ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, vår ekonomi

Först en utvärdering av året som gått- höst kick-off del 1 (3)

För två veckor sedan åkte vi på vår återkommande kick-off som på hösten handlar om att utvärdera det (snart) gångna året och att sätta upp mål och intentioner för det kommande året. Vi tittar även på våra långsiktiga mål och funderar över om dom fortfarande är relevanta eller behöver uppdateras.

När vi kan åker vi iväg över ett par dagar och fokuserar på detta men under år när det inte varit möjligt så har vi även komprimerat detta till att få plats på bara en dag. Den här gången hade vi hyrt ett AirBnB en dryg mil hemifrån och vi åkte kring lunch dag 1.

Den första dagen var fokuserad på att gå igenom målen för det gång året och fundera vad vi lyckats med och hur. Våra mål och intentioner för 2022 finns här, vi hade även en utvärdering i våras.

På totalen så bedömde vi uppfyllandet av våra intentioner och mål till cirka 80 procent. Tänker inte tråka ut er med kommentarer på allt men en sammanfattning är kanske på sin plats:

 • Ekonomi – just nu pekar prognosen åt ett utfall på 25-26 000 i månaden för vårt ”räkenskapsår” som slutar i november det är kring 14-18% över budget vilket är ovant och ovanligt. Delvis beror detta på allmänt högre priser, det beror också på egna val speciellt kring skidåkningen förra vintern, men frågan är om det inte också smugit sig in en viss slapphet? I andra vågskålen ligger att vårt lilla ”livsstilsföretag” överträffar målen för 4:ee året i rad med marginal på kring 70% mot mål på 50%.
 • Personlig utveckling – Vi har uppnått det vi tänkt oss och börjar bli bättre på att utnyttja de fria dagarna.
 • Hälsa och kost – vi har varit aktiva under alla säsonger vilket är roligt då förra hösten kändes lite svår mellan sommar och vintersäsong men i år har vi inte det problemet.
 • Socialt – släkt och vänner – blir mycket kring barnens sporter/aktiviteter och beroende av säsong. Sedan sommaren har vi själv föreläst några gånger vilket blir socialt, efter att pandemi restriktionerna släppt blir det också fler möjligheter i olika former.
 • Semester/Sommarlov/Barn – Sommaren i Mexiko var ju fantastiskt och att vi finansierade allt boende med uthyrning hemma gjorde det inte sämre.
 • Hus och hem – I våras fokuserade vi en vecka på ett takbyte och under hösten har vi haft en fokuserad trädgårdsvecka. Det har funkat så bra att det ska vi verkligen fortsätta med.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi hade intentioner att involvera barnen mer i ekonomin, maten samt hus och hem men det lyckas vi inte riktigt med. En grej vi gjort var vi mycket nöjda med, i Mexiko hade vi en liten ”dag-peng” till barnen om de beställde själva på spanska på restauranger, gatustånd, affärer och caféer etc.

Genom detta fick de träna lite mer spanska samtidigt förstod de att använda sina egna pengar till det dom själva prioriterade där den äldsta köpte i stort sett dagligen snacks/dricka, mellansonen sparade det mesta till ett par skate-skor och minsta dottern låg någonstans mitt emellan och handlade ofta och sparade lite till några lite större inköp.

Många av dessa inköp hade vi kanske ändå gjort men nu fick de tjäna ihop små pengar och välja själva. Vi får kanske bygga vidare i det lilla där det funkar och passar helt enkelt? Kanske hitta något liknade hemma där de utför små saker och därmed också får lite pengar och större ansvar för egna inköp?

Läser man detta så kanske man tänker sig att vi dagligen går tillbaka och jämför det vi gör med målen vi satt upp, men så är det inte. Vi blir själva förvånade varje gång vi tittar tillbaka att vi faktiskt gjort det mesta. Genom att fundera igenom då och då vad som är prioriterat så verkar det som att vi sedan automatiskt gör ”rätt” grejer och även om vi gör långt ifrån allt gemensamt så paddlar vi åt samma håll. Det är som att våra mål och intentioner sitter i ryggmärgen snarare än i hjärnan eller på pappret.

Hur ser det ut när ni utvärderar era mål och intentioner för året som (snart) har gått? Har ni någon återkommande rutin? Brukar ni uppnå det ni sätter upp eller stannar det vid drömmar?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

7 reaktioner till “Först en utvärdering av året som gått- höst kick-off del 1 (3)”

 1. Mycket interessant och bra. Pratar Maribel spanska med barnen förresten? Kan man sammanfatta det med att månadskostnaderna är runt 30k då när man tar med det som står utanför budgeten som tror jag semester, telefoner osv. Tack för inlägg – fin bild också

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Maribel pratar tyvärr inte Spanska med barnen, har försökt men det känns onaturligt och konstigt även om det skulle vara bra. Månadskostnaderna löpande är 25 tkr men sen har vi en extra budget som vi sparar med barnen på cirka 4 500 per månad som endast går till våra långa resor. Kostnader för våra två telefoner och datorer går på vår firma men å andra sidan använder vi ju dom när vi arbetar och dessutom finns det kostnader som uppkommer av arbetet som vi inte kan ta i firman så där tänker jag att det jämnar ut sig.

   Gilla

   1. Jag tycker det är svårt att mäta löpande utgifter och veta vad jag ska ta med. Det finns ju de uppenbara löpande såsom mat, bensin, shopping och även det som kommer en eller två gånger per år försäkringar, sophämtning, sotning. Men så har vi de utgifter som är mer sällan men som vi sparar varje månad för att ha en större summa pengar när det behövs tex nya fönster (om 2-3 år), ny bil (om 5 år). Vi har flera sådana sk ”sinking funds ” (finns det nåt bra svenskt ord?). Funderingen är om jag ska ta med detta sparande som en löpande utgift när jag räknar hur mycket vi gör av med varje månad. Hur gör ni med större utgifter ni sparat till? Räknar sparandet som en utgift eller bara själva utgiften så att det vissa år ser ut som om man haft jättehöga utgifter. Hoppas det går att förstå hur jag menar 😅

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Ska man vara helt korrekt med terminologin så uppkommer utgiften när pengarna lämnar kontot medan en kostnad uppkommer när någonting används och därmed slits. En kostnad är därmed en periodiserad utgift, det vill säga en utgift som delats upp under förbrukningstiden för det som köpts in.

    Vi följer våra utgifter och där tar vi med löpande underhåll på vårt boende och löpande kostnader för bilen. När vi gör medvetna uppdateringar och standardhöjningar som kan sägas vara investeringar (dvs något som gör boendet bättre på ett bestående sätt) tar vi inte med detta i det löpande utan ser det snarare som en flytt mellan konton där vi tar ut lite pengar från kontot ”kontanta medel” och sätter in pengar på kontot ”bostadsfastighet”. Vi gör oftast dessa uppdateringar med ett stort mått av återbruk och med mycket egen insats i form av tid även om vi även anlitar hantverkare för vissa saker och på det viset är vi säkra på att det vi gör höjer värdet på vårt boende mer än de pengar som vi lägger ner därför känner vi oss trygga med detta sätt att tänka. Lyxrenoveringar t ex kan man sällan räkna hem och det skulle helt eller till stor del behöva räknas som en utgift.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s