ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Det ÄR mörkt i Sverige på vintern!

Vi ser att det fortfarande är ganska många nya som hittar hit till bloggen, för dig som är helt ny börja gärna med det förra inlägget (Förnöjsamhet-Frihet-Framgång) som ger en intro till bloggen, boken och vår livsfilosofi. 

Ibland känner vi oss som  ”flugan på väggen” i den vanliga världen. Vi är liksom med men vi lever med en annan rytm och med andra perspektiv på mycket. Därför blir vi mer uppmärksamma på hur vi pratar och beter oss vid olika tider på året och i olika situationer. Detta är i sig ingen kritik mot andra utan lika mycket en kommentar av hur vi själva säkert lät för 10 år sedan.

En sådan grej som vi börjat reagera över är hur mycket tjat det är om att det är mörkt på vintern! Ja det har det alltid varit och det kan inte komma som en överraskning för någon. Dessutom är det troligen mindre mörkt nu än vad det någonsin tidigare varit då vi har belysning kort sagt överallt..eller är det kanske tvärt om att vi är så vana med LED-belysning överallt att världen runt omkring uppfattas som extra mörk? Kan någon som sitter inne i ett upplyst rum tex uppfatta den fantastiska solnedgången som är på fotot ovan?

Numera har vi bättrat oss men vi har inte själva varit immuna mot detta. På min tidigare arbetsplats kallades tex bokslutsperioden från januari till publicering av årsredovisningen för ”det stora mörkret”. En kommentar både om själva arbetet men också om att aldrig vara utomhus när det var ljust ute.

Marknaden kan ju såklart erbjuda en massa så kallade ”lösningar”

Den vanligaste är kanske en veckas resa till ”solen”, men handen på hjärtat blir inte mörkret ännu jobbigare efter att ha varit borta? Detta ger upphov till ”behovet” av ännu en resa som marknaden såklart kan erbjuda.

Går det inte att resa så går man ju till närmaste doktor och säger att man är lite ”låg” och får något lyckopiller utskrivet. Inte heller det löser ”problemet”. Nästan alla läkemedel har biverkningar men misströsta inte det finns ett annat piller att ta för det läkemedlets biverkningar som i sin tur har biverkningar som kan lösas med ett nytt piller osv…jippi vi har tillväxt:-)

Lite tillspetsat men ni förstår poängen. Marknaden tenderar att hantera symtom snarare än att lösa problem detta för att det tidigare är mer lönsamt och ger återkommande kunder.

Då kan jag tycka att det är bättre att ta tjuren vid hornen, och här kan jag se tre lösningar som faktiskt är lösningar och inte bara symtomlindring:

  1. Flytta – Om du verkligen hatar mörker så mycket så ska du nog inte bo i Sverige.
  2. Ta vara på ljuset – Ett annat och mindre drastiskt sätt är att se till att verkligen utnyttja de få ljusa timmar som faktiskt finns. Ta två timmar lunch under vintern och jobba istället en extra timme på morgonen/kvällen när det ändå är mörkt. Tänd inte lamporna inne förrän det är absolut nödvändigt på så sätt får du också mer naturligt ljus och märker att det inte ständigt är mörkt. Tror även att steget till att gå ut blir mindre då.
  3. Inse fakta – Men kanske mitt bästa tips är att helt enkelt bara gilla läget, inse att vi bor i ett land där det är mörkt på vintern och ljust på sommaren.  Läs en bok och elda en brasa på vintern. Grilla på uteplatsen, ta en skogspromenad och ett bad på sommaren! Se till att utnyttja varje säsong till det den är bäst för och sluta gnälla.

Här påminner vi gärna om sinnesrobönen vilken vi citerar i vår bok:

Eller vad tycker ni andra? Är vi tokiga som tänker såhär? 

23 reaktioner till “Det ÄR mörkt i Sverige på vintern!”

  1. Tankeöverföring!?
    Jag har samma tankar bakom mitt Instainlägg idag.
    Allt väder är (bara) väder – punkt.

    Uppfattar det som om väldigt många kommenterar vädret i negativa ordalag.
    Vilket slöseri av det begränsade antal dagar vi får, det som kallas livet…

    Reser aldrig utomlands.
    Tycker att vädret i Sverige är perfekt. 😉

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vad roligt att ni tänkte på samma sak. Kanske är det så att det varit ovanligt mycket klagomål på mörkret i år?

      Gilla

  2. Mörkret var huvudanledningen till att förlägga vårt nya fria liv i Palma de Mallorca istället. Vi var inte några stora vinterälskare så för oss var det mera som om man gick i ide 6 månader per år för att sedan försöka leva ”hela” året på de kvarvarande månaderna. Det kan absolut vara mysigt med mörkret och snön, framför en brasa t.ex, men för oss räcker nog en vecka eller två per år.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi har också övervägt i omgångar att flytta (då främst till Mexiko eller Spanien – för språket) men dragit exakt motsatt slutsats nämligen att vi gillar både sommar och vinter i Sverige. Visst finns det en säsong på hösten innan vintern kommer som kan vara lite ”grå” men då har man ju alla ursäkter i världen att elda brasa och sitta inne med en god bok.

      Att vi dragit den slutsatsen nu betyder inte att vi kommer dra samma slutsats senare i livet kanske flyttar vi också en dag…en sak är säker dock vi kommer inte sitta stilla och klaga..

      Gillad av 1 person

      1. Hade vi kunnat kombinera Spanien på vintern och Sverige på sommaren hade vi gjort det. Med barn är det ju dock lite antingen eller, iaf om man ska hålla sig inom lagens gränser.

        ”…en sak är säker dock vi kommer inte sitta stilla och klaga.”
        Nä precis. De flesta som håller på med FIRE är ju driftiga människor och ser till att saker blir av. Det gäller dock inte alla och det kan vara provocerande när dessa skjuter ifrån sig ansvaret för sitt eget liv på yttre omständigheter. Skrev till och med ett inlägg på ämnet för ett tag sen: https://palmaonfire.com/blog/2019/12/do-you-feel-lucky-punk/

        ”Att vi dragit den slutsatsen nu betyder inte att vi kommer dra samma slutsats senare i livet kanske flyttar vi också en dag”
        Tycker inte heller man behöver skriva saker i sten. Kan bli så att vi flyttar tillbaka igen om några år, för att sen flytta tillbaka till Spanien när barnen ”lämnat oss”. Det blir som det blir, nu är fokus på vad och var vi trivs mest med och älskar just nu. 🙂

        Gilla

  3. Vi tog tjuren vid hornen och flyttade söderöver i Europa när vi hade chansen för vi fullkomligt hatade de sura vintrarna i Sverige.
    Trots att jag är norrlänning från början så trivdes vi inte med mörker och slaskvintrar i kungliga huvudstaden. Å lite långa är de, dessutom de där gråmånaderna. Numera.

    Egentligen älskar jag att ta någon vecka eller två kring tidig vår i Mars/april när det är riktig snö som är vit och det är härligt krispigt kallt norröver. Snön o kylan gör att man kan utnyttja natur och landskap med goa skidturer o promisar. Snön Lyser dessutom upp det mörka ovanifrån och det är bedövande vackert. Men oktober/november till mars i mellan/södra Sverige …huvva. Hemskt!.

    Att folk är lite gnälliga under denna sur-tiden tror jag bara är nyttigt för att få pysa ur sig lite frustration. Det binder samman folk lite i samtal…och blir som en enda stor svensk gruppterapi. Man behöver få ur sig saker från systemet helt enkelt.

    För sen när våren, ljuset och försommaren kommer tror jag inte det finns något lyckligare folk än svenskarna. Man ser glädjen och lyckan att ha klarat den gråa vintern och folk samlas igen i ett lyckorus och pratar om det…men nu utifrån det positiva perspektivet. Pur glädje. Svenskarna blir som korna som rusar ut från ladan under ko-släppen.

    Så jag tycker nog svenskarna måste få pysa ur sig lite. För Efter moln & grått kommer sol…varje år…och blir den underbara svenska våren! För den är busfin. Men pys-terapin behövs definitivt där i Dec och Jan. Så låt svensken gnälla lite.

    Gillad av 2 personer

    1. Bra svarat här Martin! Tror också på nyttan av ”gruppterapin”. Känns skönt att gnälla lite och få känna att ”alla” mår dåligt och inte bara jag. Hade ingen gnällt och varit frustrerad så hade jag mått sämre. Jag tror att många undrar vad tusan de kan göra åt situationen och letar lite tips och inspiration när de gnäller också.

      Gillad av 1 person

      1. Hej och tack för era kommentarer,

        Det finns säkert ett visst mått av ”terapi” i detta men det är en hårfin gräns innan det blir destruktivt. Det samma händer på arbetsplatser när någon ibland gnäller på ”ledningen” helt OK om det förekommer någon enstaka gång från någon enstaka person men det kan bli en riktigt toxiskt situation om det blir för mycket.

        Det är också rätt meningslöst att gnälla på vädret för det ”är vad det är”. Om man tex gnäller på att man har dåliga skor och blir blöt om fötterna regnet så kan man skaffa sig bättre skor men om man gnäller på att det regnar så kan man ändå inte gör något åt det.

        Det finns också en tendens att ”gnället” kring vädret blir en ursäkt för att inte alls gå ut. Idag har vi tex en riktigt grå och blåsig dag här men jag har varit ute fler timmar och till och med fått lite skön tidig vårsol på mig…hade varit väldigt lätt att idag bara sitta inne gnälla och missa ljuset och den vackra solen.

        Gilla

  4. Jag snor ovanstående kommentar för den var verkligen mittiprick:
    ”Att folk är lite gnälliga under denna sur-tiden tror jag bara är nyttigt för att få pysa ur sig lite frustration. Det binder samman folk lite i samtal…och blir som en enda stor svensk gruppterapi. Man behöver få ur sig saker från systemet helt enkelt.

    För sen när våren, ljuset och försommaren kommer tror jag inte det finns något lyckligare folk än svenskarna. Man ser glädjen och lyckan att ha klarat den gråa vintern och folk samlas igen i ett lyckorus och pratar om det…men nu utifrån det positiva perspektivet. Pur glädje. Svenskarna blir som korna som rusar ut från ladan under ko-släppen.”

    Låt folk gnälla lite, det går över, och dessutom ÄR det inte alla som gnäller.
    Det kanske är du som är lite gnällig just nu som gnäller på svenskarna? 😉

    PS: Älskar Sverige trots den mörka tiden med höst från oktober till mars!

    Gillad av 1 person

    1. ”PS: Älskar Sverige trots den mörka tiden med höst från oktober till mars!”
      Svensk höst – finns få saker som är så vackert och härligt att vara ute i. ❤️

      Gilla

  5. Jag tog dig på orden och satte på mig broddarna och tog en promenad på lunchen. Konstaterade att det var rätt skönt ute trots allt, det regnade ju inte längre. Framförallt var det ljust.
    Väl hemma fick jag ställa skorna på tork och byta strumpor men den totala känslan var ändå – å vad skönt att jag tog mig ut!
    Tack för den!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är oftast skönt ute…och när det inte är skönt ute är det ändå skönt att gå ut och få frisk luft för att sedan få gå in igen och njuta av den känslan. Grymt att du tog tjuren vid hornen!

      Gilla

  6. Hej!
    Jag har turen att jag valt att cykla till jobbet varje dag. Det är mörkt men ack så uppfriskande.

    Jag har dessutom turen att jag för snart 3 år sedan bytte till ett arbete som gör att jag är ute i minst 2 timmar per dag. Ofta längre. Detta gör att årets mörkare tider inte känns lika mörka. Dagtid när andra är inne på sina arbetsplatser få jag frisk luft och ibland sol men åtminstone inte ett mörker.

    Det har gjort gott för mig och gör att jag trivs oerhört bra på jobbet och har energi när jag kommer hem till familjen.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för den kommentar,

      Som du säger ger det väldigt mycket energi att vara ute! Är det inte överdrivet långt så kompenserar det med lätthet för den tidsförlust som det eventuellt blir..tror också att den fysiska aktiviteten och friska luften gör att man får rensa ur systemet mellan aktiviteter så att man inte kommer till jobbet med ”hemmets små konflikter” forfarande i huvudet eller omvänt att man kliver in genom dörren hemma och fortfarande tänker på jobbet, hur tänker du på det?

      Gilla

      1. Jag håller helt med.
        Jag kan lättare lämna hemmet hemma när jag cyklar och verkligen mycket lättare för huvudet att lämna arbetsplatsen genom en cykeltur hemåt.

        Ser verkligen bara vinster med att cykla.

        Gillad av 1 person

  7. Hm. Jag tillhör gruppen människor som påverkas riktigt negativt av mörkret tyvärr, vilket 10-15% av befolkningen gör. Drabbas av nedsatt energi varje vinter. Så jag tillhör nog gruppen som beklagar mig ibland. Men det är ju för att jag blir sjuk av mörkret. 😨

    Drömmer att bo utomlands under vinterhalvåret. Men med barn i skolan och gamla föräldrar vill jag vara kvar här än så länge, tills barnen är vuxna och föräldrarna inte längre finns kvar. För mig är relationer det viktigaste i livet så att bara flytta utomlands är inte ett alternativ för mig just nu.

    Jobbar också hårt på att hantera mörkret – lång lunchrast som gör att jag kan ta promenader vid lunch varje dag, ljusterapilampa m.m. Men ändå.. nog vill jag gnälla ibland. Bor dessutom i södra Sverige där vi denna vinter haft mellan 2-6 grader och regn i typ 4 månader. 🥳 Men nu är livet på väg tillbaka. Vi var ute till 17 idag och det var inte mörkt! Dessutom har krokusarna börjat titta fram!

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Upplever inte utifrån din beskrivning att du är en som ”bara gnäller” utan en person som har analyserat din situation, för och nackdelar med olika sätt och platser att leva och sedan tagit beslut som har både för och nackdelar.

      Att vi inte har fått någon snö detta år kan störa mig också en del och det är ju dessutom något som skiftar mycket mellan olika vintrar…medan mörkret ju kommer varje år och är något som inte är överraskande. Sen är det ju så med väder att det kan vi inte påverka så det är bättre att göra det bästa av situationen än att klaga..även om det är svårt ibland!

      Gilla

  8. I sak håller jag med, att ta tjuren vid hornen och göra något åt problemet.

    Men. Jag går igång som fasen på den raljanta tonen om ”lite låg” och ”lyckopiller”. Om en är sjuk behöver en medicinsk hjälp, oavsett om en har en infektion, ett immunförsvar som löper amok, celler som angriper den egna kroppen eller en kemisk obalans i hjärnan. Att påverkas kemiskt av bristen på dagsljus handlar inte om att vara ”lite låg”, och den medicin en får är inga ”lyckopiller”. Det är medicin. Att uttrycka sig så raljant är inte värdigt. Ni är bättre än så, det vet jag.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är alltid svårt att få med alla nyanser i en text och det är tråkigt att du uppfattar det så. Det finns självklart personer som är hjälpta att ta psykofarmaka mot allvarliga psykiska problem men samtidigt finns det mycket som tyder på att det också förekommer en överförskrivning till personer som skulle må bättre av att göra livsstilsförändringar. Detta är inte begränsat till dessa typer av läkemedel utan är precis lika vanligt när det gäller kolesterol sänkande, magsårs mediciner eller något så enkelt som värktabletter. Det finns en önskan från konsumenten att lösa problemet ”snabbt och enkelt” medan det finns en kommersiellt önskan om att sälja. Alla dessa läkemedel räddar liv och livskvalitet för många samtidigt som det finns många som tar dom i onödan istället för att göra bestående och hållbara förändringar i sina liv som skulle ta bort rotorsaken.

      Detta sagt är jag ledsen att du uppfattade detta som raljant mot den grupp som verkligen behöver läkemedel för att leva ett gott liv det var inte det jag menade!

      Gillad av 1 person

  9. Om era tankar fungerar och får er att må bra, så är det givetvis väldigt positivt! Varför må dåligt när man kan må bra. Påverka vad som kan påverkas och inte lägga ner någon energi på det som inte kan påverkas är väldigt sunda tankar.

    Mitt ogillande av väder och mörker motiverar mig till att hitta lösningar och känna tydligt vad det är jag jobbar för 🙂 Likaväl som ni ogillade att vara tvungna att jobb och ni blev motiverade till att spara er väg ut ur ”eländet” 😉 Vem vet, andras gnällande kanske får dem att göra förändringar där de kan?

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi verkar ha lite olika perspektiv på vad det innebär att ”gnälla” där jag menar att gnäll är något som skadar oss och som väldigt sällan är kopplat till att man faktiskt gör något. Du ser det istället som en drivkraft. Antar att det i första hand handlar om hur man tolkar orden för det är inte samma sak som gnäll för mig att man identifierar ett problem eller en utmaning och sedan aktivt försöker göra något åt det. Fördelen med det senare förutom att vi slipper skada oss själva och andra med ”gnäll” är att det sätter oss i förarsätet något som ger kraft istället för att ta kraft…

      Jämför meningen ”Det är ju ganska mörkt på vintern i Sverige..bäst att ta vara på ljuset och vara ute när tillfälle ges” jämfört med ”Det är så j..a mörkt hela tiden…skit väder..hoppas det blir sommar snart”.

      Gilla

  10. Inget fel att vara raljant, tycker alltmer att folk alldeles för lättvindigt stoppar fingrarna i pillerburken, upplever det som en uträknad strategi av läkemedelsföretagen, att allt kan lösas med ett piller som ökar deras vinst på bekostnad av människor som blint tror på att det är lösningen, för att det kortsiktigt blir enklare men i långa loppet inte ger någon genomgripande förändring, som i sin tur skulle ge en bättre livskvalité
    Sen finns det naturligtvis de som verkligen är betjänta av att få den hjälpen, men upplevde inte att du riktade dig till dem.
    För mig är det, det motsatta för mycket sol och värme gör mig deprimerad, som sommaren häromåret, usch. Det är då jag vill bli eskimå och flytta till Nordpolen

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Självklart är det en medveten strategi från alla företag att försöka sälja så mycket som möjligt av sina produkter…i grunden inget fel med det..men vi konsumenter behöver vara bra mycket mer medvetna om dessa processer och lite mer kritiska.

      Tänk vad förvånade många skulle bli om du på sommaren sa…jag ska åka bort ett par månader för att få lite kyla och mörker:-)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s