ekonomisk frihet, enkelhet, vår ekonomi

Vår ekonomi – Maxat Märklig Mars?

Nu kommer sammanställningen av vår ekonomi i mars. Om vi tyckte att vintern fram till och med februari var märklig så var det inget emot vad mars hade att bjuda på. Den nya Corona-smittan har påverkat oss mindre än de flesta andra men likväl är det märkligt att leva i ett ”undantagstillstånd”.

Av den anledningen funderade jag på om jag skulle skriva någon månadssammanställning den här månaden men kom fram till att det är rätt skönt att vissa saker fortsätter precis som vanligt. Vad tycker ni?

Mars har som sagt varit speciell och vi har på olika sätt försökt hålla oss informerade om läget samtidigt som vi tror att det kan vara direkt skadligt att lyssna för mycket på alla de spekulationer som är i sving just nu. Tror egentligen inte att det kommer fram mer ny information just nu än vad som kan sammanfatta i en 10 minuters nyhetssändning men ändå fylls alla kanaler både på tv och radio av detta och många podcasts som annars handlar om helt skilda ämnen släpper Corona avsnitt på löpande band.

För att motverka detta har vi, som vi berättat tidigare, försökt fokusera på det vi kan påverka av den anledningen har vi gjort en hel del om än inte exakt det vi annars planerat.

När det gäller kultur och underhållning så har vi valt mer lättsamma saker så som den lättsamma australiska serien Hjärtats vägar som finns på svt play. Lyssnar även på Lundströms bokradio i P1 som nu har veckovis bokcirkel. Det finns även en ny radio följetong (Albert Camus – Främlingen) och några nyskrivna radiooveller som är väl värda att lyssna på (alla avsnitt finns här). Fick även tips om en trevlig liten serie på svenska Yle med korta (9-11 minuter) avsnitt där man följer personer som gjort lite annorlunda livsval (där ibland ett avsnitt om ekonomiskt frihet FIRE). Roliga små program. 

Men nu till saken! Sammanställningen av utgifterna i Mars…kan redan nu avslöja att det gick åt mycket pengar!

Med start januari förra året började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många verkade gilla det så vi fortsätter så länge någon vill läsa och är intresserad.

Nedan är en sammanställning av utfallet för mars 2020. 

IMG_4736

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 40 860 kr för månaden. Sen har vi fått lite utdelning, ränta och bonus och vi har haft en hyresgäst i gäststugan den här månaden. Totalt summerar dessa till 10 950 kr. Det ger ett netto på totalt -29 910 kr vilka vi tar ut från vårt sparkonto vilket därmed denna månad minskar med det beloppet.

Totalt var våra utgifter mycket högre än vanligt nästan 100% över budget (som vi höjde från 20 till 21 000 i månaden vid årsskiftet). Anledningarna till detta är att vi dragit igång ett projekt hemma (mer om det senare), samt att vi passade på att serva bilen och ta en skidresa (inom Dalarna).

I flera kategorier var alltså kostnaderna högre än vanligt, det gäller boende där vi i gjorde en del jobb på huset. Våra fickpengar var över budget på grund av att jag köpte nya glasögon och att vi åkte på ovan nämnda skidresa. Även transportkostnaden var högre än vanligt trots att vi körde ganska få mil så passade vi på att serva bilen vilket kostade en del. Även för barnen var det en något mer kostsam månad då flera föreningsavgifter föll in under denna månad. Det känns helt OK att kostnaderna var högre i dessa kategorier då detta var planerade utgifter men också för att det mesta av dessa pengar spenderades hos lokala företag och föreningar något som känns extra viktigt just nu.

I några få kategorier var utgifterna normala eller lägre än vanligt. När det gäller mat så gick vi in i månaden med ganska välfyllda frysar, skafferi och källare varför vi fokuserade på att äta ur med den effekten att vi hade något lägre utgifter än vanligt (vi vill alltid var motvalls så när andra bunkrar äter vi ur:-) När det gäller kommunikation och underhållning hade vi inget behov av någon streaming tjänst då vi hittade lite trevlig underhållning på svt som vi ju redan betalar skatt för. 

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Är det något ni skulle vilja se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

13 reaktioner till “Vår ekonomi – Maxat Märklig Mars?”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ni är för härliga och uppmärksamma. Tyckte att inlägget började bli lite för långt så la inte till någon förklaring på det eftersom jag tänkte att det är väl ingen som läser så noga…men så i första kommentarer. Det är helt enkelt pengar som vi sparat från en tidigare semester för några år sedan som barnen hade investerat. Hälften av avkastningen på dessa tog de nu ut för att bekosta en skidhelg. Kostnaden tog vi upp men den motsvaras helt av intäkten som nu syns som ”fickpengar”.

   Gilla

 1. Tusen tack, ni inspirerar oss verkligen, vi är på g och kanske kan denna j-la Corona trots allt göra att vi kommer till skott, att följa det som är viktigt för oss i livet och inte vänta…
  Sköt om er, hälsningar Catharina

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det är väldigt speciella tider just nu och det känns väldigt mycket som att allt är på vänt läge. Men vad kan då vara bättre än att ta detta tillfälle till en omstart, att fundera på hur man vill att livet ska vara framgent och vad som verkligen är viktigt. Tror som med många andra kriser att samhället och vi som individer kommer komma ut starkare på andra sidan men det är jobbigt just nu.

   Gilla

 2. En reflektion jag gör angående månadsutgifter är hur det just nu pratas om att man ska ut och stödja företagen för att de håller på och gå under.

  Jag som knappt åt på restaurang tidigare har lite svårt att ta till mig att just *jag* nu ”förväntas” gå ut och ”stöd-äta”. Jag kan tänka mig att de som har en stamkrog har intresse att göra det för att kunna fortsätta gå dit även i framtiden. Men jag har svårt att acceptera att vi som varit sparsamma med konsumtion tidigare nu ska gå ut och stödkonsumera för att rädda företag som man ändå inte i normalfallet utnyttjar.

  Med det sagt så kan man reflektera över att en hel del kritik mot ”FIRE”-rörelsen (Financial Independence Retire Early) har varit just att ”om väldigt många skulle göra så, dvs minska sin konsumtion rejält, så skulle ekonomin haverera”. Det är därför lite facinerande att se att det ärs det som just nu sker. Dvs, väldigt många har minskat sin konsumtion mycket kraftigt vilket betyder att företag som tjänar pengar på bl.a. konsumtion nu inte kan ge utdelningar eller ser sina värderingar gå ner ordentligt.

  Detta påverkar även FIRE-folket och andra (t.ex. pensionärer) som tänker sig att leva på aktier och utdelningar eftersom de också ser sina inkomster minska. Så kritikerna kanske kan sägas ha fått rätt. Ni har ju aktivt förespråkat just detta sättet att leva med att dra ner på konsumtion och istället leva ganska gott på att andra fortsätter konsumera via företag som tjänar pengar på konsumtion t.ex.. Nu ser vi massor med människor gör delvis det ni förespråkar, dvs minskar sin konsumtion rejält och vi ser de storskaliga kortsiktiga konsekvenserna av detta i form av rejäla fall i aktievärderingar och slopade utdelningar. Vad är dina reflektioner kring detta? Obs, jag kritiserar varken dig eller FIRE-rörelsen som sådan utan jag är genuint intresserad av era reflektioner kring detta. Det kanske skulle t.o.m. vara ett läsvärt blogginlägg i sig självt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kanske kommer det ett inlägg på det ämnet men min korta kommentar är att det viktiga i dessa tider är att kunna göra rätt för sig. Att inte bli en börda genom att tillexempel inte kunna betala sina fakturor och sätta någon annan på pottkanten.

   För vår del fortsätter vi att handla mycket lokalt och mer av tillfällighet så har vi även kommit in i en period just nu när vi spenderar lite mer pengar då vi har många pågående projekt. Det känns bra att kunna fortsätta spendera som vanligt när många andra drar ner för då kan vi stödja. Har även skrivit en krönika i magasinet Camino med lite reflektioner kring detta.

   https://www.caminomagasin.se/nyheter/2020/03/31/krisen-exponerar-bristerna-i-det-globala-samhallet

   Generellt tror jag att samhället skulle må bra av att ställa om mot ett mindre konsumtions-intensivt liv men nackdelen när det sker i en kris är att det blir så plötsligt. Säg att istället någon eller några få procent av befolkningen skulle börja ställa om gradvis så skulle vi kunnat gradvis anpassa tillexempel arbetstid till detta. Nu blir det en chock och många får svårt att ens betala räkningarna. På många vis tycker jag att det här krisen visar att vi har haft ”rätt” som prata om att ”leva lokalt” att kunna mer själv och att vara mer försiktig med resurser men samtidigt är det helt fel låga i den akuta krisen att gå ut och basunera detta. Just nu är det synd om många och det är en klen tröst att dom skulle ha kunnat förbereda sig bättre för detta tidigare…den båten har redan seglat.

   Gilla

   1. Det här med stödkonsumera blir lite märkligt: innebär det att jag skulle ta in på det lokala hotellet för att de inte ska varsla/säga upp sina medarbetare och för att hotellet ska finnas kvar framöver? Fastän jag aldrig bott på det och inte heller tänker mig göra det (i annat fall, i så fall)?

    Ska jag stödflyga, alltså flyga till länder dit flygen fortfarande går, fastän jag är minimal intresserad av länderna ifråga, bara för att de anställda och flygbolagen ska få intäkter?

    Ska jag gå in på den lokala bokhandeln där de på stora anslag anger att de tappat 80% av sina kunder – ett ställe dit jag aldrig tidigare gått och som jag är helt ointresserad av? För att de ska kunna betala sina anställda, hyran och sina leverantörer?

    Retoriken är ganska skruvad måste jag säga, speciellt med tanke på att alldeles nyss var det minskad konsumtion som alla sades ställa upp på, därför det är något som klimatet sades kräva? Många är de galor, demonstrationer och strejker som just förespråkade en minskad utsläpp/tillverkning/konsumtion som hållits de senare åren – och nu så verkar inte det stämma? (det heller)

    Tror kanske att det finns några som håller med mig om jag säger att det inte gör så mycket om antalet bilar på vägarna blir färre, om antalet flygplan minskar, om trängseln på allmänna färdmedel minskar och att antalet restauranger och hotell minskar.
    För det stora flertalet skulle nog det mer ses som ökad livskvalité, det är nog ganska få som anser att livet blir bättre med mer kinaplast. Iallafall de som tänker efter en smula.

    Gilla

   2. Hej Lufsen och tack för din kommentar,

    Allt kan ju tolkas på olika sätt men jag har nog tolkat det här med att ”stödköpa” lite mer välvilligt nämligen att om du har en lokal verksamhet som du gärna ser överlever så kan det vara läge att fortsätta vara kund där även under dessa tider. Om någon tänker att de ska börja flyga eller bo på hotell bara för att det är kris så tycker jag att det är ett väldigt feltänkt. Har du sett någon som verkligen resonerar så?

    Gilla

 3. Härligt att ni ”är tillbaka”, jag tycker det är skönt att läsa vanliga inlägg så hela livet inte kretsar kring Corona…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du delar vår känsla av att det behövs en del annat innehåll även i dessa tider:-)

   Gilla

 4. När det gäller restauranger så verkar det ibland finnas enorma hyror som förefaller vara ren utsugning från fastighetsägare, kanske ofta börsnoterade bolag med stora utdelningar. Restauranger som äger sitt hus och finns inte direkt i centrum men med tillräckligt kununderlag har lättare för att klara sig. Den största boven verkar vara hyra, en del annat kan ägaren dra ner på, som det nu är permittera personal. Har man inga anställda utan kör i familjen så behöver man visserligen lite pengar för att överleva men något kan man väl åta från firmans kyl utan att bli allt för hårt straffad i dessa tider. Det är ju bra att kunna få avkastning från sina aktier men man fundrar på om det inte hade varit skogjigare för de fleat med lite nedskalning lägre hyror. Det är ju även ett problem för andra butiker och drabbar även mindre orter som har rätt lågomsättning som nu ytterligare trycks ner. Jag vill gärna ha någon butik men priserna är ju mycket högre än internet. Sist blev jag uppskörtade av lokal skobutik som visade sig senare ta ut 200 kr mer för nån typ av skor. Jag kände mig lurad fast jag fattar att den människan också försöker överleva. jJag hade önkskat lite debatt om detta. hur skall vi i glesbygd kunna ha butiker som överlever utan att kunderna känner sig lurade av prissättningen. Det är ett problem och de flesta små torg får allt färre butiker i centrum. särskilt om orten har försökt sats på ett nybyggt köpcentrum i stadens utkant. Vips så försvinner servicen i centrum. Borde faktiskt diskuteras på riksnivå för alla hörn av landet har samma problem.Jag kan inte stödköpa jag har liten inkomst o sjuk pensionerad handikappad make

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s