ekonomisk frihet, enkelhet, semester, Ut ur ekorrhjulet, vår ekonomi

Resa – 3 eller 10 veckor – samma pris?!

Allt sedan vi lämnade Sverige för över en månad sedan har vi tänkt lägga ut ett inlägg om vår budget för den här resan. Vi har dock haft tid för i stort sett allt annat man kan tänka sig utom att sätta sig med datorn och skriva och därför har det inte blivit av förrän nu. Det blir dessutom en kort inlägg för annars skulle det inte bli av alls.

Nedan ser ni fördelningen av vår budget för drygt två månader på resan till Mexiko via USA. Det första vackra cirkeldiagrammet i Mexikanska färger visar fördelningen av var pengarna kommer ifrån och det andra visar en fördelning av hur de spenderas. I den senare är ”övrigt” en väldigt stor post och vid en uppföljning senare tänker vi oss att vi ska kunna dela upp den i mer detaljer.

Den totala budgeten är cirka 170 tkr av vilka ca 100 tkr kommer från sparande under tre år, knappt 50 tkr kommer från uthyrning av huset och gäststugan hemma och resten drygt 20 tkr är vår vanliga budget på hemmaplan.
Pengarna spenderas på flygresa via LA totalt ca 50 tkr, boende på plats i Mexiko och under resan knappt 50 tkr (helt finansierat av uthyrningen hemma) och resten är ”övrigt” alltså mat, kläder, nöjen, transport och allt annat vi behöver och vill göra under två månaders turistlokalt liv i Mexiko.

Detta är inte en maximalt sparsam budget för att vara i Mexiko, vi reser hyfsat bekvämt och passar på att äta ute och göra andra saker under resan som vi inte gör så ofta hemma och/eller som vi bara kan göra/äta i Mexiko. Om vår sparsamhet bestått i någonting så är det att vi reser sällan och är borta länge snarare än att den enskilda resan är maximalt billig.

Vår bedömning är att tre veckor här skulle ha ungefär samma nettokostnad som vår nuvarande resa på två månader, inte minst därför att boende här skulle kosta mer (per dag), vi skulle ha mindre (eller inga) intäkter för uthyrning hemma och flygresan skulle kosta lika mycket (möjligen mer eftersom vi då inte kan vara flexibla).

Detta var allt för den här gången, får se om vi hinner uppdatera något mer från Mexiko under resan. Annars uppdaterar vi löpande på twitter och instagram för den som vill se lite mer (detaljer nedan). Som sagt var detta mycket kortfattat så om ni har fråga ställ dom in kommentarerna så ska vi försöka svara när det blir korta stunder vid datorn över. Vi hörs snart!

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

8 reaktioner till “Resa – 3 eller 10 veckor – samma pris?!”

 1. Ingår 100000 sparande på 3år (dvs ungefär 2500-3000 per månad) i den vanliga månadsbudget på 21000-22000 som ni har? dvs ingår semester i er månadsbudget.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra fråga, vi har berättat om detta tidigare men det är inte lätt (ens för mig) att hålla reda på allt vi har skrivit genom åren. Vi sparar separat pengar MED barnen som ska gå till sånna här utvecklande resor detta är barnbidraget som inte ingår i vår budget. Har skrivit lite här om hur vi tänker kring det..

   https://enkelboning.com/2019/04/10/ska-man-spara-till-barnen/

   Gilla

 2. Jag är nyfiken på hur man löser skolan om man har barn i skolåldern? Någon som har tips? Vill gärna kunna vara borta i 10 veckor.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vid de senaste resorna har vi valt att göra dom på sommarlovet och i år förlängde vi det med några dagar och sökte ledigt. Vi har även varit borta på jullovet och då sökt längre ledighet och haft med läxor men tyckte det var svårt för barnen var inte så sugna på att göra läxor på semestern. Om man vill söka ledigt under termin så är det lite olika hur olika rektorer väljer att tolka möjligheterna men i vår erfarenhet och utifrån vad vi har hört från andra hjälper det mycket om man kan ange ett ytterligare skäl till ledigheten som t ex att man ska lära sig ett språk, träffa släktingar eller fira något större jubileum eller likande.

   Gilla

 3. Fast om man inte vill resa under juni-augusti när alla andra reser (läs: dyrt och trångt) så kan man inte det om man har barn som går i skolan. Eller man kanske kan, men det kräver att man har en bra och förstående rektor.

  Gilla

 4. Hej!

  Vad spännande att läsa om era resor. Så härligt! Vi har inspirerats till 1000 och är nu på 1,5 månads gemensam solsemester. En magisk dröm och en fantastisk tid som föräldralediga tillsammans med vår lilla knodd ⛱️🌞

  En sån här resa har verkligen fått oss att reflektera mer över livet och våra drömmar. Ni beskriver att ni driver ett AB tillsammans. Det skulle vara jätteroligt att läsa ett inlägg om hur ni rent praktiskt och visionsmässigt lagt upp ert företag. Vad använder ni för bokföringsprogram Vad har ni för inkomstmål årligen? Löneuttag vs aktieutdelning, hur har ni lagt upp detta? Vilka typer av uppdrag har genererat inkomster till er?

  Vi vill starta en liten sidoverksamhet, troligen mycket små inkomster årligen, men när de passiva inkomsterna har byggts på så småningom kanske företaget kan inbringa iaf några tusenlappar per månad. Att få tips och trix från två ekonomer vore guld värt!

  För en som är helt grön, vad ska jag tänka på?

  Önskar er en fortsatt fantastisk resa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s