vår ekonomi

Vår ekonomi – Januari = en dyr dubbelsäsong?!

Vi ser att det fortfarande är ganska många nya som hittar hit till bloggen, för dig som är helt ny börja gärna med det förra inlägget (Förnöjsamhet-Frihet-Framgång) som ger en intro till bloggen, boken och vår livsfilosofi.

Bättre sent än aldrig? Nu kommer sammanställningen av vår ekonomi i januari. Det som stuckit ut mest är den märkliga säsongen…som synes på januaribilden ovan..mer vår än vinter!

Med start januari förra året började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många verkade gilla det så vi fortsätter så länge någon vill läsa och är intresserad.

Nedan är en sammanställning av utfallet för januari 2020. 

IMG_4396

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 19 300 kr för månaden. Sen har vi fått lite utdelning och ränta. Totalt summerar dessa till 1 000 kr. Det ger ett netto på totalt -18 300 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet. Den första februari flyttade en ny hyresgäst in i vår uppfräschade gäststuga och nu är den uthyrd fram till sommarlovet börjar.

Totalt var våra utgifter ca 10% under vår budget (som vi höjde från 20 till 21 000 i månaden vid årsskiftet) men ändå anser vi att detta var en ganska dyr månad då januari annars brukar bjuda på väldigt låga utgifter, det är förstås den mycket märkliga vintern som spökar.

I några kategorier hade vi ovanligt höga utgifter för säsongen. En del av detta är självförvållat då vi enligt plan har vi dragit igång renoveringar i huset vilka drog upp utgifterna för boende med ett par tusen i övrigt är det endast elräkningarna som betalats denna månad. Kategorierna transport, barn och fickpengar drogs upp en del på grund av att vi har haft en sån märklig säsong. Vi hade ju redan i november/december köpt allt som vi behöver för att vara i backen hela vintern…och sen kom det ingen snö!?! Det innebär att vi har gjort en del annat och haft andra behov vilket dragit upp kostnaderna i dessa kategorier något.

I övriga kategorier var utgifterna ungefär som vanligt.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Är det något ni skulle vilja se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

16 reaktioner till “Vår ekonomi – Januari = en dyr dubbelsäsong?!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi fortsätter:-) Ska bli kul att se hur det ser ut för er när ni publicerar något!

   Gilla

 1. Hej! Alltid lika intressant att se hur er månad fallit ut. Vi har köpstopp i år för att komma tillbaka till bättre vanor igen, vilket är väldigt tillfredsställande. Fortsätt gärna med dessa redovisningar framöver. Och kul att höra dig i Framgångspodden!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi fortsätter att köra så länge många tycker det är intressant så det blir nog ett tag till..

   Det var roligt att få vara med i Framgångspodden kul att du lyssnat!

   Gilla

 2. Tycke väl inte du var på topp i denna pood men man kan inte alltid vara det.

  Tycker du har en tendens att bli FÖR ödmjuk och hänsynsfull.

  En käftsmäll behövs också ibland!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror nog att detta budskap är lite av en käftsmäll för dom som inte tänkt i dessa banor tidigare men självklart ganska lamt för dig som etablerad hippiekapitalist:-) får väl se i nästa podd om det blir lite tuffare budskap;-)

   Gilla

 3. Hej!
  Även jag gillar månadssammandragen. Skulle även vara intressant att se ett inlägg om hur ert sparkapital har ändrat under era år som fria, eller har det ändrat. Eller kanske ni gjort något liknande inlägg som jag missat? Känner att det är största osäkerheten för mig och min man, just att kunna lita på att pengarna verkligen räcker när man sedan äter upp en del av dem månatligen/årligen. 🙂
  Tack för en inspirerande blogg!

  Gillad av 1 person

  1. Instämmer i ovanstående önskan och redovisa det även med simulerad börsnedgång på 200 dagar eller vad den genomsnittliga nedgången brukar vara.

   Jag tyckte att din insats i Framgångspodden var bra, det blev lite ny vinkel på det hela. Dock har jag lite svårt för intervjuaren, men det är kanske en intervjuteknik att framstå som lite korkad! Han är ju både populär och känd så det är nog bara som det verkar.

   De flesta poddar och intervjuer med dig är rätt snälla, har du råkat ut för någon som provocerat ordentligt?

   Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för era kommentarer,

    Vad bra att just denna fråga kom upp, vi har precis skrivit ett inlägg som kommer att publiceras imorgon med en uppdaterad bild av vår balansräkning och lite tankar kring hur säker kalkylen är och vilka ”säkerhetslinor” vi har.

    Vad gäller provocerande frågor så är nog det närmaste vi har kommit Plånboken i P1 där programledaren var ganska fientligt inställd. Strax där efter kom Malou i TV4 som inte heller var särskilt ”snäll” vid det tillfället var vi dock själva lite bättre förberedda vilket gjorde att utfallet blev bättre tror jag…

    Gilla

   2. Jag tar mig friheten att svara här. Jag lyssnade på en intervju för något år sedan när journalisten började yra om att Oskar och Maribel var ett hån mot den ensamstående undersköterskan med tre barn. Det var då jag bestämde mig för att starta min blogg 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Hej!
  Jag vet inte om du skrivit om det tidigare, men jag skulle uppskatta ett inlägg om vad som finns att göra för en barnfamilj i Dalarna, lite tips från er som bor där?
  Vilka är dina bästa tips🙂

  Har ni börjat planera sommaren ännu? Och isf blir det utomlands eller inom Dalarna?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul förslag vi får fundera lite, även om våra förslag nog är ganska generiska för hela landet då vi gillar att gå till sjön och bada, ta skogspromenader, cykelturer, grilla, sporta etc. Vi ska tänka till lite..för egentligen har vi nog rätt många tips…men vi tänker inte så mycket på vad vi faktiskt gör..:-)

   Gilla

   1. Vi var på Orsa Björnpark och tomtelandet för 5 år sedan, så det har vi testat. Lite nyfiken på Falu koppargruva samt Leksand lekland, hör gärna vad ni tyckte om de ställena om ni varit där.🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s