onödigt komplicerat livspussel.

Vad tänker ni när ni ser illustrationerna ovan? Håller ni med? Förstår ni vad vi menar? Vad saknar ni för att förstå bättre? Eller är detta kanske överflödigt?

36 reaktioner till “Fråga till dig – Hur beskriver man att ”leva lokalt”?”

 1. Lokalt liv får mig att tänka att det är där livet händer.
  Ett modernt liv är produktions inriktat där man mäter och visar upp inom de olika klossarna. Mäter man inte finns man inte.
  Minns en artikel om en äldre dam som sprang 5 km, året runt, hon var med på tävlingar bara för att det var kul. Sprang aldrig på tid eller ens försökte slå rekord. Bara gjorde = lokalt. För varför skulle det inte räcka att bara springa 5 km året runt, varje dag, för att man vill?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   I bilderna ovan så är det ”lokalt” i en mer överförd bemärkelse det vill säga ett liv som utgår ifrån den egna punkten och där olika delar som är viktigt i livet integreras med detta centrum. En person som lever på detta sätt kan många gånger inte ha så mycket att visa upp för livet liksom bara pågår och är rätt skönt men det finns väldigt lite att berätta om. Inga stora pengar, inga fantastiska träningsresultat, ingen karriär men däremot ett riktigt skönt och bra liv.

   Gillad av 1 person

 2. Vad menas med vandring i ett vanligt modernt liv? Är det fjäll- och vandringsturism ni avser? Eller bara att man måste åka en bit till naturen? Vandring är ju en typisk grej för mig som inte kräver någon större konsumtion eller planering. Bara packa matsäck och karta och ge sig ut, även om det kräver en stund i bilen först.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Inser att det kan verka lite otydligt men jag tänker på vandring i den ”produktifierade” versionen som kräver resor till avlägsna platser och mängder med specialutrustning. Det som du beskriver och som vi ofta ägnar oss åt skulle jag kanske snarare kalla ”skogs promenad” vilken ibland kräver en kort resa i bil men den går också ofta att börja strax utanför knuten eller med en kort cykeltur.

   Gilla

   1. Nu är jag med på vad som avses. Man kan ju absolut göra naturupplevelser till en prylsport! Vandring blir likställt med 3 sorters friluftskök, proteinboostad torrmat på påse, tekniska skalkläder och ett lättviktstält för arktiska förhållanden. Eller ha vandrat i Nepal men aldrig varit längre norrut i Sverige än säg Uppsala 😉

    Gilla

   2. …eller kanske än värre bara gå å drömma om Nepal men aldrig en gå upp på berget som syns från köksfönstret…

    Gillad av 1 person

 3. Av vad jag läst förstår jag att ni i stor utsträckning försöker leva ert liv lokalt. Och det har jag all sympati för. Det är något jag också eftersträvar. Däremot är jag inte riktigt överens med figurerna. Det känns som att ni har blandat äpplen och päron. Eller nå´t. Jag tror att det kanske har att göra med att ni kallar den ena för lokalt liv. För mig kan den andra också vara exempel på ett lokalt liv. Figurerna kanske mer handlar om integration än något annat?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja jag antar att det är lite svårt att förstå då jag använder det i en mer överförd betydelse eller kanske snarare att jag tänker att när man lever lokalt så blir den mentala förflyttningen sedan i nästa steg att man också lever mer integrerat och tar in saker som är viktiga i vardagen snarare än adderar dom som produkter/tjänster ”utanpå”.

   I den mån någon som ”lever lokalt” adderar en extern tjänst eller produkt så är det med den långsiktiga ambitionen att även detta ska integreras i livet snarare än bestå som en extern grej över tid…

   Vet inte om detta blev tydligare eller mer förvirrande, uppskattar väldigt mycket er feedback så fortsätt gärna dialogen!

   Gilla

  2. Det kanske är jag som läser allt bokstavligt och har svårt med den överförda betydelsen … Men lokalt liv, tycker jag, leder ändå tankarna fel. Om än rätt, om du förstår hur jag menar. Men figurer är viktiga, för alla oss som inte orkar läsa texten. Begreppet ”integrerat liv” fungerar, enligt min mening, bättre för att beskriva vad figuren vill visa.

   Gilla

   1. Håller med! Blev också förvirrad över betydelsen av lokalt liv. Integrerat mycket vettigare utifrån det ni vill säga. Lokalt känns mer platsfokuserat och har för mig att ni vanligtvis använt det utifrån det perspektivet. Typ vandra hemma istället för i Sibirien. Det kan vara lika tjänstefokuserat, men bara på en annan plats..

    Gillad av 1 person

 4. Hej! Först tack för en bra bok och bra blogg. Har blivit mycket inspirerad och börjat tänka på vad jag kan göra för förändringar i mitt liv för att uppnå den nivå av frihet jag önskar.
  Nu till figurerna.
  Jag tycker det är lite oklart med ringen som symboliserar livet ( tror jag). I den vänstra bilden är den som en tydlig gräns men i den högra ser den mer ut som ett kretslopp att de olika aktiviteterna hänger ihop med varandra och att det går runt i en cirkel ksnske för att den liksom är bakom dom andra bilderna.
  Men när jag läser texten förstår jag mer vad som menas. Men för mig är tex vandring något jag gör direkt från huset in i skogen utan särskilda attiraljermen än längre sträcka en en promenad. Då tar jag vägen istället:) så aktiviteterna kan ju tolkas väldigt olika.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant att höra alla olika perspektiv på detta! Jag tänker mig (i detta sammanhang) att tillexempel vandring är hela paketet med lång resa, speciell utrustning, kanske guider etc medan en ”skogspromenad” är den mer avspända formen som ingår i livet.

   Tänker mig att när dom som inte normalt går i skogen tänker på att ”börja vandra” så är det en stor sak som kräver en stor insats i tid och pengar och att detta är negativt för att det är färre som faktiskt tar sig ut jag har själv varit den personen som behövde förstå att man faktiskt bara kunde ta på sig ett par bra skor och gå ut…det behövde inte vara svårare än så.

   Ett sätt att uttrycka det vi är ute efter att beskriva är att den personen som lever ett ”lokalt liv” är ”solbränd men har inte ”rest”, i bra form men har inte ”tränat”, avspänd men har inte varit på ”SPA” osv. allt det man behöver är integrerat i livet…det kanske är integrerat som är ordet snarare än lokalt….

   Gillad av 3 personer

   1. Gillar idén med solbränd utan att ha rest. Den meningen tycker jag säger mycket. Det handlar också om att göra saker enkelt, att bara göra, utan att först skaffa utrustning mm

    Gillad av 1 person

   2. Det som gör det svårt med definitionerna är att alla har olika definitioner. För mig är det promenad om jag tar en promenad på motionsspåren eller på gatan. Vandring är när jag tar på mig kängorna och beger mig ut till någon nationalpark eller naturreservat. Det kan vara en dagsvandring så personligen förknippar jag inte det med långa resor, guider etc. Guider använder jag främst utomlands för vilse i svensk natur känner jag att jag kan hantera någorlunda men en djungel i Vietnam eller i stäppen i Mongoliet skulle det lätt kunna bli väldigt farligt.

    Gilla

 5. Hej!
  Jag har läst texten ovan flera gånger och jag tolkar den som att istället för gym tar jag cykeln till jobbet, istället för livscoach/filosofi diskuterar jag med mina vänner som också ger samhörighet till en grupp o.s.v
  Den högra cirkeln kostar och kräver inplanerad tid , den vänstra är gratis och jag kan göra den nästan när jag vill. Ja, då lever jag ett lokalt liv gratis.
  Men lokalt liv för mig är att jag kan handla och utföra det jag vill i närområdet, även det som står i högra cirkeln
  Jag tolkar eran text mer till ”gratis eller betala” för det som finns i cirklarna. Tiden måste ju till i alla fall oavsett vilken cirkel jag väljer.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jag tänker mig att tiden måste till i det ”lokala livet” men det känns inte specifikt som att man har lagt tid på tex ”träning” eller ”livsfilosofi” det finns bara tid för det. Jämför detta med att gå tre gånger i veckan på gym utanför hemmet kanske på bestämda tider eller att träffa en coach. Det är saker som kan kosta pengar men det är också saker som är ”utanför” centrum i livet och som kan falla bort…

   Tänker också att det är en attityd där man vill integrera saker i det ”lokala livet” så i den mån man väljer att ”addera” något externt under en period så är det med intentionen att det sedan ska bli en integrerad del i livet (en ny erfarenhet, vana eller dylik) som sedan inte fortsätter att hänga utanpå….

   Blev det tydligare eller än mer otydligt?

   Gilla

 6. Som vanligt 😉 håller jag med om nästan allt ni skriver – även om jag inte riktigt förstår alla delar i era cirklar.
  Jag tror ist att jag förstår hur ni menar 🙂
  Hur som helst, så tror jag att den här tiden tvingar oss att leva lokalt – och att vi förhoppningsvis då upptäcker våra hem, vår närmaste omgivning och våra närmaste vänner 🙂
  Till priset av bättre ekonomi och lugnare liv 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Precis som du säger har den senaste tiden tvingat många att leva lokalt och jag tycker mig märka att det är en vattendelare där vissa hittar en massa kreativa sätt att fortsätta leva ett gott liv..medan andra sätter sig ner och väntar på att allt ska bli ”normalt” igen och klagar på begränsningarna. Hoppas i varje falla att en tor grupp människor lär sig något av denna jobbiga tid och att vi som samhälle kommer ut starkare till ett nytt och bättre normalläge där vi är duktigare på att uppskatta det vi har runt omkring oss.

   Gilla

 7. Är med er fullt ut på hur ni beskriver det, och bilden. Sedan jag hörde Jonas Colting för många år sedan prata om transportträning är det något vi tillämpar själva. Är helt förundrad över alla människor som åker bil till gymmet för att springa inne på ett löpband (och betala för att göra det!). Eller stressa iväg till den avstressande yogan. Precis som ni skriver kan ju varje grej du gör bli en prylsport eller inte. Min man och jag brukar skämta om att ”nu hinner vi inte till gymmet, pust, stön” när vi är iväg och hämtar hästskit till våra odlingar. Att hämta den innebär ungefär som ett styrkepass på gymmet. Men det är gratis och betalar tillbaka i odlingarna istället.
  En tanke som slår mig av den ”vanliga” cirkeln, är att det kanske också beror på att människor inte litar till sin egen förmåga eller är vana att tänka själva. Kanske för att vi har det för bra (utan att kanske tycka det) och mer resurser än vi egentligen behöver. Det är ju er familj ett bra exempel på – alltså att se igenom det och vända på steken så att säga. 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är svårt detta med att beskriva saker i ”bilder” men du har verkligen förstått vad vi försöker förmedla. Det handlar om att ”bygga in” allt det som man tycker är viktigt i livet snarare än att ha det som ett påhäng…ska jobba vidare med bilden för jag tror att det finns mer att göra för att förtydliga men kul vilken diskussion det blev!

   Gillad av 1 person

 8. Bra tankar. Att leva lokalt, då tänker jag mig att man hittar en förnöjsamhet och uppskattar till att börja det som finns i ditt hem. Dina möbler som du redan har, dina kläder och kanske den mat som just nu finns i ditt hem. Sen att finna glädje i sin egen trädgård. Se möjligheter och njuta av det du faktiskt redan har runt omkring dig.
  Sen när du behöver tillägga något till dit liv som kanske tar slut, gått sönder eller en upplevelse så kollar du vad som finns just i din stad/by och även här kan känna dig nöjd och glädjas av det.
  Jag tänker att om fler kände sig förnöjsamma och visade mer tacksamhet skulle lyckan vara större och jagandet efter nya saker/upplevelser mindre.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Exakt så tänker vi att ”Lev lokalt” skulle kunna uppfattas i en bredare bemärkelse att det handlar om att ”titta inåt” och i närområdet istället för att titta utåt och långt bort för lösningar. Att leva lokalt handlar om att välja det lokala och nära i första hand men det behöver inte betyda att helt avstå från det andra..

   Gilla

 9. Tycker konceptet är jättebra, men orden på dem gör det lite svårt att förstå. Prata om Organiskt istället för konstgjort kanske? Just att det blir naturliga byggstenar istället för att man försöker lägga på extra istället.

  Det jag gärna skulle läsa mer om är tips på hur ni (och kanske andra) omsätter den här teorin i praktiken. Vad är olika alternativ till spa, gymkort, hälsokost? Det är säkert tydligt för er men inte för alla och det är kul att bli inspirerad till att lägga om något. Hur kan en dag eller vecka se ut?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra funderingar, det kan ibland vara svårt att se det som blivit så naturligt för en själv och vad det är man behöver beskriva för att det ska bli tydlig för andra. Vi vill ju gärna inspirera till lite nya tankar och livsstilar men inte genom att andra tror att dom ska ”följa” oss. Det vill säga det handlar ju i slutändan om att hitta sin egen definition, det man själv mår bra av etc. till det kan man få inspiration men man kan inte full tut följa någon mot målet…

   Som sagt tack för din kommentar, den födde många nya tankar!

   Gilla

 10. Hej! Jag förstår vad ni menar men jag tycker liksom några andra att ni jämför äpplen och päron. Min ”strukturhjärna ” är inte bekväm i er jämförelse. Är det inte så att i den vänstra cirkeln (den lokala) har ni fyllt i saker som vi verkligen behöver exempelvis hälsa, närhet etc. Det känns också som att ni glömt något men jag kan inte komma på vad. Den vänstra cirkeln går dock inte att jämföra med den högra för där tas ju exempel på aktiviteter upp som faktiskt är ett sätt att fylla behoven i den vänstra. Skulle man jämföra så skulle det i den vänstra ringen stå saker som ”cykla till jobbet”, ”promenera i skogen” eller liknande. Vi har ju alla oavsett vilket liv vi lever ungefär samma behov men vi kan välja olika sätt att fylla dem på och ni förespråkar ju att vi ska integrera aktiviteter som fyller dessa i vårt dagliga liv. Det är ett sätt som skapar mindre stress, blir billigare och är mer miljövänligt. Integrerat är mycket bättre än lokalt men lite krångligt och jag vet inte om man skulle kunna hitta ett bättre uttryck. Slog upp ordet och kanske kan ”förena” kan vara ett ord att använda? Det ni egentligen vill säga med det här med lokalt, som jag uppfattar det, är att det går att hitta aktiviteter som förenar våra behov med vårt vardagsliv. Vi behöver inte gå över ån efter vatten, d v s exempelvis köpa gymkort.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det var just den här typen av diskussion som jag ville ha igång, jädrar vad glad jag är över din och alla andras kommentarer!

   När det gäller uttrycket ”lev lokalt” så tror jag att det är ett uttryck som vi skulle vilja fylla med mer innebörd än bara rent geografiskt och det blir kanske ett jobb i sig om vi skriver en bok eller i någon annan form försöker kommunicera detta.

   Håller också med dig om att de saker som finns i cirklarna ”haltar” lite och inte är direkt jämförbara så det kräver nog en del eftertanke hur det ska gå till att göra det tydligt, det är svår med bilder men när dom lyckas blir dom fantastiskt kraftfulla och bra att kommunicera ikring..blir en läxa för mig helt enkelt:-)

   Gilla

 11. Jag förstår egentligen kanske vad ni menar men tror det finns en risk att ni gör det överkomplicerad för att kunna lansera en ‘teori’ eller för att kunna skriva en kapitel om det. Det är naturligtvis bra om man kan pendla genom att motionera – det har jag alltid tyckt man ska eftersträva i den mån det går. De andra bitarna är jag inte lika säkert på men det kanske är bara att det behövs mer förklaring för att jag ska greppa det – jag menar att tex om man köper en bra cykel eller lite vandringsutrustning pga man är intresserad av det så är det ju inte så stor skillnad från att köpa skidutrustning pga man vill åka skidor. Och ni kanske ska vara försiktiga med att säga att kurser är ‘värdelösa’ i om att ni erbjuder kurser själva ;). Håller med att förena eller integrera är nog bättre ord – ju mer man gör saker till rutin i vardagen desto bättre

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Inser att det krävs en del förtydligande för att bilden inte ska missuppfattas, poängen är inte att verktygen som finns ”utanför” på något sätt i sig är fel men snarare att man kan ha en ambition att integrera det som man verkligen uppskattar i livets kärna snarare än att behålla det som en extern grej.

   En annan poäng är att många inte får ändan ur vagnen och tex tränar eller vandrar därför att det gjort till en extern, svår och avlägsen aktivitet istället för något som man kan fixa när man tar en promenad i skogen eller parken alternativt promenerar till jobb/skola etc.

   Tänker också att en som i ”lever lokalt” väljer att göra aktiviteter som man kan göra runt hörnet, sen kan dessa i vissa fall kräva viss utrustning som cykel, kängor, kanot eller skidor. Ser framför mig en tid när fler lever lokalt där det finns färre grejer men att dom grejer som finns används mer flitigt. Färre båtar i båthamnen och fler ute på sjön så att säga…

   Tack för din input, mycket uppskattat!

   Gilla

 12. För mig är ”leva lokalt” mest geografiskt tex att handla i den lokala butiken eller ha skola/jobb nära men även om gymmet ligger nära. Jag tycker ert ”leva lokalt” känns som basbehoven för ett bra liv medan ” ett vanligt modern liv” är det som kan ge livet guldkant om det är något en gör för att det är roligt och inte något som känns som ett måste. Jag går gärna på en kurs någon gång om året eller en massage någon gång ibland och uppskattar det mycket.

  Jag tänker mer ”det lilla livet” eller ”det stora livet”. Det lilla livet med skogspromenad eller trädgårdsarbete istället för gymmet. Att vandra i naturreservatet någon km från hemmet eller vandringsresa långt bort. Det lilla livet är inget som kan mätas, räknas eller visas upp medan det stora går att visa upp och är gärna något man berättar om.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det gav mig många fina insikter, många ser detta med de två cirklarna som att det ena ska undvikas medan jag mer ser det som att ha som ambition att det som är verkligt viktigt över tid integreras i livet…

   Ser i och med dina och andras kommentarer att intentionen kan missuppfattas och det betyder att jag behöver justera både bilden i sig men också inramningen av den om den ska fungera.

   Tack för att du tog dig tid och läsa och fundera det är mycket uppskattat!

   Gilla

 13. Hej! Inom 30 minuters promenad från lägenheten har jag två sjöar att paddla SUP i, ridskolan, min lilla stuga med stor trädgård jag hyr, och riktig skog och riktigt bra gym med bra yoga. Några riktigt goda vänner. Och ett köpcentrum med 150 butiker.

  Men jag gillar er figur. Allt handlar om att jag ser vad jag har för resurser redan i mig, hälsan handlar om förhållningssätt till tankarna och känslorna. Är det balans inom mig, då lever jag verkligen extremt lokalt – jag har redan allt jag behöver.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Massa bra exempel på hur livet kan integreras där och gillar verkligen sista meningen ” Är det balansin inom mig, då lever jag verkligen extremt lokalt – jag har redan allt jag behöver”…

   Gilla

 14. Jag tycker att eran illustration är mycket bra och talande! Jag anser mig vara en allmänt påläst och kritiskt tänkande person, men när jag ser eran illustration, så inser jag att den högra delen av illustrationen är normal för mig! Jag har inte tänkt i de banorna, som ni presenterar! Det var väldigt nyttigt att få se den och jag tänker att den skulle vara utmärkt i er kommande bok, för att man ska få syn på detta och helt enkelt få mer kunskap, så att man kan göra val utifrån större kunskap.

  Jag är oerhört glad för att ni sprider eran kunskap. Den presenterar verkligen något helt annat än den information man omges med dagligen. Och det behövs! Som nu frisk luft att andas, känns det som! Och jag tycker att ni är sällsynt pedagogiska och för fram mycket intressanta perspektiv. Tack.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar illustrationen. Min tanke är inte att det ena ersätter det andra utan snarare att den långsiktiga ambitionen bör vara att integrera det som är verkligt viktigt i livet snarare än att behålla det ”utanpå” som i den högra bilden.

   Det är inte alltid lätt att beskriva saker så att alla förstår men det är kul att höra att du uppskattar, både det och mer ”kritiska” kommentarer gör att vi utvecklas och blir tydligare..stort tack för det!

   Gilla

   1. Bilden till höger visar inte det den är tänkt att förmedla, som jag ser det. Den ser ut som ett kretslopp, men du vill visa att sakerna INTE hänger ihop. Jag föreslår stället en boll med integrerande aktiviteter (vänstra bilden mer mer aktivitetsinriktad) och på bollen hängande externa aktiviteter från bilden till höger. Det visar att man kan ha ett helt och integrerat liv utan att hänga på en massa ”bjäfs”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s