ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Dags att skriva ner mål och intentioner – höst kick-off del 3 (3)

Vår återkommande kick-off är alltså en trestegsraket där vi först tittar på de mål och intentioner som vi haft tidigare och hur väl vi uppfyllt detta, del två handlar om att fundera på vad vi eventuellt vill förändra framöver och steg tre som beskrivs nedan är att få ner de nya tankarna på papper.

Om vi kan vilket vi kunde den här hösten gör vi detta över tre dager men det kan även komprimeras till en dag, det viktigaste är att det blir av. Det kan kännas som att tid inte finns men den tid detta tar är ingenting i förhållande till den tid och energi som sparas av att ha en gemensam riktning under året.

Dag tre började med sovmorgon och hemlagad brunch men sen var det dags att göra lite verkstad av allt funderande de senaste två dagarna.

Första fokus var målen för det kommande året som för vår del börjar i december när vi går ur hösten och in i vintern. Den här gången gjorde Maribel vår sammanställning lite snyggare vilket ni kan se på bilden nedan.

Högst upp och störst våra nya ledord Lustfyllt, Lärorikt, Lokalt.
Till vänster på bilden mål och intentioner för vår verksamhet inklusive personlig utveckling och till höger i bild det privata med Ekonomi, Hälsa, Socialt, Semester och Hus.

Bilden ska gå att zooma in för den som är nyfiken men tänkte inte gå igenom allt i detalj. Några grejer är dock värda att nämna.

Vi sätter vassare ekonomiska mål (som ger högre livskvalitet och är mer motiverande)

 • Vi vågar nu öka marginalmålet i vår firma från 50 ==> 70% och vi tänker oss en omsättning på minst genomsnittet av de senaste tre åren vilket är cirka 250 tkr. Tillväxt är inte fokus men rimlig sparsamhet och en nivå som vi trivs med vilket vi gjord de senaste åren.
 • Vi inkluderar uthyrning av vår privata gäststuga och bil i en bredare definintion av vår verksamhet och sätter en målnivå för intäkter. För bilen 20 000 kr som går till till skidåkning och för gäststugan 30 000 kr som går till att uppdatera stugan.
 • Vi sätter ett mål på 25 000 kr per månad i genomsnittliga utgifter vilket är i linje med eller strax under utfallet för i år trots inflation. ”Sparsamhetsmusklerna” har blivit lite slappa och behöver flexas lite.

Fokus-veckor hus och hem:

 • Vinter – det sista rummet i källaren snickarbord/verkstad
 • Vår/Sommar – altan utanför den nybyggda dörren från köket.
 • Höst – utvändig målning huset när skolan har börjat.
Min inhyrda bästa kompis under höstens ”fokus-vecka” när vi fällde och ansade förvuxna träd runt om i hela trädgården. En nyservad och slipad maskin gjorde mycket nytta på fyra intensiva dagar.

Övrigt

 • Hälsa och Kost – mer lustfylld och kreativ matlagning och så ska vi ge löpning en chans genom att gå med i en grupp till våren.
 • Socialt – bli bättre på att våga ta kontakt
 • Semester – Sommar en månad i Frankrike/Spanien med bil genom Europa – hyra ut huset samma period. Målnivån är att hyra ut hemma under sommaren för 40 000 kr vilket bör kunna betala för vårt boende under semestern.

Våra mål på lite längre sikt lämnar vi i stort sett oförändrade . En uppdatering är att vi även här sätter ett lite vassare ekonomiskt mål och satsar på att ha 1 miljon kronor i utdelningsbart eget kapital om 5 år. Detta kapital är tänkt som ett kombinerat säkerhetsbälte och katapult beroende av vilka svårigheter och möjligheter som framtiden har att erbjuda.

Vi har även pratat om ett långsiktigt mål kring hälsan typ ”min toppform vid 50” men har inte riktigt fått till hur det ska formuleras så där återstår lite tankearbete.

Efter en härlig kick-off är det nästan lite vemodigt att återkomma till vardagen, men efter någon dag kommer kraften tillbaka. Vi är nöjda med det vi har gjort och ser med större entusiasm än på länge fram emot det vi har planerat för året som kommer, ska bli kul att ha några lite tuffare och mer utmanade mål igen. Samtliga mål och intentioner är även nåbara och till och med möjliga att överträffa vilket också är viktigt för motivationen.

Hur har ni utvärderat året som snart har gått? Har ni några nya mål och/eller intentioner för det kommande året? Vad ser ni mest fram emot och vad tycker ni är jobbigt att tänka på?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

3 reaktioner till “Dags att skriva ner mål och intentioner – höst kick-off del 3 (3)”

 1. Vad kul att läsa! 🌞

  Angående 1 miljon i utdelbart kapital om 5 år, vad vill ni göra för att nå dit? Investera mer i befintliga aktier? Handlar det då om att investera från utdelning/lön från firman eller på andra sätt såsom att plocka ut mindre och återinvestera mer? Inkluderas även en privatuthyrning av villan/gäststugan?

  Så roligt att höra om dessa mål också nu när ni är fria, att det finns driv att fortsätta 😊, Beror det mer på personligt driv eller även en oro/fundersamhet kring framtiden? Vill ni utveckla? 😀

  Vi själva har satt höga mål för nästa år. Vi går in i en investering för ett 2-familjshus som kan komma att innebära god avkastning givet situationen i vår närområde. Något så galet så att tidslinjen för målet kan minska i rekordtakt. Tokigt och väldigt roligt förstås och tack till er, ska ni ha, för all inspiration längs vägen. Vi har verkligen anammat ert tänk kring effektivitet/sparsamhet, automatiserade investeringar, hållbart resande och maxad familjetid. Tack ❤️

  Hur är förresten eran syn på lån i dagens läge? Jag har för mig att jag läste att ni planerar att utöka bolånet för vissa renoveringar upp till ca 1 Mkr. Är det något ni gjort? Och hur har era tankar gått givet dagens ränteläge?

  Tack för en fantastisk blogg! Kul att ni har som mål med fler inlägg 😀🌞

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   ”Utdelningsbart kapital” är alltså kapital i vår gemensamma firma som går att dela ut (utöver det ursprungliga aktiekapitalet). Detta kan uppkomma på två sätt det ena är genom att firman är lönsam dvs vi fakturerar och har låga kostnader. Det andra sättet är att vi investerar firmans pengar medan de står och skvalpar där. Detta inkluderar inte uthyrning då vi istället använder dessa intäkter till att krydda livet dvs. det är intäkter som vi sedan använder till speciella syften enligt vad vi skrivit ovan.

   Vi kände nog ganska tydligt i år att vi är sugna på lite mer utmanande mål igen, det har nog med två saker att göra för det första har vi haft en tid nu sedan vi hade några utmanande mål men sen handlar det också en del om att det nya livet har satt sig vilket gör att vi kan sätta vettiga mål. Det handlar i första hand om att vi helt enkelt bara vill och att vi har sug efter det, det positiva med det är ju att det ger både ökad ekonomiskt marginal och möjlighet att göra andra saker i framtiden. Sparande är grymt på det sättet.

   Kul att hör att även ni gör framsteg och tar er an nya utmaningar, även kul att höra att vi fått vara med som inspiration på ett hörn.

   Just för tillfället ser det ut att kunna bli lite fler inlägg ett tag, det kan variera över tid men nu finns ett sug efter att skriva på det här ämnet igen:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s