enkelhet, Life hacks, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Fyra praktiska saker DU kan göra!

Notera att vi är inte några experter på något som har med smittan eller samhällets åtgärder att göra, men vi tror vi att vi har en del bra idéer kring hur du som individ kan hantera en svår situation. 

För närvarande känns det som om hela Sverige har gått in i något form av undantagstillstånd. Oavsett vad dina personliga åsikter säger dig om hur det allmänna reagerat och om åtgärderna är för milda eller för omfattande så lever vi som enskilda medborgare med de förutsättningar som vi har givits.

IMG_4606
Det finns ett kapitel ivår bok om just detta vilket blir extra relevant i lägen när omvärlden brusar som värst!

För vår del har det påverkat oss tillexempel genom att en föreläsning som vi verkligen sett fram emot blev senarelagd till hösten. Vissa av barnens fritidsaktiviteter har även blivit inställda. Skolan har informerat om att barn som har minsta förkylningssymtom ska stanna hemma. Dottern är hemma idag med lindriga förkylningssymtom, snuva och nysningar.

Detta är de  givna förutsättningarna och dessa kan vi inte göra något åt. Nu kvarstår att fundera över hur man kan göra det bästa av situationen.

Processed with MOLDIV
Ett sätt att göra detta är att ta tillfället i akt att vara ute i naturen. Perfekt med barn som är för friska för att sitta hemma men för sjuka för att vara på skolan.

Även om smittosituationen kan bli allvarlig så uppfattar vi just nu att bruset av rykten och illa underbyggda teorier är ett lika stort problem inte minst för det allmänna psykiska måendet vilket kan bli ett problem vid en lite längre kris. Därför är det bra att fokusera på saker man faktiskt kan göra där man i minsta fall inte motverkar samhällets åtgärder och i bästa fall kan vara till hjälp. Vår övertygelse är att det i alla lägen är bättre att fokusera på det man faktiskt kan göra snarare än allmän oro för sådant som man ändå inte kan påverka. Några saker man kan göra är:

 • Dra till skogs! Att tillexempel packa en matsäck och promenera ut i skogen kan vara ett utmärkt sätt att tillbringa en dag som både ger personliga fördelar men samtidigt inte bidrar till smittspridning. Vid all typ av oro är skogen och naturen i stort det bästa botemedlet. Vi spenderade i stort sett hela den gångna helgen utomhus!

When life gives you lemons, make lemonade!

 • Hjälp till! Så länge vi är friska kan vi ju även försöka göra oss själva behjälpliga. Någon kan behöva hjälp med att handla, kanske behöver skolan extra hjälp med vikarier, kanske har du en kollega som behöver vårda ett sjukt barn? Har du någon kompetens som samhället behöver extra just nu?
 • Handla lokalt! Börja handla lokalt (om du inte redan gör det). Detta har dubbelt positiva effekter då du slipper resa till andra orter med risk för att smittas eller smitta men också att du bidrar till att öka chansen för ekonomiskt överlevnad för de företagare som finns i ditt närområde och som många säkert kommer möta utmaningar i detta tuffa läge. Tänk på vad du kommer sakna dessa om dom går under!
 • Var flexibel I och med den uppkomna situationen så kan man, genom att vara lite flexibel i tanken, vara till glädje för en själv men också glädja någon annan. Du kanske får handla annan mat om något är slut, du kanske kan få en unik affärsmöjlighet när en dörr öppnas (medan en annan stängs). Vi hade tex möjligheten att glädja en student som fick en hotellnatt med frukost som avbrott i vardagen. En natt som vi inte längre hade möjlighet att utnyttja efter den inställda föreläsningen.

När samhället utsätts för en kris är det också extra relevant att tänka på de 8 kapitalen som vi skrivit om här, dessa är till stor nytta i en kris och kan även byggas nu!

Nu hoppas vi att det värsta av den här epidemin blåser över snart  och att livet kan återgå till det mer normala. Under tiden gör vi lemonad och lever så gott vi kan utifrån givna förutsättningar. Hoppas ni gör det samma!

Vilka är föresten dina bästa tips på att möta kriser? 

6 reaktioner till “Fyra praktiska saker DU kan göra!”

 1. Tack för kloka ord. Jag älskar att läsa era inlägg och det idag gjorde mig extra glad. Det känns som ett väldigt viktigt inlägg i dessa tider. Jag instämmer helt och fullt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du gillar det vi skriver! Generellt tror jag att det är en mycket god ide att fokusera på det som går att påverka, detta blir än mer relevant i svåra tider!

   Gilla

 2. Att hjälpa till får en att må bättre! Vårt sjukhus har startat upp visir-tillverkning av overhead-blad, frivilliga har rekryterats via facebook, funderar på att gå dit när familjens förkylningssymtom är över. Byggföretag har donerat andningsmasker, osv. Man får tänka brett när det krisar!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt rätt, bra att tänka i dessa tider att ingen kan göra allt men alla kan göra nått!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s