ekonomisk frihet, vår ekonomi

Summering 2023 del 2 – vi byggde 1/5-del av frihetsbron!

Under första kvartelet 2023 kom vi fram till att vi behöver bygga en frihetsbro för att kunna känna oss trygga med att vara fria fram till ordinarie pension. Mer om våra tankar då i det är inlägget från mars. Frihetsbron innebär i korthet att vi tror oss behöva 1 miljon under de kommande 7 åren och vi räknar varje skattad tusenlapp som en bräda.

Under året som gick har vi kämpat vidare och följer upp detta kvartalsvis och under hela det första året har vi legat över plan och fått ihop fler brädor än vad vi hade i den ursprungliga planen, uppföljningen från det tidigare kvartalen hittar du här (kvartal 1kvartal 2, kvartal 3)

Under det fjärde kvartalet fick vi ihop till 51 brädor mot 35 i budget vilket var 46% över plan, det innebär att helåret summerar till 209 brädor mot 140 i planen vilket var 49% över plan. Våra huvudsakliga inkomster under sista kvartalet var att Maribel hade ett par designuppdrag och att jag, som jag berättat tidigare, testade på att hoppa in som brevbärare från Blackfriday fram till jul. Siffrorna är beräknade efter skatt men eftersom bokslut ännu inte är färdigt är de beräknade utifrån en schablon, troligen är de räknade i underkant men hellre det.

Att jobba heltid i sex veckor är inget jag egentligen gillar men kan acceptera vid korta enskilda tillfällen men att leverera post och paket strödagar eller enstaka veckor framöver känns som ett bra extraknäck som jag nog kommer fortsätta med. Trevliga kollegor och ett tydligt och praktiskt arbete. Samtidigt kommer jag snart påbörja mitt uppdrag som nämndeman något som kommer ta upp ca 10-15 dagar om året de närmste fyra åren. Utreder även möjligheten till lite andra uppdrag vilket jag kommer uppdatera om och när det blir något. Maribel fortsätter på designspåret, och får berätta mer om det vid tillfälle:-)

För 2024 bibehåller vi målnivån 140 brädor för helåret och 35 per kvartal, sannolikt finns möjlighet att överträffa även i år men vi tycker att en del av friheten är att sätta en rimlig ribba och att vi ska kunna ta långa helt fria perioder utan självpåtagen stress att leverera mot ett mål.

Vad har ni för ekonomiska mål för 2024?

6 reaktioner till “Summering 2023 del 2 – vi byggde 1/5-del av frihetsbron!”

  1. Vilken fin plan, och bra jobbat!
    Min plan för 2024 är att månadsspara mer fokuserat (har precis bytt till ett boende som kostar 5000 mindre i månaden.) Det nya boende möjliggör också att leva mer lokalt då jag och barnen har allt inom gång och cykelavstånd. Sålde min bil för snart fem år sedan.

    Jag vill även bygga på mitt levande kapital genom att plantera fler fruktträd och göra min 200kvm odlingslott mer produktiv (genom att testa några nya metoder som jag läst mig till.) Mitt mål är att bli så självförsörjande som möjligt på frukt och grönsaker inom en tio års period.

    Jag läser även ett magisterprogram på halvfart på högskolan för att få fler och friare möjligheter i arbetslivet. Om allt går enligt planen är jag färdig om ett år.

    Ni är verkligen inspirerande! Har läst båda era böcker och uppmanat min son att också läsa de. Tack!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Skrev ett svar häromdagen men ser nu att det inte publicerats ordentligt så ger det ett nytt försök.

      Imponerande framsteg du har gjort, på ett vis kan jag själv sakna den tiden när vi kunde göra stora förändringar och kunde sänka boendekostnaden rejält eller sälja en bil, nu med inflationen är det ju snarare så att vår kostnader sakta men säkert kryper upp.

      Kul att höra att du gillar böckerna och tipsar din son att läsa, vår största önskan är att dom som gillar det positiva budskapet sprider det vidare, TACK!

      Gilla

  2. Grattis, bra jobbat! Skönt att ligga på plus.

    Jag hör gärna mer om uppdraget som nämndeman, ett ganska blankt papper för min del, känner ingen som gjort liknande.

    Jag har en önskebok, i samma tema men skriver till målgruppen tonåringar. En riktig utmaning, det förstår jag, men hade varit kanon. Kanske är det inte bok som är rätt format/medium? 🤔
    Ja, en input iallafall.

    Önskar en härlig start på nya året!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Tycker allt som oftast att det blir som man har tänkt sig eller lite bättre så länge man har en plan som är realistisk. Det är roligt! Får återkomma till nämndeman uppdraget, den första tillfället i tinget är om någon vecka och det ska bli spännande. Lite av ett blankt papper för mig också men när jag läste om det för några år sedan blev jag nyfiken, sen behöver man bli nominerad av ett politiskt parti så det är ju en liten process för att bli vald. Jag hade egentligen glömt bort att jag frågat och trodde det var kört…när de hörde av sig i höstas…återkommer.

      Boken för ungdomar kanske någon ung skulle skriva säg någon som är eller nyss var tonåring själv?

      Gilla

  3. Kul! Bra jobbat 🙂 Är det ren vinst vi pratar om (har för mig ni tar en del saker på firman) – så typ 350000 innan skatt och 450000 omsättning (ni kanske inte ville nämna exakta siffror men det är helt ok – huvudfrågan är om det är ren vinst som pratas om med tusen lapparna?)

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi räknar skattade pengar i handen från firman eller från lön. Eftersom slutskatt inte räknas direkt räknar vi ut hur mycket det blir med en grov schablon för lönsamhet och skatt, vi rundar nedåt för att vara på den säkra sidan. Under året som gick var ca 4/5 genom firman och cirka 1/5 genom lön.

      Gilla

Lämna en kommentar