ekonomisk frihet, Life hacks, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Hur hanterar ni börsnedgången?

Hur hanterar ni börsnedgången? Det är den absolut vanligaste frågan som vi har fått på sociala medier den senaste tiden och även om detta inte är inte är en blogg om investeringar så tycker jag att det är lika bra att vi skriver ett inlägg som svar på den frågan.

Vi har inte ändrat någonting i vårt liv eller kring våra investeringar sedan det senaste börsnedgången inleddes. Däremot är det ju i lägen som dessa som vi är så glada att vi varit med tidigare och har två årsutgifter (eller mer) utanför börsen vid varje givet tillfälle. Vår viktigaste ”muskel” nämligen vår förmåga att leva gott på lite är intakt och den levererar avkastning varje dag.

Just nu ligger vi på tre års utgifter utanför börsen då perioden innan börsfallet, som vanligt innan börsfall, var en period av relativt kraftig uppgång över kort tid. Om nedgången fortsätter under våren kommer vi också att börja återinvestera våra utdelningar igen något som vi inte gjort på ett par år nu.

Vad kan du då lära dig av detta? Jo alla bör ha en plan för vad man tänker göra när det blir sämre tider. Denna bör vara på plats långt innan nedgången eller krisen är ett faktum. När det gäller ekonomiskt nedgång föregås ofta den av en tillfällig eufori och det är då det är som bäst att förbereda sig.

Det är för sent att ta på sig hjälmen när man redan har ramlat.

Det viktigaste vid denna typ av panikartad nedgång, men även under hysteriska uppgångar, är att kunna kontrollera sina känslor. Detta görs bäst med god förberedelse och goda marginaler!

Troligen kommer även detta blåsa över inom kort  och snart är det mesta tillbaka till det normala. Skulle nedgången bli väldigt utdragen har vi även planer för hur vi kan leva gott på mindre än idag och hur vi skulle kunna tjäna extra pengar. Det behovet är dock väldigt långt borta.

Varje ny situation är en möjlighet att lära sig, så ta den! Hur väl förberedd var du på nedgången? Hur får nedgången dig att känna? 

23 reaktioner till “Hur hanterar ni börsnedgången?”

 1. ”Vår viktigaste ”muskel” nämligen vår förmåga att leva gott på lite är intakt och den levererar avkastning varje dag.” Väl formulerat!

  Jag tänker på ISK:en ungefär som jag tänker på stashet på minpension.se: Det ligger där det ligger och jag kommer inte att behöva ha en relation till det än på flera år, särskilt inte om jag giggar lite. Under förutsättning att vi inte trissar upp våra levnadsomkostnader förstås.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är skönt att det finns en viss typ av avkastning man har i sina egna händer och alltid kan lita på:-)

   Det är kul att se alla olika exempel, men skulle kunna påstå att du vänder vår ”modell” upp och ner men ändå får samma effekt. Vi lever ju nämligen på vårt kapital medan vi lägger pengar från eventuella ”gig/extraarbeten” åt sidan som en extra buffert om det (mot förmodan) skulle behövas…

   Gilla

 2. Vi har, precis som ni, övat vår muskel att leva gott på lite. Den vässar vi ytterligare nu och lastar in så mycket vi kan i våra investeringar. För oss som är så tidigt in i sparandet är detta ingen dålig situation rent sparmässigt. Vi kommer inte behöva dessa pengar på kanske 6-10 år och då endast en bråkdel.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Precis som du säger så är detta ett gyllene läge för den som har ett tag kvar till pengarna ska användas. Då kan detta eventuellt vara ett bra tillfälle att ta några ”snålmånader” för att trycka in ännu mer pengar i frihetsfonden:-)

   Gilla

 3. 2+ års utgifter utanför portföljen. Använder Golden Butterfly så är endast -0,5% back i år jämfört med börsens typ 13% Har en SWR (evig) på 5,6%.

  Kommer ev tidigarelägga ombalansering och kanske till och med vikta om, om börsen rasar vidare ordentligt.

  Känns kul att få krossa index hittills i år, fick rejält med pisk förra året med en ”sparsam” uppgång på 18%.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra exempel på vad det innebär att förbereda nedgången innan den är ett faktum, tappar möjligen lite avkastning på ”toppen” men det ger en bra magkänsla när det går åt andra hållet…vilket det alltid gör…

   Gilla

 4. Nu jobbar ju jag fortfarande så egentligen så berörs jag inte direkt men det känns lite kymigt att mina fina pengar sjunker så mycket så lärdomen (lärpengen 😂) blir att när de så småningom har återhämtat sig så ska jag ställa om till 70/30 istället för 90/10 i aktier/räntefonder.

  Tills jag ser rapporter om börsuppgång i mitt flöde låter jag bli att logga in på Avanza så känns det bättre. 👍

  Hur som helst lyckades jag sälja av en hög med allemansfonder i januari från ett AF-konto som ska beskattas men det gjorde att jag lämpligen har en del likvida medel att använda om det behövs.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är en bra lärdom att verkligen tillåta sig själv att se sina känslor vid både ner och uppgång och se om man behöver göra några förändringar för att hantera dessa. Vi vill gärna tro att vi inte styrs av känslor men det gör vi och genom att känna dom är det lättare att ta mer rationella beslut i pressade situationer…min personliga åsikt är att det är i just dessa situationer som det avgörs vem som vinner/förlorar.

   Gilla

 5. Hej.
  Själv sitter jag lugnt i båten. Allt är på 15 årssikt eller längre. Automatisk månadssparande 100% LF Global indexnära. Allt på börsen är i global indexfonden. Livet går vidare som vanligt. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det kommer med största sannolikhet visa sig vara en bra strategi:-)

   Gilla

 6. Jag ser börsnedgången som KBT och fortsätter månadsinvestera som vanligt. Har till och med lyckats skratta åt eländet. Pengarna behövs inte nu utan är ett sätt att hantera ett överskott i ekonomin som uppstått av frugalt leverne utan planer på att sluta jobba.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Verkligen bra att ta varje tillfälle i akt att lära sig något nytt om världen och sig själv.

   Gilla

 7. Hej,

  Jag var förberedd på nedgångar någon gång. Min riskprofil är rätt hög då min ålder är låg. Jag sitter lugnt i båten även om det är första gången som börsen går ner kraftigt sedan jag började spara en större mängd pengar. Jag bryr mig mer än jag förväntade mig men ingen panik slår in. Jag och min sambo har fasta jobb och förhållandevis låga fasta kostnader, inga barn eller andra i beroendeställning, och pengarna på börsen är ett sparande på längre sikt i vilket fall som helst.

  Jag känner av ”endowment” effekten. Jag blir definitivt mer negativt påverkad av nedgången än likvärdig uppgång som var tidigare, även om uppgången varit över längre tid.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att det är svårt att vara helt oberörd av kris och nedgång men det första steget för att hantera dessa känslor är att vara medvetna om dom. Det verkar du vara så det kommer säkert gå grymt bra.

   Gilla

 8. Jag flyttade bort >50% av mina tillgångar från aktier för två år sedan när jag tyckte att börsen var övervärderad och lite smått galen. Det som jag hade kvar i aktier var mina riktigt långsiktiga innehav som jag köpte billigt under finanskrisen och då ligger fortfarande på plus trots det majestätiska ras som skett och pågår fortfarade. Jag har många gånger senaste två åren ifrågasatt mig själv varför jag ligger med så mycket utanför börsen när jag har sett hur börsen ständigt nått nya rekordnivåer i princip dagligen. Men då och då har jag tittat på börskurser och P/E-tal och konstaterat att börsen fortfarande varit för dyr och hållit mig ifrån att köpa.

  Nu har jag dock börjat sälja av mina räntefonder för att ha tort krut i bössan och förbereder mig så smått på att börja handla lite billiga aktier igen. Dock är börsen fortfarande på högre nivåer än för 2-3 år sedan så ännu är det inte läge (enligt grundtanken att om jag tyckte de var för dyrt för två år sedan så är det för dyrt nu också) men snart så är det nog shoppingdax om det fortsätter så här neråt.

  En del av mig är såklart oroad för vad detta betyder för samhället och ekonomin i stort men samtidigt ler jag lite smått inombords över att ha haft tålamodet att vänta så här länge utan att ha fallit för frestelsen att köpa aktier på alldeles för höga nivåer.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är många som suttit vid sidlinjen ett tag som nu kommer kunna gå in och köpa billigt. Detta är förutsett att värden inte går under men om det faktiskt skulle inträffa så är ändå pengar inget värda. För egen del och för samhällets del känner jag ingen stor panik men viss finns det ett vist mått av obehag kring att man inte riktigt vet var detta tar vägen. Att erkänna att man känner obehag är ett bra första steg för att hantera detta på ett bra och rimligt sätt.

   Gilla

 9. Hej!
  Jag känner mig väl förberedd på nedgången trots att allt mitt börssparande är i aktier. Men eftersom det är pengar jag inte ska använda idag så känner jag mig inte nedstämd av börsfallet. Visst hade det såklart varit mycket roligare om det gått uppåt.

  De pengar jag ska använda den närmsta tiden kommer från lön eller från våra målspar, dessa ligger såklart på ett sparkonto.

  Får fundera på om man möjligen ska se över sin ekonomi igen och hitta några fler slantar att slänga in på börsen om fallet fortsätter.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hade vi varit i en annan fas i livet så är jag relativt övertygad om att vi skulle ha kört några ”snålmånader” nu och skickat in mer pengar i investeringar. Just nu får vi nöja oss med att återinvestera utdelningar för första gången på några år:-)

   Gilla

 10. Jag har inte kollat hur mina ISK-pengar rasat, men det lär vara en hel del. Jag har som vana att kolla vid månadsskiftet då jag aktivt placerar månadens sparpott. Å andra sidan har de pengarna som nu ”försvunnit” egentligen ”skapats” senaste halvåret och jag misstänker att vi är tillbaka på januarinivåer om ett halvår när alla uppskjutna investeringar ska göras. Folk tankar fortfarande bilen, tänder lampor, byter kylskåp och köper mat som vanligt och innan vi vet ordet av ska alla flyga till solen igen.
  Jag är inte orolig. Det enda som skulle sitta fint var väl om man hade en stadig summa att sätta in nu… mitt i paniken. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att det är bra för sinnet att inte titta på portföljen för ofta i några tider. Om du investerar på lång sikt och inte har för avsikt att sälja i närtid vad spelar då de dagliga fluktuationerna för roll? Tror som du säger att det mesta kommer återgå till ett mer normalt läge ganska snabbt efter att det värsta är över men det är svårt att se ”när, var, hur” just nu och det ger stor nervositet. Många som försöker räkna på senarior men när många faktorer är okända kan man få vilka resultat som helst…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s