ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Summerar året som passerat och ser framåt mot 2023!

Nu är det då snart slut på det här året och dags att summera vad som hänt, det är en rolig grej med att på olika sätt dokumentera sig att man kan titta tillbaka och hitta små minnen.

Ett sätt att summera året är det vi gör på våra återkommande kick-off tillfällen och senast vi var iväg och utvärderade var i oktober. Den summeringen finns här. Ett annat sätt är när vi i december kunde vi summera årets ekonomi och det blev ett rekord slösigt år.

Riva och byta tak på garage och gäststuga var ett stort projekt innan sommaren!

Ett tredje sätt att summera är ju att titta på vad som blivit mest läst här på bloggen, det är fem inlägg som sticker ut lite i statistiken.

 1. Våra investeringar – Låg volatilitet och hög avkastning?
 2. Tre bra sätt att hantera och motverka inflationen
 3. Resa – 3 eller 10 veckor – samma pris?
 4. Vad ska ni använda extrapengarna till – vi närmar oss ett svar!
 5. Viss risk våra pengar tar slut, hur påverkar det känslan av frihet?

När jag tittar på dessa olika summeringar så märker jag att det är några saker som präglat året ur vårt privata perspektiv. Först en fantastisk skidsäsong förra året, några större projekt i och kring huset och en härlig långresa till Mexiko under sommaren. Sen såklart det vardagliga livet däremellan när vi får göra det vi vill på våra egna villkor.

Två minnesvärda månader i Mexiko med både stad och land, släkt och vänner, egen tid och familjetid.

Ur ett samhällsperspektiv var året mörkare, med krig, pandemi, sjunkande tillgångspriser och inflation. Dyr energi och högre räntor drabbar de flesta på något vis. Flera läsare verkar ha blivit mer nyfikna på risker jämfört med tidigare när det var mer ”drömmen” som drog läsare. Skillnaden är inte total men det märks ändå en viss förändring

Vi är mer lagda åt att se möjligheter snarare än problem och har en rätt positiv bild av framtiden, vi vet att allt går i cykler och det är oftast mörkast strax innan det vänder. Personligen tror jag att 2023 kommer komma med sina egna kriser men totalt sett kommer vara ljusare än 2022.

Pessimisten och optimisten har rätt ungefär lika ofta men optimisten har det bra mycket roligare under tiden.

Hur var ert år ut, och vad tror ni om 2023 ser ni positivt eller negativt på framtiden?

2 reaktioner till “Summerar året som passerat och ser framåt mot 2023!”

 1. Tack för en inspirerande och bra blogg, och för bra tips om att summera året! Både det och era bra rutiner med att planera tiden/året framåt har jag börjat ta efter och tycker att det ger en mycket bättre ”kontroll” och möjlighet att både leva som man vill och samtidigt också tid till reflektion där man kan uppskatta det som hänt igen genom att minnas tillbaka.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar det vi skriver om, tycker att det är lätt att missat tiden för reflektion och där är faktiskt bloggen en hjälp då det finns ett ställe att skriva ner tankarna där vi även kan få trevliga kommentarer och ytterligare funderingar vilket är kul. Reflektion kan ha två aspekter en som handlar om att kanske göra saker annorlunda framöver om det var något som inte riktigt blev som det var tänkt men den ännu viktigare aspekten tycker jag är som du säger att man kan ”njuta” av allt det trevliga en gång till när man reflekterar tillbaka på det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s