ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks

Effektivitet är bra men produktivitet är en fälla..

Under hösten har jag ambitionen att en gång i veckan gå ut i skogen, med enkel mat i ryggsäcken och några påsar om jag skulle råka hitta svamp eller bär. För ett par veckor sedan var jag ute på en sådan promenad och när jag stannade i en solig glänta (bilden ovan) för att plocka fram min mat satte jag av någon anledning på radion (vilket jag inte brukar göra i skogen) det som gick igång var en essä skriven av David Jonstad som handlade om att produktiviteten är en fälla. (Essän finns att lyssna på här).

Mina skogsdagar ger mig så mycket livskvalitet men är samtidigt raka motsatsen till produktiva, hela syftet är att bara promenera och njuta av naturen, tänka hela tankar, kanske skriva ner något. Råkar jag snubbla över lite bär eller svamp så plockar jag en liten mängd som vi kan äta de närmaste dagarna. Man tänker bra i skolgen och Davids essä fick mig att fundera vidare på produktivitet och effektivitet. Essän är välskrien och tänkvärd men om det är något som jag tycker blir lite fel i resonemanget är det att han använder dessa två ord som om de betyder samma sak.

Kanske hittar jag några svampar efter stigen.. Foto: Oskar Lindberg

När jag gick på högskolan och läste ekonomi fick jag lära mig att produktivitet var att ”göra saker rätt” medan effektivitet handlade om att ”göra rätt saker”. Produktivitet handlar alltså om att producera så mycket som möjligt medan effektivitet handlar om att först analysera vad som behövs och sedan fylla det behovet till exempel via produktion. Det kan också i många fall vara effektivt att inte producera något alls.

För att illustrera ska jag ta ett vardagsexempel.

Familjen ekorre har ett äldre hus med bara ett komplett badrum med dusch, eftersom föräldrarna springer så fort i sina respektive hjul och barnen (som nu blivit tonåringar) ska till skolan varje morgon vid ungefär samma tid så ska alla fyra duscha varje dag och då blir det kö och konflikt en timme varje morgon. Dygnets övriga 23 timmar står badrummet i stort sett oanvänt, vilket är mer än 95% av tiden.

Ekorrföräldrarna funderar på vad de ska göra och kommer fram till att de kanske ska bygga ett nytt badrum. De tar in offerter och får veta att det kommer kosta 300 000 kr. Detta är den produktiva lösningen. Det förbrukar material och arbetstid för bygget och föräldrarna behöver jobba mer för att betala för det vilket också är produktivt. När det är genomfört har det förhoppningsvis löst problemet med kö till duschen varje morgon.

ANNONS: Våra böcker ”Lev lokalt” och ”Ut ur ekorrhjulet” finns även som ljudböcker hos de flesta tjänster där ibland Bookbeat som just nu erbjuder 45 dagars gratis provperiod för nya abonnenter.

Pengarna kan de låna och betala 2000 kr i ränta och amortering varje månad eller så kan de betala med sparande. Detta skulle i så fall motsvara ett års arbete för en förälder om vi utgår från att de har en medellön på 25 000 kr efter skatt. Inledningsvis kommer badrummet vara helt nytt men tids nog blir det äldre och bidrar då till ökade totala underhållskostnader. Denna lösning innebär också att de kommer ha ett byggkaos hemma under minst några veckor men mer troligt några månader medan bygget genomförs. (Risk för stress, kö och konflikt).

Den produktiva lösningen som beskrivs ovan innebär att familjen Ekorre blir ännu mer fast i sitt hjul. Men är detta verkligen effektivt när de redan nu har en duschrum som står oanvänt 95% av dygnets timmar?

Det måste finnas en mer effektiv lösning? Såklart! Det finns till och med många som var för sig eller i någon kombination löser problemet mer effektivt:

 1. Är det någon som hellre duschar på kvällen eller efter skolan/jobbet?
 2. Är det någon som kan duscha på jobbet, skolan eller gymet?
 3. Behöver alla verkligen duscha varje dag om man inte jobbar hårt fysiskt?
 4. Kan någon lägga om arbetstid, börja tidigare eller senare?
 5. Kan någon eller båda föräldrar börja jobba mindre om man undviker denna extra utgift?

Förslag: Säg att den äldsta sonen sonen, som är trött på morgonen; duschar på kvällen, systern som tränar mycket duschar på gymmet ett par dagar i veckan och Ekorrföräldrarna börjar duscha varannan dag….vips ingen kö till duschen.

Skogen va! Dimman lättar och solen börjar värma. Foto: Oskar Lindberg

På område efter området i samhället och i privatlivet finns det effektiva lösningarpå likande sätt som i exemplet ovan. Ska nya bostäder uppstå genom att man lägger till mer yta, till den rekordstora vi redan har, eller genom att det som redan finns anpassas? Ska den som vill bli mer hälsosam jobba några timmar extra i månaden för att ha råd med ett gymkort eller istället använda dessa timmar till att ta en daglig rask promenad i parken? Ska vi skaffa mer förvaring eller rensa bland våra prylar? Ska vi jobba mer för att ha råd med städhjälp eller ska vi förenkla så vi kan städa själva med en rimlig insats?

Den produktiva lösningen (som är den som mäts av BNP, och därmed styr mycket politik och incitament) handlar nästan alltid om att lägga till något medan den effektiva lösningen många gånger handlar om att göra mer av det man redan har, att skala av och förenkla. Det gäller på samtliga nivåer från den megaglobala till den ultralokala ända ner till det superprivata.

Eller vad tänker ni?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

4 reaktioner till “Effektivitet är bra men produktivitet är en fälla..”

 1. Roligt att ni är tillbaka, i gammal god stil.

  Hade nog inte lyssnat på Davids Essä om jag inte läst om den här. Och hade nog inte reflekterat över sammanblandningen mellan produktiv och effektiv. Försöker som du hålla isär begreppen (samma med verifiering och validering).

  Log lite när han i slutet nämnde, lite stressat(?) att han hade 2000 veckor kvar och att tiden går fortare när man blir äldre. Själv skulle jag ha 870 veckor kvar, men jobbar på att få tiden att gå långsammare, jobba mindre, stressa mindre, sova mer (!), läsa mer…

  Har också lagt märke till att konceptet ”bättre med mindre” dyker upp på fler och fler ställen. Som när Jan Bolmesson (rikatillsammans) nämner ”Vad skall du ta bort för att göra livet bättre, t ex båten du aldrig använder?” eller som nu med skenande elpriser, mängden spa-bad som säljs på blocket.
  Eller som min dotter säger till mig: ”Var snäll mot dig själv, försök inte göra allt”

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar, hoppas att du har rätt att det börjar komma lite mer av en insikt kring hur livet kan bli bättre med mindre. Det verkar tyvärr vara den svåraste insikten för mänskligheten som är kodad på att ackumulera prylar. Har sett några cykler vid det här läget i livet och cykeln brukar gå mot mer frivillig enkelhet i svårare och osäkrare tider och mer mot ”så här blir du ännu rikare på smarta investeringar” i goda tider. Kanske kommer stämma den här gången också.

   Gilla

 2. Intressant och inspirerande! Tycker om att ”göra rätt saker” mer än effektiv.” Less is more” och 80/20 är begrepp jag försöker ha som ledstjärnor i min strävan efter ett liv i enkelhet. Mvh Hans

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du nämner dessa begrepp och ledstjärnor, min absolut första inspiration till att lägga om livet i en enklare riktning kom från en bok som heter ”living the 80/20 way” i den pratar författaren en del om att vara ”smart lady” vilket i mångt och mycket även kan översättas till effektiv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s