ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt

Sparsamhet allt viktigare men också allt tråkigare?

Med högre räntor, inflation och allmänt tuffare ekonomiska tider så är smart sparsamhet viktigare och mer kraftfull än någonsin. Med ett högre generellt kostnadsläge är ju skillnaden ännu större i kronor och ören mellan den som byggt in en smart sparsamhet i sin livsstil.

Ska ta några korta och förenklade exempel:

  • Boende – för den familj som likt oss bor rimligt och har amorterat mycket kan en räntehöjning från 2 till 6% betyda några tusenlappar mer i månaden medan för den familj som lånat maximalt och köpt en dyr bostad kan det handla om att det helt plötsligt går en hel månadslön bara till ränta. Detta förstärks av att den som valt en rimlig, inte allt för stor och dyr bostad ofta har lägre elförbrukning och mindre kostnader för underhåll etc. Utgiftsökning 2-3 000 kronor med smart sparsamhet jämfört med 10-30 000 kronor i månaden?
  • Transport – Den som lever lokalt har troligen också märkt av ökade bränsle- eller elpriser men med få vardagstransporter är inverkan betydlig mindre i kronor och ören. Vissa har en leasad bil och även här har de ökade räntorna visat sig kunna spela obehagliga spratt. Utgiftsökning 500 kronor med smart sparsamhet jämfört med 2-10 000 kronor i månaden?
  • Mat – För den sparsamme har maktkostnaden gått upp med 20% precis som för den som är mindre eftertänksamma, detta dock från en hälften så hög basnivå. För den som tidigare la 1000 kr per person på mat är det nu 1200 kr men för den som lade 2500 kan det nu räknas var 3000 kronor. Fördelen här är att man kanske snabbare kan ställa om om det behövs, vilket också märkts med ökad tillströmning till lågprisbutiker och ”kort datum” hyllan. Utgiftsökning med smart sparsamhet 500- 1000 kronor jämfört med 2- 4 000 kronor i månaden?

Samma princip gäller alla andra kostnadskategorier men dessa tre ovan brukar utgöra 70-80% av en hushållsbudget så poängen är nog tydlig. Dessutom skiljer det mycket mer mellan individer och familjer vad man beroende på intresse lägger pengar på i andra kategorier.

Ses vi på onsdag? Mer info om föreläsningen finns på den här länken!

Trots att smart sparsamhet är viktigare och mer kraftfullt upplever vi att det i dessa tider känns lite tråkigare/jobbigare att vara sparsam, min reflektion är att det kan bero på flera saker men kanske framförallt två.

  1. Det som är tydligast är ju att de egna kostnader går upp, att andras kostnader troligen går upp mer och att man får mer ”belöning” av sparsamheten är svårt att se svart på vitt, det är också i början av en tuffare period så att de flesta andra verkar köra på som vanligt vilket får en att kanske känna sig lite snålare än vanligt?
  2. Sen är det avkastningen på det investerade kapitalet som de senaste två åren varit låg inte minst i perspektivet att inflationen äter upp en del av värdet, trots att man av erfarenhet vet att det är cykliskt och att det dessutom nu är viktigare än någonsin att inte ”äta” på kapitalet mitt i en svacka. Den som inte behöver säja eller helst kan köpa mer nu är den som brukar komma ut som vinnare över tid.

Hur tänker ni kring detta? Är det tuffare att vara sparsam i tider av motvind eller känner du tvärt om motivation av detta? Nyfiken på era reflektioner!

8 reaktioner till “Sparsamhet allt viktigare men också allt tråkigare?”

  1. Du har så rätt (som vanligt 🙂 )!
    Jag har verkligen tänkt en hel del på hur lite vi påverkas av alla kostnadsökningar. Vi har inga stora lån, äter mest vegetariskt vilket oftast är billigare, små ”nödvändiga” transportkostnader, har det gärna lite svalt hemma, tvättar när elen är billig, går hellre i skogen än i köpcenter och ser tid som lyx.
    Även innan jag hittade till FIRE och liknande bloggar så levde vi ungefär samma liv, men med jobb och hemmaboende barn. Jag tror att det är olika typer av människor. De flesta kan förstås ändra vanor, men det är olika tungt.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Tror att det är tungt att ändra vanor om det blir ett tvång jämfört om man gör det för att nå ett mål som betyder mycket, det är också tuffare att göra det i motvind tror jag och det kan väl ändå sägas att vi befinner oss i någon form av motvind nu även om den är mildare för oss som har en enklare och friare livsstil.

      Gilla

  2. Du har helt rätt i det du skriver – det är inte lika kul nu att spara & vara sparsam. Även om man är duktig blir det sämre resultat just nu.

    Men – jag tror också att detta ytterligare förstärks av omvärldssituationen samt hur det är med ”patienten Sverige” som jag sågs skrivas i ngn ledare. Vi har haft covidåren och nu krig samt ett Sverige som är knackigt. SEK/USD SEK/EUR är ej kul och även där blir det lite tristare att sätta in nya pengar när man vet att kursen är hög (har mest globalfonder). Tunga tider helt enkelt.

    Samtidigt skall man påminna sig om att det är lätt i bra tider och kämpigt i svåra. MEN – det är också nu som det är viktigast att hålla i och gärna nyinvestera. Frukterna skördas sedan.

    Kan dock nämna att fru IGMR blev av med jobbet då hon jobbar i en konjunkturkänslig bransch. Lyxen att få det beskedet och att inte vara orolig för hur man skall klara sig var, och är, obetalbar. Istället kunde hon och vi fokusera på det mjuka som också får sig en törn när man förlorar jobbet. DET är en oerhörd lyx.
    A-kassan dröjde dessutom nästan två månader vilket var trist men inga problem ekonomiskt. Vi drog bara ner sparandet och ”lånade” av bufferten själva sista veckan.

    https://www.iblandgormanratt.se/

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      En reflektion som jag gjort tidigare är att förändring alltid är jobbigt men skillnaden för den som har goda marginaler är att det är hanterbart och när det är hanterbart så kan man ha kraft att förvandla en utmaning till en möjlighet. En tillfällig arbetslöshet kan bli en möjlighet att testa något nytt utan oro. Svårt ibland i vår situation att sätta sig in i hur det är för den som får problem ekonomiskt om utbetalningen av lön eller A-kassa är försenad med några dagar…och som aldrig skulle klara två månader.

      Kanske är det så att den upplevda friheten är någon mindre än för ett par år sedan, en gapet i frihet mot andra som också drabbas är större?

      Gilla

  3. Ja det är tråkigare. Bara en sån grej att det aldrig finns något prisvärt på ”är snart”-hyllan. Men generellt att det känns som att man redan gjort det mesta, sänka temperaturen inne hjälper mycket om man tidigare brassade på för fullt men blir olidligt om man fortsätter allt för lågt. Kommer nog inte komma ut den här svackan som den största vinnaren, ändå rätt medvetet – med barn i mellanålder där det är mycket aktiviteter och de fortfarande gillar att hitta på saker med oss vuxna, vill inte spara allt för hårt på sånt. Men självklart inte gasa på allt för mycket heller, hålla det rimligt, fortsätta med goda vanor, speciellt sånt som är win-win (cykla, laga mer mat från grunden etc). Men det är ju inte så upphetsande direkt, speciellt inte när resultaten blir sämre än tidigare.

    Det som däremot gör mig lite peppad är att våra billiga bolån går ut om drygt 2 år. Känner mig taggad att jobba lite extra för att öka inkomsterna för att underlätta den smällen. Lagom lång tidsfrist och känns roligare att jobba nu, innan, som en ekorre som samlar inför vintern. Ingen press, bara som en extra bonus till senare.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det finns mycket inbyggd sparsamhet som det du beskriver är win-win som man nästan glömmer bort när man börjar vara van att göra det. Kommer ihåg att jag ofta tog exempel när vi fick frågan efter att den första boken kommit ut om ett bra spartips och att jag då pratade om att cykla och gå varje dag över den vackra bron här i Leksand, i och med att vi inte behövde ta bilen sparade vi minsta 5 000 kr i månaden på transport jämfört med många jämförbara familjer samtidigt som vår livskvalitet blev högre. Nu efter många år med den här livsstilen så glömmer man bort att det faktiskt är en fantastik besparing som vi gör varje dag, vecka och månad och som på ett år motsvarar ett par-tre månadslöner för en vanlig löntagare.

      Gilla

  4. Håller med om allt du skriver. Det som retar mig mest är att inflationen drabbar oss hårt som har sparat kapital. 500k var nyss värt 2 badrumsrenoveringar och nu är det bara värt 1,2 badrumsrenoveringar. Här är konsumeraren den stora vinnaren.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Förstår din poäng även om jag tycker att du överdriver priset för en badrumsrenovering den går fortfarande att genomföra för 100 tkr men det är klart att det gick för 75tkr för några år sedan. Om man vill göra lyxrenovering finns det ingen gräns på hur dyrt det kan bli. Konsumenten är den stora förloraren för nu kommer denne i många fall få ställa om sitt liv under mindre roliga förhållanden:-)

      Gilla

Lämna en kommentar