ekonomisk frihet, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Såhär på årets rikaste dag..

Det är ingen vild gissning att kvällstidningarna kommer ha några rubriker kring sparande och ”så överlever du sista veckan i januari” under de här avslutande dagarna innan de flesta får lön den 25:e. Många av tipsen är sunda som att laga mat i säsong, ta med matlåda, äta ur skåpen, sälja saker som man ändå inte använder, låta bilen stå med mera men de är bra mycket kraftfullare om man bygger in dom i livet snarare än tar till dom den sista veckan i januari varje år för att sedan återgå till det vanliga slösandet.

För oss som sedan länge lever ”ett bättre liv till halva priset” skiljer inte den här veckan sig så mycket från andra veckor, vi lever vidare som vi alltid gör. Något mer sparsam än genomsnittet är slutet av januari men det beror på att vi är mitt inne i skidsäsongen och när utrustningen och liftkorten är inköpta så kostar en extra dag i backen inte så mycket, särskilt inte när det är mindre än en mil dit. Ett bra exempel på hur inbyggd sparsamhet genom att leva lokalt ofta är njutbart medan tvingad sparsamhet kan vara mest plågsam.

Problemet med att leva ”ur hand i mun” som ett särskilt fattigt slut på januari indikerar är att det ofta blir kortsiktig och kortsiktighet gynnar sällan ett effektivt nyttjande av ens resurser. När man kortsiktigt tvingas dra lite för hårt i ”sparsamhetsreglaget” så tenderar man ofta att falla tillbaka till sina tidigare slösaktiga vanor så snart det tillfälliga undantagstillståndet är över och nya pengar ramlat in på kontot. Den kortsiktigt påtvingade snålheten kan göra att du får hoppa över något extra roligt eller viktigt den här veckan för att du gjorde något dumt/oviktigt/tråkigt för ett par veckor sedan som tömde ditt konto. Ett mått av förutseende och att senarelägga belöningar är med andra ord av godo, och något som i bästa fall kan etableras om insikten trillar ner kring vad som gick fel den här gången.

Därför tänker jag att ni som inte redan gjort det ska ta slutet av januari som en väckarklocka. I er framtidska varje dag vare den rikaste hittills, det behöver inte vara med mycket men av de kronor du har att spendera per dag se till att några av dessa finns kvar i din ficka när dagen är slut. Gå till jobbet istället för att åka bil imorgon, ta med matlåda, skipa rundan till butiken och ta en runda i parken/skogen istället.

Vi är starka förespråkare för att de flesta med medelinkomster kan spara massor kanske mer än hälften av allt de tjänar men det viktiga är inte att det är stora summor först det viktiga är principen att trenden är mot att varje dag blir lite rikare än den förra. Spara det som blir över till en buffert, sen kan du börja investera eller amortera för en starkare ekonomiskt framtid.

Vad säger ni ska vi gemensamt se till att sprida budskapet som gör att från och med nu blir vi något lite rikare för varje dag som går?

En reaktion till “Såhär på årets rikaste dag..”

  1. Dra åt svångremmen lite, bara positivt för mig. Rensar i skåpen och har försöker övervinna småätandet, hittills med lyckat resultat. Kollar extrapriser och åker hellre till Willys än Ica som ligger när men nästan alltid på alla basvaror är några kronor eller fler dyrare. Visserligen har jag låg matbudget i vanliga fall men de här månaden ligger jag under utan att behöva anstränga mig mer än att tänka igenom mina köp bättre, inte ge efter för suget och använda mig av det som finns i skåpen.
    Är inte den här krisen bara nyttig för de flesta, att få tänka över sina matvanor. vad man lägger sina pengar på och att det inte är självklart och givet den levnadsstandard vi vant oss vid. Tänker på all renoveringshysteri, vår mat som har sjåsats upp till all märkvärdighet, istället för att lagas enkel och god utan dyra och många ingredienser, eller att det är självklart att man ska få åka på dyra semesterresor varje år. För att inte tala om alla kläder vi köper och kanske inte ens använder. Maten har aldrig varit så billig i förhållande till lön som under de senaste decennierna, lite lagom bistra tider är nog nyttigt för många.
    700 kr blir min kostnad för mat den här månaden, har ätit över förväntan bra och kommer fortsätta att ha samma mål i februari sen får vi se om pengarna räcker eller det blir en höjning./ En nöjd ”fattiglapp”

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s