ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Mat

Källarens mörka hemligheter – utmaning februari del 1 (4) rensa matkällaren!

Då var det dags att sätta igång med februaris utmaning att rensa mat som blivit kvar i källaren, längst in på hyllorna i skafferiet och längst ner i frysen. Vi börjar där problemen är störst nämligen vår matkällare där det är enkelt att bara stoppa in grejer och sedan glömma att dom finns där. Rensningen kommer börja med att sortera i tre grupper

  1. Äta upp på 1-3 månader
  2. Släng
  3. Spara längre
Matkällaren är en av ett fåtal utrymmen i vårt hus som vi inte gjort något åt sedan vi flyttade in, den är rymlig och det är lätt att ställa ner saker som sedan glöms bort.

Det bästa med en sån här övning är att man får sig en funderare på vad man har och vad man faktiskt kan göra av det men också vilka anledningar är till att vissa saker behöver slängas, vilket efter sex år i det här huset tyvärr var en del.

Anledningarna till att vi kastat kan sägas var tre:

  • Överköp/Felköp – stora köp av sådant som vi inte använder så mycket av för att priset är lågt. Bästa exemplet var några plattor sparriskonserver på kort datum som vi köpte för 1 krona burken men där 90% fortfarande är kvar efter flera år. Det är inget fel på innehållet men volymen var för stor. En märklig svampsoppa och några andra konserver ingår också i den kategorin. Teoretiskt var det ätbart men i praktiken skulle det aldrig gå åt.
  • Dåliga förpackningar – några burkar pepparkakor och några påsar torkad svamp i för otäta förpackningar var också med på slänglistan, hade helt enkelt blivit förstörda i källaren.
  • Misslyckade projekt – I källaren stod även några burkar sylt och någon flaska saft från misslyckade experiment som ingen ville äta/dricka så dom åkte också.

En positiv grej i detta tråkiga var att alla dessa felköp och saker som behöver kastas av andra anledningar är fler år gamla. Vi har alltså inte fortsatt att addera till problemen och i och med rensningen nu så tror jag att sannolikheten att vi går på samma nitar igen minskar. Vi verkar ha lärt oss redan av tidigare års missar, men det är helt sjukt att jag inte gjort den här rensningen tidigare.

Det är också kul att upptäcka hur mycket gott som finns som vi liksom har glömt bort, vindolmar, spanska sardiner, fetaost i kryddad olja, inlagd zucchini, tonfisk etc. Saker som vi egentligen tycker om och borde använda mer som som har dolts i skuggan bakom sådant som kanske borde ha kastats för länge sen.

Nu har vi samlat en separat hylla med mat och dryck som vi ska börja äta upp under februari så långt som möjligt, i vissa fall är det flera av samma och då räcker det med att vi kommer igång så kan vi fortsätta i mars för då vet vi att det är en vara vi kan använda. Om något står kvar orört till slutet av februari kommer det tyvärr förpassas till soptunnan.

Nästa vecka är det skafferiets tur..får se vilka mörka och ljusa hemligheter som gömmer sig där. Hur går det hos er, var har ni börjat och hur går ni vidare?

En reaktion till “Källarens mörka hemligheter – utmaning februari del 1 (4) rensa matkällaren!”

  1. Tack för inspirationen. Jag gjorde precis en matsedel utifrån vad som finns hemma. Alla familjemedlemmar har varit matlagningsdag/ vecka så min son ska göra en skinksås på julskinkan vi skurit upp och fryst in. jag insåg dock när jag började med matsedeln att vi är bortresta rätt mycket den här månaden (en hel vecka) vilket gör att det nog inte blir någon märkbar skillnad på förråden . Men vi kämpar på!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s