ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Mat

Häng med på en utmaning – i februari rensar vi frys, skafferi å matkällare!

Då och då brukar vi gå igenom vad vi har i frysen, skafferiet och källaren och rensa ut sådant som har varit där lite för länge eller som vi är dåliga på att använda. I första hand handlar det om att äta upp det vi har och var lite mer kreativa men det kan också tyvärr innebära att något måste kastas. Även om det senare är tråkigt så frigör det trots allt utrymme både fysiskt och mentalt och det är betydligt bättre att bara ha sådant som man kan tänkas använda i relativ närtid.

Tre mål för vår februariutmaning:

 1. Äta upp – komponera rätter baserat på det som finns.
 2. Strukturera – det som inte går åt men som är brukbart inom ett år.
 3. Slänga – sådant som blivit dåligt eller var felköp från början

Första steget är att identifiera problemområden, för oss är det just nu framförallt matkällaren men även i någon mån skafferiet. Frysen har vi redan komprimerat ner men även där finns det en del att äta upp och ta vara på. Vi tycker att det fungerar bättre att få styr på sådant här om man sätter en begränsad tid så att det är enklare att hålla uppe engagemanget. Det blir exakt fyra veckor med en uppdatering varje vecka med början den 1:a februari vilket är nästa onsdag, första veckan blir fokus på källaren som är det svåraste området, bäst att gå ut hårt när energin finns:-)

Vi kör igång nästa onsdag och tänker köra veckouppdateringar men frågan är om det är någon av er som läser som skulle vilja hänga med antingen i era egna kanaler eller med uppdateringar via vårt kommentarsfält?

12 reaktioner till “Häng med på en utmaning – i februari rensar vi frys, skafferi å matkällare!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul om du/ni hänger på ända från Västanvik:-) Vi kommer skriva ett inlägg veckan så då får du gärna berätta i kommentarerna hur det går för er!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du hänger på, vi kommer skriva ett inlägg i veckan om detta så uppdatera gärna om hur det går för dig i kommentarerna då.

   Gilla

 1. Jag har försökt med detta nu i januari men är tydligen en ekorre av guds nåde när det gäller att fylla frysen. Jag hänger på även i februari!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Stor igenkänning på det, jag har svårt att inte köpa när det finns bra mat billigt. Men det är också bra att resan ibland för att få koll och se till att inget går till spillo. Kul att du hänger på, vi kommer skriva ett inlägg i veckan om detta så uppdatera gärna om hur det går för dig i kommentarerna då.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul, återkom gärna här i kommentarerna om du gör några särskilda fynd i förråden eller om du har något bra recept på bloggen som du vill länka till:-)

   Gilla

 2. Ska också försöka hänga på, även om jag vet att det kommer bli lite svårt med motivationen pga treskiftsjobb och en bebis som tycker att det är lagom med fyra timmars sömn/natt. 🙂 Men jag fick slänga en broccoli häromdagen och kände att det fick vara nog – hatar att slänga mat! Så jag hoppas kunna hålla motivationen uppe genom att följa er. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du hänger med, vi behöver inspirera varandra för att hålla i och köra på för det är så belönande när man tyckas göra något gott av det som finns längst bak i skåpen:-) Kör hårt och hoppas att det går bra med både jobb och bebis:-)

   Gilla

 3. Yes, frysen har jag tömt på grund av resa innan, men nu är vi restriktiva i vad som handlas som frysvaror.
  Skafferiet kollas igenom i samband med veckoplaneringen av mat. Kylskåpet är det svåraste för där figurerar mest glasburkar som man aldrig riktigt vet hur bra de mår 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   För oss är det ju källaren och skafferiet där det finns ”mysterieburkar”. Ett sätt som vi tagit oss ann detta i kylskåp och skafferi tidigare är att välja något per dag och se till att det kan komma med i en maträtt. Har dom stått oanvända länge så behöver man kanske tyvärr kasta…men det är en form av befrielse i det också:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s