ekonomisk frihet, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Det kan saknas 1 miljon – slut på friheten? Dags att börja jobba igen?

Prognoser är svåra och osäkra för de bygger på så många antaganden som redan på relativt kort sikt är oklar och dessutom är inte osäkerheterna enbart i en aspekt utan det finns en massa olika samspelande delar i varje prognos. Därför behöver man göra olika former av rimlighetsbedömingar och sedan välja vilja risker man är beredd att ta. Riskminimering i en aspekt innebär i stort sett alltid något negativt i en annan ände.

Vi valde till exempel att hoppa av ekorrhjulet för snart 6 år sedan trots att vi visste att det fanns en viss risk för att vi behövde komplettera med lite inkomst någon gång under åren fram till ordinarie pension. I någon av de första podcasts som jag var med en så vet jag att jag beskrev det med orde ”det enda vi vet säker är att vi är fria precis just nu”.

Den 15:e Mars föreläser vi på biblioteket i Skillingaryd länk till facebook med mer information här!

Vi gjorde även en avvägning av insatsen för att gå från hög säkerhet (när vi hoppade av) och upp till mycket hög säkerhet som vi bedömde som för stor i form av fler arbetade år medan barnen var små. Medan den period där vi eventuellt skulle behöva fylla på med pengar låg under en period när barnen fortfarande troligen bor hemma men inte var så små att de behöver oss hemma hela tiden. Den tiden som passar bättre för att arbeta lite är vi inne i nu. Våra barn behöver oss men klarar sig enkelt några timmar om vi behöver gör något annat.

För lite sedan gjorde jag en ny uppskattning och inser att med en trolig senareläggning av det tidigaste pensionsuttaget och några ytterligare aspekter (inflation, avkastning, självvalda utgiftsökningar) så ser det ut att vi behöver bygga en bro för ungefär 1 miljon kronor med början om 5-6 år och fram till den dag då våra stora extra pensionsavsättningar blir tillgängliga vilket vi nu tror blir kring 57 år ålder istället för 55.

Vi har några tankar kring hur vi ska bygga den här bron, vi återkommer till det i ett senare inlägg, nyfiken på era tankar och hur ni skulle ha hanterat denna situation? Hoppas på det bästa (det finns forfarande en möjlighet för positivt utfall), dra åt svångremmen eller fylla på med lite extra inkomster?

21 reaktioner till “Det kan saknas 1 miljon – slut på friheten? Dags att börja jobba igen?”

 1. Hej!
  Vi är liten samma situation. Vi väljer att jobba lite mer än det var tänkt. Det löser ju ekvationen på ett bra sätt men problemet är ju att man inte kommer åt den där friheten riktigt som man tänkte sig.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är egentligen inget stort problem bara en lite förändring där vi antingen behöver spara in på en del saker som vi lagt till eller så behöver vi bara använda de inkomster som vi redan har men som tidigare varit ”extra”. Friheten blir inte så omskuren eftersom vi för vår del i den här delen av livet är bundna av barnens skola som ändå gör att vi inte kan dra iväg hur som helst. Dessutom är flera av våra extraknäck roliga och givande.

   Gilla

  1. Hej Johan,

   Mitt grundantagande är 3% avkastning över inflation under längre tidsperioder, har även räknat på ett scenario med noll reel avkastning och ett med 10% för att få ett spann på möjliga utfall. Kommer nog återkomma till detta i flera inlägg framöver.

   Gilla

 2. Är det inte bara att fortsätta som ni gör nu med lite småjobb dvs sälja böckerna, skriva i lokaltidningen och hoppa in som lärarvikarie?

  Att dra in 1 miljon på två personer de kommande 20 åren kräver ju inget högavlönat heltidsjobb utan det handlar om ett par tusenlappar per person i månaden.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Absolut, det är ingen panik och de extraknäck som vi gör idag räcker till ungefär den nivå som vi skulle ”behöva” om den nya lite mer försiktiga prognosen faller in. Ser detta lite som att vi har sett ett hinder längre fram på vägen och funderar över hur vi ska komma runt det i lugn och ro och med bibehållen känsla av frihet…istället för att om 5-6 år springa in i något som då skulle kunna kännas som en bergvägg. Eftersom vårt totala kapital har fortsatt att växa så är det egentligen frågan om att bygga en bro över ett hinder som ligger en bit fram innan vi kommer åt pension vilket vi tror ligger 10 år bort med nuvarande antaganden. Ingen dramatik och vi får faktiskt lite energi av att jobba mot ett nytt litet mål.

   Gilla

 3. Vad är det som gör att. tjänstepensionsuttag flyttas från 55 till 57 år? Nya regler på gång eller försiktighet i antagandena?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är försiktiga antaganden där vi hellre ligger på rätt sida, tror att det finns risk för en höjning dock ej radikal utan gradvis.

   Gilla

 4. Vore jag er så skulle jag inte räkna med 57, om det ligger mer än säg 5 år bort. Räkna istället med att de höjer den åldern i försiktiga steg. Lagom höjning för att grodan ska kokas, men streta på utan protest som skatteslav.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Förstår inte riktigt vad du menar, säger du att 57 är för försiktigt eller att du tror att ålderns kommer flyttas mer? Jag är 47 idag så 57 ligger 10 år bort.

   Gilla

 5. Är planen att ni ska leva på enbart avkastningen eller tänker ni också använda/äta på kapitalet så att ni gör slut på pengarna innan ni dör? ”Die with zero” med andra ord?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det finns inget egensyfte för oss att lämna något arv efter oss men då vår grundplan bygger på 4% tumregeln vilken säger att om man kan leva på 4% av kapitalet så ska det i teorin räcka för evigt så mest troligt kommer det finnas ett kapital kvar livet ut.

   ”Problemet” som gör att vi nu eventuellt behöver fylla på lite kapital är att en hel del är bundet i pension som inte är tillgängligt än på några år och vi behöver bygga en bro fram till det blir tillgängligt.

   Vårt totala kapital har ökat sedan vi slutade jobba men det kapital som vi har tillgängligt för att leva på på medellång sikt har minskat något mer än förväntat samtidigt som våra omkostnader går upp på grund av inflation men även egna val som kostar lite mer än den ursprungliga beräkningen sa.

   Gilla

   1. Jag hade för mig att ni hade ändå tänkte använda de pengarna fram tills 55: ”Tanken är att dessa pengar kommer att urholkas fram till det att pension börjar bli tillgängligt för oss i omgångar från 55 års ålder”. Annars är ju 4% av 2,5 miljoner bara 100 000 kr per år dvs 8 000 per månad vilket inte är tillräckligt? Eller har jag missat något?

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Helt rätt, ”problemet” är bara att de har gått åt lite snabbare än vi ursprungligen räknat med. Kortfattat beror det på lite sämre avkastning, lite inflation (rätt lite över hela perioden om än hög senaste året) men framförallt egna val där vi valt att göra uppdateringar av hemmet samt lagt mer resurser på skidåkningen som vi alla gillar vilket nu gör att den uppdaterade prognosen säger att det ”fria” kapitalet kommer ta slut några år innan pensionen blir tillgänglig.

    Det totala kapitalet som vi har har dock fortsatt att öka, både pension och värdet på boendet som vi uppdaterat på smarta sätt.

    Gilla

 6. Jag skulle nog titta på hur många timmar jag kan jobba per dag och jämföra med barnens tid i skolan i kombination med att se hur många år det så skulle innebära och förhålla mig till om det ska jobbas mer eller mindre intensivt. Helst skulle jag nog se till att få in sparandet i aktiebolaget och kunna ta ut utdelningar i framtiden när det behövs. Lön är för kostsamt att ta ut när man kan få löneinkomst om nödvändigt från annat håll.
  Ni är redan sparsamma så att dra ner på kostnader skulle nog påverka livskvaliteten.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja de uppdrag vi tar är i huvudsak via vår firma där vi kan välja hur mycket vi vill dela ut och när. Sen är i och för sig lön när man har en låg årsinkomst ganska lågt beskattad så om något kul uppdrag dyker upp där de är enda möjligheten att ta lön så är inte det något stort problem heller. Som du säger är det också bra att utgå ifrån barnens skolgång, när de ändå är i skolan kan det till och med vara roligt att arbeta lite och det inskränker inte möjligheten att göra något roligt när barnen är lediga. Just nu tycker jag att vi har en bra balans och det är också ungefär den nivån på arbete/inkomst vi behöver för att täcka den miljon som eventuellt kan saknas.

   Gilla

 7. Hur påverkar det innehållet i era föreläsningar och era åsikter beträffande ‘Fire strategier’ om nu er modell ‘inte funkar’ som det var tänkt från början? Jag notererar att tex FruEB har återgått till arbete

  Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för dina kommentarer,

    Innehållet kanske justeras något men vi har redan gått i riktningen att det är ett enklare liv som är grejen snarare än att sluta jobba. Att fokusera på det som är viktigt och se till att livet där ikring är effektivt ur tids-, energi och ekonomisktperspektiv. Vår livsstil är fortfarande den samma och vår känsla av frihet finns kvar så vi ser detta som en ”justering i marginalen” snarare än en spektakulär förändring…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s