ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Life hacks, Livsstil, Minimalism

Vi äger BARA en bostad men har bott på 40+ ställen de senaste åren!

Vi äger till skillnad från många andra BARA en bostad, eller om man ska hårddra det äger vi bara en fastighet där det finns två bostäder, vi har ju en gäststuga på tomten med kök och badrum som vi oftast hyr ut.

Även om vi är generellt är väldigt tillfreds med våra livsval så kliar det i fingrarna ibland och suget kommer för att göra en bostads förändring. Vissa dagar blir vi lite sugna på att köpa en stuga i fjällen eller vid en sjö. Andra gånger (när vi jobbat med något jobbigt projekt i trädgården eller i huset) så funderar vi några timmar på om vi ska skaffa en hyreslägenhet istället för att äga hus och trädgård.

Inget av dessa alternativ känns egentligen aktuellt just nu men tror att vi nog ligger närmare att inte äga någon bostad alls än att köpa en till. Vi ser så stora fördelar med minimalism och att minska på antalet ägodelar vilket ger frihet.

Foton från sex av de tio bostäder som vi hyrde under vår resa i Europa i början av sommaren (Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland * 2, Sverige), de flesta bara en natt den längsta i 17 nätter.

Här om dagen funderade jag på ett boende för en resa senare i höst och loggade då in på AirBnB. En av alternativen var att boka ett boende där vi hyrde för några år sen så jag gick in under fliken ”resor” och där finns en lista över alla tidigare vistelser. Första gången vi använde AirBnB var 2017 på hösten, strax efter att vi började vårt nya liv som fria, och sedan dess har vi hyrt vid 20 tillfällen via min användarprofil och ett motsvarande antal gånger på Maribels profil. Vi har under den perioden även bott på hotell och hyrt stuga via fjällanläggningar så antalet hyrda bostäder på dessa 6 år är gott och väl över 40 eller minst 6-7 per år. Den kortaste hyrtiden 1 natt, den längsta 2 månader.

Att vi bara har en bostad är på flera sätt anledningen till detta, eftersom vi orkat med att ställa i ordning både vårt eget boende och stugan på tomten för uthyrning har detta finansierat flera av de boenden vi hyrt, vi har också möjlighet att resa på ett annat sätt när det bara är ett boende på hemmaplan som ska tas om hand, detta har stora konsekvenser både tidsmässigt och kostnadsmässigt.

Vi ser detta som en win-win där vi får tillgång till en massa boenden men bara behöver ta ansvar för ett, hur ser det ut hos er? Äger du flera boenden eller kanske inget alls? Berätta gärna!

5 reaktioner till “Vi äger BARA en bostad men har bott på 40+ ställen de senaste åren!”

  1. Vi äger enbart en fastighet, funderar köpa en stuga i fjällen med en del skog men än så länge inget beslut. Vi har även varit inne på köpa en husbil eller bygga vår egen, det kan vara kul och ekonomiskt och bila runt i t.ex Norden under en sommar.

    Rent ekonomiskt vid jämförelse mellan en fjällstuga och hyra boende så tror jag det går att rent ekonomiskt försvara inköp av en stuga för t.ex 2,5 MSEK. Även om du hyr ut har du underhåll, e.v bolån, inventarier osv. Nu kommer även SKV begära ut intäktsuppgifter från AirBnb så de som inte deklarerat det kommer inte längre kunna komma undan.

    Om man visas i stugan 3v per år (1v vinter, 2v sommar) och köper stugan för 2,5 MSEK med 70% belåning, således ca 1,75 x 4% – 30% = 49 000:- per år enbart i räntekostnad med nuvarande ränteläge. Lägg där till underhållsvärme, el, VA avgift, inköp av möbler, köksgrejer, framtida renoveringar, överrakanser åtgärder osv så drar det iväg.

    Intäkter från uthyrning, skattefritt upp till 40 000:- vilket hjälper till med kalkylen.

    Jämför då med en 3v AirBnb i t.ex Norge snitt 1100 SEK/natt = 23 100:-

    Ur ett minimalistiskt perspektiv bör man inte skaffa fler boenden, det kommer ta upp energi/hjärnkapacitet att fixa med uthyrningar, administration, ”om något händer med stugan”, fixa i trädgården, uppgradera olika delar på tomten osv osv.

    Vi får se var vi landar, att hyra en husbil igen känns närmst just nu.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Har inte själv räknat på det så mycket om jag ska vara ärlig för det har mer praktisk betydelse med tid och oro som vi vill slippa. Har däremot funderat på att det är många som köpt framförallt fjällstugor de senaste åren för astronomiska summor och räknat med att det ska vara ”gratis” med uthyrningen eller till och med en vinstaffär…känner att det måste vara många av dessa som nu istället står med kostnader på många tusenlappar i månaden med en högre ränta. Sen har det varit ett sånt otroligt tryck i fjällen också de senaste åren med fullbokat hela tiden trots hur dyrt det är så frågan är om det kommer fortsätta med samman bokningsläge?? Mer byggd och färre som har pengar över…

      Vi märkte hos oss i somras att vi hade flera gäster som stannade färre dagar och även om det är ett smalt urval så undrar jag om det inte är ett symtom på att många har en inte tunnare plånbok..?

      Låter bra med husbil, ser fram emot att testa det men tror inte vi gör det med tre barn som börjar bli rätt stora…det blir nog när dom har flugit ut:-)

      Gilla

  2. Ibland blir jag också sugen på stuga just för att ha något ”eget” med en trädgård och diverse projekt. Sen kommer jag på att jag ju redan har en massa hantverksprojekt som jag hellre pysslar med och att jag hellre ser 40 nya platser än åker till samma stuga hela tiden. Jag har dessutom släkt och vänner som låter mig låna stugor nästan gratis – men det sitter så djupt det där att man ”ska” ha landställe.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Intressant perspektiv det där med att ”ska ha” vi skriver en del om det i våra böcker kring att man kanske också har en bild av sig själv som en med stuga eller en båtmänniska även om det hörde till en annan tid? Det är ju inget fel med stuga tvärt om kan det vara underbart för rätt personer i rätt situation men precis som sådant som ”ska vara” kan det också bli väldigt fel och en belastning som hindrar en från andra upplevelser och frihet.

      Gilla

Lämna en kommentar