ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Mat

Vad gömmer sig i frysen, å varför? Utmaning februari del 3 (4) rensa frysen!

Nu har den första halvan av februari gått förbi och vi har hunnit drygt halvvägs in i vår utmaning att rensa bland maten som blivit kvar lite för länge i skåpen. Första veckan var det matkällaren som helt klart var det ställe där mest har blivit kvar genom åren, förra veckan var det skafferiet och nu så är det dags för frysen.

I ärlighetens namn har vi gått igenom dessa delvis parallellt men det har ändå varit bra att ha en uppdelning och inte göra allt samtidigt. Frysen har vi rensat vid några tillfällen när vi hyrt ut huset så det är inte så jättemycket som gömmer sig där men det är ändå värt att gå igenom och se till att inget blir kvar och potentiellt blir oätbart.

Foto från frysen i onsdagsmorse, den krassa verkligheten:-)

I frysen finns mycket lite som vi ska spara länge, därför delar vi upp det som finns där i bara två kategorier nämligen det som (1) ska ätas upp så snart som möjligt och det som (2) ska ätas upp inom de närmaste 1-3 månaderna.

Det som blir kvar i frysen kan delas in i tre kategorier:

 • Rester/Överblivet/små mängder – tre korvar, två portioner köttfärssås, fem skivor bröd etc är saker som ofta kan hitta till vår frys. Eftersom det inte räcker till en hel måltid för familjen så kan det lätt bli bortglömt och inte gå åt. Lösningen blir att komplettera med något mer eller komma ihåg till en lunch. Det kan ju även vara den sista glassen som är svår att bjuda på när det är tre barn hemma;-)
 • Superpris = stora mängder – ibland säljer butiken något till ett oemotståndligt pris, som till exempel revben på bilden som efter ju såldes för 13 kr kilot (och då blev det nästan 10 kg). Fantastiskt god mat som går att göra massor av men ska helst lagas i 3-4 timmar och därav kan det bli liggande. Ibland kan det hända att vi blir lite trötta på en vara också om vi har köpt lite för mycket och då blir det liggande.
 • Säsong – mat som helst ska ätas kall blir man inte så sugen på på vintern men säsong kan också innebära att den sista påsen lingon eller rabarber från förra säsongen känns lite väl ”exklusiva” och blir kvar i frysen istället för att ätas upp som de borde under vintern när de behövs som bäst.

BOKREA!

Nu endast 159 kr för båda böckerna direkt från förlaget! (Ordinarie pris 349 kr)
REA! Bokpaket 159 kr! Behöver du eller någon du känner fler spartips? I så fall kan vi rekommendera våra båda böcker just nu till ett fantastiskt paketpris direkt från förlaget.

En sak som vi borde har gjort för länge sedan är att sätta etiketter på lådorna i frysen så att vi vet när vi har för mycket av något.

Som till exempel:

 • En låda är för kött, fisk, fågel och färdiglagade rätter.
 • En för bröd, pålägg, snacks, glass
 • En är för grönsaker, frukt och bär

Då blir det uppenbart om det har blivit för mycket av något som det då är dags att använda det som finns där snarare än att fylla på ytterligare.

Nästa vecka summerar vi månaden och ser framåt.  Hur har det gått för er andra som är med och räddar maten den här månaden, går det framåt med rensningen?

6 reaktioner till “Vad gömmer sig i frysen, å varför? Utmaning februari del 3 (4) rensa frysen!”

 1. Jag rensar alltid frysen kontinuerligt. Ibland fylls det dock på snabbare än vad vi (2 personer) kan tömma så då byggs det upp. I januari/februari har jag försökt prioritera frysrensning och fyllt på en mindre mängd. Det är större konkurrens om prisnedsatta varor nu 2023 än vad det var 2022. Människor märker av prisökningarna allt mer.

  Det har iaf blivit en nettominskning i frysen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Härligt att höra att det går framåt även om det verkar vara delvis av ”fel” anledningar i form av prishöjningar och högre konkurrens om bra priser;-)

   Gilla

 2. Jag har sedan länge lådorna i frysen uppmärkta med ”matlådor”, ”bröd och bakverk”, ”kött och fisk”, ”grönsaker och örter”, ”blåbär” , ”lingon” , ”Jordgubbar”, ”frukt och bär” (plockar mycket bär på sommaren). Ett bra system, för det mesta, men ibland fallerar det då någon av lådorna blir överfull och jag börjar lägga i andra lådor. Dock blir det lätt att få struktur igen vid varje avfrostning. Känner igen det där med att man ibland sparar lite för länge på vissa saker, som borde ätas upp snabbare…
  Vi har också ett hyllplan för ”halvfärdiga” rätter, uppmärkta typ: ”belugabolognese 4 port UTAN tillbehör” – perfekt att ta fram och bara koka pasta till en kväll när man kommer hem sent för ungarna har haft aktiviteter. Även överbliven sås hamnar här. Används titt som tätt till olika rätter.
  Vi har försöket ha frys- och skåprensning både under januari och februari och äntligen börjar det bli lite luftigt i frysarna! Januari kom jag dessutom under min matbudget! Mycket nöjd!
  Vi har 2, 5 frysskåp i köket (tyvärr ingen plats för frysbox) och dessa brukar vara proppfulla. Jag gillar att baka, men har ibland fått begränsa mig då det inte finns plats i frysen. Vid senaste avfrostningen skrev vi en lista (som nu sitter på kylen) för att komma ihåg vad som finns och vad som behöver ätas upp snart.
  Hälsingar Ingrid, Taberg

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Känner igen det där med att det är lätt att fylla för mycket så jag tror verkligen vi ska ta efter och ha etiketter så att vi har bättre koll på vad vi har för mycket av och för lite av. Visst kan något behöva hamna i ”fel” låda något kort tag men då vet man att det är dags att ta tag i det. Tack för inspiration:-)

   Gilla

   1. Tack själva! Fick för ett tag sedan i uppgift att nämna ett antal personer som inspirerat mig till förändringar i livet och du och Maribel är ett par av dem 🙂 Båda era böcker står i bokhyllan, är lästa och uppskattade.

    Gillad av 1 person

 3. Frysen är tack och lov rensad och nu vara full av lunchlådor, frysta grönsaker och bär, bröd och onyttigheter som bullar och glass till sonen vid förkylningar som tar bort matlusten..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s