ekonomisk frihet, vår ekonomi

Sommaren kom och gick med 54 ny brädor till frihetsbron!

Tiden går snabbt när man har roligt brukar man ju säga och just nu känns det som den swishar förbi så det borde väl vara ett gott tecken då? Nu är ännu ett kvartal avslutat och vi är på riktigt inne i hösten, sensommaren var ju riktigt fin och varm så det känns inte heller som att vi helt blev lurade på sommaren trots det otroliga regnandet i juli och augusti.

SES VI I VÄNERSBORG NÄSTA VECKA?

Om en vecka onsdagen den 11:e oktober klockan 18.00 föreläser vi på biblioteket i Vänersborg som en del i kommunens hållbarhetsvecka. Mer information finns här!

Efter att vi varit på vår långa Frankrike- och Spanienresa under första halvan av sommarlovet kom vi hem och jag började arbeta som lokalreporter något som var planerat sedan tidigare, dock blev det 6 veckor istället för de 4 som från början var planerade då en kollega slutade innan sommaren och den nya fasta reportern skulle komma på plats med sina nya uppgifter. Det var roligt men 6 heltidsveckor är numera lite för mycket för min smak.

Det positiva med detta är att det blev ganska många brädor till frihetsbron närmare bestämt 54 stycken vilket ska jämföras med vår ambition på 35 per kvartal alltså 54% över plan. Förutom mitt uppdrag som lokalreporter så har vi genomfört en föreläsning, jag har haft ett chafförsuppdrag en dag och så har Maribel haft ett designuppdrag och skapat en digital bok till ett lokalt företag.

Som vi berättade i våras har vi insett att om vi vill fortsätta med vår nuvarande livsstil så behöver vi sannolikt komplettera med lite inkomst de närmaste åren och vi kallar detta för vår frihetsbro. Målnivån är satt efter att vi får ut cirka 1 000 kr efter skatt per arbetsdag (viss mer andra mindre men detta är en konservativ snittnivå). Vi behöver dra in en miljon under de närmaste 7 åren för att känna oss lite extra säkra. När vi beslutade detta bestämde vi för oss själva och för er som läser att rapportera av hur det går kvartalsvis.

Av olika skäl tror jag att det kommer bli lite mindre arbete under fjärde kvartalet och därmed färre brädor än hittills men det har jag å andra sidan sagt varje kvartal sedan vi började följa upp i våras (kvartal 1, kvartal 2), vi får väl se vad framtiden har att komma med.

Hur var kvartalet för dig rent ekonomiskt?

10 reaktioner till “Sommaren kom och gick med 54 ny brädor till frihetsbron!”

  1. Jag jobbar deltid och är nöjd med det ännu så länge, men försöker göra en plan för att ev gå tidigare i pension. Även fast jag verkligen läst på tycker jag det är oerhört komplext att veta hur mycket pension man skulle få ut i olika scenarier. Jag har såklart testat att göra olika prognoser på minpension.se, men när jag räknar på samma siffror själv känns det som att de räknar med nästan ingen avkastning alls (mindre än 1,9% som de själva anger). Tjänstepensionsbolagen däremot räknar själva med 7% avkastning när de säljer in. Vilket ju blir en jättestor skillnad.
    Hur tänker ni i er sits kring detta med pensionen, räknar ni med att kunna klara er fortsatt på samma sätt med er framtidsbro och pensionen kommer som en bonus, eller har ni lyckats göra en kalkyl för pensionen?

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi har räknat in tjänstepension som vi satt av själva i vårt kapital och räknar där med samma avkastning som vi gör på hela kapitalet vilket är 4% över inflationen långsiktigt, dock kan ju detta variera kraftigt mellan år och jag tror att det är anledningen till att tillexempel Minpension är väldigt konservativa i sina avkastningsantaganden, det är dessutom så att en del av tjänstepensionerna är i traditionell förvaltning som anses vara säkrare men där också avkastningen är lägre.

      Däremot har vi inte räknat med ett enda öre från den allmänna pensionen även om vi känner oss säkra på att det blir åtminstone något där men då har vi en viss säkerhetsmarginal.

      Frihetsbron handlar mer om att överbrygga ett potentiellt gap innan vi får tillgång till pensionspengarna, gapet har uppstått av i huvudsak två skäl, att avkastningen varit sämre några år nu men också att våra kostnader gått upp samtidigt delvis på grund av allmän inflation och högre räntor men också på grund av egna val. Istället för att riskera att det blir tight om några år så bygger vi en bro redan nu och i godan ro.

      Gilla

  2. Hej! Jag visste inte att WordPress skulle skriva ut hela mitt namn. Tag gärna bort min kommentar (och även denna) så detta inte får sökträffar i framtiden tack! Men svara gärna på frågan ändå. 🙂

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag har nu gått in manuellt och justerat så att ditt efternamn inte framgår! Hoppas det är Ok för vill ju gärna att din kommentar blir kvar:-)

      Gilla

  3. 54 brädor innebär det att du jobbat 54 dagar eller att du fått in 54.000 efter skatt?

    Med låga årsinkomster blir ju skatten bara ca 10%

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vet inte exakt hur du menar men grundidén är att en ”bräda” motsvarar en arbetsdag sedan är vissa dagar mer välbetalda och det kan även förkomma dom som är sämre betalda även om detta är lågt räknat för en heltidsdag. Om jag ska vara mer specifik så jobbade jag 34 dagar en av dessa dagar jobbade jag med två uppdrag som gick att kombinera samtidigt, Maribel gjorde 10 dagar och så gjorde vi en föreläsning tillsammans vilket innebär en ”dubbeldag”.

      Gilla

  4. Tredje kvartal gick över förväntan, med tanke på att jag bytte jobb och inte hade inkomst i juli och halva augusti. Jag antog att det skulle vara behov för att ta ut pengar från bostadslånet (jag bor i Norge och har rammelån, vilket betyder att vi har en viss summa vi kan låna av banken och själv välja om vi vill betala ner eller inte. Räntor betalar vi alltid oavsett. Finns sånt i Sverige?), men tack vare utbetalningar av semesterersättning och från crowdfunding var det tillräckligt på kontot hela sommaren!

    Samtidigt fortsatte jag att spara runt 8000 i månaden i fond och vi drog på semester till Spanien som planerat.

    Det ska tilläggas att jag jobbar deltid, 50%, och min man 100%, men till skillnad från sina kollegor ser han inte på det som ett problem om han blir permitterad snart. Det skulle faktiskt vara ganska praktiskt för då får han mer tid till att renovera vårt hus.

    Allt i allt ett bra kvartal, och vi har kommit lite närmare målet om ekonomisk frihet. Excel-arket visar att det ska vara möjligt med inkomst på 10 000 kr/skalle efter skatt om ca 3 år och för min del är det helt ok att vara anställd, medans min man hellre vill ha sitt eget företag.

    10 000 kr efter skatt motsvarar ca 25% jobb och det räknar vi med att kunna få in på tex att jobba mer när ungarna är på skolan och så kunna ta ledigt eller jobba 1-2 dagar i veckan genom hela året.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar.

      Låter som att ni är på en bra väg mot frihet och att ni har sunda tankar kring att jobba litegrann men inte för mycket. Har inte hört talas om något som liknar ”Rammelån” som du beskriver men det låter bra. 25-50% jobb tycker jag är en perfekt nivå nu när barnen har blivit lite större och är ganska mycket tid i skolan. För egen del undrar är jag i en fas just nu när jag undersöker olika möjligheter kring vad jag ska göra framöver för att fylla dessa 25-50%.

      Gilla

Lämna en kommentar