ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Mat

Ställ det som ska gå åt framför näsan – rensa skåpen utmaning februari del 4 (4)

Med en knapp vecka kvar av februari så är det dags att summera utmaningen där vi förutsatte oss att rensa i källare (del1), skafferi (del 2) och frys (del 3).

Vi började där det var svårast och slängde en del som blivit kvar i källaren för länge. Vi flyttade även sådant som vi ska göra slut på i närtid till en egen hylla som vi nu har jobbat vidare på. Vi ger oss själva max två månader till alltså fram till slutet av april innan denna hylla ska var helt tom.

I skafferiet fanns det väldigt lite som vi behövde slänga men betydligt mer som behöver förbrukas, detta har vi nu tvärt emot min minimalistiska ådra ställt fram på bänken i köket och vi försöker använda något varje dag av det som finns i de lådorna. Sakta men säkert minskar mängden ”överblivet”. Vi ger oss själva några veckor till innan de lådorna ska vara helt tomma. Det är jobbigt för mig som vill ha bänken ren att se på de där lådorna men det är bra för att göra slut på det som behöver ta slut!

REKLAM: JUST NU PÅGÅR BOKREAN HOS VÅRT FÖRLAG! Båda våra böcker finns under rean till ett förmånligt pris, där finns även många andra bra böcker. Klickbara bilder nedan:

I frysen var det generellt ett mindre problem och det som ändå hade blivit kvar har vi tagit tag i så när som på en del rökt och gravad lax som håller ett tag till och som vi sparar till påsk. Har även bestämt att sätta etiketter på lådorna i frysen så att vi kan se till att vi har lagom mycket av olika varor hemma istället för väldigt mycket av en kategori och nästan inget i någon annan. Det ska jag göra innan slutet av februari…jag lovar..er, min familj och mig själv:-)

På det stora hela är jag väldigt nöjd med att vi valde att ha den här utmaningen i februari, sen har jag faktiskt arbetat lite mer än vanligt och vi har åkt mycket skidor på fritiden vilket till del begränsat hur mycket tid vi lagt på rensningen men framförallt hur mycket tid jag har lagt på att skriva om den. Syftet med utmaningen var i första hand att få lite bättre ordning i skåpen men en positiv bieffekt är ju lite sparande och vi kommer som det ser ut just nu att ha haft utgifter för mat på 20-25% under en vanlig månad (vilken ligger på cirka 5 000 kr) så med andra ord en besparing på ungefär 1 000 kr genom att se till att använda sådant som annars hade riskerat att behöva kastas. Det ger en bra känsla som dessutom är bra för planeten och plånboken med andra ord.

Hur har det gått för er andra under månaden, har ni lyckats med det ni hoppades på och vad är det som kvarstår, är det något ni tar med er som lärdomar framöver?

2 reaktioner till “Ställ det som ska gå åt framför näsan – rensa skåpen utmaning februari del 4 (4)”

 1. Bra där!

  Själv bor jag/vi inte så stort, så det är ett mindre problem även om det kräver sina insatser ibland – idag hittade jag t ex en sillburk i kylen från julen som var på väg att bli gammal, så det blev dagens räddning 😅

  Tack för en bra blogg, många beaktansvärda tankar som ni förmedlar. Guldstjärna!

  Gillad av 1 person

 2. Snyggt jobbat! 🙂
  Här har det gått ungefär som förväntat (självuppfyllande profetia?) pga mycket arbete på knepiga tider och småbarnsliv. Jag har inte hunnit med vad jag hoppats på med kylen och frysen är rensade och en hel del uppätet/planerat att bli uppätet! Hittade bl a en matlåda med färdiga, hemmalagade älgfärsbiffar under flera matlådor med förra sommarens blåbär – trodde att det bara var blåbär lådan. Hittade sedan färdig kantarellsås i den andra frysen (vi fryser in mycket: blåbär, viltkött, olika frukter/bär från trädgården mm, därav två frysar) så där hade vi en nästan färdig middag! 😀

  Skafferilådan och kökssoffan (skafferi nr 2) är genomgångna men där är inte lika mycket använt som jag hade tänkt. Fram till midsommar tänker jag dock att vi ska ha använt allt ”överflöd”.

  Tack för en rolig utmaning och era intressanta inlägg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s