ekonomisk frihet, FIRE, Lev lokalt, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Hur gick det med nöjdmålen egentligen?

Jaha då är vi på ett nytt år och det går ju faktiskt att utvärdera några mål som jag satt upp för det gångna halvåret. Tänker att detta kopplar väl tilllbaka till ett av de sista inäggen från förra året som handlade om ”nöjdmål”. För egen del satte jag upp några sådana under hösten för att testa hur det fungerar och jag tycker att det fallit väl ut både i att jag uppnått det jag tänkte men även att det hjälpt mig att få balans.

Tre områden som jag satte mål för var arbetsdagar, träning och skogsdagar. Dessutom hade vi ett gemensamt mål för antal föreläsningar på ett halvår. Bara där ser ni att målen är varierande och inte bara handlar om prestation utan även om balans.

  • För arbete har jag satt ett mål på två dagar per vecka under terminens 16 veckor, vilket innebär att jag vill ta betalda uppdrag 32 dagar per halvår ungefär. Här är oftast utmaningen att det kan tendera att bli mer då det är svårt att tacka nej när man faktiskt har tiden. Genom att verkligen följa upp detta i år så tycker jag att det var enklare att ”bromsa” under slutet av året och utfallet blev att jag arbetade några dagar mer än målet med ett utfall på 39 dagar eller 122%. Det positiva här var att jag medvetet valde bort uppdrag mot slutet av året när jag svart på vitt såg att jag nått mitt mål och därmed fanns mer tid för annat, som att skriva på bloggen vilket hade varit skralt ett tag.
  • För träning på gym utöver den träning som vi får med en aktiv livstil hade jag så satte jag ett mål på 30 tillfällen. Här var måluppfyllelsen exakt 100% och jag tänker att jag nog utan ett mål eller med ett lägre/högre satt mål troligen hade tränat mindre, detta var precis rätt nivå av utmaning vilket fick mig att gå några gånger när det kändes motigt.
Det blev tyvärr en skogsdag för lite men de fyra som blev av gav som vanligt mersmak!
  • En sak jag uppskattar är mina skogsdagar på hösten, jag tar med mig matsäck och går ut i skogen (ofta upp på ett berg) och är borta hela dagen. Allt som oftast kommer jag hem med bär och svamp men jag har inget mål att plocka mycket utan målet är att få koppla bort och njuta av skogen. Här var målet 5 dagar vilket tyvärr bara blev 4 (80%) på grund av att jag var lite sen i starten att ta mig ut och tillsist blev väder för tråkigt för att det skulle vara njutbart att köra fler dagar. Tycker att målet fungerar och kommer behålla det som en ambition för det är lättare att ha något att gå efter än att tänka ”så ofta som möjligt” vilket kan bli mycket men också kan bli ingenting.
  • Sist men inte minst så har vi ambitionen att föreläsa två gånger per termin och under hösten blev det tre gånger (150%). Två föreläsningar var lokalt och tog bara en halvdag så ändå balans och allt tyder på att det blir ett par föreläsningar även under våren.

Sammanfattningsvis kan jag krasst konstatera att hade det inte varit för dessa mål så hade nog skogsdagarna och gymbesöken varit ytterligare några färre samtidigt som det hade kunnat springa iväg ett par ytterligare arbetsdagar på så vis tycker jag att dessa mål hjälper att hålla balansen.

Vi har ett antal anta mål men dessa utvärderar vi på helår eller per säsong så det är för tidigt att göra, generellt är jag otroligt nöjd med hur detta har fungerat under hösten och tror definitivt att jag vill fortsätta med detta inför våren. Målen för arbete, träning och föreläsningarna blir de samma kommande halvår medan skogsdagarna ersätts av skidåkning men där blir det så många dagar så det är meningslöst att sätta ett mål.

Hur tänker du kring denna typ av mål, tycker du att det ger något?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s