ekonomisk frihet, Livsstil, vår ekonomi

Summering 2023 del 3 – Korttidsuthyrning av stuga och bil

Då har vi kommit till del 3 i vår serie att utvärdera 2023 och vad som hände då.

Inför 2023 bestämde vi oss för att vi skulle testa att korttidsuthyrning av vår gäststuga som vi tidigare i först hand haft uthyrd på längre perioder till studenter, jobbpendlare etc. Tanken av att intäkterna ska finansiera några mindre renoveringar och att dessa också skulle möjliggöras genom att inte löpande ha en hyresgäst i stugan.

Inkomstmässigt har det visat sig vara sämre och det blir också mer jobb med att ha olika hyresgäster som kommer och går därför kommer vi från och med senare i vår gå tillbaka till långtidsuthyrning några månader upp till ett år. Det har dock fungerat bra så till vida att vi hu har drygt 15 000 på ett konto för några mindre uppdateringar under våren och sedan från april/maj blir det långtidsuthyrning igen.

Vi har även hyrt ut vår bil via Gomore, målet med den uthyrningen har varit att bilen som vi köpt in för att kunna åka mycket skidor genom uthyrningen skulle kunna finansiera hyra av skidstugor vid 3-4 tillfällen under säsongen i samband med tävlingar och på påsklovet. Under året hyrde vi ut bilen cirka 15 gånger mellan 6 timmar och 10 dagar. Totalt gav detta efter skatt en intäkt på 20 000 som med råge täcker hyran av stugor så det kommer vi fortsätta med även nästan säsong.

Uthyrningen har fungerat bra och hyresgästerna har tagit väl hand om bilen och lämnat tillbaka den i gott skick. Lite jobb med att städa, tanka etc inför varje uthyrning men vanligen kom bilen tillbaka så ren och fin att vi själva också fick nytta av städningen så på det stora hela en mycket bra erfarenhet av detta.

Så under 2024 fortsätter vi att hyra ut bilen när det inte är skidsäsong och vi återgår till låntidsuthyrning av stugan. Vad har ni för erfarenheter av privatiuthyrning av boende, bil och andra tillhörigheter?

2 reaktioner till “Summering 2023 del 3 – Korttidsuthyrning av stuga och bil”

  1. Hej!
    Kul att det går bra med uthyrningen! Har haft liknande tankar och vi hyr ut takbox och bagagebox via hygglo. Det funkar sådär är vår erfarenhet. Många vill hyra på studs, skickar förfrågningar till flera samtidigt, ändrar sig osv. Tar en hel del tid med admin mao som inte genererar några intäkter. När vi väl hyrt ut har det i alla fall utom ett, gått bra och vi har fått tillbaka allt i samma skick som vi hyrt ut i.
    Vi har även en sommarstuga som vi hyrt ut till en granne medan de byggde ut sin. Den är dock i så dåligt skick att vi inte vill hyra ut, vilket är synd, för det hade kunnat ge fina inkomster. När vi räknat på vad det skulle kosta att fixa till den känner vi dock att kostnaderna och arbetsinsatsen överstiger vinsten.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Min reflektion efter erfarenhet av uthyrning är att det ändå är en liten insats kring varje transaktion hur enkelt det än kan vara via appar etc och därför behöver det man hyr ut ge en viss miniinkomst för att det ska kännas vettigt. Det kan innebära en lite högre hyra per dag eller så kan det innebära att man begränsar så att bokning behöver ske över flera dagar. Har ingen erfarenhet av att hyra ut prylar men tänker att det nog ofta är ganska lite pengar per transaktion och om det då som du säger är lite bökigt blir det ju knappt värt det.

      Vår stuga är inte i dåligt skick per se men har en låg/äldre standard, vi hyr ut den ändå men har en tydligt beskrivning så att den som hyr vet vad de får. Det innebär ju att vi kan hyra ut till en relativt sett lägre kostnad än många andra och de som hyr är väl dom som uppskattar det, när vi hyrt ut på lång sikt har det mest varit studenter och de uppskattar ju att hyran är några tusenlappar lägre. Som du säger kan det vara svårt att motivera stora insatser i pengar och tid om det ”bara” handlar om en uthyrningsinkomst. Om man däremot vill uppdatera för att man skulle uppskatta det själv så skulle ju uthyrning kunna vara en bonus.

      Gilla

Lämna en kommentar