ekonomisk frihet, Fredagsfunderingen, Livsstil, Okategoriserade

Fredagsfunderingen – Nördighet till salu?

Dom som läst mina texter länge känner igen att jag för några år sedan brukade skriva en fredagsfundering på bloggen. Det är en slags spaning som jag gått och funderat på, något som jag inte riktigt utvecklat till en färdig teori men likväl vill kommunicera och diskutera med er läsare. 

När jag var barn så var nörd ett okänt begrepp och i tonåren förstod vi det som något negativt. På senare år har det fått en allt mer positiv klang. För egen del så är jag nog ingen utpräglad nörd men det finns områden där jag kan ha tendenser. Tycker till exempel om att laga bra mat för låg kostnad och kan engagera mig i detta på ett sätt som kanske inte motsvarar ”avkastningen”. Jag tycker även om att nörda ner mig i de privatekonomiska effekterna av olika livsval (hos oss själva och andra). Dessutom är jag intresserad av språk och ord och vad dom gör med vår förståelse av olika fenomen och hur olika ordval till och med kan forma vår uppfattning om världen omkring oss.

En i mitt tycke mer negativ del av att nördighet, men som har laddats med positiv klang, är att det numera också är något som säljs. Specialutrustning och ingredienser ska säljas till matlagaren och cyklar i specialmaterial till motionären med mera. För mig är detta att börja i fel ände. När nördighet är något som säljs så blir den på något vis mindre äkta men också något som är förknippat med stora utgifter och något som blir exkluderande.

fullsizeoutput_1d5a
Vår bok finns just nu till ”mässpris” direkt från förlaget på pug.se

Men tycker jag då inte att en duktig cyklist ska köpa en bra cykel eller ska inte en duktig kock köpa bra utrustning och råvaror? Nej det är inte alls vad jag menar. Det jag är ute efter är att det allt som oftast BÖRJAR med specialcykeln innan det första tramptaget har tagits. Att den som bakat pizza två fredagar i rad helt plötsligt börjar prata om speciella mjölsorter, och att den absolut måste gräddas i 450 grader i 37,36985326 sekund för att vara ”världsklass” och ”äkta”.

Vågar nog drista mig till att tro att om det inte fanns kommersiella intressen att sälja specialprylar så skulle det se annorlunda ut. Den aspirerande nörden skulle hitta spännande och kreativa sätt att göra underverk med det ”vanliga” i köket. Cykel-nörden susa backe upp och backe ner på sin vanliga cykel iförd jeans som de första åren. Någon av dessa nördar skulle visa sig vara ett riktigt cykellöfte och skulle skaffa sig både kolfiberram och tighta kläder men många skulle fortsätta att bara känna glädjen i att susa fram med sina vanliga grejer.

Hur tänker ni andra om detta? Är jag något på spåren eller är jag helt ute och cyklar?

18 reaktioner till “Fredagsfunderingen – Nördighet till salu?”

 1. Snygg avslutning där med frågeställningen 😄 hur tänker jag kring detta, jo att kapitalismen har kidnappat hela samhället och att du ska visa din personlighet via intressen som cykling, hemrenovering, utseendefixering med mera för att öka din status och framstå som lyckad men att denna hets aldrig tar slut, för du måste ha allt det senaste på alla fronter samtidigt vilket är en omöjlig ekvation. Så vad är ett bättre alternativ? Revolution genom att inte köpa det senaste och nöja sig med det man har.

  Jag läste i Naturskyddsföreningens tidning igår att en fjärdedel av allt som slängs på återvinningsstationerna i Sverige är hela saker, har ni hört om det? Helt sjukt!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Osäker på om det är kapitalismen som är problemet snarar kanske konsumismen som kan bli en följd av kapitalismen. Tänker att det nog har ganska mycket att göra med att bolagen som säljer produkter är smarta medan det stora flertalet konsumenter är ganska oövertänkta (alltså inte dumma men icke reflekterande). Det betyder att marknadsföring har ganska lätt att planerare idéer i våra huvuden kring vad vi ”behöver” som vi sedan uppfattar som något som kommit inifrån oss själva…konstigt bara att alla tänkt samma tanke samtidigt?

   Vad gäller saker som slängs tror jag absolut att naturskyddsföreningen har rätt, om man till denna siffra lägger det som i och för sig är trasigt men skulle kunna lagas relativt enkelt eller få en annan praktisk användning skulle det inte förvåna mig om siffran är en bra bit över 50%.

   Gilla

 2. Så brukar jag också tänka ofta. Många skaffar nya sysselsättningar bara för att få shoppa mer prylar. Brukar säga ”skyll inte på prylarna” 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du kan mycket väl ha rätt. Jag kan tänka att det inte är något fel på prylarna i sig men det är att prylarna går först…före kunskapen, uthålligheten, uppfinningsrikedomen och allt annat…

   Gilla

 3. Jag får väl komma med en lite avvikande kommentar, lite halvt grundat, resten känsla.
  I grunden håller jag egentligen med men å andra sidan så skulle det kanske inte vara lika kul att lära sig åka längdskidor på Gustav Vasa-skidor? Man går inte så länge i skogen och plockar bär med genomvåta tygskor. Eller att springa långlopp i träskor. Eller (motions-)simma med badshorts.
  Där drog jag det till andra ytterligheter.
  Men det underbara ”lagom” är ju det som saknas. Man behöver inte köpa senaste/värsta/extra allt, däremot kanske en utrustning mot det bättre hållet gör att man fortsätter med intresset/idrotten. (Och ibland hjälper det inte alls, som att köpa vanliga fotbollsskor till barnet som hellre vill springa i sina vanliga slitna gympadojor)😊
  Men specialjäsbunke för surdegsbak tror jag går in i kategorin ovan som du nämner.

  Bra fundering, värd att tänka på. Men är det inte all reklam och sociala medier som puttar oss i riktningen att ”specialprylarna är högst nödvändiga och behövs”?
  Varför påverkas vissa och andra inte?
  (Har en herre i vår stad som cyklar med vit frigolitcykelhjälm. Brukar le när jag ser honom, själv har jag hjälm med MIPS, för inom säkerhet tar jag gärna det senaste, men tror säkert att hans hjälper bättre än ingenting!)

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det skulle i och för sig vara en rolig och rätt nördig utmaning för någon att åka vasaloppet ospårat och med skidor som motsvarade tidens utrustning….mer nördigt än att köpa samma utrustning som alla andra och åka på samma sätt.

   Men jag ser din poäng. Jag är inte heller motståndare till bra utrustning jag har själv ett par vattentäta kängor när jag går i skogen, en vindjacka på hösten etc. det är mer att utrustningen går först. Om du för första gången ska testa att spela tennis så låna ett rack från en kompis och ta dina vanliga promenadskor på kroppen. Tycker du det är kul köp ett begagnat rack för några hundra och spela i ett år…är det fortfarande kul uppgradera osv.

   Det är intressant att fundera på varför vissa verkar påverkas av reklam mer än andra, det kan nog ha att göra med självkänsla men även hur mycket man utsätts för (vilka medier konsumerar man och hur mycket?). En person som känner att den duger till och som inte konsumerar för mycket marknadsföring som säger att denne absolut inte ska vara nöjd har nog betydligt lättare att stå emot även om denne lever i samma samhälle. Tror också det kan vara till stor hjälp att vara medveten om de processer som pågår och hur marknadsföring är utformad för att påverka oss.

   Gilla

  2. Jag har funderat mycket på det här med reklambudskap och marknadsföring det senaste halvåret och jag tror precis som du att det är en stor och viktig orsak till det här fenomenet. Men jag vill hävda att vi alla påverkas av marknadsföring (möjligen i lite olika grad?), vi är bara inte medvetna om hur och när vi själva påverkas. För om du frågar folk som nyss köpt en grej varför de köpte den så kommer ingen att svara att det var pga reklam. Trots att forskningen visar att marknadsföring ÄR effektivt anser alla konsumenter sig vara alltför smarta för att bli påverkade av reklam.

   Gilla

 4. Jag känner igen mig här. Jag cyklar ca 1 mil sammanlagt varje arbetsdag till och från jobbet. Jag har ärvt min gamla damcykel samt även den cykel jag har med monterade vinterdäck, så att jag kan cykla året om.

  Jag möter många cyklister de varma månaderna och de har alltsom oftast väldigt dyr utrustning samt dyra cyklar. En del tittar även lte snett på min skrala utrustning mellan varven 🙂 Jag njuter av luften och motionen varje dag och sparar ju även pengar vad gäller bensin och slitage på bilen, som jag lämnar hemma. Dubbel vinst!

  Jag tycker att folk köper sig dyra vanor, som de ofta inte ens nyttjar. Känns inte som det behövs en cykel för 15000 för att ta sig fram och tillbaka till arbetet eller ut på skogsvägarna för att få lite skön puls. Nörda billigt är min melodi!

  Gillad av 1 person

 5. Människor i de flesta fall är kortsiktiga, att spara någon tusenlapp extra i månaden till pension, nej det kan/vill man inte göra. Att köpa prylar för minst lika mycket det går jättebra, prylar som inom snart kommer ligga i någon låda, eller i förrådet i garaget oanvända för att senare köras till tippen (”återvinningscentralen”).
  Ja det är så de flesta människor är. Om du inte är sådan, var glad och lycklig över det, för du kommer att få ett bättre liv jämfört med de kortsiktiga.

  Gillad av 1 person

  1. Svårt i och för sig att veta vad behövs för att varje enskild person ska få ett bättre liv – det är ju väldigt individuellt – jag trivs med 3 barn men skulle aldrig påstå att alla andra skulle få ett bättre liv om dem hade 3 barn

   Gillad av 1 person

 6. Jag förstår vad du menar så det här menas som vänlig ‘kritik’ – jag förstår att man vill ge rekommendationer osv i blogginlägg men har märkt på vissa ‘Fire’ blogg tex miljonär innan 30 och frihetsmamman mm att de egna valen motiveras ofta genom att kritisera andras val – i värsta fall börjar det riskerar bli på gränsen till att låta lite självgod. Jag tycker att egna val borde kunna stå på egna ben som rätt val för just sig själv – spelar ingen roll vad passar andra bäst eller vad andra väljer att göra. Jag menar tex jag väljer att vara frilansare pga det är ett flexibelt arbeta som gör att jag kan hämta barnen och jobba även när jag hälsar på familjen i utlandet tex, och jag väljer att ha 3 barn pga jag blir tillfredsställt på något sätt av det – men förstår helt och hållet om andra väljer att ha fast inkomst eller inga barn osv – skulle aldrig våga påstå att mina val passa alla. Jag förstår naturligtvis att fire blogg går ut lite på att försöka övertyga andra osv men jag antar jag efterlyser att man motiverar sina val oftare genom att påstå att de är bra för sin egen situation – inte pga man är ‘bättre’ än andra. Men med detta sagt så keep up the good work med ett toppenblogg!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Förstår vad du menar och jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att kritisera andra enskilda personers val samtidigt som man måste kunna fundera över strömningar i samhället och var man tror att dessa leder.

   Min tro är dessutom att det finns vissa saker som är bra för alla att göra som att ta ett steg tillbaka och titta på sitt liv, att förenkla om möjligt och göra medvetna val. Jag tror dock inte en sekund att dessa enklare och mer medvetna liv skulle se lika ut från person till person. Snarare tror jag att om fler skulle följa våra tankar så skulle valen i den gruppen vara mer olika sinsemellan än om man jämför ”medelsvensson” med varandra.

   Gilla

 7. En snabb scanning i min omgivning: pappor som cyklar mountainbike, kör fyrhjuling, bygger musikstudio, brygger avancerad öl, köper båt, byter bilar… mammor som köper en bok de inte läser, ett träningskort de inte använder… Känns som det här nörderiet, iaf när det kommer till kostnader är något som främst drabbar män, eller?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar

   Tycker det alltid är lite vanskligt att generalisera på det sättet men om jag ska ha någon åsikt om detta så tror jag att traditionell manliga intressen oftare handlar om att köpa få men ganska dyra grejer (bil, båt, elektronik) medan traditionellt kvinnliga intressen handlar om att köpa ganska många men var för sig ganska billiga grejer och upplevelser (kläder, smink, fika, restaurang, spa). Par som inte pratar ihop sig sitter sedan i varsin skyttegrop och kastar skit på varandra för den andra personens beteende…trots att resultatet är det samma…aldrig en spänn kvar på kontot…Som sagt en grov generalisering men kanske ligger det något i den?

   Gilla

 8. Det är som en förälskelse, då glädjen tar över av sitt nyvunna intresse och omdömet försvinner. Visst ska man ha det bästa? Det är DET intresset och det finns inga andra. När man väl shoppat klart har man precis insett att verkligheten inte motsvarar fantasin och man går vidare till nästa..

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt klart en bra poäng i din liknelse med förälskelse, det är någon form av blindhet som infaller och där man tror att den nya aktiviteten (med tillhörande utrustning) ska lösa alla problem. Strax går den ”nya” känslan över och allt går tillbaka till det normala igen, man sjunker tillbaka ner i soffhörnet och låter grejerna stå i garaget och samla dam.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s