ekonomisk frihet, Lev lokalt, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Erkänn ni älskar miljonerna!Mest lästa inläggen sedan 2019.

Nu när jag har börjat skriva lite mer på bloggen igen har jag även hittat tillbaka till statistiken. Det visar sig att trots vår ambition att prata mindre pengar och mer livsstil och filosofi här så är det inläggen om pengarna/sparande/investeringar som drar flest läsare och flest kommentarer kanske därför att det blir så påtagligt. Kanske för att vi är öppna med något som andra döljer?

Nedan följer en topplista för åren 2019-2022 med de mest lästa inlägget som alla är på temat pengar/investeringar, vilket talar sitt tydliga språk:

Mest lästa inlägget 2019

Mest lästa inlägget 2020

Mest lästa inlägget 2021

Mest lästa inlägget hittills 2022

Det är även så att vår första bok ”Ut ur ekorrhjulet” fortfarande säljer bättre, lånas ut och laddas ner mer och generellt röner mer uppmärksamhet trots att den andra ”Lev lokalt” på många sätt borde vara mer lättillgänglig för fler.

Vad tycker ni ? Ska vi ta intryck av att det är detta som verkar vara mest efterfrågat? Vad vill ni i så fall veta mer om vår ekonomi och/eller våra tankar kring ekonomi och sparsamhet/enkelhet i stort?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

14 reaktioner till “Erkänn ni älskar miljonerna!Mest lästa inläggen sedan 2019.”

 1. Hej! Det som fick mig att börja läsa er blogg var ju inläggen om ett enkelt leverne och de filosofiska aspekterna som ni delar med er av. Sparande och investeringar är det så många andra som skriver med varierande kvalitet. Jag tycker det behövs alternativ till konsumtion och girighet så gärna mer inlägg om hur man kan leva enkelt med stor livskvalitet, gärna då också filosofiskt.
  Mvh
  Hans

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Den fick mig att tänka att det kanske är så att de trogna och återkommande läsarna gillar det lite annorlunda anslaget med livsstil och filosofi som ändå inte duckar för frågor om reda pengar…hur det funkar i praktiken bakom de fina orden så att säga. Sen finns det än vidare krets som kanske läser ibland som tillkommer i de inläggen som handlar mer påtagligt om ekonomin? Jag kommer fortsätta skriva om båda men det är spännande att se vad statistiken säger…

   Gilla

 2. Nu är jag ju en trogen läsare som läser allt ni skriver. Men kan tänka mig att många hamnar här genom den här typen av rubriker. 6 miljoner på 6 år liksom, klart man vill läsa! Jag uppskattar framförallt vardagliga inlägg, hur ni tänker och gör i livet och med pengarna, är mindre intresserad av grafer och specifika investeringar.

  Men tror rent allmänt att man lockas av det som låter som att det kan ge en något. Ut ur ekorrhjulet – ja tack, lev lokalt – tja, tänker man efter så kan det ju ge ett enormt värde men kanske att man måste göra tänkandet åt folk först. ”Lev ditt drömliv lokalt” eller ”uppfyll dina livsmål lokalt” hade kanske lockat fler?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Där tror jag verkligen du har en poäng, rubriken gör mycket och ibland önskar jag att jag skulle vara bättre på att sätta lockande rubriken på en del inlägg eftersom det trots allt är kul när fler läser och kommentarer. Gillar när det går att koppla det filosofiska ner till det riktigt praktiska, vad innebär en enklare livsstil i reda pengar, hur investerar man på ett pragmatiskt sätt som inte tar för mycket tid och kraft etc. Pengar är lite som hälsa det är lätt att glömt bort när det inte är några problem men det är just då man kan göra störst skillnad.

   Sen tror jag att du även har rätt med böckerna, med lev lokalt tänkte vi nog att ”ett hållbart, hälsosamt och fritt liv” skulle locka många…kanske det skulle varit titeln istället??

   Gilla

 3. ”Sa han att han ville göra fler Click-bait?” 😉

  Jag tror det beror på var man är på resan, i början är nog ekonomin och de praktiska tipsen det man läser, så var det för mig, inte bara här utan även på minimalisterna.se och rikatillsammans.se. Men sedan blir det det mer filosofiska som drar. Man går från ”hur” till ”varför” när man inser att idén man hade i början, ”sluta jobba” kanske inte var det man var ute efter, utan det var ett ”fritt liv” när allt kommer omkring.
  Det ena utersluter ju inte det andra, så blanda och ge !

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jag är rätt dålig på rubriken har jag insett, det gäller både här och när jag är lokalreporter. De bästa rubrikerna är inte ”click bait” man föder intresse så att fler klickar in och läser vidare. Vill inte lura någon och därför sätter jag not lite för ”informativa” rubriker ibland?

   Jag kommer nog att blanda och ge även framledes för jag skriver egentligen bara det jag känner för samtidigt som det såklart är roligt när flera vill läsa…roligast är faktiskt kommentarer. Hellre ett inlägg med 200 läsare och 40 kommentarer än ett med fler tusen läsare men inga eller få kommentarer. Det är i interaktionen som det händer tycker jag…samma på en föreläsning om det är 10 aktiva lyssnande är det roligare än flera hundra där ingen eller väldigt få interagerar.

   Gilla

 4. Jag har följt bloggen nästan sedan början (när den låg under namnet Frivid42). Trots att jag kommit en bit på min/vår egen frihetsresa så uppskattar jag fortfarande praktiska tips mycket, eftersom min familjs utgifter är nästan det dubbla mot era (30′-40’/mån) och jag hade velat minska denna. Jag uppskattar de filosofiska inläggen också, men hade jag fått önska helt fritt, så är det ändå mer inlägg, så som de var i början av er frihetsresa. Kanske för att jag, som fortfarande är kvar i ekorrhjulet, helt enkelt mest kan relatera till dessa?
  Det jag menar är alltså; hur kan jag vässa sparandet ytterligare, utan att förlora livskvalitet. Inte de klassiska tipsen om att inte köpa utekaffe, inte äta lunch ute, osv.,utan mer tips av karaktären hur kan jag gå från ett sparande på redan hyfsat hög nivå, till en ännu högre. Spartips som många kanske inte tänker på, och som jag tycker ni verkar vara duktiga på.
  Ett sådant tips var exempelvis för mig, när ni för länge sedan skrev om en bilresa där ni körde i 90 km/h, istället för tillåtna 110 km/h, för att det inte skulle ta så mycket längre tid, men drastiskt minskade kostnaden och bensinförbrukningen. Ett räkneexempel var med också, och detta tips har jag burit med mig sedan dess.
  Jag uppskattar också inlägg om hur man får med barnen på frihetsresan på bästa sätt.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi glömmer ibland alla olika strategier som vi tillämpar för att leva ett gott liv på lite varför det kanske med tiden har blivit svårare att skriva om eftersom det är så naturligt för oss. Samtidigt blir beteenden kanske synliga i relation till andra ibland där vi alltid utgår ifrån att äta hemma om det alls är möjligt medan andra äter ute/hämtmat lite utan eftertanke. En annan grej är att föröka samåka när det går, göra flera ärenden samtidigt om man ändå använder bilen etc, så otroligt naturligt för oss och sen ser vi att andra gör på helt andra sätt.

   Sen har vi även skiftat perspektiv en del, tidigare såg vi till exempel samåkning som ett sätt att spara ”våra” pengar medan vi nu ser det som ett sätt att hjälpa andra i första hand. Om det är vi som står för bränslenotan spelar mindre roll, det är den onödiga resan vi vill undvika om det går…ur hållbarhets och tidsperspektiv.

   Kul med inlägget kring att inte köra så fort, det var länge sedan men jag mins det fortfarande:-)

   Gilla

  2. Håller helt med. Jag har nagelfarit våra utgifter från alla håll för att komma ner till vårat mål på 25000kr/månad men har ändå fortfarande utgifter som också är dubbelt så höga som enkelbonings, typ 30-40000. Hur gör man?!!?

   Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Svårt att säga men det mesta av en hushållsbudget brukar gå till boende, transport och mat och det är därför där man ofta hittar skillnaderna. Sen är det ju inte säkert att vår nivå är exakt den som andra hamnar på på grund av olika förutsättningar. Kanske dum fråga men har du läst ”Ut ur ekorrhjulet” för där finns ju den bästa sammanfattningen av alla våra tips, då kan du kanske avgöra om du hittar något ni inte har tillämpat och sen fundera på om det är något ni vill göra eller om ni inte vill så vet ni ju i varje fall vad avvikelsen består av i form av val…?

    Gilla

 5. Jag tycker det bästa med er är att ni är så öppna och faktiskt pratar om pengar i riktiga belopp. Jag är också intresserad av de där extra spartipsen, knepen och det inbyggda systemet för att hålla utgifter nere. Precis som någon innan skrev är det så tröttsamt att läsa om det där basic tipsen om att äta matlåda osv. Det tror jag de flesta som försöker spara gör, iallafall vi.

  En fråga som jag funderat på ett tag är hur ni fick tiden att räcka för att leva på en lön även när ni jobbade heltid båda två? Jag uppfattar det som att mycket av det som gör att ni kan leva med så låga utgifter är att ni istället kan lägga tid. Finns det något inlägg om det?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jättebra reflektion kring att vi använder tid för att spara pengar. Vi levde på den lägre av våra löner när vi fortfarande arbetade men vi hade faktiskt en högre budget då, den minskade från 25 000 i månaden 2015 när vi båda jobbade till 22500 2016 när bara Maribel jobbade och sen ner till 20 000 vid halvårsskiftet 2017 när vi båda klev av ekorrhjulet. Inflationen var nästan obefintlig dessa år så siffrorna är jämförbara. När vi båda jobbade så var extra kostnaderna en del jobbkläder, lite mer hämtmat ibland och så transport till och från jobbet. När bara Maribel jobbade det sista året hade hon lite längre till jobbet så då var den ”extra” kostnaden i stort sett bara transport eftersom jag var hemma och kunde göra mycket annat och när hon viste att hon bara skulle jobba ett år till så behövdes inga nya kläder.

   Finns nog inget inlägg om det…en nu ett svar på en kommentar i varje fall….

   Gilla

 6. Hej! Kan det vara så att ni har kommit väldigt långt på er ”resa” vilket kanske gör att man tappat lite fokus på vilka läsarna är? Skulle tro att de allra flesta är i början eller några år in på sin resa vilket gör att man inte kan relatera lika mycket till vart ni är nu? Det ni kanske själva tar för givet är kanske nytt för läsare av bloggen. Jag skulle gärna läsa om uthyrning av ert hus. Lite tips och trix och belysa lite risker och hur man kan hantera dessa? Kan också skapa lite flashiga rubriker? 😀 ”så åker vi gratis på semester” ”bo gratis” m.m. 😎

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det är nog så, har sedan flera år reflekterat över att inlägg som jag tycker är ganska ”basic” får mycket läsning medan en del som jag själv tycker är mer intressanta har svårt att hitta till läsare (utöver de allra mest inbitna). Skulle nog behöva gå kvällstidningarnas rubrikskola;-) så ska ni se att det blir ”Nakenchock” (=byxorna/skjortan gick sönder efter 10 år) och ”Så klarar du mardrömsvintern” (sänk värmen, skaffa långkalsonger och gubbtofflor)….kanske till och med ” den dolda folksjukdomen” (konsumism – skadar din hälsa).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s