Boktips, enkelhet, Inredning, Livsstil, Minimalism, Ut ur ekorrhjulet

13 läsvärda böcker!

Inlägget innehåller reklamlänkar till bokus.se och nextory.se.Dessa är märkta med (affiliate). 

I dessa tider när fler än vanligt befinner sig hemma och dessutom många kulturevenemang, idrottsaktiviteter och annat som brukar uppta fritiden är stängda så tyckte vi att det skulle var på sin plats med en massa boktips. Nedan är en lista på läsvärda böcker som vi gillar men vi inte valt att skriva längre recensionsinlägg om.

Hoppas ni kan hitta något som lockar er: 

 • Atomic Habits – Författaren James Clear är den lovande baseboll-spelaren som fick ett slagträ i huvudet och fick börja om. Det han lärde sig under sin väg tillbaka var att små goda vanor gjorde enormt stor skillnad över tid. Atomic Habits är en mycket läsvärd bok om att ta små steg till stora resultat. Boken finns hos Bokus som tryckt bok och som e-bok (affiliate) finns även i kortversion hos Nextory (affiliate). Den finns också på åtminstone ett bibliotek då vi donerat vårt exemplar.
 • The long emergency – Författaren James Howard Cunstler har skrivit en mängd olika böcker med det gemensamt att de fokuserar på slutet för vår civilisation. Detta är en populär vetenskaplig genomgång av de risker som finns när oljan tar slut, sjukdomar sprids och krig bryter ut. Boken är lite amerikanskt långrandig så endast för den riktigt intresserade. Den finns att köpa på bland annat bokus (affiliate). Det finns även en uppföljare som heter ”Living in the long emergency” som vi ännu inte har läst.
 • A world made by hand – av samma författare som boken ovan är en skönlitterär skildring av hur livet skulle kunna se ut i ett mindre amerikansk samhälle efter den kris som författaren tror är ganska nära förestående. En intressant och dystopisk men samtidigt hoppfull skildring av vad jag uppfattar som en osannolik men inte omöjlig framtid. Denna finns som ljudbok och tryckt bok hos bokus (affiliate). Det finns tre ytterligare böcker i den här serien som vi ännu inte har läst.Finns på minst ett bibliotek då vi donerat vårt exemplar.
 • Krisboken – av Vanja Persson är något så ovanligt som en ekonomibok skriven av någon som tidvis upplevt riktigt skral ekonomi. Boken ger egentligen inga nya spartips men dess styrka är att den med olika exempel kan tala till dom som behöver ta sig ur en riktig ekonomiskt knipa. Ingen skönmålning men heller ingen hopplöshet. Den ingår just nu i bokrean hos bokus (affiliate) och finns också troligen på många bibliotek. Den finns även som ljudbok hos Nextory (affliate)
 • Stäng ner mig – av Ellen Nordgren är en liten enkel bok med ett stort budskap. Vi tolkar den som en rapport inifrån en stressad hjärna. Den är mycket välskriven och läsvärd. Då den är utgiven i egen regi går den att beställa direkt från författaren på supernova förlag.
 • Det regnar fåglar – av Jocelyne Saucier är en skönlitterär bok om tre äldre män som valt att bosätta sig långt från samhället i den kanadensiska vildmarken. Mycket få personer vet att dom finns där, deras familjer tror sannolikt att dom är döda, själva känner de sig fria. En mycket läsvärd bok som finns bland annat hos bokus (affiliate) och troligen på många bibliotek. Den har också blivit film men verkar inte gå att se i Sverige ännu.
 • The more of less – av bloggaren och författaren Joshua Becker är en beskrivning av familjens resa mot ett mer minimalistiskt liv. Undertiteln ”Finding the life you want under everything you own” beskriver verkligen denna bok allra bäst, den är mycket läsvärd och har ett bra och målande språk. Finns på några få bibliotek i Sverige och finns även att köpa hos tillexempel bokus (affiliate)
 • Digital Minimalism – Författaren och forskaren Cal Newport har gjort sig känd som en relativt ung person som inte har några sociala medier. Hans första succé var boken ”Deep work” och i den här boken fortsätter han på samma sätt. Teorin handlar i grunden om att kunna fokusera. Den största behållningen av den här boken var hans syn på att strukturera tid som verkligen påverkat oss. Den finns som e-bok och tryckt bok i några olika versioner på bokus (affiliate). Den finns även på några svenska bibliotek.
 • Hejdå saker! ”Konsten att bli lyckligare genom minimalism” skriven av Tokyobon Fumio Sasaki. Ytterligare en bok på ämnet minimalism. Författarens berättelse om hur han tröttnade på att se sitt liv rinna genom fingrarna och vände på livet genom minimalism. Snabbläst och innehåller en hel del handfasta tips för den oinvigde. Finns hos bokus (affiliate) och som e-bok hos Nextory (affiliate)
 • Växla ner- 77 sätt att leva bättre på mindre- En bra handbok på ämnet downshifting. Författaren beskriver hur hon och hennes familj drog ner på tempot från storstadsekorrhjul till ett lugnare och mer balanserat småstadsliv. Boken innehåller många bra tips hur du kan leva enklare och är en bra intro för någon som går i dessa tankar. Finns hos bokus (affiliate) och på många bibliotek. Finns även som e-bok hos Nextory (affiliate)
 • Lappat och lagatKerstin Neumüller en riktigt bra och fin handbok i lagningstekniker för olika typer av plagg t ex jeans, skjortor mm. Finns hos bokus (affiliate) och på många bibliotek.
 • Destination simple– En kort och enkel bok med tips på vad du kan göra för att ta kontrollen över vardagsstressen, sortera tankarna och och hitta de fina stunderna i vardagen. Författaren Brooke Mcalary är en australienska som tillsammans med sin man Ben också driver den utmärkta podden The Slow Home podcast på ämnet slow living. Finns hos bokus (affiliate).
 • Klimatglädje – Åtta utmaningar för ett hållbart liv av Emilia Arvidsson är en bok som samtidigt tar miljöutmaningarna på allvar men som samtidigt är hoppfull och likt vår egen filosofi ser att man kan leva ett bättre och mer miljömässigt hållbart liv. Mycket läsvärd! Finns hos bokus (affiliate) och på många bibliotek.

Vi vill ju också gärna att ni läser eller lyssnar på vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” i dessa tider.  Den är ju på ytan en bok om privatekonomi men där under döljer sig en livsfilosofi som vi tror kan ta dig igenom de flesta kriser. Den finns på många bibliotek och hos de stora nätbokhandlarna. Om du vill stödja oss och det lilla förlaget där vi är utgivna på bästa sätt så beställ gärna direkt i deras shop.  Den finns även som ljudbok hos tex Nextory (affliate). De erbjuder ju 14 dagar gratis testperiod så om du inte redan använt erbjudandet så varför inte lite lärande, underhållning och #sparadkrona på samma gång?

Fler av våra tidigare boktips finns samlade i kategorin boktips och det finns även en hel del läs och lyssningstips på sidan ”Mer om frihet”. Kanske har någon också märkt att det numera finns en sökfunktion på bloggen (i höger kolumnen på dator och längst ner efter inläggen på telefon) där kan du söka bland alla tidigare inlägg som nu börjar bli rätt många.

Hoppas nu att den akuta corona-situationen blåser av relativt snabbt och att mer i samhället kan återgå till det normala. Under tiden hoppas vi att ni gör det bästa av situationen och kanske njuter av en god bok!

Vilka är dina bästa lästips föresten?

10 reaktioner till “13 läsvärda böcker!”

 1. ”Växla ner – 77 sätt att leva bättre på mindre” av Karin Lilja har jag läst. Två gånger till och med. Den ger verkligen konkreta och handfasta råd. Även om man inte tar till sig alla så finns det många man kan använda i sin egen vardag för att växla ned. Kan absolut rekommenderas.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du har läst och gillar den! Boken är riktigt bra och en stark rekommendation. Bevisas av att den fortfarande verkar sälja bra och lånas ut på bibliotek trots att den kom för över 10 år sedan!

   Gillad av 1 person

 2. Men vilken service och lyx! Jättetacksam över att ni lägger ner jobb på att tipsa, presentera och länka. Verkligen värt jättemycket!!! Särskilt i dessa tider av karantän. Ska genast se till att börja beta av listan. Er fina bok har jag läst redan och den var riktigt bra. Tack!/M

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du uppskattar. Läsa böcker och skriva om dom gör vi så gärna, det är ett rent nöje..men när jag höll på med länkarna häromdagen så var det mycket nära att jag gav upp. Då är det riktigt kul att det uppskattas:-)

   Gilla

 3. Hej! Har följt er ett tag men aldrig kommenterat förut. Ni bjöd på inspiration i min egen resa mot pension, vilken avslutades i somras. Era värderingar är i linje med mina, jag vill också leva ett enkelt liv men fyllt av upplevelser. Är chockad över dagens konsumtionshets.

  I alla fall, ville bara tacka för inspirationen! Och här är min blogg 🙂

  https://alifeexpedition.blogspot.com/?m=1

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Den hade av någon anledning sorterats automatiskt som skräp av vår blogg men nu hittade jag den därav det sena svaret. Verkligen jättekul att ni har inspirerats det är så fantastiskt att höra! Kul också med bloggen, den ska jag kolla in!

   Gilla

 4. Hej
  Sträckläste eran bok..verkligen inspirerande. Har gjort en del förändringar i mitt liv till det enklare. Och fick många bra råd i boken.
  Tack🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s