ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Mat

Vad finns längst bak på hyllan, å varför? Utmaning februari del 2 (4) rensa skafferiet!

Efter att ha börjat förra veckan med källaren så går vi denna vecka vidare till skafferiet. Det har vi rensat lite då och då eftersom vi har flyttat ut för att hyra ut huset men det finns ändå en del saker som det är god tid att ta vara på.

Övningen börjar med att gå igenom och sortera ut tre kategorier precis som i källaren.

 1. Äta upp på 1-3 månader
 2. Släng 
 3. Spara längre
REA! Bokpaket 199 kr! Behöver du eller någon du känner fler spartips? I så fall kan vi rekommendera våra båda böcker just nu till ett fantastiskt paketpris direkt från förlaget.

Skafferiet har som sagt i motsats till källaren fått sig en rensning ibland men av olika skäl har vi väldigt mycket där som vi borde använda upp.

Anledningarna till detta kan sammanfattas:

 • Dubbelköp/Felköp/Överköp – ibland när det varit bra pris på något har vi köpt hem lite mer än vad som går åt och är det inte vardagsmat så riskerar det att hamna längre och längre bak i skåpet. Basmatiris har vi vid flera tillfällen trott att det var slut för att sedan hitta en nästan full påse på en annan hylla vilket nu innebär att vi har ganska många kilo hemma.
 • Ärvda/kvarlämnade varor – vi hyr ut vårt boende och vår stuga och det händer att någon lämnar kvar en påse mjöl eller en flaska olja som är oöppnad eller nyöppnad. Vi fick även en del varor när släktingar flyttade utomlands som de inte kunde ta med sig en massa. Det är till viss del varor som vi sällan använder och i andra fall dubbletter till det vi redan har. (en hyresgäst lämnade till exempel nyligen….Basmatiris..:-)
 • Små mängder /Specialvaror – en annan bov är när det blir så lite kvar av något så att det inte räcker till en hel måltid eller speciella mjölsorter som köpts in för att laga/baka till någon med allergi eller till en specialrätt och sedan blivit kvar.
Grymt god pastagratäng med rester från ett antal tidigare måltider kompletterad med färsk chorizo från frysen och en ricotta som köptes på kort datum för några veckor sedan och sen blev kvar bak i kylen.

När det gäller skafferivarorna så ser det ut att bli väldigt lite som behöver slängas, däremot finns det mycket att använda upp och jag tror att hemligheten är att helt enkelt vara väldigt återhållsam med att köpa nytt. När det vanliga mjölet, pastan, fröerna etc är slut så får vi använd det där andra som inte går åt. Redan i helgen så blev det lite dinkelmjöl i pizzan och lite mer kornkross i limpan. Till frukost blir det uppklippta torkade fikon när russinen är slut med mera. Faktiskt i många fall härligare råvaror men där det finns ett litet motstånd för att det inte är det vanliga.

Nästa vecka skriver vi om frysen, den har vi i och för sig redan börjat med (vilket rätten på bilden ovan är ett exempel på) men ett inlägg på det temat känns också som om det kan vara på sin plats. Hur har det gått för er andra som är med och räddar maten den här månaden, går det framåt med rensningen?

2 reaktioner till “Vad finns längst bak på hyllan, å varför? Utmaning februari del 2 (4) rensa skafferiet!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju som du säger ett steg framåt, vi har också delvis gått i den riktningen när ett gäng med bönor och köttfärs blivit en chilli som nu ligger i frysen och där revben köpta efter jul blivit ”carnitas” till tacos där hälften åter frysts för att ta fram under de närmaste veckorna:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s