Hälsa, Livsstil

Inga ursäkter idag börjar vägen mot – Min Toppform till 50 – MT50

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg och önskade input för att sätta ihop ett program för mig själv för att komma i Min Toppform till 50. Jag fick många glada tillrop och tips och bara genom att nämna detta offentligt så känner jag att jag fått betydligt mer inspiration till vardagsmotion, att ta hand om kroppen/hälsa och att jag åter igen blivit mer motiverad att vara mer uppmärksam på min kost och då framförallt mängden som jag äter av olika saker.

Av erfarenhet är det ganska bra att följa upp saker kvartalsvis, med för korta intervall (vecka/månad) så finns det så mycket som kan störa (säg en veckas sjukdom eller ett par resdagar) och helt plötsligt blir det svårt att nå de uppsatta målen. Ett år är för långt och den enskilda aktiviteten blir då en så liten i det stora hela. Ett kvartal består av 90 dagar och under en sådan period kan man ha några tuffa dagar, när det är om inte omöjligt men åtminstone riktigt svårt att få in promenader och träning, därför tänker jag att mitt grundmål ska vara att gå över 10 000 steg 80% eller 72 dagar av dessa.

Gym, backar, trappor, vikter hemma i sovrummet eller heldagsvandring upp på ett högt berg minst 40% av dagarna varje kvartal.

Utöver det ska jag också göra något ”extra” 40% av alla dagar vilket är knappt 3 gånger i veckan eller 36 dagar per kvartal. Det kan vara en timme på gymmet under hösten och vintern men kan också vara backintervaller eller träning hemma med vikter.

När det gäller kosten så tror jag att det första steget helt enkelt blir att minska på det onyttiga (bullar, kakor, godis) igen och vara uppmärksam på kvantiteten, fortsätta att vara sparsam med alkohol och äta mer av grönsaker, frukt och protein.

När det gäller fötterna och tänderna som jag också lovade mig själv att ta tag i så har jag bokat in fotvård och även blivit bättre på egenvård. Tänderna är en större utmaning då det helt enkelt knappt finns tandläkare i vår region men jag fortsätter undersöka möjligheter, just nu verkar det bara vara ”akut tandvärk” som är vägen in och det hoppas jag ju kunna undvika…

Min tanke är att sätta skarpare mål både för kosten och träningen när utmaningen fortsätter det första kvartalet i denna utmatning till 50 börjar idag och det är totalt 10 kvartal framåt, vill komma igång så de här målsättningarna får duga för nu och så kommer jag gradvis att skruva på dom när jag ser vad som fungerar.

Nu kör vi!

4 reaktioner till “Inga ursäkter idag börjar vägen mot – Min Toppform till 50 – MT50”

  1. Vilket bra sätt att sätta mål på! Smart att sätta procent av dagarna i stället för ”varje dag” eller ”varje vecka”.
    Detta inspirerade mig att fundera på något liknande, men med min personliga touch.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kul att du gillar, tror att det funkar bättre då man kan jobba på bra och ha några dagar till godo alternativt arbeta igen en dålig period. Hoppas du hittar en modell med din egen touch.

      Gilla

  2. När det gäller antal steg per dag körde jag denna metod.
    Startade på 5000 steg/dag och sen ökade jag med 1000 steg varannan vecka upp till 10000. Efter det hittade jag en nivå som var rimlig att få in i mitt liv varje dag även dåliga dagar. Vilket var 7000 steg. Därefter har den nivån justerats till 7500 steg som jag nu kört i 1 år.
    Detta har inneburit en bättre grundhälsa för mig både mentalt och fysiskt.
    Resultatet i antal steg i snitt har ökat från ca 6000/dag/år till 8200 steg under 2023.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Bra att bygga på gradvis så att man känner en positiv utveckling, behöver oftast inte gå fort bara man känner att det rör sig. Min nivå fram till ni har varit strax över 9000 steg men för några år sedan var det 12 000 så inte positivt de senaste två åren. Nu ska det dock bli förändring💪😀👍

      Gilla

Lämna en kommentar