Boktips, Livsstil

Triss i grönt!

(Inlägget innehåller reklamlänkar till bokus och bookbeat, dessa är märkta ”affiliate”)

Just nu blir det inte så mycket skrivet här det är inte för att jag inte har tid utan snarare för att jag skriver så mycket annat. Framförallt manuset till den nya boken som ska lämnas i slutet av oktober men även artiklar i den lokala online tidningen som jag fått chansen att göra sedan några veckor. Det är inte så många artiklar än men jag håller just nu på att sätta mig in i lokalpolitiken och kommunens förvaltning så det är en hel del mer skrivande och funderande än vad som är synligt (min senaste artikel hittar ni här för den som är intresserad).

Något som jag lägger mycket tid på just nu är att lyssna och läsa. Bland annat har det under den senaste tiden legat tre böcker på mitt bord. De är väldigt olika varandra men om det finns någon form av gemensam nämnare så är det kanske att alla böckerna på olika sätt är ”gröna”.

Den första boken jag läste var ”Vad ska vi ha samhället till?” av det tidigare miljöpartistiska språkröret Birger Schlaug. Detta är en läsvärd bok på det sättet att det utmanar förutfattade meningar. Jag nickar och tänker att författaren är fantastiskt insiktsfull och i nästa kapitel skakar jag på huvudet. Det är just därför jag tycker den var intressant att läsa för att den utmanande mig. För den som har följt Schlaug är det känd materia som avhandlas och boken känns lite som ett testamente eller summering av tankar genom ett drygt 70-årigt liv. Boken finns troligen på många bibliotek och går att köpa till exempel hos bokus.se (affiliate) där den finns som både fysisk bok och e-bok.

Nästa bok fick jag i brevlådan från författaren Joel Bladh, vars nya bok heter ”Bli en miljÖnär” med undertitel ”bygg en klimatsmart förmögenhet”. Här får jag från början lämna en brasklapp. Vi har inte bara fått boken gratis, vi har dessutom intervjuats i den så vi är lite partiska i målet. Denna bok är precis som Joels tidigare bok mycket metodiskt och pedagogiskt uppbyggd med verkliga exempel på hur Joel och hans familj har tänkt och gjort, varvat med många referenser till relevant litteratur på ämnet. Man kan säga att det märks att Joel är ingenjör och boken är väldigt grundligt skriven samtidigt som den är lättläst och informativ. Det finns mycket intressant för den som vill spara och investera på ett miljömässigt hållbart sätt men inte bara rakt av vill ”köpa” företagens och fondernas ord om hållbarhet. Boken finns kanske på ditt bibliotek och går annars att köpa hos till exempel bokus.se. Joels tidigare bok ”Bygg en förmögenhet -fixa familjens ekonomi” finns också som e-bok och sammanfattad ljudbok hos bookbeat (affiliate).

Den tredje boken fanns på vårt lokala bibliotek nämligen David Thurfjells ”Granskogsfolk” med den talande undertiteln ”Hur naturen blev svenskarnas religion”. I arbetet med boken intervjuar författaren ett stort antal personer om deras upplevelser i naturen och korsar detta med en genomgång av den historiska synen på naturen och hur den påverkat och påverkas av livet och religionen. Mycket intressant, läsvärd och vackert skriven bok med många exempel på naturskildringar ur diktning där bland annat titeln kommer från en dikt av Harry Martinson. Boken finns kanske på ditt bibliotek, den finns också att köpa hos bland annat bokus.se (affiliate) som fysisk bok ,ljudbok och e-bok. Den finns också som ljudbok hos bookbeat (affiliate) och jag kan tänka mig att den är riktigt trevlig och vacker att lyssna på.

Bookbeat (affiliate) erbjuder föresten en gratis testperiod på 14 dagar för nya kunder så om du ännu inte har testat så kan det ju vara en bra chans att göra det och få lite fantastisk lyssning helt gratis;-)

Har du läst någon av dessa böcker? Vad tyckte du om dom? Har du kanske läst något annat som du vill rekommendera?

God läsning och trevlig helg!

6 reaktioner till “Triss i grönt!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kan inte tala för Joel det får han göra själv, men som jag har förstått det så har hans familj dragit ungefär samma slutsatser som vi att de reser mer sällan än de flesta men är borta längre när de väl reser. För oss innebär det tex en lång flygresa ca vart 3:e år för att besöka familj i Mexiko när vi också brukar passa på att besöka USA några dagar.

   Hur gör du (och din familj) med flyg avstår ni helt?

   Gilla

   1. Tack – nej jag avstår absolut inte – jag kommer från utlandet och har då familj i utlandet så det blir (ganska korta) flygresor oftast ett par gånger om året. Men jag skriver inte heller en bok som kallas att vara klimatsmart 🙂 Jag försöker väl göra lite saker som att flyga mindre och inte har bil men kan inte påstå att jag är klimatsmart tyvärr – tre barn bidrar också till fotavtrycket… svårt tycker jag – man försöker ju göra lite så det är ju naturligtvis alltid bra med enkla tips, men kan inte påstå att jag är en miljöhjälte. Och att resa ändå men använda sig av ‘offsetting’ åtgärder (som jag tror Joel förespråkaer men kan ha fel) är inte hela svaret heller tycker jag, men klart bättre än att inte offseta.

    Gilla

   2. sorry låter säkert lite hårt och snäsig som jag har skrivit – ångrar mig lite 🙂 Det är naturligtvis bra att investera på ett miljövänligt sätt oavsett hur man/Joel annars lever – så det är bra med tips för att följa en sådan investeringsstrategi 🙂

    Gilla

 1. Det blir problematiskt om man måste leva som något sorts helgon som aldrig gör något klimatosmart så fort som man uttalar sig om något klimatvänligt eller klimat/miljörelateradt. Ingen är perfekt. Tyvärr blir det också ett effektivt sätt att döda alla intressanta diskussioner som skulle kunna följa. Jag jobbar med miljöfrågor och brukar med jämna mellanrum få höra allt som är fel med [lägg in valfri miljöfråga som gör vederbörande irriterad] såsom det vore mitt personliga fel eller ansvar. Och ja, jag flyger.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Håller helt med dig, det finns bra mycket mer att göra för miljön för de flesta men jag tror inte det är möjligt att ställa kravet på någon att vara ”perfekt” i en värld som är raka motsatsen. Att däremot ha ambitionen att vara lite bättre än ”snittet” och lite bättre än vad man själv var för några år sedan är en väg som är genomförbar och skulle det vara så att samhället i stort blev mer intresserat av att följa efter så skulle det bli möjligt att göra mer. För att ta ett exempel så kan man försöka minska sitt bilberoende så långt som möjligt men det skulle helt klart vara lättare att komma ännu längre om alla andra tänkte lika…om alla var beredda att tex vara flexibla för att kunna samåka och hjälpas åt med skjuts etc.

   Det samma med perfektion gäller egentligen allt, om kravet är att vara perfekt är det ju även svårt att vara tex hälsosam eller ekonomisk…men man kan göra mycket för att bli lite bättre…och om samhället följer med i den riktningen blir det ännu lättare att göra ännu mer…osv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s