vår ekonomi

Vår ekonomi – Hur gick det i september?

Då har ännu en månad gått och det är dags att summera, på det hela taget var september en ekonomiskt sett ganska vanlig månad med några undantag, mer om det nedan:

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta.Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 24 400 kr för månaden. Sen fick vi kilometerersättning för en arbetsresa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 14 350 kr. Det ger ett netto på totalt -10 050 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Vad är det då som skiljer ut sig lite denna månad mot andra månader?

Ingen uthyrning – för närvarande är vår stuga inte uthyrd och vi funderar på att fortsätta så året ut eftersom det möjliggör för oss att ta emot besök och samtidigt hålla lite mer social distans till våra gäster. Om en bra hyresgäst dyker upp kanske vi ändrar oss men vi kommer inte aktivt söka en ny hyresgäst förrän till början av nästa år.

I tre kategorier var utgifterna högre än vanligt. Det var boende där vi betalade hemförsäkringen för helåret (4 700 kr). I kategorin mat lämnade vi i äpplen för mustning något som räcker över vintern men innebar en högre kostnad just denna månad. När det gäller utgifter för barn så var det en lite dyrare present till äldsta sonen som snart fyller år som drog upp de totala utgifterna…vad vi köpte kan vi ännu inte avslöja om han råkar läsa det här:-)

I två kategorier var utgifterna låga nämligen transport där vi tankade bilen vid ett tillfälle och förutom det så uppdaterade vi cyklarna med nya lamport inför hösten viket gick på några hundra. I kategorin kommunikation och underhållning hade vi denna månad inget abonnemang på strömmad-underhållning vilka gjorde utgifterna lägre.

Rent ekonomiskt var alltså september en ganska vanlig månad med något lite högre utgifter än snittet över tid. Däremot hände det ganska mycket i våra liv. Maribel kom på allvar igång med sin designutbildning. För min del började jag som politisk reporter på vår lokala online tidning Siljan news (min senaste text här) något som innebär några få texter då och då och ska bli riktigt kul. Dessutom har vi nästan skrivit klart manuset till den nya boken och sett ett utkast på omslaget.

Hur såg september ut för er? Vad hände i livet och med ekonomin?

10 reaktioner till “Vår ekonomi – Hur gick det i september?”

 1. Hej! Det är alltid lika roligt att läsa dessa månadsuppdateringar.

  Jag är nyfiken på kommunikation, vilka i familjen har mobiltelefoner och vilka abonnemang använder ni? Jag antar att den kostnaden i budgeten täcker mobiler och Wi-Fi (om ni har det) men är nyfiken på detaljerna.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra fråga, har nästan glömt…tror att vi skrivit om detta för typ 18 månader sedan men sen är det lätt att tro att alla är uppdaterade. Den kostnaden som ingår där är bredband 300 kr, två telefoner 190 kr, ett Spotify abonnemang 100 kr (rundat till jämna hundralappar). Förutom detta har vi två abonnemang som betalas av företaget (100 kr för varje) och så har vi yngsta dottern (7 år) som ännu inte har något abonnemang. Vi brukar också oftast ha ett abonnemang på serier/filmer för ca 100 kr. Vår budget på det här området inkluderar 5 abonnemang på 100 kr, 300 kr för bredband och 100 för Spotify och 100 för övrig streaming = totalt 1000 kr. Vi ligger dock stabilt under det då vi har två abonnemang via firman, yngsta dottern som inte ännu har mobil och sen så har vi bara streaming vissa månader och då ofta för vi fått något erbjudande.

   När det gäller bredband så skiljer det mycket mellan vad som erbjuds på olika orter, däremot har vi gjort en genomgång av bra och billiga mobilabonemang som vi sammanfattat längre ner under fliken ”mer om frihet” https://enkelboning.com/vi-gillar/

   Gilla

   1. Jag använder min mobil som bredbandsrouter och har således inget fast bredband i hemmet. Bara där sparar man en slant. Använder då uppstickaren Katshing som ger fri surf, fria samtal, fria sms för 249:-/mån. Ganska oslagbart. För den intresserade har jag en annons på Tradera som sänker kostnaden till 239:-/mån för oss båda. Sök på ”Katshing”.

    Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Lite osäker hur du menar? För egen del så är vi ju färdiga med vårt sparande och lever nu på avkastningen av vårt kapital. Det blir ändå en del sparande i vår firma när vi gör något arbete så där bygger vi upp ett litet extra kapital. Utöver det har vi ett litet kapital undanstoppat till barnen sedan tidigare och vi har även ett sparandet tillsammans med barnen till semestrar mm https://enkelboning.com/2019/04/10/ska-man-spara-till-barnen/

   Gilla

 2. Angående att använda en familjemedlems mobil som alla kan bredband till hela familjen (bluetooth) så gör vi så när vi är i vår stuga. Funkar mindre bra när pappan behöver ha distansmöten i lugn och ro (läs sätter sig i bilen) och mamman ska rodda hysteriska barn som helt plötsligt inte kan se på tv, iPads eller lyssna på radio och inte fattar varför…

  Gillad av 1 person

 3. Kul uppdatering, du nämnde utdelning och ränta, hade varit roligt med en inblick i total avkastningen, hur ser det ut för månaden/året/3åren?

  I september så sa jag upp mig och planerar leva på passiva inkomster inkomster dock på betydligt mindre kapital än vad många förespråkar inom FIRE.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s