ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Vad ska ni använda extrapengarna till? Vi närmar oss ett svar!

Under åren sedan vi hoppade av ekorrhjulet har vi haft ett livsstilsföretag. De första åren var det i formen enskild firma i mitt namn. Syftet med företagandet är egentligen att ha ett skal i vilket vi kan göra saker vi tycker är lärorika och lustfyllda. Vi insåg direkt att kostnaderna skulle bli låga så det skulle med största sannolikhet bli en viss lönsamhet vilket gör att det inte var eller är en ren hobbyverksamhet.

När vi båda hoppat av hjulet startade vi ett gemensamt aktiebolag och som av en händelse så var då det samlade överskottet i min enskilda firma 50 000 kr vilket var exakt det aktiekapital som vi gick in med i firman. Sedan dess har allt överskott från försäljning av böcker, föreläsningar, vikariat, skribentjobb, återbruksprodukter med mera gått in i bolaget och där finns nu drygt 500 000 kr som är möjligt att dela ut.

Vi vill inte ha mer än 4 hjul men gärna mer än 5 platser!

Vi har sedan början haft idén att vi ska använda dessa pengar till något speciellt det ska alltså inte gå in i den vardagliga korvkassan. Tidigt hade vi funderingar kring att köpa en bit skog, en fäbodstuga eller husbil. Vi har även funderat på om man skulle kunna sponsra någon lokal arrangör med pengar till en konsert eller likande. Inget av detta har dock känts klockrent då vi vill leva enkelt och inte vill addera saker som känns som att de ligger utanför vårt vanliga liv.

Vi vill helt enkelt inte äga fler fysiska tillgångar än vi redan gör i form av hus, mark eller fordon inte heller vill vi addera engagemang utöver det vi redan har. Vi har det vi behöver och det finns stora möjligheter att utveckla detta vidare.

Lång introduktion men nu ska vi komma till saken! Vi har nämligen för första gången en idé om vart pengarna kan gå till något som både gör vårt liv bättre och kan bidra till andra. Vi har två idéer kring hur detta skulle kunna ske. Dessa är inte beroende av varandra så vi kan genomföra en och inte den andra, eller så kan vi göra båda.

Vi har redan gjort en del utveckling av huset sedan vi flyttade in men det finns mer att göra genom att fortsätta ”utveckla inåt” .
 1. Fler platser i bilen – vi är aktiva i föreningslivet och då främst på vintern med skidåkning, vi märker allt mer att barnen vill ha med sig kompisar men deras föräldrarna kan kanske inte likt oss skjutsa ofta. Därför funderar vi på att köpa en minibuss med 8-9 sittplatser. Vi tror dessutom att det finns efterfrågan på att hyra en sådan buss så vi tror att den under de 8 månader på året när vi använder den ganska lite kan finnas en chans till en liten inkomst på uthyrning, samtidigt som vi erbjuder en efterfrågan tjänst på vår ort genom att göra en stor transportbil tillgänglig för andra.
 2. Öka uthyrningsmöjligheten på huset – vi tänker oss att vi genom en del justeringar av vårt hus kan göra huset mer praktiskt och ändamålsenligt för oss samtidigt enklare att hyra ut när vi är borta kortare tider. Just nu har vi hyrt ut när vi är borta fler månader för det är någon veckas intensivt arbete att förbereda för uthyrning. Med några enkla förändringar så skulle vi kunna hyra ut bara delar av huset om vi är borta under en kortare tid med kanske bara någon/några dagars förberedelse. Exempel på sådana uppdateringar är en altandörr (finns idag bara en ingång) och en ombyggnad som delar av nedervåningen så att vi får ett sovrum där och kan hyra ut bara nedervåningen vid kortare resor.
Att utveckla inåt kan på många sätt sägas vara det bärande temat i vår liv och i boken Lev lokalt.

Våra tankar här tycker vi är väldigt mycket i linje med det vi kallar för ”utveckla inåt” vilket är ett bärande tema i vår bok Lev lokalt. Det betyder att göra mer av det man har och förhoppningsvis också kunna bidra till andra utan att addera detta utanpå det egna livet.

Olika typer av utanpå lösningar betyder ju annars lätt att livet blir mer komplext med ett ökat antal ägodelar och aspekter som ska tas omhand. På det här viset har vi forfarande ”bara” ett hus och en bil men vi satsar våra resurser på att göra dom mer flexibla och mångsidiga.

Vad tänker ni när vi läser om våra tankar? Tänker vi fel/rätt? Hur hade du gjort i vår situation? Kommentera gärna, var öppna, ärliga och resonerande det uppskattar vi!

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

19 reaktioner till “Vad ska ni använda extrapengarna till? Vi närmar oss ett svar!”

 1. Svårt att ge råd till andra då alla är olika och upplever saker på olika sätt. Men själv har jag väldigt svårt att se att hyra ut huset mer skulle vara något jag ”unnade” mig med pengar över tack vare extrajobb. Att det skulle vara lite lyxigt att ha okänt folk boendes i vårt hus när vi inte är hemma känns för mig helt främmande.

  Jag skulle snarare tänka något i stil med ”tack vare de här 500k behöver vi aldrig mer hyra ut vårt hus när vi reser bort”. Tex köpa en stabil utdelande aktie. Kanske något fastighetsbolag som hyr ut långt ifrån den egna tomten och som har anställda som sköter det praktiska och få en hyresintäkt där istället för hemma oss.

  Men att i tänka att om man köper en större bil kan den hyras ut och bygger vi om hemma kan vi hyra ut nedervåningen är väl sånt som gjort att ni kunnat sluta jobba tidigt. Och viljan att sätta varje krona i arbete på börsen var det som gjorde att jag kunde sluta jobba i ungefär samma ålder.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det är intressant det här med olika perspektiv. Många utomstående skulle nog klumpa ihop er och oss i samma kategori med samma motivation men gräver man lite så är vi ändå rätt olika. För vår del så gillar vi saker som löser flera saker på en gång i det här fallet ser vi att dessa inköp/renoveringar har möjlighet att direkt höja vår livskvalitet och göra både vårt fordon och vår bostad ännu bättre för oss själva. Alltså den huvudsakliga motivationen är att det gör vårt liv lite bättre direkt.

   Samtidigt gillar vi tanken på att kunna bidra med något lokalt, att kunna dela vårt boende när vi är på resa eller vår bil när vi inte behöver den ser vi som en bonus. Den bonusen har en ekonomiskt aspekt som som du säger skulle kunna gå att få även via en utdelningsaktie men det har också som sagt en aspekt av att vi vill bidra med något lokal..det senare gör vi inte på samma sätt med en utdelningsaktie.

   Har allt mer svårt att se saker stå obrukade, hus som används några få veckor/månader om året för att sedan stå tomma och bilar som står på olika uppfarter men som sällan används, jag ser en så stor potential i att ha färre grejer men att dessa används mer och vill bidra till det..

   Gilla

   1. Låter som att ert syfte är att investera pengarna, köpa bil för att hyra ut och hyra ut huset låter inte som att det ökat livskvalitet i mina ögon 🙂
    Vad gör ni med pengarna som ni kommer tjänar in? Investera igen? Och igen? Och igen?

    Gilla

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Intressant att du läser det så, utifrån vårt perspektiv är det snarare tvärt om att vi ser detta i första hand som något som förbättrar vår livskvalitet men som sedan i andra hand kan innebära att vi har möjlighet att erbjuda något som efterfrågas lokalt. Bilen kommer mest sannolikt aldrig att gå att räkna hem som investering och när det gäller uthyrning av vårt boende så kommer det snarare från en perspektiv att vi inte längre tycker att det är acceptabelt att så många ytor står oanvända. För boendet handlar det oftast för oss om att vi hyr boende på annan ort medan vi hyr ut hemma dvs. vi gör ett husbyte även om det går via AirBnB.

    Gilla

 2. Tycker det låter väldigt vettigt. Sådana förändringar kanske på pappret verkar lite futtiga men i verkligheten erbjuder de större frihet, fler möjligheter och mindre friktion i vardagen.

  Just minibussen kanske ni också kan fundera på hur ni kan väva in mer funktion än bara fler platser. Tänker själv på möjlighet att sova i den och kanske utrusta med taktält för att husera hela familjen + öka kundbasen för uthyrning av bilen.

  IGMR

  https://www.iblandgormanratt.se/

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra tänkt, det finns alltid ett lager till på att ”utveckla inåt”. Frihet för oss har mycket med flexibilitet att göra, att inte ha för många saker och att de saker vi har fyller flera syften i ett. Campingbil är väl egentligen inte aktuellt för oss i närtid men jag gillar sättet att tänka och det finns kanske i tanken på lite lägre sikt.

   Gilla

 3. Tycker ni tänker helt rätt. Tror att det ligger mer i er linje att göra det enklare att hyra ut än att investera på börsen.
  Och IGMR idé om ”van-life” möjligheter låter som bra fortsättning.
  Väcker en del tankar om vad man själv kan göra och kanske hyra ut!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som sagt tidigare är det svårt att säga vad som är rätt och fel, men måste säga att det här känns rätt i magen. Kul att det väcker tankar hos dig också:-)

   Gilla

 4. Vi har en van och den har blivit det viktigaste prylen i vår liv. Vi bor i den på somrarna, med tre barn (ett litet tält behöver vi också oftast med) och vi åker till fjällen med den. Vi hjälper också folk att flytta/slänga/skänka saker med den.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja en buss/van är ju rätt användbar på många sätt och eftersom det inte är en biltyp som så många har så är det ju också som du säger möjligt att hjälpa andra på olika sätt. Inte dumt alls:-)

   Gilla

 5. Vi hade en minibuss, med 6 egna barn så var det ju nödvändigt. Den var också till väldigt stor nytta i den förening som jag och barnen är aktiva i. Men när några av barnen flyttat hemifrån så kändes den onödigt stor och den kostade ganska mycket i skatt och drivmedel. Barnen med nytagna körkort tyckte ju inte att den var det coolaste att åka omkring i heller. Vi sålde den och köpte en gasdriven Golf istället, den kostar 340 kr/år i skatt, bussen kostade väl ca 5000kr/år.
  Jag tänkte aldrig på möjligheten att hyra ut minibussen, det går nog att få in ganska mycket pengar på det. Jag har tillgång till en minibuss via jobbet, den har vi lånat när hela familjen åkt till fjällen.
  Egentligen borde jag hyra ut min Golf, den används väldigt sällan, och bara på helgerna. Det finns säker någon med precis motsatt bilbehov som skulle kunna hyra.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har hyrt ut vår bil via Snapcar och det har fungerat bra men vi har inte gjort så mycket reklam för att den finns att hyra och det är en vanlig gas passat så den har ju inte heller samma fördelar som en minibuss. Vi tänker nog ganska mycket som er att ett fordon ska vara lämpligt för den familjesituationen som råder just för tillfället. Just nu tänker vi att vi har en 5 års period när vi kan ha nytta av den större bussen och sen följer kanske en annan tid. Skatten kommer att gå upp för oss från knappt 600 för passaten till cirka 2500-3000 beroende på vilken minibuss vi väljer.

   Tycker att du ska kolla om det går att hyra ut ibland för det finns ju ingen anledning att en massa grejer som andra behöver ska stå obrukade. Finns det lågt intresse så har du ju inte förlorat något mer än någon halvtimme för att lägga upp bilen.

   Gilla

 6. Gillar ert tankesätt. Sålänge det ni gör inte skapar mer huvudvärk/energi som kan kännas uttömmande alternativt negativt ser jag inga konstigheter att hyra ut boende/bil. Att dela och nyttja resurserna på denna jord är bra, så mycket som köps in för att det kan behövas eller bara ska användas någon enstaka gång men i verkligheten ligger i vinden och samlar damm. Vem vet man kanske tom får nya bekantskaper men även lärdomar i livet. Som ni skrivit human kapitalet där den finns mycket att både lära sig och behålla för att kunna använda i andra sammanhang. Pengar aspekten är och förblir en bonus för er del då ni redan är oberoende men som jag brukar poängtera allt är inte pengar finns så mycket annat i livet som ger värde och utveckling.

  Att dela med sig och även ge är något som är väldigt mänskligt och får oss att må bra men det ger även oss en större mening med livet.

  Mvh Anonym-m

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tycker som du säger att det verkligen adderar något att dela sina saker med andra det är ett sätt att bidra vilket både kan ske via lån till/från dom man känner till hyra via olika plattformar från dom man inte känner (ännu). Så tacksam att vi lever i en tid när det finns bra plattformar för att dela/sälja/byta saker med varandra men samtidigt kan jag finna det frustrerande att det utnyttjas så dåligt. Tänker samtidigt att vi inte kan göra så mycket mer än att leva på det sättet som vi tycker att fler borde leva och hoppas att åtminstone några andra ser fördelarna och följer efter.

   Gilla

 7. Intressant att läsa era reflektioner, jag gillar hur ni tänker. Vill flytta från lägenhet till hus inte bara för att vi vill ha fler rum och en trädgård – också för att få plats med de där extra grejerna som höjer vår livskvalitet OCH som vi kan äga samt hyra ut (takboxen. Lådcykeln. Jag drömmer om ett taktält…). Och för husbyte! Tipsar om https://peoplelikeus.world (samt facebookgrupp med samma namn) – home exchange med fantastiska människor. Kanske något för er också?
  Vi jobbar båda heltid och vill fortsätta på våra jobb men ser ändå så många möjligheter både till extra inkomster och nya sätt att bidra till delningsekonomi

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant med husbyte, vi försökte få till det för några år sedan men då var det svårt och det blev att vi hyrde och hyrde ut via AirBnB vilket blev ett mer indirekt husbyta. Kanske vi får kolla på det igen framöver för det skulle verkligen vara kul. Sen ska vi kanske se om vi kan dela även några fler saker förutom hus och bil vilket vi ännu inte testat. Tack för tips och inspiration!

   Gilla

 8. Tycker alltid ni har så kloka tankar! Jag funderar på en skatteteknisk sak… du skriver att ni har pengar att dela ut från företaget. Väljer ni att ta ut pengar i form av utdelning i stället för lön? Är det mer fördelaktigt?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är lägre skatt på utdelning än på lön generellt dessutom är det arbetsgivaravgifter på lön. Å andra sidan får man om man tar ut lön rätt att få ersättning från socialförsäkringssystemen och man sätter även av pengar till pension. Många ”vanliga” företagare tar ut en medelhög lön i grunden och tar sedan utdelning om företagets resultat är starkt. För vår del så har vi ju redan betalat in så det räcker till pension och vi behöver ju inte ha ersättning ur socialförsäkringen så för oss är det bättre att ta utdelning från första kronan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s