Familjeliv, Life hacks, Livsstil, Mat

Lär barnen om ekonomi – vad lärde vi oss under första veckan?

Då har första veckan av vår matutmaning till ända och vi tänkte summera lite av erfarenheterna så här långt.

Förutsättningarna var alltså att vi normalt har 150 kr om dagen i budget för mat men att vi gemensamt med våra barn kommer försöka äta bra men på en mindre summa i 14 dagar. Eventuellt överskott delar vi fem lika på och gör något roligt för. Syftet är alltså inte att spara pengar utan att barnen ska lära sig lite mer om hur en hushållsekonomi fungerar och vad olika saker kostar samt vad man kan göra för att påverka utfallet.

Utfallet första veckan i tabellen nedan: 

Den här sitter uppsatt på vårt kylskåp och där tittar barnen hur det gått och gläds över god mat och sparade pengar! 

Som synes har vi under utmaningens första vecka spenderat 547 kr av de 1 050 kr (150kr*7) som var vår (i mångas ögon redan låga) budget. Detta ger en besparing på 48% och 503 kr. Vi har något mindre matvaror hemma nu än i början av veckan så det kan hända att inköpen blir lite större under den sista veckan.

Den verkliga vinsten är dock inte detta det är dom samtal som vi haft runt matbordet där bland annat barnen fått gissa hur mycket maten kostat just den dagen…vad de olika ingredienserna kostat och hur de förvånat tex konstaterat att parmesanosten till pastarätten på måndagen stod för en tredjedel av kostnaden trots att det ”bara” var ett litet tillbehör. Det var också roligt att höra barnens olika gissningar på vad maten kostade och hur de också spekulerade i vad samma mat hade kostat på restaurang.

När jag handlade grönsaker och lite mjölk i tisdags så fick barnen gissa hur mycket kassen hade kostat och fick gissningar på mellan 50 och 200 kr. Rätt svar var 97 kr. Lade även ut frågan på twitter och fick liknande svar. Mest imponerad var jag av mellan-sonen som gillar matte och räknade noga fram summan 170 kr som jag tror hade stämt rätt väl om det inte var för att jag hittade bättre priser än normalt.

IMG_0348
3 lite mjölk, 2 kg tomater, 1 1/2 kg äpplen, 10 lime, 1 knippe koriander och en ”svinn påse”.

Varje vardagsmorgon äter vi gröt och barnen var genuint överraskade över hur billig en portion är, men också att det är mjölken som är den största kostnaden trotts att det är ett ”tillbehör”. Är nog lite ”nördig” men tycker det har varit riktigt roligt att ha dessa samtal med barnen och dom verkar också gilla det..att gissa och tänka!

För vår del tror vi att barnen lär sig en del på detta och vi tror inte att dom tar skada av att tänka dessa tankar kring hushållning av vår gemensamma ekonomi. Hur ser ni andra på detta har ni hängt på oss? Har ni kanske gjort något annat experiment, eller hur inkluderar ni barnen för att lära sig om dessa saker? 

12 reaktioner till “Lär barnen om ekonomi – vad lärde vi oss under första veckan?”

 1. Hej
  Barnen är vuxna och barnbarnen på för långt håll men jag utmanar mig själv! Just nu blir det att äta ur frysen pga av lite hamstring tidigare. Jag slutar snart att jobba för gott och blir då utan inkomst alls. Då behöver vi trimma in matkontot som hittills varit generöst för två personer.
  Har aldrig förut räknat ut något portionspris och upptäcker nu när jag gör det är väldigt högt. Det har varit lite lördag-hela-veckan och det går inte nu när vi ska leva på bara en pension ( min mans ) och med hus o veteranbilar som intresse. Vi tänker inte ta något från kontona om det inte behövs.
  Handling sker just nu bara 1-2 ggr veckan pga coronaläget men då missar jag många nedsatt-pris istället.
  Svinnpåsarna gillar jag, man tänker lite utanför boxen för det kan vara väldigt udda saker i dom och då blir det nya experiment i matlagningen.
  En dag för några år sedan ringde mellandottern för att tacka för allt jag lärt dom om livet och hur man sköter ekonomin så pengarna räcker och att sparar till det man vill ha. Sånt värmer i hjärtat!
  Och en sak till, blir nyfiken, vad gör ni av all lime😉.?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att höra att dina barn uppskattar det dom har lärt sig.

   Funderar också på det du säger om ”lördag hela veckan” och funderar på om ni nu när ni båda är pensionärer ändå kan återskapa lite av den känslan men ersätta det som tidigare varit dyra råvaror med mer omsorg i matlagningen. För min del tycker jag ofta att lite enklare matvaror som tillagas med omsorg och tid är nästan bättre än en del av det som traditionellt anses som ”lyxigt” som fina styckningsdetaljer eller grönsaker. Hur tänker du kring detta? Att baka eget bröd både till frukost och fika är ju också både gott, ”lyxigt” och enkelt.

   Som du även nämner så är det roligt med ”svinn påsar” och även ”kort datum” på kött och andra varor då det kan bli inspel till att testa lite nya maträtter, grönsaker i nya kombinationer.

   Sen undrade du vad vi använder lime till…och där är svaret ”allt” vi har ju mexikaner i släkten så det blir både på maten, i maten och till ölen/drinken. Det är väldigt gott att göra lime marmelad också vilket jag brukar göra nån gång om året när limen är i säsong och relativt billig:-)

   Gilla

   1. Lördag-hela-veckan kan vara en billig o enkel god middag men sen kan det fyllas på med lördagsmysgott, ostar, vin ,choklad, o.s.v så dagen blir dyr iallafall , Ofta är det som ni konstaterat också, det är tillbehören som kostar i många fall.
    Några helt vegetariska dagar finns ännu inte på menyn tyvärr men med strävan att vi ska komma dit. Vi odlar ju grönsaker för sommarbehovet
    Baka…..bland det roligaste som finns. Bakar allt bröd och fikabröd. Från mazariner med egenmald mandel i fyllningen till enkelt fröknäcke och tuttull. Nu har vi inga arbetsplatser att förse med fikabröd så det liksom sätter sig på vikten på oss istället.
    Är ingen fantast av öl men med lime kan jag tycka det är riktigt gott, en skotte lärde mig det. Limemarmelad har jag aldrig gjort men ska provas om jag får tag på till rimligt pris.
    Ett förtydligande, det är bara min man som är pensionär sen två månader , jag har flera år dit men valt att helt sluta lönearbeta. Ska bli spännande att se hur det går även om jag hela tiden sparat det mesta av min lön så känns det som skarpt läge nu. Det är en stor omställning till att vara hemma båda två hela tiden men ger också möjligheter till nya saker.

    Gillad av 1 person

   2. Skulle du vilja dela med dig av ditt braiga recept på limemarmelad, lät ju ljuvligt!
    Och hjälp en stackare som inte kan (ännu), när är säsong på lime??
    I år har jag som mål att testa göra marmelad på kvittron, som jag googlade fram att vi har i trädgården. Blir dock till hösten. 😊

    Gillad av 1 person

   3. Hej K och tack för din kommentar,

    Limemarmelad är jättegott men som vanligt med min matlagning brukar jag gå lite på känn, gillar syrligt så brukar ha mycket mindre socker än vad som står i vanliga recept. Vanliga recept innehåller också mycket extra vatten vilket jag brukar ha väldigt lite av.

    Säsong för Lime är samma som för andra citrus frukter (vinter) så jag var faktiskt lite förvånad när det var så pass billigt förra veckan…men ibland blir det ju bara frukt och grönt över någonstans i distributionskedjan och så blir det billigt trots att det inte är säsong. Lime tycker jag nästan alltid är lika god…men den är mycket billigare i säsong.

    Vet inte om det är kvitten du menar men i så fall är det väldigt god marmelad:-) Vi gjorde för första gången på våra krusbär förra året…och nu hittade jag den sista burken i källaren…vilken lycka:-)

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det är lätt att det springer iväg en del på extra goda saker när det är lördag hela veckan, men det brukar vara jobbigt för plånboken men än viktigare det är inget vidare för hälsan att äta sådant varje dag. Dessutom minskar känslan av ”lyx” när det är lite extra varje dag.

   Ett exempel på utmaning som vi har med i vår bok är vad vi kallar för en ”måttlig månad” som vi gjort tidigare och tar bort allt sånt där extra och testar att klara oss utan alkohol, ost, godis, snacks etc och ser vad vi verkligen saknar.

   Vi gillar ju dom där grejerna så vi har inte valt att ta bort det helt men varje gång vi har utmanat oss själva så har vi märkt att vi kan öka känslan av lyx och njutning genom att minska på den totala konsumtionen.

   Gilla

 2. Å vilken bra idé! Nu blir jag jättetaggad att göra något liknande hemma. Även om jag redan på förhand kan se de himlande ögonen hos tonåringen och tweenien. Men det är ju precis så här man ska lära barn ekonomi, konkretisera och göra kul!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det har varit riktig troligt att testa och jag tror att vi ger våra barn precis lagom mycket pengar för att dom ska förstå att dom kan köpa saker själva men lagom lite för att dom ska vara intresserade av sånt här…om vi skulle kunna spara tex 150-200 kr per person under den här utmaningen så är det ganska mycket pengar för dom vilket gör det roligt. Samtidigt har vi som sagt haft en del roliga diskussioner kring vad saker kostar…och varför..

   Hoppas ni kör något likande, och berätta gärna om det här eller på din blogg i så fall så vi får jämföra lite:-)

   Gilla

 3. Nja! Jag har inte orkat med å organisera något liknande. Men ibland när kostnad/pris för en aktivitet/pryl kommer upp så brukar jag omvandla kostnaden till hur många timmar pappa måste jobba för betala för det. Det brukar leda till diskussioner om vad som är dyrt och vad som är billigt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är inte så jobbigt att organisera, om det inte var för att vi skriver om det på bloggen och ”delar” så skulle det inte ta så många minuter. Det måste ju dock vara upp till var och en om man tycker att det är roligt och givande att göra sånna här utmaningar.

   Det är min erfarenhet också att det är bra att koppla kostnader till något reelt så som i ditt fall arbetstid men det kan också vara andra saker man kan göra…”detta kostar lika mycket som”. Pengar är generellt något ganska abstrakt och ännu mer idag när vi sällan ens har kontanter…

   Gilla

 4. Hej!
  Verkligen en superrolig idé! Blev väldigt inspirerad av er i början av året, lyssnade då på boken och under corona blev det lite ofrivilligt att man drog ner på saker. Har nu också haft tid att kolla vad jag har för utgifter och väldigt intresserad av ett liv med mindre utgifter. Ska bli intressant och se vad man kan fortsätta hålla ner på och vilken utgift som kommer gå upp igen. Redan som barn sparade jag mycket och hade pengarna i en väska hemma.
  Det tog ett tag innan frågan kom, det jag undrar är hur man räknar ut vad en portion kostar?
  Hälsningar Emelie

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s