Hälsa, Livsstil

Summering 2023 del 1 – Min Toppform till 50!

Tänkte inleda bloggåret med lite summeringar av 2023 och först ut är en summering av första kvartalet av min hälsoutmaning.

I höstas beslutade jag mig för att sätta igång ett personligt hälsoprojekt där jag satsar på att nå min egen toppform fram till jag fyller 50 vilket är i april 2026. Tanken är att hitta lite mer inspiration för att vara ännu mer fysisk aktiv, testa på nya träningsformer och ta tag i några specifika problemområden nämligen mina fötter/naglar som behöver lite extra omvårdnad och mina tänder där det tyvärr varit svårt att få komma till tandläkaren de senaste åren. 

Tanken är att följa upp kvartalsvis och nu har det första kvartalet gått. Tandläkarbesöken blev äntligen av och en lagning är gjord och en visdomstand som satt lite snett i munnen är nu utdragen. Dessutom är ett återbesök bokat med tandhygienist och en fotvårdstid.

Träningen är jag dock ännu mer nöjd med – antalet dagar med över 10 000 steg var 77 av 91 eller 84% (mål 80%) och antalet dagar med någon form av extraträning (gym, gruppträning, trappintervaller, hemma styrka) var 75 av 91 eller 82% (mål 40%). Jag följer upp i ett enkelt kalkylark på telefonen något som motiverar mig när jag för göra en markering för varje genomförd aktivitet.

Hade jag fått gissa när den här utmaningen började hur det skulle gå så hade jag trott att det skulle vara enklare att överträffa målet för antalet steg men istället är det målet för extra träning som varit lätt att överträffa och som jag känt lite extra inspiration av. Den stora skillnaden är att jag började köra träningspass i grupp och till min stora förvåning så tycker jag att det är jättebra, inspirerande och enklare att ta i lite extra när andra är med och inspirerar. De olika passen har varit allt ifrån lugn yoga till riktigt hårda pass med spinning/styrka.

Jag känner mig tydligt starkare efter dessa tre månader och är taggad för det nya kvartalet så det båda gott. Kommer inte höja målen men tror att det under sommarhalvåret kommer vara lättare att få ihop steg medan det kommer vara svårare med motivationen att träna inomhus så många dagar som jag gjort under hösten och vintern.

Hur har det gått med era hälsoutmaningar? Har ni lovat er själva något inför det nya året?

7 reaktioner till “Summering 2023 del 1 – Min Toppform till 50!”

  1. Bra jobbat med träningen!

    Ett par somrar när min ”nära-hem-gympa” hade sommaruppehåll så var vi några stycken som bestämde träff vid ett utegym samma tid. Där hjälptes vi åt att hitta på några olika övningar. Vi joggade en bit som uppvärmning. Sedan satte vi timer på telefonen och körde ett slags cirkelpass med de övningar vi hittat på.
    Det blev kanske inte optimal träning, men mycket bättre än ingenting. Dessutom var det trevligt! Kanske kan det (eller något liknande) vara ett sätt att få till sommarträningen.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Svarade för någon dag sedan men svaret publicerades inte som det skulle av någon anledning så nu försöker jag igen:-) Bra förslag med träning utomhus, ska definitiv kolla om det finns någon sådan grupp här inför sommaren. Annars tänker jag att det kanske bara blir några färre dagar med inomhus träning och kanske fokus på de lite kortare passen, ta en lång promenad till gymmet, köra 30 fokuserade minuter där själv eller i grupp och sen ta en promenad hem…typ och så kanske lite fler steg ute och lite färre timmar inomhus helt enkelt:-)

      Gilla

  2. Fint att det funkar med din satsning på träningen och tack för att du delar med dig!

    Själv har jag som målsättning att träna minst tre gånger i veckan under 2024. Hittills går det bra. 🙂

    Mvh

    Egon

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter som en bra målsättning och något som inte är omöjligt, möjligen att man ska sätta ett snitt på antalet gånger i veckan så att en enstaka dålig vecka kan kompenseras av en bra…?

      Gilla

  3. Jag kör 20 min yoga innan frukost i princip alla vardagar via youtube. Det har haft en förvånande stor effekt på min styrka och smidighet och gjort att jag känt mig mer nöjd och glad under dagen.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter himla bra, har kört yoga en gång i veckan nu sedan november och gillar det skarpt, ibland kan jag få för mig att det inte är ”riktig” träning men samtidigt känner jag hur gott det gör både i rörlighet och styrka!

      Gilla

Lämna en kommentar