Mat

#räddamaten – exempel från veckan!

Vi försöker alltid hitta olika sätt att rädda mat som annars skulle riskera att slängas men med månadens utmaning att rensa i matkällare, skafferi och frys så blir det mer av det just de närmaste veckorna. Tekniken som vi i huvudsak använder är att utgå ifrån en råvara som vi redan har och bygga rätter kring det, i bästa fall så går det att använda flera ”överblivna” råvaror i samma middag.

Ett exempel från veckan som gick var en middag med soppa och quesadillas som vi åt i onsdags, där vi använda ett antal saker som fanns i skåpen kompletterat med varor som vi köpt på kort datum de senaste dagarna. Detta var en typisk dag som vi hade kunnat säga till oss själva ”det finns ju ingenting hemma” men nu valde vi istället att göra av det som fanns.

Det här var fantastiskt gott…men en sak är säkert jag ska inte ge mig på någon karriär som matfotograf:-)

Soppa – Burksparris, Schalottenlök, vitlök från skafferiet samt potatis, smör och grädde köpt på kort datum senaste veckan, svartpeppar och en kycklingbuljontärning.

Quesadillas – vetetortillas, tonfisk, från skafferi/källare. Grillad paprika, öppnad burk i kylen och en cheddarost köpt på halva priset efter jul.

Utgiften för denna middag var noll eftersom allt fanns hemma men även sett till det ursprungliga inköpspriset låg den på mindre än 10 kr per portion.

REA! Bokpaket 199 kr! Behöver du eller någon du känner fler spartips? I så fall kan vi rekommendera våra båda böcker just nu till ett fantastiskt paketpris direkt från förlaget.

För mig handlar det om principen att hitta och testa nya kombinationer, men det är lätt att gå på i samma hjulspår. Ibland kan det vara små rester av olika saker som inte enskilt räcker till en måltid men som tillsammans kan bli något gott med flertalet olika smaker. Den här gången var det supergott men det kan också bli lite märkligt någon gång…men oftast ätbart så vad har man förlorat…av både lyckade och misslyckade försök lär man sig något. Ett annat sätt att ”rensa” är att utgå ifrån en råvara som finns hemma och köpa övriga tillbehör till ett recept där den ingår.

Vilka är dina bäst tips för att använda upp det som redan finns i skåpen? Har du favorit rätter och finns det saker som trots att ni gillar dom ändå alltid blir kvar längst bak i skåpet?

7 reaktioner till “#räddamaten – exempel från veckan!”

 1. Något vi ofta gör är bulgursallad. Grunden är bulgur. Till det behövs grönsaker där man tar det man har hemma av kikärtor, gurka, tomat osv. Ofta steker vi lite grönsaker så att de blir varma. Då passar det bra med haricot verts, broccoli, vitkål osv. Lätt att slänga med slattar.
  Till detta kan man ha någon korvrest, men vi kör ofta vegetarisk och vill då gärna ha lite ost till. Det kan vara halloumi, feta eller den sista biten av frukostosten.
  Till detta kan man ha något såsigt, men är lika gott att toppa med frön så som solrosfrön och pumpafrön.

  En utmärkt resträtt där man tar vad man har.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bulgursallad blev jag sugen på nu, hos oss är det vanligast som tillbehör till grillen på domaren men kanske borde va med året om😀

   Gilla

 2. Imponerande måltid av sånt ni hade hemma! Jag brukar försöka äta upp de lite mer udda grejerna när jag äter själv, dvs till lunch. Är inte så noga med hur det äts, kan åka ner i en omelett, med couscous eller i en sallad. Tycker det svåraste är frysen, kräver lite planering att ta fram och avfrosta kött men det är ju inget man vill tänka på till frukosten och tycker det ofta känns lite ofräscht på något sätt. Så försöker att inte frysa kött numer. Annars är det mycket fröer och torkade linser och liknande som jag jobbar mig igenom nu under utmaningen 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kan hålla med om att frysen är svår ibland för att man behöver planera lite mer. Vi har den här vintern stängt av vårt stora frysskåp och har nu bara ett halvskåp och jag upplever att vi därför håller mer ordning vilket också gör att mindre blir ”över”.

   Tycker också att det funkar bättre när man märker ordentligt och ser till att inget blir liggande för länge men ändå fuskar vi ibland ska jag ärligt erkänna;-)

   Gilla

 3. Det är ju sakerna man hittar i skåpen som är inspirationen! Aldrig sen när jag började vägra matsvinn har jag behövt värka fram vad jag ska äta till kvällsmat. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja ibland blir man mer kreativ när man begränsar valmöjligheterna till ”det som finns i skåpen” istället för alla möjligheter i världen (eller åtminstonne på närmsta stora matbutik).

   Gilla

 4. Jag försöker att enbart handla det vi ska äta samma vecka och inte lockad för mycket av prissänkningar som blir spontanköp.
  Det som däremot fyller upp sin plats i kylen är alla flaskor utav olika ingredienser till såser, hur gamla de är vågar jag knappt undersöka..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s