ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil

Att sätta ”nöjdmål”?

Det är drygt 13 år sedan vi började sätta upp riktiga mål för livet ett knappt år efter att vi blivit föräldrar för första gången. Vi märkte att tiden och kraften inte alltid räckte till för allt och vi insåg att vi behövde prioritera på riktigt. Några år senare fick vi upp ögonen för ekonomiskt frihet och började den mer omfattande livsstilsförändring som lett fram till det liv vi lever idag.

Vi gillar att ha lite mer utmanande mål men inser samtidigt värdet av att få en bra balans i livet och det är i sig ibland en utmaning att hitta rätt mellan att stretcha sig inom vissa områden samtidigt som det inte blir helt obalanserat och andra viktiga värden i livet får stå tillbaka för mycket.

En viktig del i detta har varit att sätta mål inom flera olika områden där alla är viktiga för att få till den balans vi önskar de områden vi har med just nu är:

(1) Vår verksamhet inklusive personlig utveckling samt på den privata sidan (2) Ekonomi, (3) Hälsa, (4) Socialt, (5) Semester (6) Hus och hem.

Genom att sätta mål på alla områden kan inte det enda få växa ut för mycket och ta bort från det andra annat än på kort sikt, under ett år vill vi har bra balans mellan dessa olika områden. Det är helt Ok om man bara råkar överträffa ett mål som ska vara satt för att vara nåbart men ofta kräver det ändå lite fokus att komma långt förbi och då är syftet med målet precis lika mycket att kunna känna sig nöjd och kanske istället lägga lite mer energi på ett annat område.

Målet ska alltså kunna överträffas men det ska inte behöva överträffas, kanske är det snarare en indikation på att det är dags att göra något annat när ett mål är uppnått? En påminnelse om att något annat område i livet kanske slirar lite? För egen del vet jag att jag motiveras av uppdrag som ger lite betalt och det är lätt att ramla in i att tacka ja till mer än jag vill men genom att sätta upp ett snitt på två dagar i veckan under terminens 16 veckor alltså totalt 32 dagar så kan jag hålla koll på att det blir rimligt över tid även om det blir mycket en enskild vecka.

Skulle man kanske kunna kalla det för ”nöjdmål”?

Vet inte om jag kommer fram till någon slutsats här, utan det är kanske mer en samlig funderingar kring mål och vad de kan hjälpa till med men också hur det kan gå fel. Hur tänker du kring mål? När fungerar det och när fungerar det inte som tänkt?

7 reaktioner till “Att sätta ”nöjdmål”?”

 1. Men så bra med nöjda mål istället för smarta mål som är så vanliga i arbetslivet.
  Du kanske kan komma på en bra ordföljd på det? Typ:
  N-nöjd
  Ö-önskemål
  J-jättekul
  här tog min fantasi slut

  (Du vet det där att mål ska vara specifika, mätbara osv. )

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Får fundera lite mer på den där förkortningen, sen kan jag i och för sig tänka mig att ”nöjdmål” och ska kan vara SMARTA om man vill det handlar mer om att det inte är syftet att alltid höja ribban och att man ska få en balans i livet snarare än att satsa allt på bara ett område och låta andra falla…

   Gilla

 2. bra tankar! På jobbet jobbar vi med årsmål som precis som du beskriver ska vara nåbara men inte för enkla/utmanande. Utöver detta så sätter vi också upp ”Barriärbrytande mål (BBM)” som ska vara en rejäl utmaning och som kräver att vi förändrar arbetssätt/inställning för att uppnås. Det ska inte räcka med att jobba fortare utan vi måste göra en större förändring i hur vi jobbar/ser på området för att nå. Som #regel” säger vi att det ska ta 3-5 år att nå BBM. Upplever att de som tar detta på allvar är bättre på att utmana ”hur vi gör idag” än de team som slentrianmässigt sätter BBM-mål…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra uppdelning, det finns helt klart viktiga mål som mer handlar om att bibehålla det man redan gör bra, samtidigt som man kan utmana om det går att göra andra saker på helt nya sätt eller kanske till och med göra helt andra saker?

   Ser du att du skulle kunna sätta något barriärbrytande mål på ditt liv? Kanske skulle man kunna tänka sig att vi gjorde det när vi bestämde oss för att lämna ekorrhjulet men nu har vi svårare att se något område där samma typ av totalförändring är önskvärt även om det skulle vara fullt möjligt..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s