ekonomisk frihet, enkelhet, FIRE, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Det kan saknas en miljon – så ska vi bygga ”frihetsbron”?

I måndags publicerade vi ett inlägg där vi berättade att vår nuvarande kalkyl visar att det finns en risk att det saknas kring en miljon kronor (drygt tre årsutgifter) i vår kalkyl för att överbrygga gapet fram till all den extra pension som vi satt av blir tillgänglig. Vi har visserligen ett större totalt kapital idag än när vi hoppade av från ekorrhjulet men en stor del av detta är inlåst i pension och i vårt boende (delvis på grund en allmän uppgång sedan 2016 men också för att vi gjort uppdateringar).

I vår bok ”ut ur ekorrhjulet” beskriver vi frihet som en process där de tre sista stegen är ”stor frihet”, sedan ”oberoende” och sist ”överflöd”. Situationen som nu uppkommit innebär att vi kortsiktigt gått tillbaka ett steg till ”stor frihet” samtidigt som vi egentligen har ett ”överflöd” av totalt kapital.

I onsdags redovisade vi de vägar vi har att ta oss an uppgiften att bygga vad jag börjat kalla för en ”frihetsbro” fram till pension. Här på bloggen fick vi också en del andra mer eller mindre seriösa förslag som att försöka ”Tradea” på börsen, låna mer på huset eller till att ”köpa cigaretter och sprit” för de pengar som är kvar och se om vi kan korta vår livslängd. De alternativ vi utvärderade var (1) Hoppas på det bästa, (2) Superspar, (3) Arbeta deltid (ca. 25%) utslaget över 5-7 år eller (4) jobba heltid ett par år när pengarna börjar ta slut. Läs mer i inlägget från i onsdags.

Vi tycker att den här övningen varit givande och det är bra att lägga upp alla alternativ på bordet (även de mer kreativa från er som kommenterat) dock ser vi inte att alternativ 1 eller 4 riktigt ligger för oss. Alternativ 1 därför att vi inte skulle känna oss fria med en oro över den långsiktiga ekonomin även om vi utan problem skulle kunna köra på som vanligt i minst 5 år till. Alternativ 4 känns inte heller som något vi vill göra det känns allt mer absurt att jobba heltid mer än under begränsade tidsperioder. Dessutom tänker vi att vi endast under några få år till har möjlighet till lägre resor med alla tre barnen över loven, en möjlighet som inte kommer tillbaka.

Vi har skapat ett liv vi älskar och vill inte gör för stora förändringar!

Då har vi kvar alternativ (2) Superspar och alternativ (3) jobba deltid under de närmaste 5-7 åren kvar. Som jag redan indikerat är vi väldigt nöjda med vårt liv just nu, balansen vi har mellan frihet att ta en lång skogspromenad mitt på dagen på en onsdag med en rimlig del arbete som ger meningsfullhet. Vi ser lika mycket fram emot att det ska bli lov som vi ser fram emot den dag då vardagen återvänder. Super-spar skulle just nu innebära en inskränkning i de medvetna val som vi gjort och som idag innebär att vi gör av med lite mer pengar än vad som var i den ursprungliga planen. Det hade dock räckt till för att täcka det eventuella gapet och då skulle vi i strikt mening fortsatt vara ekonomiskt oberoende.

Super-spar kalkylen skulle bygga på att vi skulle gå tillbaka till att bara åka skidor i hemmabacken vilket skulle innebära en besparing på uppemot 30 000 per år, att vi skulle sälja den stora bilen och köpa mindre och betydligt billigare vilket skulle innebära uppåt 200 000 tusen i mellan + en besparing på kring 20 000 om året (färre och billigare mil). Sen skulle vi använda barnbidraget till barnens löpande kostnader 50 000 kr om året (det är pengar vi nu använder till våra långa utlandsresor så det skulle inskränka något som vi uppskattar mycket) och sist så skulle vi ta uthyrningsintäkterna från gäststugan för att sänka boendekostnaden, cirka 40 000 om året (intäkter som vi just nu avsätter till att uppdatera först stugan och i andra hand resten av boendet). Detta är en fullt möjlig väg framåt, som skulle ge någon miljon på 5-6 år (200 000 direkt och sedan 140 000 per per). Vi skulle inte leva dåligt men vi önskar oss inte den förändringen varför vi lutar åt alternativ 3 som huvudspår åtminstone inledningsvis.

REKLAM: JUST NU PÅGÅR BOKREAN HOS VÅRT FÖRLAG! Båda våra böcker finns under rean till ett förmånligt pris, där finns även många andra bra böcker. Klickbara bilder nedan:

Vad innebär det då rent praktiskt? Om vi räknar lågt men realistiskt får vi 1 000 kr per dag efter omkostnader och skatt oavsett om vi jobbar med lön eller via fakturering där överskottet sedan delas ut från firman. Det betyder att vi från och med inledningen av 2023 fram till 2029 ”behöver” arbeta totalt cirka 1 000 dagar, vilket motsvarar i genomsnitt cirka 30% av heltid. 140 dagar per år tillsammans eller 70 dagar var. Vi är dock som alltid ett team så vi kommer följa detta tillsammans och när någon av oss arbetar lite mer så tar den andra kanske ett större ansvar hemma och för andra delar av livet.

De flesta av er som kommenterade trodde också på det här alternativet men det fanns även några som tyckte vi skulle sätta igång och jobba heltid med en gång och ”få det gjort”. Det känns inte riktigt som ett alternativ men däremot så lockas jag av tanken på att ligga före kurvan, att ligga lite över snittet ovan under de första åren. Lockas också av tanken att ”göra klart” och fokusera men heltid känns trots det väldigt avlägsen när vi fått smak på det fria livet.

Vi tror att det här kan bli riktigt roligt och lätt att följa upp, vissa uppdrag betalar lite mindre och andra betalar lite mer men genom att ha en tänkt nivå på inkomst kan vi räkna om dessa till ”standarddagar” och följa upp hur många vi gör. Lite som vår stora frihetsplan tidigare, tänker på detta som en ”frihetsbro”.

Ser framför mig att vi behöver 1 000 brädor för att bygga bron och nu börjar vi samla på oss. Vi följer upp här på bloggen kvartalsvis och får förhoppningsvis stöd och möjligen på twitter en del hån efter vägen. Vad är era reflektioner? Har ni annat förlag på namn eller gillar ni frihetsbron?

13 reaktioner till “Det kan saknas en miljon – så ska vi bygga ”frihetsbron”?”

 1. Lyssnade på ett avsnitt med Jan Emanuel där han hävdade riskerna som FIRE-rörelsen eller andra med starkt hopp/fokus på pensionen. De ser dagen då de når sitt oberoende som starten på livet med stort L. Först då kommer jag att bli lycklig och må bra etc. Risken är då att man glömmer att försöka njuta och ta tillvara på de möjligheter som livet erbjuder här och nu. Det kommer inte bli så enormt mycket bättre efter pension/FIRE. Första tiden är naturligtvis euforisk men sedan kryper strävan att få livet meningsfullt och hitta den personliga balansen mellan sociala relationer och olika aktiviteter.
  Med det sagt gör ni rätt i att inte välja bort de aktiviteter som ger er stor tillfredställelse i livet idag. Livet är mer än pengar.
  Mvh Janne

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Lyssnade på Jan Emanuel i den intervjun och det kändes som att han hade missuppfattat hela rörelsen. De flesta som jag vet om som blivit ekonomiskt fria har för det första redan från dag ett byggt ett liv som de är mer nöjda med än det som de kom ifrån även om de inte gör av med lika mycket pengar och sen väljer de allra flesta att göra en massa spännande saker även efter de tagit klivet ut i frihet. Att skala bort allt onödigt och ha en grundläggande enkelhet i livet gör att man kan satsa både tid och pengar på det som verkligen ger livskvalitet och ändå leva på långt mycket mindre än de flesta. Missuppfattningen är väl oftast att det handla om att leva maximalt spartanskt i varje läge när det egentligen handlar om att välja noga.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar brädorna, är förtjust själv men ibland där det ju svårt med liknelser som kan tolkats olika av olika personer.

   Gilla

 2. Heja heja! Låt er inte bli nedslående av de som är tvivlare till er livsstil. De är nog bara lite avundsjuka….😉
  Bättre att leva sitt liv fullt ut som man vill och göra några anpassningar längs vägen än att sitta på sidlinjen och veta bäst men inte våga göra någon förändring. Det kommer leda till bitterhet. Ni kommer lätt kunna överbrygga eventuell lucka på vägen. Jag tycker det är enkelt att hitta kul saker att göra som är lönsamma när man har tid och möjlighet att hoppa på nya grejer. Det stärker ens sociala liv dessutom jämfört med att sitta på samma kontorsplats hela livet…. Bara kör!

  Gillad av 1 person

 3. Tack att ni är så öppna kring era tankegångar och ekonomi. Ger mig, som kan vara så väldigt ängslig för pengar, en puff i riktningen att se på ekonomi/besparingar/arbete mer flexibelt. Så jag vågar leva mitt liv mer än att istället dö mindre lycklig och antagligen massa outnyttjad cash kvar på sparkontot. Hälsning, L

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s