ekonomisk frihet, Livsstil, Mat, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Experimentera mera!

I och med att vi för första gången på länge skriver om ett av våra experiment så har frågor kring varför vi gör detta fått nu aktualitet. Tycker ni att ni ”behöver” spara på maten? Kommer våra barn att få det dom behöver?

Vad kan väl då vara bättre än att skriva ett inlägg kring varför vi gör detta och hur vi generellt tänker kring experiment. Att experimentera handlar i grunden om att lära sig någonting nytt, det samma gäller om det är på en forskningsinstitution, ett företag eller i den personliga sfären.

I vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” har vi ett kapitel om det vi kallar för ”Experiment med frivilliga begränsningar” och några av de exempel som vi tar upp där är:

  • Snålmånad – försöka göra av med så lite pengar som möjligt under en månad
  • Köpstopp – inom alla områden eller ett specifikt område (tex kläder)
  • Avstå från något – tillexempel alkohol, godis, choklad, fikabröd,
  • Ät ur skåpen – Gör så mycket som möjligt av din mat baserat på det som finns i skafferi och frys.
  • Ställ av bilen – och testa att klara dig utan ett tag
  • Stäng av ett rum i huset – och se om du kan klara dig den ytan
Processed with MOLDIV
”Experiment med frivilliga begränsningar är bara ett av många tips i vår bok som du kan låna på bibliotek, köpa från förlaget, i online bokhandeln eller lyssna på ljudboken hos bland annat Nextory.

Gemensamt för dessa experiment är att det inte från början är frågan om en permanent livsstilsförändring utan en tidsbegränsad insats för att lära sig något. En positiv bieffekt är att det ofta sparar en del pengar men över tid så är det en försvinnande liten summa i förhållande till vad som kan vinnas i form av nya insikter och vad dessa kan ge på lång sikt.

Märker du tillexempel efter att ha ställt av bilen att du klarar dig helt utan eller med mycket mindre bilanvändning så är det en stor vinst, eller märker du att du inte alls saknar ”fredags-vinet” så mycket som du trodde och faktiskt avstår eller drar ner kraftigt så är det på samma vis en ekonomiskt och hälsomässig vinst. Om du inte lär dig något så har du ”offrat” en del av din bekvämlighet i några veckor av ditt liv och dessutom sparat några kronor så nedsidan är verkligen begränsad.

Viktigt för dessa experiment är just att de har en rimlig begränsing både i tid och omfattning. Ska du tillexempel försöka undvika att köpa något överhuvudtaget (inte ens mat) så kanske några dagar upp till en vecka är rimligt innan det blir för tomt i skåpen. Tänker du avstå från att köpa kläder kan det vara rimligt att försöka hålla-i detta experiment över några säsonger kanske ett år.

Det är också viktigt att fundera över vad det är som är huvudsaken med experimentet, är det en lärdom eller är det att man tillexempel vill spara ihop en lite summa pengar till ett specifikt mål? Generellt tycker jag att insikter är mer värda än pengarna i sig men det gör ju inget att det även blir lite pengar över.

Vårt nuvarande matexperiment är nytt för oss och är  första gången vi gör ett experiment fullt ut tillsammans med barnen. I detta fall är vi egentligen inte ute efter någon besparing utan vårt syfte är att vi vill att barnen ska förstå vad maten kostar och hur det kan skilja sig mellan olika maträtter och beroende på hur man handlar och tillagar maten. Att laga eller baka från grunden jämfört med att köpa halvfabrikat till exempel.

Eftersom det nuvarande experimentet är tillsammans med barnen så begränsar vi det i tid till 14 dagar och det kommer en direkt belöning i slutet av den här perioden i att vi får dela på pengarna som ”blir över” och göra något roligt för dessa när experimentet är avslutat.  Vi valde just maten därför att det är något påtagligt, äta är något vi gör varje dag och då har vi möjlighet att ha en diskussion kring maten, vad står på bordet, vad kostar det, varför valde vi just det etc.

Vi tycker  att vi har lärt oss mycket av våra tidigare experiment, dom har varit varierande i typ som vi beskrivit ovan och slutmålet har varierat mellan att vara ekonomi, hälsa, miljö eller helt och hållet bara för att lära oss något.

Vi skulle  tro att de flesta skulle må bra av att experimentera mera, och inte bara gå på i invanda hjulspår! Att testa olika saker under begränsade tider kan leda till nya livsstilsval och nya insikter och även om dessa insikter handlar om att man inser hur bra man har det i vanliga fall så är även det en värdefull insikt.

Vad tänker och tycker ni om experiment? Är det värdefullt eller värdelös? Har ni genomfört några experiment som ni vill dela med er av? Hur var dom utformade och vad lärde ni er? Har ni något planerat?

2 reaktioner till “Experimentera mera!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s