ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Lev lokalt, Livsstilsföretagande, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Lite arbete, 2 veckors byggdamm, 5 veckors europasemester och 57 nya brädor till frihetsbron..

Det blev ett lite längre avbrott här på bloggen än vad jag hade tänkt. Först hoppade jag in för en kollega på lokaltidningen som blev pappa, sen gjorde vi klart ett ganska stort projekt hemma för att vi skulle kunna hyra ut huset över sommaren och där efter drog vi helt enkelt iväg på vår 5 veckor långa resa i Europa som inledning på sommarlovet. (Återkommer till resan i ett senare inlägg för den var riktigt härlig och vi lärde oss en hel del).

Som vi berättade i våras har vi insett att om vi vill fortsätta med vår nuvarande livsstil så behöver vi sannolikt komplettera med lite inkomst de närmaste åren och vi kallar detta för vår frihetsbro. Målnivån är satt efter att vi får ut cirka 1 000 kr efter skatt per arbetsdag (viss mer andra mindre men detta är en konservativ snittnivå). Vi behöver dra in en miljon under de närmaste 7 åren för att känna oss lite extra säkra. När vi beslutade detta bestämde vi för oss själva och för er som läser att rapportera av hur det går kvartalsvis.

Det hade stått oss fritt att istället för att arbeta dra ner våra omkostnader till ett minimum men de två saker som just nu kostar lite extra för oss är att vi (1) gör lite mer arbeten på vårt hus (inget extremt men lite mer än nödvändigt) samt (2) skidåkningen är sådant som vi inte vill dra ner på om det inte är nödvändigt.

Redan från början när vi lämnade ekorrhjulet viste vi att den här risken/möjligheten fanns. Vi tänkte också att vi troligen skulle kunna och vilja arbete lite mer i den fasen av livet som vi nu är inne i – med tre skolbarn som klarar sig bättre och bättre själva men där vi ändå behöver vara hemma på kvällar och helger för att ta hand om dom.

Någon menar att det faktum att vi nu tänker oss att arbeta lite mer är ett misslyckande och emot den livsstil som vi propagerat för men vi förutsåg och skrev om detta i Ut ur ekorrhjulet som kom ut 2019:-

Men sluta babbla hur gick det det då? 

Under det andra kvartalet valde vi båda att arbete en del på egna håll och så föreläste vi två gånger tillsammans. Sammantaget gav det en inkomst motsvarande 42 ”normaldagar” vilket egentligen är lite förvånande med tanke på att hela juni gick bort först med hemfix och sedan på resa. Under andra kvartalet valde vi också att avsluta en investering som vi haft ett tag och som gav 30 tkr i vinst vilket motsvarar ytterligare cirka 15 normaldagar och därmed extra brädor till frihetsbron.  

Vi har räknat med ett snitt på 35 dagar per kvartal (utfall 42+15 = 57= 62% över plan) vilket var trevligt med ett bra (och av investeringsvinsten lite dopat) utfall med tanke på att det samtidigt har känts som vi haft så gott om tid för annat. Definitionen för oss av ekonomisk frihet är ju inte om att aldrig arbeta utan om att inte ha känslan av ekorrhjul och att älska helgen lika mycket som vardagen. 

Nu är vi tillbaka i Sverige sedan cirka 10 dagar och det blir en kombination av arbete och att njuta av den svenska sommaren. Vi har en del hemmaprojekt inplanerade också vilket troligen innebär lite mindre arbete när vi summerar det tredje kvartalet så vi gissar på att det blir färre nya brädor de kommande tre månaderna. Vi får väl se:-)

Ha en fortsatt trevlig sommar så hörs vi snart igen!

8 reaktioner till “Lite arbete, 2 veckors byggdamm, 5 veckors europasemester och 57 nya brädor till frihetsbron..”

  1. Ja visst vore det galenskap att förbruka sitt sparade kapital pga pågående ekonomiska läge. Klart bättre att passa på att jobba, allra helst när barnen är i skolan. Det är väl bara egna projekten som kanske får vänta om inte barnen kan ”hjälpa” till 🙌

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag det är faktiskt rätt roligt att arbeta när det är lagom mycket. Sen planerar vi in tid för egna projekt antingen i form av fokusperioder för större projekt eller helt enkelt så ser vi till att det finns lediga dagar för det. Bäst är ju att göra egna projekt när barnen är i skolan och man får ostörd tid.

      Gilla

  2. Kul att ni är tillbaka och låter härligt med 5 veckor i Europa! Hur fungerar det där med att avsluta investeringen – är inte alla investeringar inräknat med nuvarande värde i kapitalet? Annars har ni väl jättemycket vinst som kan bidra som brädor väl? (dvs aktie/fondinnehaven?). Och hur blir 30k vinst 15 brädor? 50% skatt? Sedan kan jag tycka det är ok att släppa begreppet ‘ekonomisk frihet’ om den inte längre passar – istället för att kanske behöva revidera/förtydliga den – det kanske inte är så viktigt och man har en bra livsstil ändå? Hursomhelst kul att ni är tillbaka!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Investeringen som detta handlar om är pengar som stått kvar i friman och som varit investerat i fonder, vi har nu ändrat oss och beslutat att behålla alla investeringar utanför men dela ut det kapital som finns i firman årsvis och därför valde vi att avsluta det kontot. Vi räknar konservativt både på skatt och vissa kostnader i firman för att vi inte ska överskatta hur mycket pengar det blir ut i fickan och därför räknar vi med att ungefär 50% ramlar ut på sista raden efter kostnader och skatt…det finns möjlighet att det blir lite mer men det är lika bra att vara konservativ och få en positiv överraskning och några extra brädor då:-)

      Efter att vi hoppade av ekorrhjulet så har vi fått en betydligt mer flexibel bild av vad det innebär att vara ”ekonomiskt fri” och vi beskriver också i båda böckerna att det är en process och att friheten kan komma i många olika former. Det viktiga som du säger är ju att man har en livsstil som man trivs med men med ekonomiskt frihet menar vi att man inte behöver ta beslut utifrån det ekonomiska utan att det är intresse som kan få styra i första hand, vi lägger även in en aspekt av smart sparsamhet i begreppet som vi alltjämt tycker är en viktig aspekt i att bygga ett fritt liv.

      Återkommer med mer om resan men den var verkligen jättehärlig och gav mersmak:-)

      Gilla

  3. Kul att få en uppföljning och härligt att ni verkar ha det bra! Ni är en stor inspirationskälla och era böcker/blogg har gett mig perspektiv på min egna relation till jobb/ekkorhjul samt fått mig att fundera kring mina prioriteringar. Själv jobbar jag heltid men har just nu ett jobb som ger utrymme för fritid och familj, vilket är tillfredsställande.
    Heja er, och tack för allt ni skriver!

    Gillad av 1 person

    1. Hej Viktor och tack för din kommentar,

      Roligt at du uppskattar det vi skriver och gör, det värmer fantastiskt mycket att höra det. Alltid bra att fundera över sina egna prioriteringar och hur man vill att livet ska vara för annars dras man bara handlöst med i mittfåran.

      Gilla

Lämna en kommentar