ekonomisk frihet, vår ekonomi

70 skiddagar och 47 nya brädor till frihetsbron!

När jag skriver detta är jag i Kläppen med våra två söner och en kompis till den äldsta och det pågår SM tävlingar i freeski där dom alla deltar. Vanligtvis är vi alltid hela familjen när vi är här men den här veckan hade dottern ett nationellt prov och dessutom en gymnastiktävling så tjejerna stannade hemma. För ett par minuter sedan trycket jag också ”send” på kvartalets sista faktura.

Under första kvartalet har vi hunnit med rätt mycket, vi har alla åkt en massa skidor. Allra mest har mellansonen åkt, han som syns på bilden ovan som varit minst 70 dagar i backen (ibland hela dagar ibland några timmar på kvällsåkning eller träning). Någon dag har gått bort som resdag (till eller från en skidbacke) och några dagar var han sjuk men annars har han varit där varenda dag när det har varit möjligt. Vi andra har också åkt mycket skidor men inte riktigt sååå mycket:-)

Som vi berättade i våra senaste inlägg har vi insett att om vi vill fortsätta med vår nuvarande livsstil så behöver vi sannolikt komplettera med lite inkomst de närmaste åren och vi kallar detta för vår frihetsbro. Målnivån är satt efter att vi får ut cirka 1 000 kr efter skatt per arbetsdag och att vi behöver dra in en miljon under de närmaste 7 åren för att känna oss lite extra säkra.

Det hade stått oss fritt att istället för att arbeta dra ner våra omkostnader till ett minimum men de två saker som just nu kostar lite extra för oss är att vi gör lite mer arbeten på vårt hus (inget extremt men lite mer än nödvändigt) samt skidåkningen. Redan från början viste vi att risken fanns och vi förutsåg också att vi troligen skulle kunna och vilja arbete lite mer i den fasen av livet som vi nu går in i med tre skolbarn som klarar sig bättre och bättre själva men där vi ändå behöver vara hemma på kvällar och helger för att ta hand om dem.

Någon menar att det faktum att vi nu tänker oss att arbeta lite mer är ett misslyckande och emot den livsstil som vi propagerat för men vi förutsåg och skrev om detta i Ut ur ekorrhjulet som kom ut 2019:-)

Slutligen ska jag väl kanske komma till saken, under första kvartalet har vi båda arbetat en del var för sig och så har vi föreläst en gång tillsammans. Sammantaget gav det en inkomst motsvarande 47 ”normaldagar” vilket egentligen är lite förvånande med tanke på att det är skidsäsong och många potentiella arbetsdagar gått bort och så var vi sjuka i typ 10 dagar (vilket vi aldrig är) och där gick några potentiella arbetsdagar också bort.

Vi har räknat med ett snitt på 35 dagar per kvartal (utfall 34% över plan) vilket var trevligt med en bra start särskilt med tanke på att det samtidigt har känts som vi haft så gott om tid för annat. Definitionen för oss av ekonomisk frihet är ju inte om att aldrig arbeta utan om att inte ha känslan av ekorrhjul och att älska helgen lika mycket som vardagen.

Nu är det bara efterrätten på skidsäsongen kvar sista tävligen den här helgen och sen familjeåkning över påsklovet. Sen har vi vår och sommar framför oss. Min gissning är att det blir lite färre brädor till frihetsbron under andra kvartalet jämfört med första hoppas att vi ska kunna fortsätta ligga lite före vår plan totalt ändå, vi får se.

2 reaktioner till “70 skiddagar och 47 nya brädor till frihetsbron!”

 1. Tack för att ni delar med er även i tuffa tider när pengarna sinar. Det är så lätt att man bara skriver eller poddar när börsen går bra, lönen bli högre och värderingen på sitt hus går uppåt (speciellt när man bloggar/poddar om ekonomi). Så det är bra att ni lyfter även denna sida av myntet och att även ni tampas med samma problem som svenska folket 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du uppskattar, det har alltid varit vår intention att vara öppna och visa på olika möjligheter men också utmaningar med ett annorlunda liv. Kul att du uppfattar det så👍😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s